Beste noise cancelling koptelefoon: Ongestoord luisteren

© PXimport

Beste noise cancelling koptelefoon: Ongestoord luisteren

Geplaatst: 20 april 2022 - 09:33

Aangepast: 25 november 2022 - 11:34

Joris Peterse

Moderne koptelefoons zijn tegenwoordig vaak draadloos en bieden active noise cancelling (ANC), ook wel actieve ruisonderdrukking genoemd. Heb je daar wel oren naar, dan is het nog zaak om de beste noise cancelling koptelefoon te vinden. Het zijn er namelijk nogal wat. Wij hebben tien modellen uitgebreid getest. Welke raden we aan?

Als het aankomt op koptelefoons met ANC zijn er veel koptelefoons te vinden. Daarom hebben we het aanbod uitgesplitst tot een beperkt aantal (tien) koptelefoons op basis van populariteit van vergelijkingssite Kieskeurig.nl, aangevuld met enkele koptelefoons die ons positief opvallen.

 Sommige populaire koptelefoons waren slecht verkrijgbaar omdat de series werden uitgefaseerd. Deze zijn vervangen door de opvolgende koptelefoonserie.

Tijdens het testen worden de koptelefoons verbonden met verschillende afspeelapparaten en vergeleken op geluids- en gesprekskwaliteit, noise cancelling en overige functies. Tevens kijken we naar het ontwerp en gebruikte materialen, de accuduur en (wanneer aanwezig) de bijbehorende app.

Sommige koptelefoons zijn al eens eerder in een (individuele) test voorbijgekomen omdat een koptelefoonmodel relatief lang wordt aangeboden. Het kan zijn dat we de score hebben herzien om die in perspectief te plaatsen van andere (soms nieuwere) koptelefoons.

Nadat we de tien hoofdtelefoons hebben besproken, geven we je nog wat extra tips over specificaties om op te letten. Nu eerst op naar de individuele beoordelingen!

Apple AirPods Max

Beste noise cancelling koptelefoon: Ongestoord luisteren-18708361

© PXimport

Bij AirPods ben je geneigd te denken aan in-ears. Dat de naam ook wordt gebruikt voor de eerste koptelefoon van Apple zet je al snel op het verkeerde been. Temeer omdat deze koptelefoon door het gebruik van metalen onderdelen de zwaarste is van allemaal. Dat maakt dit exemplaar dan ook erg stevig en chic. En dat mag ook wel, want de adviesprijs grenst tegen het waanzinnige (al is de koptelefoon inmiddels voor onder de 450 euro verkrijgbaar). 

Ondanks die hoge prijs zijn er geen audio- en usb-aansluitingen aanwezig, maar moet je het doen met Apples eigen (verouderde) Lightning-aansluiting. Daarnaast kun je bijvoorbeeld de functie die audio pauzeert zodra je de koptelefoon afzet alleen gebruiken als je de AirPods Max koppelt aan een Apple-apparaat.

Toch heeft Apple zijn zaakjes met de AirPods Max uitstekend op orde. De geluidskwaliteit (vooral op Apple-apparaten), de ruisonderdrukking en vooral de omgevingsmodus – het is allemaal zeer indrukwekkend goed. Ondanks het gewicht geldt dat ook voor draagcomfort. Opvallend is ook dat de oorkussens magnetisch vastzitten en kunnen worden losgehaald om schoon te maken.

De accuduur bedraagt zo’n zeventien uur als een afspeelmodus aanstaat. Zonder ANC of omgevingsgeluid kom je tot wel twintig uur. Er is geen aparte app voorhanden om de koptelefoon naar wens in te stellen of te updaten; hiervoor moet je de AirPods Max met een Apple-apparaat verbinden.

Heb je een Apple-apparaat, dan behoort de AirPods Max tot de koplopers. Toch zijn het de tekortkomingen op niet-Apple-apparaten (zoals het niet kunnen gebruiken van de beste geluidskwaliteit) en natuurlijk de prijs die ervoor zorgen dat de AirPods Max niet als testwinnaar uit de bus komt als all-round beste koptelefoon.

