ID.nl logo
Review Anker Soundcore Space A40 - Oortjes klinken alsof ze duurder zijn
Huis

Review Anker Soundcore Space A40 - Oortjes klinken alsof ze duurder zijn

Met een adviesprijs van rond de 99 euro hoef je niet diep in de buidel te tasten voor de Anker Soundcore Space A40. Op papier lijken deze oordoppen in elk geval veel voor weinig aan te bieden: actieve ruisonderdrukking, de typische Anker-sound en een strak design. Hoe bevallen de oordoppen? Dat lees je in de uitgebreide Anker Soundcore Space A40-review.

Uitstekend
Conclusie

Voor minder dan 100 euro mag je alsnog wat verwachtingen hebben van oordoppen. Maar maak die alsjeblieft niet te hoog. De Anker Soundcore Space A40-oordoppen klinken in elk geval alsof ze duurder zijn dan hun adviesprijs. Ook zien ze er behoorlijk premium uit, op dat doosje na dan. De actieve ruisonderdrukking valt wat tegen, maar over het algemeen is de geluidservaring helder en warm. En met de equalizer en HearID kun de audio-ervaring personaliseren. Deze oordoppen laten zien dat je niet altijd diep in de buidel hoeft te tasten voor een goed setje.

Plus- en minpunten
  • Geluidskwaliteit
  • Design
  • Accuduur
  • Bluetooth 5.3
  • LDAC
  • Actieve ruisonderdrukking
  • Fragiele case
  • Basweergave

Het headsetje wordt geleverd met een mooie, strak vormgegeven oplaadcase. Je plopt de oordopjes erin en kunt ze opladen wanneer de accu’s leeg zijn. De earbuds zelf gaan tien uur mee en daarna kun je ze nog vier keer volledig opladen wanneer de batterij van het opberghoesje vol is. Dat klinkt best premium voor nog geen 100 euro, maar de kwaliteit van de case laat wat te wensen over. Het kunststof voelt erg slap en dun aan. Het klepje bovenop gaat bovendien gemakkelijk open. Het resultaat: oordopjes die dan verstopt raken tussen je andere spullen in je tas.

©WA | ID.nl

Stevige oordoppen met fijne eigenschappen

De oordoppen zelf zijn gelukkig vrij stevig. En ook vrij fors, maar dat betekent niet dat ze onprettig zitten. Anker levert een aantal siliconen dopjes mee waarmee je ervoor kunt zorgen dat ze goed blijven zitten. Ze zijn ook handig in het kader van de ruisonderdrukking (daar later meer over); want hoe beter de passieve ruisonderdrukking is (als in: hoe minder geluid er binnenkomt), hoe beter de actieve ruisonderdrukking presteert. Omdat de oordoppen relatief groot zijn, bieden ze genoeg ruimte aan voor de bediening (die je kunt personaliseren binnen de gratis app).

Net zoals de koptelefoon uit dezelfde reeks ondersteunt ook de Anker Soundcore Space A40 drie codecs: AAC, SBC en LDAC en bluetooth 5.3. Dankzij de toevoeging van LDAC staan de oordoppen bijna op hetzelfde niveau als de meest recente Sony-oordoppen; ze zijn in elk geval in staat audio in hoge resolutie weer te geven. En dat is tof om te zien, zeker op dit prijspunt. Android-apparaten ondersteunen echter zelden AAC; maar als je een andere muziekspeler gebruikt, dan kun je er optimaal van profiteren. Verder schitteren de over het algemeen gangbare AptX-codecs in afwezig en dat is zonde.

De behuizing van de oordoppen is voorzien van een ipx4-certificaat. Dat betekent dat ze best een spatje water kunnen hebben, en dat je ze beter niet onderdompelt. Want daar kunnen ze kapot van gaan. Op dit prijspunt kun je het de fabrikant moeilijk kwalijk nemen dat er geen betere bescherming is, maar dat betekent wel dat je zelf wat voorzichtiger moet zijn tijdens het gebruik. De app is verder overzichtelijk en simpel, en biedt middels HearID een persoonlijke gehoortest aan. Op basis daarvan kan het systeem de luisterervaring aanpassen. De muziek kan ook echt beter klinken, daarna.

Geluidskwaliteit valt in de smaak

De Anker Soundcore Space A40 is niet het duurste setje oordoppen op de markt, dus daar moeten we een beetje rekening mee houden tijdens het testen. Maar zelfs wanneer we die kanttekening in het achterhoofd houden, moeten we concluderen dat ze meer dan prima klinken. De sound is niet neutraal te noemen, maar dat heeft voornamelijk te maken met de actieve ruisonderdrukking. Die vervormt de boel hier en daar, waardoor het geheel soms wat modderig klinkt. Maar wanneer je het onderdeel Ambient Sound op Normal zet, dan komt er een helderder geluid uit.

De baslaag klinkt een stuk warmer dan op de eerder geteste Space Q45 van het bedrijf, en is niet super aanwezig. Middels de equalizer en een aantal presets kun je hem meer ruimte geven, dus dat is in elk geval fijn. De oordoppen hebben verder een flink bereik en klinken behoorlijk ruim, waardoor verschillende instrumenten daadwerkelijk tot hun recht komen. Je hoort de fijnere details op de achtergrond. Maar ondertussen merken we ook wat gekraak op, evenals wat onderdompeling, zeker wanneer het ineens druk wordt met een veelvoud aan instrumenten en zangpartijen.

Maar nogmaals: de oordoppen kosten minder dan 100 euro, en ze klinken als oordoppen die duurder zijn. Naast het feit dat de actieve ruisonderdrukking invloed heeft op de muziek, is het ook zo dat die niet ontzettend goed is. De optie filtert lagere omgevingsgeluiden, zoals de trein waar je in zit. Maar hogere geluiden komen er gewoon doorheen. En alle geluiden die je hoort, klinken bovendien heel blikkig en haast computerachtig. Dat werkt nogal desoriënterend, zeker in het openbaar. Desondanks kan dit helpen je – tot op zekere hoogte – van de omgeving af te sluiten.

Conclusie: Anker Soundcore Space A40 kopen?

Voor minder dan 100 euro mag je alsnog wat verwachtingen hebben van oordoppen. Maar maak die alsjeblieft niet te hoog. De Anker Soundcore Space A40-oordoppen klinken in elk geval alsof ze duurder zijn dan hun adviesprijs. Ook zien ze er behoorlijk premium uit, op dat doosje na dan. De actieve ruisonderdrukking valt wat tegen, maar over het algemeen is de geluidservaring helder en warm. En met de equalizer en HearID kun de audio-ervaring personaliseren. Deze oordoppen laten zien dat je niet altijd diep in de buidel hoeft te tasten voor een goed setje.

▼ Volgende artikel
Hoe gebruik je AirPods en een Apple TV om films in surround te beleven?
© apple.com
Huis

Hoe gebruik je AirPods en een Apple TV om films in surround te beleven?

De Apple AirPods zijn razend populaire draadloze oordoppen, de Apple TV is dan weer een geslaagde mediaspeler. Voeg de twee samen en je kunt films, tv-series en games beleven in meeslepend 3D-ruimtelijke audio. Dit is hoe je dat doet!

Ruimtelijke audio gebruiken met je Apple TV? In dit artikel leggen we je het uit en:

  • Wat kun je verwachten van Ruimtelijke audio?
  • Wat heb je daarvoor nodig?
  • Hoe stel je Ruimtelijke audio op een Apple TV in?
  • Bij welke apps en streamingdiensten kan dat?
  • Hoe kun je alles personaliseren met je iPhone?

In dit artikel hebben we het over de Ruimtelijke audio-ervaring die je kunt beleven als je bepaalde oordoppen of koptelefoons aan een Apple TV koppelt. Het is enorm indrukwekkend, met geluidseffecten die driedimensionaal rond je worden afgespeeld. Net als in de bioscoop, maar dan bij je thuis. Het werkt even goed of beter dan een soundbar, en is ideaal voor wie alleen tv-kijkt en echt ondergedompeld wil worden in de actie.

Wat kun je verwachten?

Ruimtelijke audio is niet helemaal hetzelfde als Dolby Atmos en ander surroundgeluid. Maar het doel is wel hetzelfde: jezelf onderdompelen in een geluidsbubbel waarbij bijvoorbeeld geluidseffecten van een film 360 graden om je heen te horen zijn. De AirPods voegen daar bovendien headtracking aan toe, waarbij het geluid aan het scherm wordt 'verankerd'. Hierdoor blijven onder meer dialogen altijd uit het beeld komen, wat de kijkervaring realistischer maakt.

