Sonos One – Wordt vervolgd
We merkten het al tijdens ons recente bezoek aan de IFA: praten is het nieuwe typen. Dit geldt ook voor Sonos, waarbij spraak de manier waarop we muziek luisteren moet gaan veranderen. Is de Sonos One nu al de moeite waard, zelfs als nog niet alle functies beschikbaar zijn?
De One is de eerste speaker van Sonos met een ingebouwde spraakassistent en AirPlay 2. Begin oktober presenteerde Sonos de One tijdens een live-event in New York. Lees hier ons verslag van deze presentatie.
Nog steeds modern
De Sonos One is fonetisch vernoemd naar de Sonos Play:1 en ziet er ook voor een groot deel hetzelfde uit. De speaker is iets strakker geworden en de knoppen op de bovenkant zijn vervangen met de aanraakgevoelige knoppen die we kennen van de Sonos Playbase. Het ontwerp belooft veel goeds voor toekomstige speakers.
Gemak
Niet alleen het uiterlijk voelt vertrouwd, ook het gemak van verbinding gaat zoals we van Sonos gewend zijn. Je installeert simpelweg de app Sonos uit de App Store of Play Store en verbindt de speaker met netstroom. De app detecteert meteen de speaker, waarna hij deze automatisch verbindt met het netwerk waarmee je verbonden was tijdens het opstarten van de app.
©CIDimport
©CIDimport
©CIDimport
Wat meteen opvalt is het aantal diensten die je kunt koppelen met de speaker. De bekende diensten als Spotify, Apple Music en TIDAL zijn van de partij, maar ook minder populaire diensten als 7digital, Daytrotter, en Concert Vault. Voor de liefhebbers zijn er diensten als Anghami voor je dagelijkse dosis Arabische muziek en Saavn voor fans van Bollywood-hits.
Is de Sonos One van alle markten thuis? Nou, dat niet. De One heeft geen koptelefooningang – die heeft de Play:5 bijvoorbeeld wel – en AirPlay 2 is alleen goed nieuws voor Apple-gebruikers. Door de toevoeging van AirPlay 2 gaan we ons juist afvragen waarom er geen Chromecast in zit. Eerder dit jaar stopte JBL wel een Chromecast in hun nieuwe speaker. De speakers van Urbanears ondersteunen zelfs AirPlay en Chromecast en hebben ook nog bluetooth – een functie die Sonos blijkbaar weigert toe te voegen.
©CIDimport
In de app kun je de diensten die je hebt toegevoegd moeiteloos bedienen. Tenminste, als je akkoord bent gegaan met de nieuwe privacyverklaring van Sonos. Gebruikers die dit niet hebben gedaan, moeten gebruikmaken van functies als Spotify Connect om muziek op hun Sonos-speaker af te spelen. Wel kunnen deze gebruikers Kamers beheren in de app.
Vertrouwd goed
Het geluid van de Sonos One is, net als de Sonos Play:1, indrukwekkend voor zijn formaat. Elk geluid en vrijwel alle soorten muziek komen tot hun recht. De Sonos One lijkt duur voor zijn formaat, totdat je ‘m hoort. Ook is er geen merkbare vervorming op hogere volumes. Wel wordt de bas een beetje ondergesneeuwd halverwege het maximale volume, maar dat kunnen we de kleine Sonos One niet kwalijk nemen. Voor grotere ruimtes of feestjes zijn er speakers als de Sonos Play:5. Op gemiddeld volume klinkt de Sonos One bijzonder goed.
©CIDimport
Je kunt twee speakers gebruiken voor stereoweergave, maar hiervoor moet je wel twee Sonos One-speaker gebruiken – het is niet mogelijk om deze functie te gebruiken met een combinatie van een Sonos One en een oudere speaker. Dat is jammer, maar zeker het overwegen waard als je iets meer geluid wil. Twee Sonos One-speakers klinken in de gewone woonkamer bijna net zo krachtig en zijn opgeteld ook nog goedkoper dan één Sonos Play:5.
Even geduld
Over de spraakassistent Alexa en AirPlay 2 kunnen we op het moment van schrijven nog niets zeggen. Sonos debuteerde de One met Amazon Alexa, maar dit wordt in Nederland nog niet ondersteunt. Hoewel er nog geen datum bekend is wanneer Alexa überhaupt naar Nederland komt, zal Sonos in 2018 ook Google Assistant gaan ondersteunen. Deze spraakassistent van Google wordt op dit moment vertaald. De kans is dan ook groot dat we in Nederland eerder Google Assistant kunnen gaan gebruiken op Sonos-speakers dan Amazon Alexa.
Hetzelfde geldt voorlopig voor AirPlay 2. Sonos liet weten dat alle speakers in 2018 worden uitgerust met AirPlay 2, maar op dit moment werkt dit op de Sonos One nog niet. Deze review wordt dan ook op een later moment vernieuwd, zodra we de nieuwe functies hebben kunnen testen.
©CIDimport
Voorlopige conclusie
De Sonos One krijgt hetzelfde prijskaartje als de oorspronkelijke Sonos Play:1, waardoor je in feite meer waar voor je geld krijgt. De nieuwe speaker van Sonos klinkt namelijk net iets beter dan de vorige generatie, en het is een kwestie van tijd voordat we aan de slag kunnen met een paar leuke nieuwe functies.
**Prijs:** 229 euro **Verbindingen:** Ethernet of WiFi **Streamingdiensten:** Spotify, Apple Music, TIDAL, Deezer, JUKE, Napster, TuneIn, Google Play Music en meer **Formaat:** 12cm x 16cm x 12cm (B x H x D) **Gewicht:** 1,85kg **Kleuren:** Zwart en wit **App:** Sonos voor [Android](https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sonos.acr&hl=nl ) en [iOS](https://itunes.apple.com/nl/app/sonos-controller/id293523031?mt=8) **Website:** [Sonos.nl](http://www.sonos.com/nl-nl/shop/one.html)
- Design
- Geluid
- Gebruiksgemak
- AirPlay en spraakassistent
- Geen Chromecast
- Geen koptelefooningang
- Geen bluetooth