Review Philips Fidelio T2 - Doet een gooi naar Sony’s troon

Review Philips Fidelio T2 - Doet een gooi naar Sony’s troon

Geplaatst: 18 september 2023 - 08:02

Aangepast: 19 juni 2024 - 10:50

Wesley Akkerman

De Philips Fidelio T2-oordoppen hebben een lagere introductieprijs dan hun voorganger: 279 euro ten opzichte van de 299 euro die je in april 2022 voor de Philips Fidelio T1 moest neertellen. Desondanks heeft de fabrikant noemenswaardige verschillen doorgevoerd, waardoor de T2-dopjes de aandacht waard zijn.

8,5

Philips Fidelio T2

Pluspunten

Intieme, krachtige audiobeleving

Bediening op oordopjes

Bouwkwaliteit en materialen

Overzichtelijke app

Equalizeropties

Accuduur

Draadloos opladen

Kleiner dan voorganger

Audiocodecs

Minpunten

Ruisonderdrukking

Zit niet lang comfortabel

Silicone doppen

Conclusie

Philips levert een compleet pakket af: niet alleen qua accessoires (zoals meerdere silicone dopjes plus een 20 centimeter lange usb-c-kabel voor het opladen), maar ook wat betreft functies en audio-ervaring. Die is aangenaam, intiem en krachtig. De Philips Fidelio T2-oordoppen gaan lekker lang mee en je kunt ze onderweg ook nog draadloos opladen. Het grootste nadeel is het draagcomfort. Na een tijdje zitten ze niet meer zo lekker. Ook de ruisonderdrukking valt tegen....
Lees meer

Als je denkt dat de markt voor hoofdtelefoons in het hogere segment moordend is, dan ben je nog niet bekend met de competitieve aard van de markt voor oordopjes. Binnen elke prijscategorie tref je winnaars aan. Soms kun je voor minder dan honderd euro al een volwaardige set kopen, mits je bereid bent wat concessies te doen. Als geld geen rol speelt, dan kun je vaak het beste voor het aanbod van Sony gaan. De WF-1000XM-serie maakt al jaren furore. En hoewel er mettertijd fijne opties verschenen zijn, weet nog geen enkele set de Sony-doppen van de troon te stoten.

De Philips Fidelio T2 doet een gooi naar die felbegeerde troon. Met een prijs van 279 euro zit Philips in elk geval ruim veertig euro onder de vraagprijs van de recent gelanceerde Sony WF-1000XM5 in-ears, wat voor veel mensen net het verschil kan maken. Helemaal als het geluidsprofiel van de Fidelio T2 bevalt. Mocht je al bekend zijn met voorganger T1, dan weet je dat die oordoppen vrij groot en log zijn, en niet altijd lekker in de oren zitten. Nu, anderhalf jaar later, zijn de dopjes met twintig procent gekrompen en is ook de meegeleverde oplaadcase veertig procent kleiner gemaakt.

Review Philips Fidelio T2 - Doet een gooi naar Sony’s troon-63736541

Philips Fidelio T2 zit lang goed

Net als bij de zojuist gelanceerde koptelefoon Philips Fidelio L4 heeft de fabrikant goed gelet op draagcomfort en materialen. De T2 heeft een ergonomisch design en zit, na het plaatsen, vrijwel meteen goed. Je moet misschien nog even een beetje bijdraaien, maar je bent er niet lang mee bezig. De oordoppen beschikken over een zogenaamd tragusslot. Ze blijven daardoor goed in de oren zitten en vallen niet zomaar uit wanneer je stevig met je hoofd beweegt. Nu doe je dat niet op dagelijkse basis, maar sporters kunnen bijvoorbeeld gewoon prima rennen en fietsen met deze dingen in.

De Philips Fidelio T2 beschikt over een kleine kuiltjes waarmee je de instellingen kunt wijzigen en muziek kunt bedienen. Je kunt het volumeniveau er helaas niet mee aanpassen, dus daar moet je je smartphone voor pakken. Geen al te groot probleem, aangezien we de aanraakgevoelige omgevingen op oorcups van koptelefoons vaak snel uitschakelen. Ze werken net niet lekker genoeg om ervan uit te gaan dat alles meteen goed werkt. De kuiltjes in deze oordoppen reageren snel en accuraat, en geven een duidelijk, prettig signaal af wanneer je van nummer wisselt of ruisonderdrukking aanpast.

Review Philips Fidelio T2 - Doet een gooi naar Sony’s troon-63736536

… maar niet altijd even comfortabel

De buitenkant is gemaakt van ecoleer en ceramiek, waardoor ze ontzettend luxueus en high-end aanvoelen (en ogen). Daar merk je natuurlijk weinig van wanneer je ze draagt, maar in vergelijking met het veel discretere en haast vormloze design van de Sony WF-1000XM5 vallen ze wel meteen op. De dopjes die in de gehoorgang verdwijnen zijn helaas gemaakt van siliconen. Niet alleen gaat dit ten koste van de passieve ruisonderdrukking, ook lever je wat in op comfort. Je bent de oordoppen na een treinreis van twee uur echt zat, omdat ze mettertijd een beetje pijn gaan doen.

Sony geeft zijn oordopjes foamdopjes mee, die langer comfortabel zitten en zich gedurende de draagperiode aanpassen naar de vorm van je gehoorgang. Verder is het zo dat de oordoppen van beide fabrikanten beschikken over een ipx4-certificaat, waardoor ze in elk geval in de regen en tijdens het zweten gebruikt kunnen worden. De accu gaat met 36 uur totale luistertijd behoor lang mee. Na twee uur opladen kunnen de in-ears er weer tegenaan, terwijl met een kwartietje opladen één uur luisterplezier verkrijgt. Meestal gaan de T2-oordoppen acht tot negen uur mee op een volle accu.

Review Philips Fidelio T2 - Doet een gooi naar Sony’s troon-63736537

Indrukwekkende audiocodecs

Qua accuduur gaat het redelijk gelijk op met de marktleider, en qua audiocodecs ook. Zo beschikt de Philips Fidelio T2 over de LDAC-codec, die ontwikkeld is door Sony. Die is in staat muziek in een hoge resolutie te presenteren, waardoor audio echt goed tot z’n recht komt. Je hebt hier dus niet per se de oordoppen van dat Japanse merkt nodig. Daarnaast kun je ook leunen op de oude en vertrouwde codecs AAC en SBC, maar die klinken beduidend minder goed. Mocht je die codecs om wat voor reden dan ook selecteren, dan hoor je echt een verschil in audiokwaliteit.

Daarnaast is er, net als op de iets duurdere Fidelio L4, LC3 aanwezig. Dit een wat recentere techniek, die het meeste wegheeft van aptX Adaptive. De connectiekwaliteit bepaalt hoe hoog de sample rate van de koptelefoon is. Als je gebruikmaakt van bluetooth LE dan verbruikt het product minder energie, zonder dat dit ten koste gaat van de geluidskwaliteit. Hoewel die kwaliteit niet in de buurt komt van LDAC, kan het er prima meer door. Verder kun je dankzij LC3 meerdere oordoppen aan één bron koppelen, waardoor je bijvoorbeeld met andere mensen naar dezelfde content luistert.

Review Philips Fidelio T2 - Doet een gooi naar Sony’s troon-63736540

Meld je aan voor het Koptelefoonwijzer Eindrapport 2024

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Koptelefoonwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.

Moderne en handige functies

Daarnaast beschikt de Philips Fidelio T2 over nog meer moderne technieken waardoor deze dopjes op z’n minst je aandacht waard zijn. Zo is er ondersteuning voor Android Fast Pair (waardoor koppelen geen gedoe oplevert), meerdere stemassistenten (Google Assistent, Amazon Alexa en Siri van Apple) en draadloos opladen. Daar moet je wel zelf een draadloze oplader voor kopen, maar ondersteunt je smartphone omgekeerd laden, dan kun je dus onderweg je oordoppen opladen mocht dat nodig zijn. Uiteraard is er ook actieve ruisonderdrukking, die helaas niet ontzettend effect blijkt.

Je krijgt namelijk nog best wat geluid mee van je omgeving wanneer je de actieve ruisonderdrukking inschakelt. Je moet de muziek redelijk hard zetten om er volop van te profiteren, maar dan nog kan het zijn dat er ruis vanuit de omgeving binnenkomt. Philips maakt onder meer gebruik van botgeleiding om de ruisonderdrukking te verbeteren tijdens gesprekken en op zich werkt dat goed. Maar wanneer je naar je muziek luistert, dan hoor je nog steeds mensen om je heen praten of het getik van je toetsenbord tijdens het werken. We hebben in elk geval beter gehoord. Of minder gehoord, zeg maar.

Review Philips Fidelio T2 - Doet een gooi naar Sony’s troon-63736538

Oké, maar hoe klinkt de Philips Fidelio T2?

Gelukkig heeft de actieve ruisonderdrukking geen negatief effect op de muziekkwaliteit. Net als bij de Fidelio L4 merk je dat de audio-ervaring ontworpen is met deze functie in het achterhoofd. Als je wat goedkopere oordoppen met actieve ruisonderdrukking koopt, dan kan het zijn dat de muziek ineens modderig en ver weg klinkt, maar daar is hier geen sprake van. Of je de optie nou activeert of niet: muziek klinkt aangenaam helder, verkent de subtielere lagen aan de onderkant van het spectrum en zoekt hier en daar ook de breedte op. Het profiel klinkt over het algemeen warm neutraal.

Binnen de app kun je het geluidsprofiel aanpassen. Je hebt meerdere opties: Bas, Stem (meer bedoeld voor podcasts), Krachtig en Treble. Wanneer je het effect uitschakelt, dan heb je niet het idee dat je iets mist. Aanvankelijk klinkt muziek intiem, maar meteen daarna hoor je de volle breedte van een nummer binnenkomen. In de neutrale stand komen de hogere tonen iets minder aan bod, en helaas geeft Treble daar niet hét antwoord op. Want daardoor kan muziek ineens schel en kil klinken, en dat wil je niet. Bas geeft de oordoppen echt meer punch en warmte mee.

Review Philips Fidelio T2 - Doet een gooi naar Sony’s troon-63736535

De bas is niet oververtegenwoordigd in deze stand, maar subtiel is weer een ander verhaal. Het dreunt fijn door, zonder dat het gaat drammen. Mocht het net wat te mak klinken voor je, dan kun je met Krachtig een geheel ander niveau ontgrendelen, waardoor de oordoppen ineens voorheen niet te horen lagen presenteren. Dit gaat wel iets ten koste van de helderheid en de breedte, maar dat kan een waardevolle concessie zijn. De Philips Fidelio T2 oordopjes vervormen je muziek niet; sterker nog, ze kunnen je opnieuw laten kennismaken met nummers die je al wat langer beluistert.

Philips Fidelio T2 kopen?

Philips levert een compleet pakket af: niet alleen qua accessoires (zoals meerdere silicone dopjes plus een 20 centimeter lange usb-c-kabel voor het opladen), maar ook wat betreft functies en audio-ervaring. Die is aangenaam, intiem en krachtig. De Philips Fidelio T2-oordoppen gaan lekker lang mee en je kunt ze onderweg ook nog draadloos opladen. Het grootste nadeel is het draagcomfort. Na een tijdje zitten ze niet meer zo lekker. Ook de ruisonderdrukking valt tegen.

P.S. De Philips FIdelio T2 heeft recentelijk een EISA Award gewonnen.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten