5 tips voor Google Assistant
De bekende digitale spraakassistenten van onder meer Google en Apple zijn veelvuldig in het nieuws omdat ze steeds beter worden. En zo ontstaan er meer en meer mogelijkheden, maar gebruik ze ook écht? Met deze 5 tips voor Google Assistant laten we zien wat een spraakassistent kan… en dat is meer dan je denkt.
Google Assistant
Werkt alleen met Engelse commando’s, op: Android (6.0 of hoger, op Engels), iOS (9.1 of hoger, op Engels), Android Wear (2.0, op Engels), geselecteerde tv’s met Android TV, Google Home (geïmporteerd), Android Auto (geïmporteerd).
1 Snelle instellingen
Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd. Google Assistant kan relatief grote dingen, maar we beginnen graag met wat kleine, handige trucjes. Zeg bijvoorbeeld ‘Ok Google, turn on/off flashlight’ om de zaklamp van je Android-smartphone aan of uit te zetten. En met ‘Ok Google, take a selfie’ opent de assistent je camera-app, telt hij af van drie naar nul en maakt hij een foto met de camera aan de voorkant. Snelle instellingen als bluetooth en wifi zet je aan en uit met ‘Ok Google, turn on/off (instelling)’.
2 Muzikale intelligentie
Google Assistant snapt vervolgvragen. Vraag je bijvoorbeeld wat het nieuwste album van Justin Bieber is (‘Ok Google, what’s the latest album from Justin Bieber’), dan krijg je netjes antwoord (‘Purpose’). Zeg je vervolgens ‘Ok Google, Play it’ dan weet Assistant dat je het nog over Purpose hebt, en speelt hij het album af via je favoriete streamingsdienst.
3 Tv kijken
De integratie tussen Google Assistant en relevante diensten en producten is goed, met de Chromecast als mooi voorbeeld. De populaire mediaspeler voor tv’s kan via Assistant met je stem bediend worden om bijvoorbeeld video’s, foto’s en films te tonen. Assistant kan onder meer gekoppeld worden aan Foto’s, YouTube, Play Movies en Netflix (via de Google Home-app). Vraag ‘Ok Google, watch House of Cards on Netflix’ of ‘Ok Google, show photos from Amsterdam on my tv’. Zorg ervoor dat je tv aanstaat op het Chromecast-kanaal en je kunt op de bank ploffen.
©CIDimport
4 Vertaal vanuit het Engels
Het is geen wonder dat Google Translate diep verwerkt is in Assistant. Een zin of woord kun je direct laten vertalen. Handig als je twee pizza’s wilt bestellen in dat pittoreske restaurantje in Italië. Zeg je ‘Ok Google, translate I want to order two pizzas with cheese but without bacon into Italian’, dan verschijnt de getypte vertaling vrijwel direct in beeld … en met een druk op de knop spreekt je telefoon het ook uit. Assistant vertaalt naar honderd talen, maar alleen vanuit het Engels.
5 Domotica besturen
©CIDimport
De Assistant-spraakassistent is ook prima geïntegreerd met apparaten en diensten van andere bedrijven. De Home-speaker kan onder meer overweg kan met producten van Logitech, TP-Link, Philips Hue, LG en Belkin. Zet je tv bijvoorbeeld aan met de Logitech Harmony-afstandsbediening door ‘Ok Google, turn on the tv’ te zeggen of verander de kleur van je slimme lampen met ‘Ok Google, turn my lights (kleur)’. Assistant en Home zijn ook compatibel met IFTTT zodat je zelf nog veel meer acties kunt instellen, kijk maar eens hier.