Sennheiser CX True Wireless: fijne soundstage, maar niet voor elk genre

© PXimport

Sennheiser CX True Wireless: fijne soundstage, maar niet voor elk genre

Geplaatst: 10 augustus 2021 - 09:15

Aangepast: 25 november 2022 - 11:05

Wesley Akkerman

“Een superieure klank tegen een laagdrempelige prijs”, dat is de boodschap die Sennheiser overbrengt als het gaat om de Sennheiser CX True Wireless-oordoppen. Met een prijs van 129 euro betaal je inderdaad niet de hoofdprijs voor het setje. Maar hoe zit het precies met het geluid en de overige functies?

De markt voor oordoppen maakt de laatste tijd een groei in populariteit door. Veel fabrikanten hebben in de afgelopen maanden een nieuw model uitgebracht en met reden. Meer mensen werken thuis of maken lange wandelingen door de pandemie, waardoor er simpelweg meer vraag is naar oordoppen en koptelefoons. De concurrentie is moordend en als fabrikant moet je van goeden huize komen om klanten aan je te binden. Hoe staat het ervoor met de Sennheiser CX True Wireless?

© PXimport

Specificaties op een rijtje

Sennheiser is alles behalve een onbekend audiomerk. De producten zijn vaak geliefd onder audiofielen. Vanwege de geluidskwaliteit, maar ook vanwege een aantal extra functies. De CX True Wireless is voorzien van een TrueResponse-transducer. Dat is gepatenteerde en op maat gemaakte drivertechnologie die moet zorgen voor diepe bassen, natuurlijke middentonen en heldere hoge tonen. Daarnaast is er ondersteuning voor de SBC-, AAC- en aptX-audiocodecs en bluetooth 5.2. Dat is een welkome toevoeging, omdat het versturen van muziek vanaf een smartphone naar de oordoppen nu minder energie kost, zonder dat dit ten koste gaat van de audiokwaliteit.

De accuduur bedraagt negen uur voor de oordoppen. Wanneer je ze tussentijds oplaadt in de meegeleverde oplaadcase, die tevens dienstdoet als powerbank, dan kun je de gebruiksduur oprekken met nog 27 uur. Verder is er een ipx4-certificaat aanwezig, waardoor ze spatwaterdicht zijn en dus best tegen een druppel zweet kunnen wanneer je met de oordoppen wil sporten. Je hoeft overigens niet bang te zijn dat ze uitvallen tijdens het hardlopen, bijvoorbeeld. In totaal levert Sennheiser vier doppen mee voor in het oor, waardoor er hoogstwaarschijnlijk een goede pasvorm tussen zit. Voor ondergetekende was het meteen raak met het setje dat al geïnstalleerd was.

De Sennheiser CX True Wireless-oordoppen hebben twee microfoons aan boord, waardoor je goed verstaanbaar bent aan de telefoon. Daarover hebben we geen klachten gehad, behalve wanneer de wind te hard tekeer ging. Met de functie Sidetone kun je je eigen stem overigens horen tijdens het telefoneren, zodat je niet te hard gaat schreeuwen om jezelf goed te kunnen horen. Daarnaast bedien je de oordoppen met de aanraakgevoelige interface aan de zijkant van het product. Zo pauzeer je muziek, neem je telefoontjes aan en roep je een stemassistent op. Binnen de app (daar later meer over) kun je de instellingen voor de aanraakgevoelige functies aanpassen.

© PXimport

Geluid kan soms modderig klinken

Specificaties zijn leuk en aardig: het gaat erom wat de hardware ermee doet. De eerste indruk die de Sennheiser CX True Wireless achterlaat is dat het geluid een beetje modderig klinkt. Alsof je het geluid hoort terwijl je onder water zwemt. Zeker bij de wat drukkere genres merken we dat de CX True Wireless wat moeite heeft met een gebalanceerde soundstage. Als we naar metal luisteren, dan klinkt het alsof de oordoppen moeite hebben met de weeldaad aan klanken en emotie. Sommige lagen, zoals het snelle en hoge gitaarwerk, vallen te ver naar de achtergrond en mis je echt.

Nu is metal een moeilijk genre voor dergelijke producten. Oordoppen en koptelefoons moeten van goeden huize komen om dat genre recht aan te doen. Andere genres, zoals pop, de wat rustigere rock, dance en meer muziekstijlen richting de digitale sferen, doen het wel goed op de Sennheiser CX True Wireless. Dan merk je pas wat de oordoppen in zich hebben. De zangpartijen komen heel mooi naar voren en worden echt ondersteund door de verschillende muzikale lagen die het nummer vormen. Het onderwatereffect verdwijnt lichtjes, maar raken ze nooit echt kwijt. Die indruk blijft hangen, ook na uren luisteren. Dan mag je product iets goedkoper zijn op een drukke markt, dan nog hoef je geen genoegen te nemen met een klank die niet helemaal is wat die zou moeten zijn.

Opvallend is verder hoe de bas enerzijds heel prettig aanwezig is, maar soms iets te veel zijn stempel drukt. Irritant wordt het nooit, maar dat idee komt wel vaak naar voren. Dusdanig vaak dat het opvalt. Echt een neutraal geluidsveld biedt de Sennheiser CX True Wireless dus niet aan, maar de vraag is of dat erg is. Ben je een fan van het harde gitaarwerk en zangeressen die de longen uit hun lijf zingen, dan kun je wellicht beter elders kijken. Houd je wat meer van genres als dance, pop, synthwave en aanverwante genres, dan krijg je een gelanceerde luisterervaring voorgeschoteld. De muziek klinkt goed, zolang die niet te ingewikkeld is, dus. Dat geldt ook voor R&B en rap.

© PXimport

Applicatie en in gebruik

De oordoppen zitten prima in de oren en hebben een minimalistisch design. Dat is een trend die we de laatste tijd vaker zien, ook bij concurrenten als Sony. Je maakt wellicht veel minder een statement, maar gelukkig zitten ze snel goed en vallen ze ook niet uit. Aan de zijkant van de oordoppen zitten aanraakgevoelige oppervlakten. Daarmee pauzeer je muziek, ga je naar het volgende nummer en spreek je Siri of de Google Assistent aan. De oordoppen reageren accuraat en snel en bevestigen gelukkig een tap door een klein piepje ten gehore te brengen. De app heeft tijdens het reviewproces een update gekregen die je in staat stelt de functies aan te passen. Zo bepaal je zelf wat er gebeurt wanneer je één, twee of drie keer tapt op de linker- of rechterkant.

De app is overzichtelijk en laat snel zien met welke koptelefoon of set oordoppen je verbinding maakt. Ook zie je hoeveel energie er nog over is in de accu en hoe de equalizer ingesteld is. Verander je niets aan de instellingen, dan zie je het woord Neutral staan. Verander je ook maar iets, dan staat er Custom. De app biedt verder weinig dingen aan die je kunt aanpassen en dat is helemaal goed. Want zo word je niet overladen met overbodige functies en mogelijkheden. Je kunt er nog wel het niveau van Sidetone aanpassen, zodat je ook invloed hebt op het geluidsniveau van je eigen stem tijdens het bellen. Dit alles zorgt ervoor dat je de Sennheiser CX True Wireless behoorlijk naar eigen smaak kunt aanpassen, voor de functies die er toe doen.

Dat geldt helemaal voor de equalizer. Dat is een functionaliteit die we iedereen aanraden te gebruiken. Wellicht kan het wat helpen bij het verhelpen van het onderwatereffect. Je kunt een schuifregelaar gebruiken en daarmee het geluidsniveau van de bas, middentonen en treble aanpassen. En anders is er een visualizer die je simpelweg verschuift, totdat je hoort wat je prettig vindt. Toegegeven, het lost het probleem van dat onderwatereffect niet helemaal op, maar je kunt de muziek wel beter laten klinken en meer in lijn brengen met wat je zelf prettig vindt om te horen. De equalizer is toegankelijk en snel te bedienen; tijdens het aanpassen hoor je namelijk meteen wat voor effect de aanpassingen hebben op de muziek. Dit is dus een snel proces.

© PXimport

Sennheiser CX True Wireless – conclusie

Is de Sennheiser CX True Wireless een slecht product? Zeker niet. Maar we zijn beter van het bedrijf gewend. We begrijpen dat er concessies gedaan worden als je elektronica voor een lager segment maakt (hoewel 129 euro nog steeds geen laag bedrag is), maar dat betekent wel dat er ergens op ingeleverd wordt. En in dit geval is dat op de soundstage, waardoor niet alle genres even goed klinken op de compacte oordoppen. Daarnaast is het jammer om te zien dat er geen (basale) noise cancelling aanwezig is, waardoor je alsnog gestoord kan worden door je omgeving tijdens het werken of sporten. Kortom: op het gebied van audio stellen de oordoppen een beetje teleur.

De overige functionaliteit is prima. Het is fijn dat je jezelf goed kunt horen tijdens het bellen, zodat je niet hoeft te schreeuwen. Ook is het tof om een stemassistent aan te spreken, bijvoorbeeld wanneer je op de fiets zit of aan het hardlopen bent. De Google Assistent en Siri kunnen dan dingen voorlezen, zoals notificaties, of dingen opzoeken, zoals het weerbericht, terwijl je je telefoon in je broekzak kunt houden. Bluetooth 5.2 is ook heel fijn, vanwege de minder hoge energieconsumptie. En dat de accu 9 plus 27 uur meegaat, is helemaal een grote win voor liefhebbers van portable audioproducten.

Toch willen we je aandacht nog even focussen op alternatieven. Zo hebben we onlangs de Lypertek PurePlay Z3 2.0 getest, die zeer goed uit de test kwam. In vergelijking met de Sennheiser zijn de oordoppen goedkoper, hebben ze een betere batterijduur en ipx-certificaat, maar missen verder wel spannende functies die bij de concurrentie wel aanwezig is. Heb je ook dat budget niet, dan is er nog de JLab Go Air, die met 39 euro voor veel meer mensen een aantrekkelijk product is. Qua geluidskwaliteit lever je dan wellicht iets in ten opzichte van de Sennheiser, maar dat is een afweging die je voor jezelf kunt maken. De CX True Wireless biedt best wat kwaliteit en functies aan voor een betaalbaar bedrag, maar laat ook de indruk achter dat de oordoppen niet voor iedereen geschikt zijn.

7,0

ONS OORDEEL

Sennheiser CX True Wireless

Pluspunten

Bluetooth 5.2

Equalizer

Overzichtelijke app

Minpunten

Modderige soundstage

Geen ANC

Conclusie

**Prijs** €129,- **Draadloos** Bluetooth 5.2 **Accuduur** 9+27 uur luistertijd **Bluetooth-codecs** SBC, AAC en AptX-ondersteuning **Extra** Spatwaterdicht (IPX4) **Website** [www.sennheiser.com](https://nl-nl.sennheiser.com/cx-true-wireless)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000