Zo installeer je je Sonos als stereo-installatie

© PXimport

Zo installeer je je Sonos als stereo-installatie

Geplaatst: 3 april 2018 - 06:38

Aangepast: 24 november 2022 - 13:04

Lub Snoek

Multiroom-speakers hoef je echt niet altijd in meerdere verschillende kamers te zetten. Je kunt ook één ruimte inrichten met meerdere multiroom-speakers. Zo kun je de hele kamer met muziek vullen, zonder dat je kabels hoeft te trekken. Normaal gesproken speelt iedere speaker dezelfde audio af, maar bij sommige merken kun je twee speakers gebruiken om een stereobeeld weer te geven. Hier leggen we uit hoe je dat doet met twee Sonos One-speakers.

Het opzetten van een stereopaar is alleen mogelijk met twee identieke Sonos-speakers. Je kunt de Sonos One wel koppelen met bijvoorbeeld de Sonos Play:5, maar dan is een stereobeeld niet mogelijk.

Eerste Sonos One installeren

Om te beginnen koppel je een Sonos One-speaker met je thuisnetwerk. Dit doe je simpelweg door de stekker in het stopcontact te steken en de Sonos-app te downloaden uit de App Store of Google Play Store. De app begeleidt je door het proces van het koppelen van de speaker met het thuisnetwerk. Dit kun je draadloos doen, maar ook via een ethernetkabel aan je router. Tot slot selecteer je in welke ruimte de speaker staat, waarna je verschillende streamingdiensten kunt koppelen met de Sonos-app.

Nadat je de eerste Sonos One hebt geïnstalleerd, verbindt je de andere speaker met het stroomnet. Deze speaker kun je het beste een meter of 3 bij eerste speaker vandaan zetten, zodat het stereobeeld echt merkbaar wordt op het moment dat je voor de speakers zit. In de app geef je aan dat je een nieuwe speaker aan het systeem wil toevoegen. De app detecteert automatisch de nieuwe Sonos One, en zal vervolgens vragen hoe je de speakers wil gebruiken. Selecteer hier de optie Stereopaar (links/rechts) in een bestaande kamer.

© CIDimport

© CIDimport

© CIDimport

De app geeft aan dat je de speakers in dezelfde ruimte moet plaatsen – wat je als het goed is al gedaan hebt – en op de knop achterop de Sonos One moet drukken. Je hoort dan het geluid van een klok, wat je ook hoorde toen je de eerste Sonos One installeerde. De nieuwe Sonos One neemt de instellingen van de speaker die je eerder plaatst automatisch over, waardoor je vrijwel gelijk kunt genieten van het stereobeeld van de speakers. De twee speakers verschijnen in de app onder de noemer van de ruimte die je ze hebt toegewezen.

Dubbel genieten

Als je de speakers tegenover een stoel of bank zet, kun je nu genieten van een stereobeeld zonder kabels te hoeven trekken. Wanneer je de speakers in de uiterste hoeken van de kamer zet om de hele ruimte met muziek te vullen, kan het handiger zijn om over te schakelen naar een mono-weergave. In dat geval kun je het stereo-paar eenvoudig ontkoppelen via de app. Bij het opnieuw instellen van de Sonos One geef je aan dat je de speaker in een nieuwe kamer gaat gebruiken, waarna je de twee ruimtes koppelt voor een synchrone weergave van je muziek.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000