Sonos Beam - De gulden middenweg

© PXimport

Sonos Beam - De gulden middenweg

Geplaatst: 27 juni 2018 - 11:14

Aangepast: 23 april 2024 - 08:22

Redactie ID.nl

Een compacte soundbar was eigenlijk het enige product dat nog mistte in de productlijn van Sonos. Volgens Sonos moet de Sonos Beam niet alleen bestaande, maar ook nieuwe klanten aansporen om hun woonkamer volledig in te richten met Sonos. Is de Sonos Beam overtuigend genoeg?

Sonos is al jarenlang consistent wat betreft vormgeving. Door de afgeronde hoeken en bedieningsicoontjes op de bovenkant zie je door het futuristische ontwerp gelijk dat het om een product van Sonos gaat. Bij het plaatsen van de soundbar valt wel direct op dat de behuizing wat hoog is, namelijk iets minder dan 7 centimeter. Let er dus op of de onderste rand van je televisie hoog genoeg is. Als je televisie aan de wand hangt, is de kans klein dat je hiermee te maken hebt.

Sonos Beam - De gulden middenweg-18821917

© PXimport

Sonos Beam - De gulden middenweg-18824703

© PXimport

De hoogte is ook eigenlijk het enige waar je rekening mee moet houden voor aanschaf. Met een breedte van iets meer dan 65 centimeter en een diepte van niet meer dan 10 centimeter past de Sonos Beam – zoals het Amerikaanse audiomerk ook beweert– bijna overal. Sonos houdt vast aan de kleuropties die gehanteerd worden bij andere speakers, waardoor de Sonos Beam verkrijgbaar is in zwart en wit. Doordat er geen contrasterende logo’s op de Beam zijn geplakt, gaat de compacte soundbar al snel op in het interieur. Helemaal op het moment dat je de Beam op een wit of zwart televisiemeubel plaatst.

Een kind kan de was doen

Waar de Sonos Playbase verrassend genoeg alleen een optische ingang had, is de Sonos Beam volledig bij de tijd met de aanwezigheid van HDMI-ARC. Vrijwel alle moderne televisies hebben een HDMI-ARC ingang, waarbij beeld en geluid over en weer kan worden gestuurd tussen de aangesloten apparaten. Bij een aantal soundbars geeft HDMI-ARC je de mogelijkheid om apparatuur als een PlayStation op de soundbar aan te sluiten, waarbij de soundbar het beeld naar je televisie doorsluist. In het geval van de Sonos Beam geeft het je simpelweg de mogelijkheid om zonder teveel poespas de afstandsbediening van je televisie te gebruiken om het volume van de soundbar te bedienen.

Sonos Beam - De gulden middenweg-18824705

© PXimport

Daarnaast vinden we aan de achterkant een Ethernet-LAN ingang, een ingang voor de stroomkabel en de herkenbare Sonos-knop waarmee je de speaker verbindt met je thuisnetwerk of andere speakers. Hoe kort het hier beschreven wordt, zo simpel is het in de praktijk ook. Je installeert de app, wacht tot de speaker is gevonden wordt en je drukt op verbinden. Wanneer de app het aangeeft, druk je op de fysieke verbindingsknop op de speaker en na enkele seconden is de speaker aangesloten op je netwerk en klaar voor gebruik. Vaak herkent de televisie automatisch een speaker als je deze via HDMI-ARC aansluit. Als dit niet geval is, moet je in de instellingen aangeven dat je deze geluidsuitgang gebruikt.

Sprankelend

De Sonos Beam heeft een helder en natuurgetrouw geluid, wat vooral gekenmerkt wordt door sprankelende hoge tonen en een strak laaggebied. Dit is niet alleen fijn voor het geluid van je televisie, maar het maakt de Sonos Beam ook een geweldige speaker voor je favoriete muziek. De vier full-range woofers en enkele tweeter produceren een kamervullend en gebalanceerd geluid, terwijl de drie passieve radiatoren het geluidsbeeld kracht geven waar nodig.

Voor de reguliere televisiekijker en muziekliefhebber heeft de Sonos Beam meer dan genoeg in zijn mars, met name in de kleinere woning. In de middelgrote of grote woonkamer moet je er niet op rekenen dat je omver wordt geblazen door de Sonos Beam. De Sonos Beam is dan ook met name geschikt voor consumenten wiens soundbar ‘klein maar fijn’ moet zijn. Mocht je vinden dat de Beam niet genoeg in zijn mars heeft, dan kun je altijd nog een Sonos Sub aanschaffen, of voor de middenweg kiezen en een Sonos Playbase onder je televisie te plaatsen.

Sonos Beam - De gulden middenweg-18824707

© PXimport

Doordat de speakers aan de randen van de Sonos Beam in een hoek van 45 graden zijn gepositioneerd, komt er een opvallend breed geluid uit deze niet zo brede soundbar. Zo komt het driekanaals geluidsbeeld ook in deze compacte vorm goed tot zijn recht. Je kunt het 3.0-systeem met behulp van twee Sonos One- of Sonos Play:1-speakers eenvoudig omtoveren tot een 5.0-installatie. Een dergelijke surround-installatie met relatief kleine speakers en zo weinig mogelijk kabels maakt de bioscoopervaring een stuk aantrekkelijker voor consumenten die meer gesteld zijn op hun interieur, zonder dat dit afdoet aan de kwaliteit van het geluid.

Bediening

Met de knoppen op de soundbar kun je het volume te bepalen, de muziek te pauzeren en de microfoon voor spraakbediening aan of uitzetten. Een belangrijk puntje voor de consument die gesteld is op zijn of haar privacy: uit is bij de Sonos Beam ook echt uit. Het lampje naast het microfoon-icoontje is gekoppeld aan dezelfde module, en deze brandt zolang de microfoon van stroom is voorzien. Gaat het lampje uit, dan weet je zeker dat de microfoon geen stroom krijgt – ook wanneer de rest van de soundbar wel gewoon aan staat.

Door het beperkt aantal functies met de knoppen, heb je voornamelijk je smartphone nodig om de Beam te bedienen. Bij het aanzetten van de televisie schakelt de Beam automatisch over naar de televisie-modus, maar voor het selecteren van bijvoorbeeld een Spotify-afspeellijst moet je de smartphone erbij pakken. Hetzelfde geldt voor het activeren van de spraakversterkingsmodus en de nachtstand. Deze twee functies zijn overigens bijzonder handig. Zo is spraakversterking handig om alles waar je naar kijkt een stuk verstaanbaarder te maken, terwijl de nachtstand vooral harde en lage tonen dempt om ruzie met de buren te voorkomen. De app werkt bijzonder soepel, waardoor het verplichte gebruik van de smartphone geen nadeel is. Het is ook wel een beetje logisch, aangezien de Sonos Beam als smart soundbar geadverteerd wordt.

Sonos Beam - De gulden middenweg-18824708

© PXimport

De Sonos Beam krijgt, net als onder andere de Sonos One, vanaf juli ondersteuning voor AirPlay 2. Dit geeft iOS-gebruikers meer mogelijkheden met betrekking tot multiroom binnen het Apple-ecosysteem. Ook zullen meerdere producten van Sonos met spraak kunnen worden bediend op het moment dat spraakassistenten als Alexa en Google Assistant in Nederland beschikbaar zijn. Hiervoor worden de kleine microfoons op de bovenkant van de soundbar gebruikt.

Conclusie

De Sonos Beam is een fijne soundbar en een verademing vergeleken met andere soundbars die volume en bas als prioriteit stellen. Als we de Sonos Beam als opzichzelfstaande soundbar zien, is deze compacte soundbar echter vrij prijzig. Er zijn genoeg soundbars met een vergelijkbaar prijskaartje waarmee je meer geluid in huis haalt. Deze soundbars zijn bijvoorbeeld breder en hebben meer speakers of worden standaard geleverd met een subwoofer. Ook zijn veel vergelijkbare soundbars uitgerust met bluetooth, wat voor sommige consumenten toegankelijker kan zijn dan streaming.

Op het moment dat we echter kijken naar geluidskwaliteit, wordt het rijtje met concurrerende soundbars een stuk kleiner. Vooral gezien het formaat van de Sonos Beam zijn er maar weinig compacte soundbars met een net zo natuurgetrouw, helder en krachtig geluid. De Sonos Beam is opvallend genoeg vormgegeven dat het ook goed mogelijk is dat je de soundbar simpelweg mooier vindt dan de rest. Mocht je daarnaast ook nog waarde hechten aan streaming, handige functies en de mogelijkheid tot multiroom met Sonos, dan is de Sonos Beam zeker de moeite waard.

8,0

Sonos Beam

Pluspunten

Wordt geleverd met omvormer

Sonos-app

Geluidskwaliteit

Minpunten

Prijs

Hoogte kan probleem zijn

Conclusie

**Prijs** 449 euro **Verbindingen** Ethernet-LAN, WiFi, HDMI-ARC **Streamingdiensten** Spotify, Apple Music, TIDAL, Deezer, JUKE, Napster, TuneIn, Google Play Music en meer **Gewicht** 2,8kg **Afmetingen** 65,1 x 6,9 x 10 cm (B x H x D) **Kleuren** Zwart, wit **App:** Sonos voor [Android](https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sonos.acr&hl=nl) en [iOS](https://itunes.apple.com/nl/app/sonos-controller/id293523031?mt=8) **Website:** [Sonos.nl](https://www.sonos.com/nl-nl/shop/beam.html) **Kopen:** [Kieskeurig.nl](https://www.kieskeurig.nl/soundbar/product/4629588-sonos-beam-soundbar-zwart/prijzen)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten