Lypertek PurePlay Z3 2.0 - Verrassend veel audio voor je geld

© PXimport

Lypertek PurePlay Z3 2.0 - Verrassend veel audio voor je geld

Geplaatst: 21 juli 2021 - 05:01

Aangepast: 25 november 2022 - 11:03

Roel Stortelder

Wie zoekt naar draadloze bluetoothoordopjes komt al snel bij de bekende merken terecht, maar deze nieuwe trend biedt ook ruimte voor nieuwe merken. Vandaag kijken we naar de PurePlay Z3 van Lypertek, een merk dat sinds enkele weken ook op de Nederlandse markt actief is.

Mocht je nog nooit van Lypertek hebben gehoord, dan ben je waarschijnlijk niet de enige. Hoewel het merk al enkele jaren bestaat, waren de producten in Nederland voorheen nog niet verkrijgbaar. De Lypertek Pureplay Z3 2.0 is het eerste model die officieel in Nederland te koop is, dus in deze review kijken we of deze nieuwkomer de moeite waard is. 

De Lypertek PurePlay Z3 is er in een witte en zwarte variant.

© PXimport

Specificaties

Aan de lijst van specificaties valt al op te merken dat Lypertek met de Pureplay Z3 niet focust op het hebben van bijzondere eigenschappen. Zo is er géén actieve ruisonderdrukking of ondersteuning voor spatial audio. Dat wil echter niet zeggen dat ze helemaal niks te bieden hebben. Het hoesje ondersteunt bijvoorbeeld draadloos opladen en zorgt voor ongeveer 70 uur extra luistertijd. Verder zijn de oortjes waterdicht met een IPX7-klassificatie en is er op elk oortje een knopje te vinden voor de basisfuncties zoals volume en play/pause. Uiteraard zijn er microfoons aanwezig met ondersteuning voor de bekende spraakassistenten en is er ook een zogenaamde hear-through-modus.

Deze hear-through-modus is één van de features die bereikbaar is via de app voor Android en iOS. Daarin kun je ook de equalizer aanpassen en een functie activeren die LDX Audio wordt genoemd, maar meer daarover later. Een feature die mij tijdens het schrijven van deze test al een keer heeft gereid is de “Find my Earbuds”-knop. Hiermee kun je terugzien waar de telefoon het laatst verbinding had met de oortjes. Gezien de verbinding wordt uitgeschakeld wanneer je de oortjes in het doosje doet, werkt deze functie dus helaas niet als de oortjes in het doosje zaten toen je ze verloor. 

Geluidskwaliteit

Waar draait de Z3 dan wel om? Geluidskwaliteit. De 6mm-drivers van grafeen zorgen voor een verbluffende luisterervaring waar zelfs oortjes met draad in deze prijsklasse soms niet aan kunnen tippen. Als het gaat om geluidskwaliteit kun je ze dan ook beter vergelijken met de bekende Shure SE215, dan met de Apple Airpods Pro. De bas gaat diep, maar overstemt de rest niet en hoge tonen zijn verrassend helder. Bij hoge volumes kunnen sommige klanken wel een beetje scherp worden, maar op dat punt is het volume sowieso al te luid om nog comfortabel te kunnen luisteren.

Mocht de overdracht toch niet helemaal jouw smaak zijn, dan kan deze aangepast worden in de PureControl-app. Er is een equalizer aanwezig die veel mogelijkheden biedt met negen presets en twee custom profielen. Voor deze custom profielen heeft Lypertek het spectrum opgedeeld in zeven segmenten die elk kunnen worden verzwakt of versterkt met maximaal 7dB.

In plaats van de equalizer te gebruiken, kan er ook LDX Audio geactiveerd worden. Wat deze functie precies doet met het audiosignaal is niet bekend, maar er gebeuren een aantal opvallende dingen met het geluid. Naast een lichte verhoging van het volume, is er een duidelijke verbetering in de soundstage en wordt het geluid een fractie warmer ten opzichte van de vlakke equalizer. 

Met de app kun je de geluidsinstellingen aanpassen.

© PXimport

Wat ook opvalt aan de geluidskwaliteit, is dat deze significant beter is in combinatie met Android dan met iOS. Dit ligt mogelijk aan de gebruikte codec (AAC of aptX), maar het is een groter verschil dan we gewend zijn. Het kan natuurlijk zo zijn dat het nu simpelweg meer opvalt doordat de algemene geluidskwaliteit hoger ligt dan gemiddeld.

Als laatste is er nog een factor die veel effect heeft op de geluidskwaliteit: de gebruikte tips. Bij de Z3 komen namelijk vier paar tips: de traditionele siliconen tips in drie maten en een paar tips gemaakt van traagschuim. Deze tips van traagschuim houden niet alleen meer omgevingsgeluid tegen, ze hebben ook een positief effect op de geluidkwaliteit. Met name in de midden en lage frequenties valt er meer detail uit de muziek te halen, met daarnaast een iets warmere overdracht. Of dat ook geldt voor jouw oren kunnen we niet voorspellen, want de traagschuim tips zullen niet bij iedereen even comfortabel zitten.  

Lypertek PurePlay

© PXimport

Comfort en design

Dat de geluidskwaliteit goed is, is natuurlijk leuk en aardig, maar bij draadloze oortjes is het comfort eigenlijk nog veel belangrijker. Als de oortjes namelijk niet lekker zitten, niet goed aansluiten of eenvoudig uitvallen, heb je namelijk helemaal niks aan de hoge geluidskwaliteit. Hoewel we natuurlijk niet voor iedereen kunnen spreken, kunnen we de Z3 in het algemeen als redelijk comfortabel bestempelen. De oortjes zijn relatief compact, wegen slechts 5g en komen met genoeg verschillende tips. Die combinatie zorgt er ook voor dat ze goed blijven zitten tijdens het bewegen, dus je kunt er gerust mee gaan sporten.

Helaas zijn ze niet in alle situaties even comfortabel. Met name als je geregeld in bed ligt met oortjes in je oren, kun je beter een ander paar zoeken. De klankkast steekt namelijk een stukje uit, waardoor de oortjes in je oor worden gedrukt als je erop gaat liggen. Daarnaast zijn ze niet zo geschikt voor mensen met hele smalle gehoorkanalen, want ook de kleinste tips zullen niet voor iedereen klein genoeg zijn.

Het design is verder vrij eenvoudig met weinig poespas. De Z3 2.0 is verkrijgbaar in de kleuren wit en zwart met bijpassende doosjes. Deze doosjes zijn wel aan de grote kant en glijden door de gebruikte stof helaas niet zo makkelijk in je broekzak. Ze zien er wel zeer stijlvol uit en bieden meer dan genoeg bescherming en accucapaciteit. 

Conclusie

De Lypertek Pureplay Z3 is een zeer prettige nieuwkomer op de markt. De draadloze oortjes beschikken weliswaar niet over de nieuwste features, maar ze bieden een verbluffende geluidskwaliteit die je in deze prijsklasse zelden tegenkomt. Het meeleveren van traagschuim tips is daarnaast een leuke extra en je kunt dagen blijven luisteren zonder een oplader mee te hoeven nemen. 

9,0

Ons oordeel

Lypertek PurePlay Z3 2.0

Pluspunten

Geluidskwaliteit

Accuduur

Comfort

Minpunten

Groot oplaaddoosje

Geen ANC

Conclusie

**Prijs** €99,- **Draadloos** Bluetooth 5.2 **Gewicht** 5 gram per oortje **Accuduur** 10+70 uur luistertijd **Bluetooth-codecs** SBC, AAC en AptX-ondersteuning **Extra** Waterdicht (IPX7) **Website** [www.lypertek.com](https://www.lypertek.com/pureplay-z3)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten