ID.nl logo
Sonos One – Wordt vervolgd
© PXimport
Zekerheid & gemak

Sonos One – Wordt vervolgd

We merkten het al tijdens ons recente bezoek aan de IFA: praten is het nieuwe typen. Dit geldt ook voor Sonos, waarbij spraak de manier waarop we muziek luisteren moet gaan veranderen. Is de Sonos One nu al de moeite waard, zelfs als nog niet alle functies beschikbaar zijn?

De One is de eerste speaker van Sonos met een ingebouwde spraakassistent en AirPlay 2. Begin oktober presenteerde Sonos de One tijdens een live-event in New York. Lees hier ons verslag van deze presentatie.

Nog steeds modern

De Sonos One is fonetisch vernoemd naar de Sonos Play:1 en ziet er ook voor een groot deel hetzelfde uit. De speaker is iets strakker geworden en de knoppen op de bovenkant zijn vervangen met de aanraakgevoelige knoppen die we kennen van de Sonos Playbase. Het ontwerp belooft veel goeds voor toekomstige speakers.

Gemak

Niet alleen het uiterlijk voelt vertrouwd, ook het gemak van verbinding gaat zoals we van Sonos gewend zijn. Je installeert simpelweg de app Sonos uit de App Store of Play Store en verbindt de speaker met netstroom. De app detecteert meteen de speaker, waarna hij deze automatisch verbindt met het netwerk waarmee je verbonden was tijdens het opstarten van de app.

©CIDimport

©CIDimport

©CIDimport

Wat meteen opvalt is het aantal diensten die je kunt koppelen met de speaker. De bekende diensten als Spotify, Apple Music en TIDAL zijn van de partij, maar ook minder populaire diensten als 7digital, Daytrotter, en Concert Vault. Voor de liefhebbers zijn er diensten als Anghami voor je dagelijkse dosis Arabische muziek en Saavn voor fans van Bollywood-hits.


Is de Sonos One van alle markten thuis? Nou, dat niet. De One heeft geen koptelefooningang – die heeft de Play:5 bijvoorbeeld wel – en AirPlay 2 is alleen goed nieuws voor Apple-gebruikers. Door de toevoeging van AirPlay 2 gaan we ons juist afvragen waarom er geen Chromecast in zit. Eerder dit jaar stopte JBL wel een Chromecast in hun nieuwe speaker. De speakers van Urbanears ondersteunen zelfs AirPlay en Chromecast en hebben ook nog bluetooth – een functie die Sonos blijkbaar weigert toe te voegen.

©CIDimport

In de app kun je de diensten die je hebt toegevoegd moeiteloos bedienen. Tenminste, als je akkoord bent gegaan met de nieuwe privacyverklaring van Sonos. Gebruikers die dit niet hebben gedaan, moeten gebruikmaken van functies als Spotify Connect om muziek op hun Sonos-speaker af te spelen. Wel kunnen deze gebruikers Kamers beheren in de app.

Vertrouwd goed

Het geluid van de Sonos One is, net als de Sonos Play:1, indrukwekkend voor zijn formaat. Elk geluid en vrijwel alle soorten muziek komen tot hun recht. De Sonos One lijkt duur voor zijn formaat, totdat je ‘m hoort. Ook is er geen merkbare vervorming op hogere volumes. Wel wordt de bas een beetje ondergesneeuwd halverwege het maximale volume, maar dat kunnen we de kleine Sonos One niet kwalijk nemen. Voor grotere ruimtes of feestjes zijn er speakers als de Sonos Play:5. Op gemiddeld volume klinkt de Sonos One bijzonder goed.

©CIDimport

Je kunt twee speakers gebruiken voor stereoweergave, maar hiervoor moet je wel twee Sonos One-speaker gebruiken – het is niet mogelijk om deze functie te gebruiken met een combinatie van een Sonos One en een oudere speaker. Dat is jammer, maar zeker het overwegen waard als je iets meer geluid wil. Twee Sonos One-speakers klinken in de gewone woonkamer bijna net zo krachtig en zijn opgeteld ook nog goedkoper dan één Sonos Play:5.

Even geduld

Over de spraakassistent Alexa en AirPlay 2 kunnen we op het moment van schrijven nog niets zeggen. Sonos debuteerde de One met Amazon Alexa, maar dit wordt in Nederland nog niet ondersteunt. Hoewel er nog geen datum bekend is wanneer Alexa überhaupt naar Nederland komt, zal Sonos in 2018 ook Google Assistant gaan ondersteunen. Deze spraakassistent van Google wordt op dit moment vertaald. De kans is dan ook groot dat we in Nederland eerder Google Assistant kunnen gaan gebruiken op Sonos-speakers dan Amazon Alexa.

Hetzelfde geldt voorlopig voor AirPlay 2. Sonos liet weten dat alle speakers in 2018 worden uitgerust met AirPlay 2, maar op dit moment werkt dit op de Sonos One nog niet. Deze review wordt dan ook op een later moment vernieuwd, zodra we de nieuwe functies hebben kunnen testen.

©CIDimport

Voorlopige conclusie

De Sonos One krijgt hetzelfde prijskaartje als de oorspronkelijke Sonos Play:1, waardoor je in feite meer waar voor je geld krijgt. De nieuwe speaker van Sonos klinkt namelijk net iets beter dan de vorige generatie, en het is een kwestie van tijd voordat we aan de slag kunnen met een paar leuke nieuwe functies.

Goed
Conclusie

**Prijs:** 229 euro **Verbindingen:** Ethernet of WiFi **Streamingdiensten:** Spotify, Apple Music, TIDAL, Deezer, JUKE, Napster, TuneIn, Google Play Music en meer **Formaat:** 12cm x 16cm x 12cm (B x H x D) **Gewicht:** 1,85kg **Kleuren:** Zwart en wit **App:** Sonos voor [Android](https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sonos.acr&hl=nl ) en [iOS](https://itunes.apple.com/nl/app/sonos-controller/id293523031?mt=8) **Website:** [Sonos.nl](http://www.sonos.com/nl-nl/shop/one.html)

Plus- en minpunten
  • Design
  • Geluid
  • Gebruiksgemak
  • AirPlay en spraakassistent
  • Geen Chromecast
  • Geen koptelefooningang
  • Geen bluetooth
▼ Volgende artikel
Vaatwasmiddel op? Dit zijn de 5 beste alternatieven!
© brizmaker
Huis

Vaatwasmiddel op? Dit zijn de 5 beste alternatieven!

O nee! Heb je net de vaatwasser met veel pijn en moeite ingeruimd, blijkt dat het vaatwasmiddel op is. Een blik op je horloge vertelt je dat de supermarkt ook net dicht is. Net nu je morgen een feestje hebt en de schone vaat dus meer dan nodig is! Geen zorgen, je hoeft niet alles eruit te halen en met de hand af te wassen. Er zijn alternatieven die jouw vaat net zo blinkend schoonmaken als vaatwasmiddel.

In dit artikel ontdek je dat:

  • Je best een drupje afwasmiddel mag gebruiken in de vaatwasser
  • De combinatie baking soda en azijn ook goed werkt
  • Het wondermiddel borax voor de vaat te gebruiken is
  • Witte azijn niet al te vervuilde vaat schoonmaakt
  • Je zelf met maar een paar ingrediënten vaatwasmiddel maakt

Dit artikel vind je vast ook interessant: Vaatwasser kopen? Hier moet je op letten

Afwasmiddel

Heb je nog wel een fles afwasmiddel op het aanrecht staan? Doe een drupje (of een paar druppels) in het doseerbakje van de vaatwasser. Opgepast: gebruik absoluut niet te veel, anders heb je binnen de kortste keren een schuimparty in de keuken. Te veel afwasmiddel zorgt voor een enorme hoeveelheid schuim dat uit de vaatwasmachine lekt. Met slechts een paar druppels tot maximaal een theelepeltje krijg je de vaat weer stralend schoon. Doe het niet te vaak; het is slechts een tijdelijke oplossing. Het middel kan op lange termijn schade aanbrengen aan je vaatwasser.

Baking soda en azijn

Een andere manier om je vuile vaat toch schoon te krijgen, is door baking soda en azijn te gebruiken. Beide middeltjes hebben de meeste mensen wel in huis. Je hebt een half kopje bakpoeder nodig. Vul hiermee het doseerbakje. Het reservoir voor glansspoelmiddel vul je met azijn. Deze middelen breken het vet af en verwijderen viezigheid. De azijn zorgt bovendien voor een mooie glans van je vaat.

©africa-studio.com

Boorzuurpoeder (Borax)

We schreven al eerder een artikel wat je allemaal met boorzuurpoeder kunt doen. Wist je dat je het ook als vaatwasmiddel kunt gebruiken? Het mineraal breekt niet alleen het vuil af, maar maakt het kalkrijke water ook nog eens zachter. Gooi een kwart kopje boorzuurpoeder in het doseerbakje, samen met een kwart kopje bakpoeder. Vaatwasser aan en de middeltjes doen de rest.

Witte azijn

Witte azijn ontkalkt en maakt schoon. Daarom kun je het ook gebruiken als vervanger voor je vaatwastabletten of vaatwaspoeder. Je doet één kopje in het doseerbakje en zet de vaatwasser op het gewone programma aan. De truc met dit middel is wel dat de vaat niet zwaar vervuild is. Witte azijn maakt namelijk wel schoon, maar met hardnekkige vlekken heb je sterker geschut nodig. Baking soda bijvoorbeeld.

©Sabrina

Zelf vaatwasmiddel maken

Überhaupt geen zin om nieuwe vaatwastabletten in de supermarkt te kopen? Maak dan zelf vaatwastabletten of -poeder. De vaatwastabletten maak je door een kwart kopje zout, één kopje bakpoeder en maximaal twee eetlepels citroenzuur te mengen. Doe er nog een kwart kopje water bij en meng goed. Doe het mengsel in ijsblokvormpjes en laat het een hele dag en nacht drogen. Daarna is het middel klaar voor gebruik!

Of maak zelf vaatwaspoeder door een kopje baking soda en een kopje citroenzuur te mixen. Daarna bewaar je het mengsel in een luchtdichte weckpot, buiten bereik van kinderen. Voor een schone vaat heb je maar een paar eetlepels nodig.

▼ Volgende artikel
Zo gebruik je Google Maps voor live inzicht in files
© PixieMe - stock.adobe.com
Huis

Zo gebruik je Google Maps voor live inzicht in files

Wie regelmatig reist of naar zijn werk pendelt, vertrouwt waarschijnlijk op Google Maps. Niet voor niets hebben veel mensen het navigatiesysteem van hun auto verruild voor deze gratis app. De app beschikt over een set tools om je trip vlot te laten verlopen. Zo kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig de verkeersdrukte volgen.

In dit korte artikel laten we zien hoe je de verkeerslaag in Google Maps gebruikt:

  • Stel je route in en schakel de verkeerslaag in via het lagenmenu
  • Bekijk de actuele verkeersdrukte aan de hand van kleuren op de kaart
  • Ontvang meldingen over verkeersdrukte bij opgeslagen locaties

Ook interessant om te lezen: Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps

De laag Verkeer

Open Google Maps op je smartphone en geef het vertrekpunt en de bestemming in. Daarna tik je onderaan op Route. Boven de kaart kies je de manier hoe je je verplaatst: auto, tram, metro, te voet of per fiets. Onderaan de kaart lees je alvast de afstand en de reistijd. Tik daarna op het pictogram Lagen in de rechterbovenhoek van het scherm. In de groep Kaartgegevens selecteer je Verkeer. Hierdoor wordt de verkeerslaag over de Google Maps-kaart gelegd. Verlaat het gedeelte Lagen door op het kruisje in de rechterbovenhoek te tikken.

Op de kaart worden de wegen ingekleurd op basis van de actuele verkeersdichtheid. Groen betekent dat je op een normaal tempo kunt rijden. Oranje staat voor langzaam rijdend verkeer en rood betekent dat het verkeer stilstaat. Niet tevreden met de route die Google Maps heeft geselecteerd? Bekijk dan alle alternatieve routes die als grijze lijnen op het scherm worden weergegeven. Tik op een van de opties om een ​​alternatieve route te selecteren.

De verkeersdrukte wordt met kleuren weergegeven.

Google Maps in de auto gebruiken?

Dan is een telefoonhouder een must

Live verkeer

Op de computer open je de webbrowser en surf je naar Google Maps. Weer zoek je de bestemming, zodat Maps de route tevoorschijn kan halen. Daarna beweeg je de muisaanwijzer over het pictogram Lagen linksonder. Klik op de laag met het label Verkeer. Opnieuw zal Google de wegen inkleuren volgens verkeersdrukte. Je kunt de weergave Live verkeer in- en uitschakelen door op de schakelaar in het onderste deel van het scherm te klikken.

Op de computer kun je de weergave Live verkeer in- en uitschakelen.

Meldingen ontvangen

Het is mogelijk om van Google Maps meldingen te ontvangen wanneer er drukte ontstaat in de buurt van een locatie die je in Maps hebt opgeslagen. Hiervoor tik je rechtsboven op het pictogram van je Google-account. Daarna kies je Instellingen en dan Meldingen. Op de iPhone controleer je of het schuifje bij Plaatsen en evenementen aanstaat. Op een Android-apparaat tik je bij Navigeren / Verkeer bij nabije evenementen op Aan of Alleen in de app.

Wil je verkeersupdates ontvangen over plaatsen die je hebt opgeslagen?

Watch on YouTube