Apple AirPods Max

Adviesprijs € 629,-
9Score90

 • Pluspunten

 • Apple AirPods Max

 • Hoogwaardig ontwerp

 • Ruisonderdrukking en omgevingsgeluid

 • Minpunten

 • Prijs

 • Lightning-aansluiting

 • Alleen volledige functionaliteit met Apple-producten

Bose Noise Cancelling Headphones 700

Beste noise cancelling koptelefoon: Ongestoord luisteren-18708362

© PXimport

Misschien wel de mooiste koptelefoon uit deze test is de Bose Noise Cancelling Headphones 700. Met de strakke lijnen en het hoofdkussen dat netjes in de band is verwerkt, zou de koptelefoon niet misstaan in een museum voor moderne kunst. Als Bose iets meer metaal en minder kunststof had gebruikt … wie weet? 

De koptelefoon voelt misschien niet bijzonder stevig aan, maar is wel lekker licht en de kussens zijn zacht voor optimaal draagcomfort. Het aantal knoppen is bovendien beperkt omdat je muziek bedient met tikjes op de schelp.

Je kiest met name voor een Bose-koptelefoon als je goede ruisonderdrukking zoekt. Ook bij deze koptelefoon is die zeker aanwezig. Hoewel er af en toe een beetje geluid doorheen komt, merk je pas echt hoe goed de ANC werkt als je deze tijdens het luisteren uitschakelt. 

De ruisonderdrukking werkt zonder drukkend gevoel en natuurlijker dan koptelefoons van andere merken. De app is fraai en veelzijdig, alleen is het wat verwarrend wélke Bose-app je precies moet gebruiken.

De geluidreproductie van de Bose Headphones 700 is in orde. Geluid klinkt wat bedompter en zachter dan bij andere koptelefoons het geval is. Ondanks het gebrek aan intensiteit is de toonafstelling gebalanceerd, ook in de details. Hierdoor biedt de koptelefoon je de mogelijkheid om jezelf met ruisonderdrukking aan even te verliezen in de muziek of het luisterboek. Dat kan voor maximaal vijftien uur; tel daar drie uur bij op als je ruisonderdrukking uitzet.

Bose Noise Cancelling Headphones 700

Adviesprijs € 329,-
7Score70

 • Pluspunten

 • Ruisonderdrukking

 • Draagcomfort en ontwerp

 • Minpunten

 • Geluid mist intensiteit

 • Voelt niet heel stevig aan

Bose QuietComfort 45

Beste noise cancelling koptelefoon: Ongestoord luisteren-18708363

© PXimport

Wie zichzelf écht even met de beste ruisonderdrukking wil afsluiten van de buitenwereld, komt uit bij Bose. De naam QuietComfort heeft op dat gebied naam gemaakt, en met deze QuietComfort 45 is dat dan ook absoluut indrukwekkend. 

De ANC drukt niet op de oren, waardoor je niet merkt dat deze aan staat. Totdat je de koptelefoon afzet en je schrikt van je omgeving. Gek is alleen dat de ruisonderdrukking nauwelijks verschilt met die van de andere Bose-koptelefoon uit deze test. Staar je dus niet direct blind op de naam QuietComfort.

Toch zijn er verschillen, die je ook in een breder perspectief kunt trekken. De Bose QuietComfort voelt erg licht en kwetsbaar aan: niet echt een koptelefoon van 350 euro waardig. Inmiddels is deze toch vrij nieuwe koptelefoon gelukkig al aardig in prijs gezakt, we komen 'm al tegen voor 100 euro minder dan het oorspronkelijke aankoopbedrag.

Wat echt telt is het draagcomfort. Die is dankzij het lage gewicht en de zachte oorkussens optimaal. Ook zijn de bedieningsknoppen slim geplaatst.

De geluidskwaliteit is even anders: waar de Bose NC 700 Headphones wat aan kracht en intensiteit miste, is dat hier een stuk beter in orde. Vooral het basgeluid is een stuk voller en intenser. Toch moet deze Bose zijn meerdere erkennen in de Sony WH1000XM4, die all-round een stuk beter is en we verderop bespreken.

De accu houdt het bijna een volle dag vol, wat prima is aangezien je de ruisonderdrukking niet kunt uitzetten. Je kunt alleen kiezen tussen ANC en transparante modus, die het omgevingsgeluid versterkt. Deze transparante modus liet trouwens niet dezelfde onuitwisbare indruk op ons achter als de ruisonderdrukkingsmodus.

Lees ook onze eerdere Bose QuietComfort 45 review.

Bose QuietComfort 45

Adviesprijs € 349,-
7Score70

 • Pluspunten

 • Draagcomfort

 • Ruisonderdrukking

 • Minpunten

 • Prijs

 • Voelt wat goedkoop aan

Bowers & Wilkins PX5

Beste noise cancelling koptelefoon: Ongestoord luisteren-18708364

© PXimport

De harten van veel muziekliefhebbers gaan sneller kloppen bij het lezen van de merknaam Bowers & Wilkins. Deze PX5 is gelijktijdig gelanceerd met de luxere PX7, maar de hogere prijs van die laatste maakt deze koptelefoon wat minder gewild. De oorschelpen van de Bowers & Wilkins PX5 zijn wat kleiner omdat ze op het oor zitten. Dat strakke gevoel kan op den duur wat gaan irriteren. Hoewel het persoonlijk is, werd het door mij niet als hinderlijk ervaren. 

De duurdere PX7 valt wel over de oren, maar blinkt wat betreft draagcomfort niet erg uit door zijn harde beugel en relatief hoge gewicht. Bovendien lijkt het ontwerp van de PX5 de beleving niet te hinderen: de geluidsbeleving is zoals je van het Britse merk kunt verwachten opvallend helder en gebalanceerd afgesteld. Hier en daar vallen wel wat subtiele details weg vergeleken met concurrenten, met name bij de hoge tonen.

In de app kun je instellen welke ruisonderdrukking je wilt: low, auto of high. Zonder dat je een drukkend gevoel op je oren ervaart, valt opvallend veel omgevingsgeluid weg. De modus die omgevingsgeluid juist versterkt, doet dat op een natuurlijke manier. Mensen in je omgeving zijn te verstaan, zonder dat stemmen vervormd klinken. Bowers & Wilkins speelt hierbij wel een beetje vals door het audiovolume bij deze modus omlaag te schroeven. 

In de bijbehorende app ontbreekt een equalizer. Verder oogt de app chic en zijn vooral de soundscapes een mooie toevoeging voor wie even ter plaatse ontspanning zoekt. De accu gaat bijna een volle 24 uur mee; een hele dag dus. Bij gebruik van ruisonderdrukking of geluiddoorlating is de accu zo’n vijf uur eerder leeg.

Lees ook onze eerdere Bowers & Wilkins PX5 review.

Bowers & Wilkins PX5

Adviesprijs € 229,-
9Score90

 • Pluspunten

 • Compact

 • Heldere geluidskwaliteit

 • Prima ruisonderdrukking en ambient-modus

 • App

 • Minpunten

 • Hoge tonen vallen iets weg

 • Ontwerp niet erg chic

Jabra Elite 85H

Beste noise cancelling koptelefoon: Ongestoord luisteren-18708365

© PXimport

De Jabra Elite 85H oogt wat zakelijker dan de andere koptelefoons in deze test en lijkt eigenlijk een beetje het beste van beide werelden te willen bieden, zodat je hem zowel op de werkvloer als voor eigen gebruik goed kunt gebruiken. Van videomeetings tot podcasts beluisteren in de trein, zeg maar. 

Toch weet de Jabra Elite 85H er helaas niet uit te springen als het aankomt op geluidskwaliteit of ruisonderdrukking. Basgeluid klinkt wat dof en de midden- en hoge tonen vallen wat weg. Ook is het lastig om jezelf helemaal af te sluiten met de ANC, omdat geluiden en stemmen toch behoorlijk doorkomen.

De Jabra-app valt weer positief op: je kunt de ANC op wens afstellen, net als het geluid (hoewel de geluidsbeleving niet echt beter werd). Met soundscapes kun je ontspannende geluiden afspelen om even tot rust te komen. Daar krijg je dan ook alle gelegenheid toe, want met een accuduur van 32 uur met ruisonderdrukking en zelfs meer dan 36 uur zonder ruisonderdrukking kun je wel even voort! 

De koptelefoon zit wel wat strak op het hoofd, waardoor lang draagcomfort wellicht niet voor iedereen is weggelegd.

Jabra Elite 85H

Adviesprijs € 249,-
6Score60

 • Pluspunten

 • App

 • Accuduur

 • Minpunten

 • Geluidskwaliteit

 • Ruisonderdrukking en geluidsdoorlating

JBL Live 660NC

Beste noise cancelling koptelefoon: Ongestoord luisteren-18708366

© PXimport

De twee JBL-koptelefoons in deze test behoren tot de betaalbaarste opties. Deze JBL Live 660NC is een echte no-nonsense koptelefoon. Het ontwerp is wat generiek en de koptelefoon is de enige die je niet in een doosje, maar in een zakje opbergt. Erg prettig zit de koptelefoon niet. De oorschelpen vallen net niet helemaal over het oor en de koptelefoon zit eigenlijk te strak op het hoofd, waardoor lang luistergenot er niet in zit.

De geluidsbeleving is niet hoogdravend, maar acceptabel. JBL legt wat meer nadruk op basgeluid, waardoor muziek levendiger klinkt. Toch overstemt het lage geluid de andere tonen een beetje en klinkt het geluid ietwat dof. Voor z’n prijs valt het echter niet tegen. Wat ook niet tegenvalt, is de accuduur. JBL claimt 50 uur luistertijd op een volle accu. Netto is dat wat lager, vooral als je ruisonderdrukking aan hebt: zo’n 35 tot 40 uur. 

Die ruisonderdrukking en omgevingsgeluidmodus voegen echter weinig toe. Geluid wordt matig weggedrukt of verstaanbaar versterkt. Ben je in de markt voor een betaalbare koptelefoon met ANC, dan loont het om iets meer neer te leggen voor de JBL Tour One of Sony WH-XB910N.

JBL Live 660NC

Adviesprijs € 249,-
6Score60

 • Pluspunten

 • Betaalbaar

 • Accuduur

 • Minpunten

 • Basgeluid overheerst

 • Ontwerp en draagcomfort

 • Afspeelmodi matig

JBL Tour One

Beste noise cancelling koptelefoon: Ongestoord luisteren-18708367

© PXimport

De JBL Tour One verscheen een jaar geleden met een adviesprijs van 300 euro op de markt. Inmiddels is die prijs flink naar beneden bijgesteld: 179 euro. Die prijswijziging maakt echt het verschil, want het zet de Tour One in de spotlight als een van de slimmere keuzes in dit overzicht. 

De JBL Tour One is met name geschikt voor wie de koptelefoon gebruikt voor muziek, want er zit flink wat kracht achter het geluid en de nadruk ligt op de bas, zonder dat dit die de andere tonen overstemt. Daardoor zijn veel details te horen en vocalen goed te verstaan. Hoge tonen zijn wel iets scheller dan zou moeten.

De koptelefoon ziet er elegant uit, met glimmende en matte delen kunststof. De materialen geven echter geen echt hoogwaardig gevoel. De oorkussens doen dat wel: het zijn de zachtste van alle koptelefoons uit de test en garanderen langdurig luistercomfort. Lang blijven luisteren is namelijk goed mogelijk: je kunt zo’n 35 uur met ambient aware of ANC luisteren. Zet je dat uit, dan kun je daar zo’n tien uur bij optellen.

 Opvallend is dat de omgevingsmodus van deze koptelefoon indrukwekkend goed is: je kunt op een natuurlijke manier gesprekken voeren én muziek luisteren tegelijk. De ANC stelt echter maar weinig voor. Zoek je een betaalbare koptelefoon die hier beter in scoort, dan biedt Sony een beter alternatief. Op alle andere vlakken wint JBL het op prijs-kwaliteitverhouding.

JBL Tour One

Adviesprijs € 179,-
8Score80

 • Pluspunten

 • Omgevingsgeluidmodus

 • Draagcomfort

 • Krachtig en vol geluid

 • Accuduur

 • Minpunten

 • ANC

 • Hoge tonen wat schel

Sennheiser Momentum Wireless

Beste noise cancelling koptelefoon: Ongestoord luisteren-18708368

© PXimport

Ook Sennheiser heeft voor zijn Momentum-koptelefoon gekozen voor luxe materialen. De beugel is van leer, net als de kussens. De oordelen zitten in een metalen frame verwerkt, hoewel het zichtbare kabeltje wat kwetsbaar oogt. Op de rechter oorschelp zijn een hoop knoppen te vinden, wat wel even wennen is. 

Het ontwerp maakt de Sennheiser stoer en heeft het luxe gevoel dat je in deze prijsklasse mag verwachten. Overigens is de koptelefoon alweer even op de markt, waardoor de prijs intussen al ruim 100 euro lager ligt dan de oorspronkelijke adviesprijs die in deze review staat aangegeven.

De koptelefoon zit stevig op het hoofd, ook dankzij de wat harde kussens. Dat zal niet iedereen even lang kunnen bekoren. Maar het mag zeker geen nadeel worden genoemd, want zo sluit de koptelefoon goed af. Gelukkig maar, want de ruisonderdrukking werkt minimaal (ongeacht welke van de drie ANC-standen je gebruikt). Zo heb je geen last van een drukkend gevoel, maar zijn veel omgevingsgeluiden nog duidelijk hoorbaar. 

Met de geluidsdoorlating aan hoor je nog steeds niet wat er wordt gezegd, hoewel geluid te onderscheiden valt. Vooral als je muziek luistert, merk je dat Sennheiser de koptelefoon erg gebalanceerd heeft afgesteld en ook de details goed hoorbaar blijven. Je zult dus niet naar de app hoeven uitwijken om dat zelf tot in detail af te stellen. Vooral voor wie geluidskwaliteit zwaarder weegt dan ruisonderdrukking is deze koptelefoon de moeite waard.

Lees ook onze eerdere Sennheiser Momentum Wireless review

Sennheiser Momentum Wireless

Adviesprijs € 399,-
7Score70

 • Pluspunten

 • Luxe bouwkwaliteit

 • Geluidskwaliteit

 • Minpunten

 • ANC en ruisonderdrukking

Sony WH-1000XM4

Beste noise cancelling koptelefoon: Ongestoord luisteren-18708369

© PXimport

Ook voor deze Sony-koptelefoon geldt: verkijk je niet op de adviesprijs. Deze koptelefoon is al even op de markt en op het moment van schrijven verkrijgbaar voor zo’n 250 euro. Deze WH-1000XM4 is testwinnaar, allereerst natuurlijk omdat de koptelefoon gewoon erg goed is. Maar vooral omdat de koptelefoon eigenlijk niets verkeerd doet. 

De geluidskwaliteit, ruisonderdrukking, omgevingsgeluidmodus, ontwerp, draagcomfort, gesprekskwaliteit, accuduur van 30 tot 35 uur, app, bediening – er is gewoon niets negatiefs te vinden. Dan maakt het ook niet veel uit dat bijvoorbeeld Bose betere ANC biedt, Teufel een langere accuduur of Apple een betere geluidskwaliteit. Alle concurrenten laten hun eigen steken vallen, en vaak nog voor een hogere prijs ook.

De geluidsafstelling van de Sony-koptelefoon is vooral gebalanceerd en helder, wat de koptelefoon ook nog eens geschikt maakt voor allround gebruik. Alle soorten muziek, video, podcasts of luisterboeken klinken uitstekend, hoewel je bij sommige krachtige muziek wel iets meer basgeluid zou willen hebben. Dat kun je eventueel nog een beetje opschroeven in de app, die ook veelzijdig en overzichtelijk is.

Tel daarbij op dat de bediening goed doordacht is (met tikjes op de oorschelp en twee functieknoppen) en je kunt niet anders concluderen dan dat de Sony WH-1000XM4 de beste koptelefoon is die je nu kunt kopen.

Lees ook onze eerdere Sony WH-1000XM4 review.

Sony WH-1000XM4

Adviesprijs € 380,-
9Score90

 • Pluspunten

 • Geluidskwaliteit

 • ANC

 • App

 • Ontwerp en bediening

 • Draagcomfort

 • Minpunten

 • Meerprijs tegenover Sony WH-1000XM3

Sony WH-XB910N

Beste noise cancelling koptelefoon: Ongestoord luisteren-18708370

© PXimport

Geen WH-1000XM3 in deze review dus, maar Sony heeft een ander paard op stal dat het gemis prima compenseert. Net als de andere koptelefoons van Sony is ook deze uitvoering voorzien van een serienummer waar geen touw aan vast te knopen is, maar biedt hij eveneens een goede allround ervaring. Allereerst natuurlijk omdat dezelfde veelzijdige Sony-app wordt gebruikt, net als de handige tikbediening. Ook de accuduur van maximaal 35 uur is gelijk gebleven.

Toch zijn er goede redenen om voor de andere Sony te kiezen. Het ontwerp lijkt bewust minder aantrekkelijk te zijn gemaakt, met dikke oorschelpen en goedkoop ogend kunststof. Ook is er geen luisterdetectie die de muziek pauzeert zodra je de koptelefoon afzet. De ruisonderdrukking is nog altijd van prima kwaliteit, maar ook een klein beetje minder. 

Bij de geluidsafstelling heeft het basgeluid meer de overhand gekregen, wat voor muziek prettig is, maar wel een iets doffer geluid oplevert dan dat van andere koptelefoons uit deze test. Deze Sony-koptelefoon scoort uitstekend, maar laat de JBL Tour One wel passeren als het gaat om prijs-kwaliteit.

Sony WH-XB910N

Adviesprijs € 199,-
7Score70

 • Pluspunten

 • Allround goed

 • App

 • Bediening

 • Minpunten

 • Onaantrekkelijk ontwerp

Teufel Real Blue NC

Beste noise cancelling koptelefoon: Ongestoord luisteren-18708371

© PXimport

Helaas voelt de Teufel Real Blue NC niet zo luxe aan als je mag verwachten voor zijn prijs. De koptelefoon is gemaakt van lichte kunststof, waardoor hij wat kwetsbaar en goedkoop overkomt, maar daardoor wel comfortabel draagt. Op de rechter oorschelp is een joystickje geplaatst waarmee je het volume en de muziek bedient. Na het testen van deze koptelefoon had ik bij alle andere testexemplaren heimwee naar dit pookje. Dat zou elke koptelefoon mogen (of moeten) hebben!

Teufel is een echt audiomerk. Het geluid mist misschien een beetje kracht, maar is wel zo gebalanceerd dat alle geluidsdetails goed hoorbaar blijven. Dat maakt de koptelefoon uitermate geschikt voor bijvoorbeeld jazz en klassieke muziek, of luisterboeken en podcasts. 

In de app kun je desgewenst nog wat aan de knoppen van de geluidsafstelling rommelen. Met de Teufel Real Blue NC hoef je je weinig zorgen te maken over de accu, want met een accuduur van maximaal 50 uur en zo’n 35 tot 40 uur met ANC ingeschakeld heeft deze koptelefoon heel wat uithoudingsvermogen.

De ruisonderdrukking zorgt niet voor een drukkend gevoel, maar bijster sterk werkt deze modus helaas niet. Hetzelfde geldt voor de ambient-modus, die je omgevingsgeluid juist wat ‘mechanisch’ laat versterken. De Real Blue-koptelefoon is voor zo’n vijf tientjes minder trouwens ook verkrijgbaar zonder ruisonderdrukking.

