Review Anker Soundcore Space A40 - Oortjes klinken alsof ze duurder zijn
Met een adviesprijs van rond de 99 euro hoef je niet diep in de buidel te tasten voor de Anker Soundcore Space A40. Op papier lijken deze oordoppen in elk geval veel voor weinig aan te bieden: actieve ruisonderdrukking, de typische Anker-sound en een strak design. Hoe bevallen de oordoppen? Dat lees je in de uitgebreide Anker Soundcore Space A40-review.
Anker Soundcore Space A40
Pluspunten
Geluidskwaliteit
Design
Accuduur
Bluetooth 5.3
LDAC
Minpunten
Actieve ruisonderdrukking
Fragiele case
Basweergave
Conclusie
Het headsetje wordt geleverd met een mooie, strak vormgegeven oplaadcase. Je plopt de oordopjes erin en kunt ze opladen wanneer de accu’s leeg zijn. De earbuds zelf gaan tien uur mee en daarna kun je ze nog vier keer volledig opladen wanneer de batterij van het opberghoesje vol is. Dat klinkt best premium voor nog geen 100 euro, maar de kwaliteit van de case laat wat te wensen over. Het kunststof voelt erg slap en dun aan. Het klepje bovenop gaat bovendien gemakkelijk open. Het resultaat: oordopjes die dan verstopt raken tussen je andere spullen in je tas.
Stevige oordoppen met fijne eigenschappen
De oordoppen zelf zijn gelukkig vrij stevig. En ook vrij fors, maar dat betekent niet dat ze onprettig zitten. Anker levert een aantal siliconen dopjes mee waarmee je ervoor kunt zorgen dat ze goed blijven zitten. Ze zijn ook handig in het kader van de ruisonderdrukking (daar later meer over); want hoe beter de passieve ruisonderdrukking is (als in: hoe minder geluid er binnenkomt), hoe beter de actieve ruisonderdrukking presteert. Omdat de oordoppen relatief groot zijn, bieden ze genoeg ruimte aan voor de bediening (die je kunt personaliseren binnen de gratis app).
Net zoals de koptelefoon uit dezelfde reeks ondersteunt ook de Anker Soundcore Space A40 drie codecs: AAC, SBC en LDAC en bluetooth 5.3. Dankzij de toevoeging van LDAC staan de oordoppen bijna op hetzelfde niveau als de meest recente Sony-oordoppen; ze zijn in elk geval in staat audio in hoge resolutie weer te geven. En dat is tof om te zien, zeker op dit prijspunt. Android-apparaten ondersteunen echter zelden AAC; maar als je een andere muziekspeler gebruikt, dan kun je er optimaal van profiteren. Verder schitteren de over het algemeen gangbare AptX-codecs in afwezig en dat is zonde.
De behuizing van de oordoppen is voorzien van een ipx4-certificaat. Dat betekent dat ze best een spatje water kunnen hebben, en dat je ze beter niet onderdompelt. Want daar kunnen ze kapot van gaan. Op dit prijspunt kun je het de fabrikant moeilijk kwalijk nemen dat er geen betere bescherming is, maar dat betekent wel dat je zelf wat voorzichtiger moet zijn tijdens het gebruik. De app is verder overzichtelijk en simpel, en biedt middels HearID een persoonlijke gehoortest aan. Op basis daarvan kan het systeem de luisterervaring aanpassen. De muziek kan ook echt beter klinken, daarna.
Geluidskwaliteit valt in de smaak
De Anker Soundcore Space A40 is niet het duurste setje oordoppen op de markt, dus daar moeten we een beetje rekening mee houden tijdens het testen. Maar zelfs wanneer we die kanttekening in het achterhoofd houden, moeten we concluderen dat ze meer dan prima klinken. De sound is niet neutraal te noemen, maar dat heeft voornamelijk te maken met de actieve ruisonderdrukking. Die vervormt de boel hier en daar, waardoor het geheel soms wat modderig klinkt. Maar wanneer je het onderdeel Ambient Sound op Normal zet, dan komt er een helderder geluid uit.
De baslaag klinkt een stuk warmer dan op de eerder geteste Space Q45 van het bedrijf, en is niet super aanwezig. Middels de equalizer en een aantal presets kun je hem meer ruimte geven, dus dat is in elk geval fijn. De oordoppen hebben verder een flink bereik en klinken behoorlijk ruim, waardoor verschillende instrumenten daadwerkelijk tot hun recht komen. Je hoort de fijnere details op de achtergrond. Maar ondertussen merken we ook wat gekraak op, evenals wat onderdompeling, zeker wanneer het ineens druk wordt met een veelvoud aan instrumenten en zangpartijen.
Maar nogmaals: de oordoppen kosten minder dan 100 euro, en ze klinken als oordoppen die duurder zijn. Naast het feit dat de actieve ruisonderdrukking invloed heeft op de muziek, is het ook zo dat die niet ontzettend goed is. De optie filtert lagere omgevingsgeluiden, zoals de trein waar je in zit. Maar hogere geluiden komen er gewoon doorheen. En alle geluiden die je hoort, klinken bovendien heel blikkig en haast computerachtig. Dat werkt nogal desoriënterend, zeker in het openbaar. Desondanks kan dit helpen je – tot op zekere hoogte – van de omgeving af te sluiten.
Conclusie: Anker Soundcore Space A40 kopen?
Voor minder dan 100 euro mag je alsnog wat verwachtingen hebben van oordoppen. Maar maak die alsjeblieft niet te hoog. De Anker Soundcore Space A40-oordoppen klinken in elk geval alsof ze duurder zijn dan hun adviesprijs. Ook zien ze er behoorlijk premium uit, op dat doosje na dan. De actieve ruisonderdrukking valt wat tegen, maar over het algemeen is de geluidservaring helder en warm. En met de equalizer en HearID kun de audio-ervaring personaliseren. Deze oordoppen laten zien dat je niet altijd diep in de buidel hoeft te tasten voor een goed setje.
Powered by