Skullcandy Mod – betaalbaar setje met opties en wensen

© PXimport

Skullcandy Mod – betaalbaar setje met opties en wensen

Audio

Geplaatst: 26 juli 2022 - 09:22

Aangepast: 25 november 2022 - 11:42

Wesley Akkerman

De Skullcandy Mod is een recent gelanceerd setje oordoppen dat voor 59,99 euro in de winkels ligt. Een goedkoop alternatief dus op het huidige aanbod, maar wat haal je hiervoor precies in huis? Dat gaan we ontdekken in de review van de Skullcandy Mod.

Skullcandy is een audiofabrikant die we hebben leren kennen als een prima speler binnen allerlei segmenten van de markt voor draadloze oordoppen en koptelefoons. Het bedrijf brengt geregeld nieuwe oordoppen uit, die allemaal net even een andere ervaring aanbieden. 

Het nieuwste setje, de Skullcandy Mod, is het goedkoopste pakket dat we tot nu toe testen. Met een prijs van 59,99 euro mag je de verwachtingen niet hoog spannen, maar dat betekent niet dat het bedrijf niets te bewijzen heeft. Wat biedt de Mod zoal aan voor dit bedrag?

© PXimport

© PXimport

Van goeden huize komen

Als aanbieder van oordoppen moet je van goeden huize komen. De concurrentie is moordend, waardoor verschillende functies – naast de audiokwaliteit – het verschil kunnen maken. De Skullcandy Mod beschikt over twee drivers van 6 millimeter, die een bereik hebben van 20Hz to 20kHz. Je koppelt het apparaat aan je smartphone of laptop via bluetooth 5.2 en speelt audio af in de codecs aac en sbc. Helaas is er geen ondersteuning voor (een vorm van) aptX. 

Een mooi aspect van de Skullcandy Mod is de ondersteuning voor Multipoint Pairing. Daarmee kun je de oordoppen aan twee apparaten tegelijkertijd koppelen. Zo kun je naar een video kijken op je laptop, terwijl niemand daar last van heeft. Word je ondertussen gebeld op je smartphone, dan neem je moeiteloos dat gesprek aan. 

De Skullcandy Mod wisselt dan automatisch van bron, terwijl je niet hoeft te klooien met loskoppelen en installeren. Een toffe en handige functie die we niet heel vaak tegenkomen in het lagere segment. Verder kan de Mod wat stof en water verdragen dankzij het ip55-certificaat; maar dat geldt niet voor het oplaaddoosje.

De oortjes biedt geen ruisonderdrukking aan, in welke vorm dan ook, waardoor het certificaat een beetje tegenvalt. Maar goed, hoe beter het certificaat, hoe hoger de prijs van het product – dat is dus een afweging die je maakt als fabrikant én consument. Het kan echter beter. 

Wat ook iets beter had gekund: de knopjes op de oordoppen. Je moet de knopjes behoorlijk hard indrukken om je muziek te bedienen, waardoor je ze echt je gehoorgang in drukt. Dat is niet comfortabel, terwijl de dopjes zelf wel lang comfortabel zitten.

© PXimport

© PXimport

De app biedt wat praktische opties aan

Alle bedieningsmogelijkheden vind je natuurlijk ook gewoon binnen de app aan (los van het feit dat je je muziek bedient via je favoriete dienst). Dus je bent niet afhankelijk van de fysieke knopjes, maar het is wel jammer dat dit zo moeizaam werkt. Binnen de app lees je meer over de opties. Ben je dus ergens niet mee bekend, dan legt Skullcandy heel duidelijk uit wat je ervan kunt verwachten en wat je ermee kunt doen. Dat maakt de producten van dit merk over het algemeen toegankelijk, ook voor mensen die wat minder tech savvy zijn.

Zo kun je bijvoorbeeld via de app de functies van de fysieke knoppen instellen, zien hoe het gesteld is met de accu in de oordopjes en de volume regelen. Daarnaast is er een zeer handige equalizer, waarmee je de audiokwaliteit aanpast. De app heeft drie vooraf ingestelde modi: muziek, film en podcast. Maar je kunt ook je eigen setup instellen. Waarschijnlijk maak je, net als de meeste mensen, een soort V-vorm, omdat dat in de meeste gevallen goed of beter klinkt. Maar wat je er ook mee wil bereiken: het kan via de app en je hoort meteen het resultaat van je werk.

Dan hebben we ook nog de Stay Aware-modus. Dit is een andere benaming voor een transparante modus. Omgevingsgeluiden worden versterkt wanneer je de functie activeert, waardoor je tijdens het sporten of wandelen altijd goed hoort wat er om je heen gebeurt. De oordoppen hebben geen actieve ruisonderdrukking, maar kunnen wel degelijk enkele geluiden buiten de deur houden wanneer je de modus uitschakelt. Verwacht geen wonderen, maar de ‘ruisonderdrukking’ die er is, is subtiel en kun je op sommige momenten echt wel waarderen.

© PXimport

© PXimport

Audiokwaliteit laat wat te wensen over

Eén van de belangrijkste kwaliteiten van een setje oordoppen is natuurlijk de audiokwaliteit. Nogmaals: voor minder dan zestig euro hoef je niet te verwachten dat je Sony of Apple evenaart. Wanneer je de Skullcandy Mod voor het eerst opstart, dan krijg je je muziek via de Music-stand te horen. Het geluid klink dan zowel hol als troebel, wat een vreemd effect oplevert. De baslaag klinkt redelijk dof, terwijl de hogere noten helemaal naar de achtergrond verdwijnen. Het lijkt op een ruimtelijk effect, maar dat is wellicht wat je brein ervan probeert te maken.

Als we eerlijk zijn, dan klinkt dat dus niet al te best. Schakel je over naar Movie, dan klinkt de audioweergave al wat beter. De bas is minder dof, maar ook niet heel erg aanwezig – vooral de hoge en middentonen – en de noten die er tussen vallen – komen veel helderder uit de verf. Maar ook hier missen we dat Skullcandy-karakter dat we kennen van de Push Active en Grind Fuel. Met de Custom-equalizer kun je een hoop problemen met het geluid oplossen. Bij ons klinkt het geluid inmiddels wat warmer en vooral heel helder. Zelfs de bas komt mooi naar voren.

De eerste indruk overtuigt dus niet. Maar na een beetje pielen met de equalizer komt er dus wel degelijk een mooi geluid uit de Skullcandy Mod. Heel veel opties zijn er verder niet qua geluid, dus je bent er ook niet uren zoet mee. Maar duidelijk is wel dat je de equalizer moet gebruiken om er fatsoenlijk geluid uit te kunnen krijgen. 

Tot slot nog even over de accu; de oordoppen bieden tot zeven uur luisterplezier aan. Stop je ze ondertussen in het doosje, dan rek je de luistertijd op naar 34 uur en dat is gewoon zeer respectabel. Opladen gaat via usb-c.

© PXimport

Skullcandy Mod – conclusie

Het is niet zo dat de Skullcandy Mod de beste set oordoppen is die het merk uitbrengt. Je kunt zelfs beargumenteren dat de audiokwaliteit ook enigszins tegenvalt voor de prijs-kwaliteitverhouding, zeker wanneer je vergelijkt met andere oordoppen. Zo biedt Anker met zijn Soundcore-lijn vaak uitgebreide, toegankelijk en kraakheldere oordoppen aan, die één of twee tientjes meer kosten. Maar qua functies kom je niet snel heel veel meer tegen binnen dit segment. En dat maakt de Mod toch op z’n minst de overweging waard in je zoektocht.

Je moet er wel rekening mee houden dat je even wat tijd moet besteden in de equalizer, want zonder die persoonlijke touch houd je het niet lang vol met deze oordoppen. De Skullcandy Mod zit overigens prima, gaat lekker lang mee en heeft een fijne app. Er zijn ook wat nadelen: het ip-certificaat valt wat tegen, de fysieke knopjes zijn moeilijk te bedienen en er is geen ruisonderdrukking. Ook is het doosje niet waterdicht. Dat zijn dus behoorlijk wat kanttekeningen, die ook weer niet zó vreemd zijn binnen dit marktsegment. 

7,0

ONS OORDEEL

Skullcandy Mod

Pluspunten

Pasvorm

Audio (met Custom-euqalizer)

Betaalbaar

Betaalbaar

App

Minpunten

Fysieke knoppen

Geen (echte) ruisonderdrukking

Ip-certificaat

Conclusie

**Adviesprijs** € 59,99 **Kleur** zwart **Verbinding** Bluetooth 5.2 **Accuduur** 34 uur (totaal) **Gewicht** 54,6 gram (oplaaddoosje) **Features** microfoon, omgevingsgeluidmodus, IP55, stembediening **Opladen** Usb-c **Website** [https://www.skullcandy.eu/mod-wireless-earbuds/](https://www.skullcandy.eu/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000