Lees ook onze eerdere Teufel Real Blue NC review.

Teufel Real Blue NC

Adviesprijs € 229,-
6Score60

 • Pluspunten

 • Heldere geluidskwaliteit

 • App

 • Accuduur

 • Minpunten

 • Voelt goedkoop aan

 • Ruisonderdrukking valt tegen

 • Te duur

Urbanista Los Angeles

Beste noise cancelling koptelefoon: Ongestoord luisteren-18708372

© PXimport

Als je het over uithoudingsvermogen hebt, beschikt de Urbanista Los Angeles over de beste papieren. Deze koptelefoon is namelijk uitgerust met een opvallende feature: in de beugel zit een zonnecel verwerkt die de koptelefoon bij voldoende licht oplaadt. Zelfs in de volle zon zul je altijd meer verbruiken dan opladen, maar het zorgt er evengoed voor dat je ontzettend lang kunt luisteren met deze Urbanista. 

De opbergetui is ook slim ontworpen, zodat je de Urbanista Los Angeles kunt opladen door je koptelefoon gewoon even weg te leggen. In de app zie je precies hoe efficiënt de koptelefoon aan het laden is. Voor wat sneller laden kun je altijd de usb-c-aansluiting gebruiken. Mocht de batterij echter helemaal leeg zijn, dan ontbreekt een audio-aansluiting om alsnog bedraad te kunnen luisteren, en dat is wel heel suf.

De koptelefoon is tamelijk groot vergeleken met de andere exemplaren uit deze test, met dikke kussens op zowel de beugel als op de oordelen. De kussens vallen ondanks hun formaat net niet helemaal om je oor. Voor het draagcomfort maakt dat niet uit, want die is hoe dan ook top. Voor de ruisonderdrukking is dat echter niet ideaal en die is dan ook niet toereikend. Veel omgevingsgeluid is nog hoorbaar en je ervaart een licht drukkend gevoel. Ook de omgevingsgeluidmodus is niet heel best.

Kijken we naar de geluidskwaliteit, dan kunnen we die alleen testen via de draadloze verbinding, iets wat audiopuristen wellicht afschrikt. Tel daar bij op dat de geluidskwaliteit wat minder is dan de andere geteste koptelefoons. Het basgeluid is zwaar en kracht ontbreekt, waardoor het geluid wat dof klinkt. Hoge tonen zijn soms weer wat schel.

Lees ook onze eerdere Urbanista Los Angeles review.

Urbanista Los Angeles

Adviesprijs € 199,-
7Score70

 • Pluspunten

 • Innovatie middels zonnecellen

 • Bouwkwaliteit

 • Draagcomfort

 • Minpunten

 • Audiopoort ontbreekt

 • Geluidskwaliteit iets minder

 • Ruisonderdrukking stelt weinig voor

Conclusie

Sony komt goed uit de test met de beste allround koptelefoon en een van de beste opties op prijs-kwaliteitgebied. Dat houdt nog niet in dat Sony de beste keuze voor jou is. JBL’s Tour One biedt net even meer waar voor je geld. Is de ruisonderdrukking écht de belangrijkste feature, dan is de QuietComfort-koptelefoon van Bose zonder twijfel de beste keuze.

Ben je gevoelig voor hoogwaardige materialen, gebruik je alleen Apple-apparatuur en zoek je daarbij de beste geluidsbeleving zonder dat je schrikt van hoge bedragen? Dan valt jouw keuze ongetwijfeld op de Apple AirPods Max.

De JBL Live 660 viel ons een beetje tegen, maar verder heeft eigenlijk geen enkele van de geteste koptelefoons een negatieve indruk op ons achtergelaten, wat inhoudt dat elke koptelefoon uit deze test een veilige keuze is. Of je nu innovatie (Urbanista Los Angeles), een hoofdsieraad (Bose Noise Cancelling Headphones 700) of gewoonweg verfijnd luisterplezier (Sennheiser Momentum Wireless of Bowers & Wilkins PX5) zoekt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten