Logitech Zone Vibe 100 – Dure kantooraccessoire

© PXimport

Logitech Zone Vibe 100 – Dure kantooraccessoire

Audio

Geplaatst: 3 oktober 2022 - 05:28

Aangepast: 25 november 2022 - 11:49

Wesley Akkerman

De Logitech Zone Vibe 100 is een koptelefoon die bedoeld is voor mensen die thuis werken of studeren. Het is een over-ear model dat erg comfortabel zit, door zijn lage gewicht en zachte oorkussens. Maar dat betekent niet dat dit hét kantooraccessoire is dat je móet hebben.

Wanneer je de Logitech Zone Vibe 100 voor het eerst oppakt, dan voel je meteen hoe licht de koptelefoon is. Met een gewicht van ongeveer 185 gram is dat idee ook meteen gerechtvaardigd. Dat is ontzettend positief, aangezien het de bedoeling is dat je deze headset thuis gebruikt voor je werk of studie, waarbij het belangrijk is dat je deelneemt aan videovergaderingen of -meetings. De hoofdband is van hard plastic gemaakt, maar daaroverheen zit een zacht laagje stof.

Nergens heb je het idee dat de Logitech Zone Vibe 100 teveel druk zet op je hoofd. Dat komt onder meer door de zeer zachte en ademende oorkussens en de verstelbare band. Met heel weinig moeite trek je de band naar onderen, waardoor je al snel een ideale positie vindt tijdens het werken. De koptelefoon voelt, door de overdaad aan plastic, wel een beetje goedkoop aan, waardoor je niet meteen het idee krijgt dat de prijs van ongeveer 120 euro gerechtvaardigd is.

© PXimport

Functie boven vorm

120 euro mag misschien niet heel veel geld zijn in de wereld van koptelefoons, maar het is en blijft natuurlijk gewoon 120 euro. Daar mag je wel iets meer van verwachten. De bediening achterop op de kantooraccessoire voelt eveneens een beetje goedkoop aan, maar is wel zeer functioneel. En dan is duidelijk dat Logitech zich meer over functie dan vorm ontfermde. De knopjes zijn gelukkig goed bereikbaar en prima blind te bedienen, dus aan de functionaliteit ligt het niet.

Een fijn aspect aan de Logitech Zone Vibe 100 is de inklapbare microfoon aan de linkerkant. Net als bij een gameheadset kun je de mic inklappen op het moment dat je niet aan het woord bent of hoeft te praten. En met een moeiteloze handeling haal je hem tevoorschijn wanneer nodig. Je bent perfect verstaanbaar via de mic. Je klinkt dichtbij en persoonlijk, al klink je bij vlagen ook wat blikkig. En verder gaat de accu ongeveer achttien tot twintig uur mee op een volle lading.

© PXimport

Overige functies

Helaas is het zo dat de Logitech Vibe Zone 100 niet beschikt over ruisonderdrukking of een transparante modus. Die laatste modus is in principe niet nodig, want de koptelefoon laat meer dan genoeg geluid door tijdens het gebruik. Werk je in een omgeving waarin je gezin ook actief is, dan is het wel handig dat je een rustig plekje in huis opzoekt. Is het buiten lawaaierig omdat er weer één of ander buur zo nodig moet verbouwen, reken er dan ook dat je dat geluid niet filtert.

Daarnaast zijn er nog wat functies die je via de app van Logitech beheert. Zo kun je de microfoon uitschakelen of toestaan of de headset spraakberichten mag opnemen. Daarnaast is er een equalizer en kun je de sidetone beheren. Die laatste optie verdient nog wat extra aandacht, aangezien je daarmee instelt in hoeverre je jezelf hoort tijdens een meeting. Voor sommige mensen is dit belangrijk, zodat ze op een natuurlijk manier kunnen blijven communiceren.

Daarnaast is het goed om te zien dat de Logitech Vibe Zone 100 ondersteuning aanbiedt voor bluetooth 5.2 en multipoint. Daardoor is het mogelijk twee apparaten op de koptelefoon aan te sluiten. Je sluit hem moeiteloos aan op je laptop en je smartphone, waardoor je snel wisselt tussen beide apparaten. 

Heb je een meeting en word je gebeld, dan schakel je gewoon over op je smartphone. Ben je klaar met bellen, dan kun je wederom deelnemen aan de lopende meeting.

© PXimport

En de geluidskwaliteit?

De audiokwaliteit beoordelen is niet geheel onbelangrijk. Maar omdat dit product meer bedoeld is als kantoor- of studie-accessoire, moeten we er toch met een iets andere blik naar kijken. Want eerlijk is eerlijk: wanneer je met dit model muziek beluistert, dan kom je al gauw van een koude kermis thuis. Het bereik is flink beperkt, waardoor muziek wat modderig en totaal niet gedetailleerd klinkt. Dat kan beduidend beter, al is dat voor deze prijs misschien goed zoeken.

Waar het hier meer om gaat is of de headset z’n werk doet tijdens een vergadering. Dat staat onomstotelijk vast. Je verstaat de persoon aan de andere kant van de lijn zeer goed. De audio klinkt scherp en precies en een beetje kil en kantoorachtig. Verwacht geen warmte in iemands stem. Dat is ook deels afhankelijk van de microfoon die iemand anders gebruikt, dus de ervaringen kunnen hierin flink uiteenlopen. Hoe dan ook; over het algemeen is de koptelefoon hier zeer geschikt voor.

De Zone 100 ondersteunt overigens alleen de audiocodec AAC. In de basis is dit prima, want daardoor kun je hem gebruiken met Android- en iOS-apparaten. Maar de kwaliteit van deze codec is ook sterk afhankelijk van de hardware van de bron en de ontvanger. Dat komt doordat AAC meer van een processor vraagt dan concurrerende codecs. Apparaten die energie-efficiëntie boven prestaties plaatsen, hebben de neiging AAC in een lagere kwaliteit en bitrate af te spelen.

© PXimport

Logitech Zone Vibe 100 – conclusie

Op het gebied van audiokwaliteit overtuigt de Logitech Vibe Zone 100 dus niet helemaal. Muziek klink wat modderig en mist detail. Daardoor is dit apparaat niet zo breed inzetbaar als je zou willen voor de prijs. Wanneer je hem uitsluitend gebruikt voor meetings en digitale vergaderingen, dan haal je hiermee een goed werkend product mee in huis. Je hoort de mensen aan de andere kant goed en scherp (en ja, de mic van de andere persoon speelt daar natuurlijk een rol in).

Daarnaast is duidelijk dat Logitech meer nadruk op functie legt. De headset voelt een beetje goedkoop, maar heeft wel een paar aantrekkelijke eigenschappen. Denk dan aan het lage gewicht, de toegankelijke knoppen en de uitklapbare microfoon. Desondanks maakt de Logitech-koptelefoon zich niet onmisbaar op het thuiskantoor, onder meer vanwege het gebrek aan ruisonderdrukking (in welke vorm dan ook). Een lagere prijs zou de dure kantooraccessoire wat meer sieren.

7,0

ONS OORDEEL

Logitech Zone Vibe 100

Pluspunten

Inklapbare microfoon

Gewicht

Bediening

Multipoint (bluetooth 5.2)

Minpunten

Prijs

Audiokwaliteit

Voelt goedkoop aan

Conclusie

**Adviesprijs** € 119,- **Kleuren** Wit, zwart, roze **Verbinding** bluetooth 5.2 **Gewicht** 185 gram **Codecs** AAC **In de doos** Usb-c-kabel, hoesje **Website** [www.logitech.com](https://www.logitech.com/nl-nl/products/headsets/zone-vibe-100-wireless.981-001219.html)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000