Wat heb je nodig?

Ruimtelijke audio (of Spatial Audio) is een Apple-technologie voor hoofdtelefoons die ingebouwd is in de AirPods 3, AirPods 4 (beide modellen) en alle AirPods Pro. Ook de over-ear AirPods Max-hoofdtelefoon is ermee uitgerust. Ruimtelijke audio is er ook bij de Beats Fit Pro, de Beats Studio Pro of de Beats Solo 4. Je hebt dus een van deze toestellen nodig. Om het eenvoudig te houden, spreken we verder in dit artikel alleen over 'AirPods'.

©Apple

Daarnaast moet je beschikken over een Apple TV 4K (alle versies); de nagenoeg identieke Apple TV HD is helaas niet geschikt. Hier ontdek je hoe je het verschil kunt zien. De Ruimtelijke audio-functie is al even beschikbaar, maar voor alle veiligheid kun je via de Instellingen het best even je Apple TV updaten naar de nieuwste versie van tvOS.

©Jamie Biesemans

Hoe moet je alles instellen?

Apple heeft het heel eenvoudig gemaakt om je AirPods met een Apple TV te verbinden. Schakel eerst de Apple-mediaspeler in. Als het hoofdscherm alle apps toont, open je het doosje van je AirPods (of schakel je de hoofdtelefoon in). Bijna onmiddellijk verschijnt er in de bovenhoek een melding. Druk je op de knop met het tv-icoon, dan wordt het geluid van je Apple TV afgespeeld via je oortjes of koptelefoon. Ben je net te laat om de melding te bevestigen? Dan druk je lang op de tv-knop op de Apple-remote en kies je Audio. Hier zie je een lijst van AirPlay-speakers én als het goed is ook je AirPods. 

©Apple

Ruimtelijke audio wordt standaard ingeschakeld. Maar als je zelf in de opties wilt duiken, dan kan dat. Druk opnieuw lang op de tv-knop en klik op het pictogram van de hoofdtelefoon of oortjes (net rechts van de klok). Je ziet dan verschillende opties in een lijst, terwijl de content verder speelt. Zo kun je ook tijdens het bekijken van een film ruisonderdrukking of gespreksdetectie instellen. Iets lager zie je een pictogram van de actieve app (bijvoorbeeld Netflix of Disney+) en in welke kwaliteit audio wordt aangeleverd (bijvoorbeeld Dolby Atmos). Je kunt dan Ruimtelijke audio instellen, met of zonder headtracking. De optie Vast wil zeggen dat je ruimtelijke audio krijgt zonder hoofdtracking. 

©Jamie Biesemans

Welke apps bieden Ruimtelijke audio? 

Niet alle apps en diensten ondersteunen Ruimtelijke audio, maar de meerderheid wél. Nagenoeg alle streamingdiensten, waaronder Netflix, HBO Max en Disney+, bieden deze optie. Via Apple Music op je Apple TV kun je ook veel muziek in surround beleven. Daarnaast zijn er games die het ondersteunen, wat heel fijn werkt. Is de audio die de app levert toch in stereo (bijvoorbeeld oudere muziek), dan kun je nog altijd van ruimtelijke audio genieten door in de Instellingen te kiezen voor Maak stereo ruimtelijk.

©Apple

Zo personaliseer je Ruimtelijke audio

Om geluid realistisch om je heen te creëren, gebruikt het algoritme achter de Ruimtelijke audio-functie een model van het hoofd van een mens. Dat werkt meestal prima. Maar je kunt de ervaring nog natuurlijker maken door het algoritme informatie te geven over jezelf (onder meer over je hoofd- en oorvorm). Dat gebeurt via beelden gemaakt met een TrueDepth-camera. Zo'n camera vind je op recente iPhones (vanaf de iPhone X) waarop minstens iOS 16 draait. 

Het instellen kan dus niet met een iPad of Mac, maar je kunt het persoonlijke profiel dat je creëert op een iPhone wel toepassen op andere Apple-toestellen. Ook de Apple TV. Dit profiel wordt enkel gedeeld tussen jouw apparaten; volgens Apple wordt het bestand versleuteld en niet met het bedrijf gedeeld.

Het instellen van Gepersonaliseerde ruimtelijke audio doe je door de Instellingen op een geschikte iPhone te openen. Tik op je AirPods of AirPods Pro. Ook de Beats Fit Pro, Beats Solo 4 of Beats Studio Pro zijn compatibel met deze functie. Je ziet vervolgens de optie Gepersonaliseerde ruimtelijke audio. Selecteer dit en kies daarna Personaliseer ruimtelijke audio. Er verschijnt een stappenplan waarbij gevraagd wordt om je gezicht op een afstand van 30 cm in beeld te brengen. Daarna moet je langzaam je hoofd heen en weer bewegen om een afbeelding te maken van je oren. Het klinkt misschien wat merkwaardig, maar met deze informatie kan het Ruimtelijke audio-algoritme een betere inschatting maken van hoe je exact hoort.

▼ Volgende artikel
Tuinonderhoud in januari? Zeker – en dit kun je allemaal doen!
© Annette L. Pyrah
Huis

Tuinonderhoud in januari? Zeker – en dit kun je allemaal doen!

In januari lijkt de tuin in winterslaap, maar schijn bedriegt. Dit is juist het moment om je tuin voor te bereiden op een prachtig voorjaar. Van snoeien tot het maken van een beplantingsplan en het verzorgen van overwinterende planten: er is genoeg te doen. Met een paar slimme klussen leg je de basis voor een gezonde en mooie tuin.

📅 Dit doe je in de tuin in januari:

  • Een beplantingsplan maken
  • Winterplanten planten
  • De overwinterende planten in de garage of schuur verzorgen
  • Bomen, struiken en planten snoeien
  • Sneeuw verwijderen uit de haag en de bestrating onkruidvrij maken

Wil je weten wat je in de andere maanden van het jaar in de tuin te doen hebt? Check dan onze tuinkalender!

Nu doen, voor de zomer: beplantingsplan maken

Januari is de maand om al na te denken over een mooie, bloeiende tuin in de zomer. Maak nu dus een beplantingsplan om te bepalen waar je waar wat gaat zaaien en planten. Denk daarbij ook aan de laatbloeiers, zodat je in het najaar ook nog kleur in de tuin hebt.

Beschermen tegen vorst en kleur aanbrengen

Om de planten te beschermen tegen vrieskou, leg je een laag compost, bladeren en takken op de grond. Daarmee zorg je ervoor dat de wortels van de planten niet zo snel bevriezen. Gelukkig vriest het in januari niet doorlopend. Tijdens zo'n vorstvrije periode kun je mooi bomen, hagen en struiken planten. Wil je gelijk al wat kleur aanbrengen in de tuin? Plant dan winterheide of zet winterharde viooltjes in plantenbakken of in de borders.

©Erkki Makkonen

🌺 Winterviolen!

(daar fleurt elke wintertuin van op)

Overwinterende planten verzorgen

Kuipplanten die in de schuur of garage overwinteren, hebben regelmatig water nodig. Bij vorstvrij weer kun je een raam of deur openen voor wat frisse lucht. Ook bollen in pot, binnen of buiten, geef je af en toe water om uitdroging te voorkomen.

Een echte winterklus: snoeien!

Januari en februari zijn ideale maanden om fruitbomen, planten en struiken te snoeien, zoals knotwilgen en leilindes. Zo bereid je ze voor op het voorjaar. Snoei alleen bij zacht, vorstvrij weer. Heb je een druif? Snoei die uiterlijk half januari, want daarna komt de sapstroom op gang en kan de plant doodbloeden als je te laat snoeit.

Lees ook: Welke snoeischaar voor welke snoeiklus?

Wist je dat je als boomeigenaar een zorgplicht voor de bomen in je tuin hebt? Dit betekent dat je aansprakelijk bent voor schade of letsel als er takken uit jouw boom vallen, of als je boom omvalt. Het is dus van groot belang om de boom in goede conditie te houden en dit doe je met een goede snoeizaag.

©natalialeb

Onkruidvrije bestrating

Heeft het gesneeuwd? Neem dan even de tijd om de sneeuw te schudden uit de groenblijvers , zoals de hagen. Hierdoor voorkom je dat er grote gaten in de haag ontstaan. En als laatste: het is nu een goede tijd om de voegen van de bestrating onkruidvrij te maken. Is de bestrating wat ingezakt? Dit is een goed moment om de tegels en klinkers wat om te hogen, om wateroverlast te voorkomen. Een drainage aanleggen helpt ook tegen wateroverlast.

Lees ook: Zelf een terras aanleggen? Dit is waar je op moet letten