JLab Epic Air ANC True Wireless Earbuds - oortjes met uithoudingsvermogen

© PXimport

JLab Epic Air ANC True Wireless Earbuds - oortjes met uithoudingsvermogen

Geplaatst: 13 augustus 2021 - 05:02

Aangepast: 25 november 2022 - 11:05

Joris Peterse

Als je op zoek bent naar betaalbare draadloze in-ears, dan vallen deze Epic Air Earbuds van JLab op. De bluetooth in-ears kosten zo’n 114 euro en bieden voor deze prijs ook ruisonderdrukking. Of de JLab koptelefoon ook een verstandige aankoop zijn lees je in deze JLab Epic Air ANC True Wireless Earbuds review.

Wie bij de zoektocht naar een nieuwe koptelefoon prijzen vergelijkt zal opvallen dat de vraagprijs van deze JLab-oortjes nogal wisselt. Op de internationale site van JLab staan ze voor 99 dollar. Op het moment van schrijven is de laagste prijs in Nederland 114 euro. Het loont dus om even de prijzen in de gaten te houden en te vergelijken op een prijsvergelijker als Kieskeurig.nl. Al eerder testte ik de JLab Go-draadloze in-ears en liep ik tegen dezelfde gekke prijsverschillen aan.

© PXimport

© PXimport

© PXimport

Draadloze oortjes met ruisonderdrukking

In tegenstelling tot de compacte JLab Go-oortjes zijn de Epic Air in-ears een stuk uitgebreider qua functionaliteit. Het ontwerp is net als AirPods met een steeltje dat uit je oor steekt en dankzij rubber (of foam) tipjes kun je de oortjes op maat afstellen, waardoor ze goed blijven zitten en het oor afsluiten. Dat laatste is wel prettig, want de JLab Epic Air beschikt over ruisonderdrukking (ANC). Ook is er een modus die geluid doorlaat, bedien je de oortjes door er op te tikken en is er een app beschikbaar om de koptelefoon te updaten en in te stellen. Kortom, alles wat je mag verwachten van een draadloze bluetooth headset in deze prijsklasse.

Maar de concurrentie is heftig als je oortjes zoekt van zo’n honderd euro. Samsung biedt prima in-ears evenals Urbanista, JBL, SkullCandy, 1More en talloze andere merken. JLab verdrinkt wel een beetje in deze prijsklasse.

© PXimport

Opvallende oortjes

Fysiek opvallen doen de oortjes wel, dat is met name te danken aan het oplaaddoosje. Het doosje beschikt niet over een usb-c-aansluiting, maar een usb-a-stekkertje dat je direct aan de adapter aansluit. Eigenaardig. Eventueel kun je de draadloze oortjes ook draadloos opladen. Fijn om achter de hand te hebben als je bijvoorbeeld alleen nog over een moderne usb-c-adapter adapter beschikt.

Het doosje open je door een soort kunstleren flapje open te maken. Drie ledjes aan de voorzijde laten je weten hoe vol de accu van het oplaaddoosje nog zit. Het oplaaddoosje heeft genoeg capaciteit om de oortjes zo’n zeven keer op te laden. Dat is aardig wat, bovendien hebben de oortjes hebben een opvallend lange accuduur. Afhankelijk van de luistermodus die je gebruikt kunnen ze wel zo’n tien uur mee op een acculading.

De JLab Epic Air-oortjes zelf hebben een ontwerp dat net als AirPods over een steeltje beschikt dat uit je oor steekt. De zwarte kleur en wat vlakkerige afwerking geven je niet het gevoel dat je met een (van de vele) AirPods-kopieën in je oren rondloopt. De in-ears beschikken over verwisselbare tipjes, zodat je ze op jouw maat kunt afstellen - wat ook wel zo handig voor de aanwezige ruisonderdrukking (ANC). Er zijn vijf maten verwisselbare tipjes, waaronder ook schuimrubber tipjes die mijn persoonlijke voorkeur kregen tijdens het testen.

JLab Epic Air ANC True Wireless Earbuds in praktijk

Dankzij de hoeveelheid aan (schuim)rubber tipjes en het lichte gewicht van de JLab-oortjes is het draagcomfort dik in orde. Ook bleven de oortjes prima zitten tijdens activiteiten - en zelfs hardlopen. Dat kan ook gewoon in de regen, aangezien de oortjes spatwaterbestendig zijn (IP55).

De geluidskwaliteit van de in-ears is acceptabel: de hoge-, midden en bastonen zijn aardig gebalanceerd. Het basgeluid is iets zwaarder ingezet, hoewel dat sommige muziekgenres en luisteraars juist wel kan bekoren. Het geluid is door de balans vrij helder en de details duidelijk hoorbaar.

JLab biedt een app aan voor de oortjes, die wat gedateerd oogt, maar doet wat het moet doen. Firmware-updates, touchbediening configureren en er is een equalizer om zelf de muziekafstelling te regelen. Deze equalizer heeft vier presets, waarbij het geluid het beste in balans klinkt bij de ‘JLab Signature’ afstelling. Gebruik de app zeker even om de firmware te updaten, bijvoorbeeld om een bug die af en toe zorgt voor verbindingsproblemen te tackelen.

© PXimport

Ruisonderdrukking en ambient-modus

De JLab oortjes beschikken ook over ruisonderdrukking en een ambient modus, die juist omgevingsgeluid versterkt zodat je op de hoogte blijft van wat er in je omgeving gebeurt. Op dit onderdeel stellen de oortjes dermate teleur dat je wellicht beter af bent zonder. Weinig geluid wordt gefilterd door de ANC en voor je accuduur doet het ook weinig goed. Ook de ambientmodus maakte weinig luisterverschil.

Ben je op zoek naar oortjes en is ANC en ambientmodus daarbij voor jou een belangrijke voorwaarde, dan is deze JLab Epic Air helaas niet je beste koopoptie.

© PXimport

Alternatieven voor de JLab Epic Air

De JLab Epic Air oortjes zijn op alle fronten dik in orde. Toch weet JLab er niet mee boven de massa uit te steken. Misschien dat het had gekund als ze het prijspunt wat lager hadden gelegd, zoals dat het geval is voor deze oortjes in buitenlandse webshops. Bijvoorbeeld oortjes van het betaalbare merk 1More bieden vaak een betere prijs-kwaliteitsverhouding. Ook als je geen ruisonderdrukking zoekt. Omdat die ruisonderdrukking wat teleurstelt zou je ook kunnen kiezen voor bijvoorbeeld de Samsung Galaxy Buds+, die wat beter klinken en beter zijn vormgegeven.

Conclusie

De JLab Epic Air ANC True Wireless Earbuds klinken prima, hebben een goede accuduur en prettig draagcomfort. Zoek je echter goede ruisonderdrukking, dan stellen de oortjes teleur. Zelfs voor deze prijsklasse.

7,0

ONS OORDEEL

JLab Epic Air ANC True Wireless Earbuds

Pluspunten

Draagcomfort

Accuduur

Minpunten

Internationale prijsverschillen

Ruisonderdrukking matig

Conclusie

**Adviesprijs** € 115,- **Kleur** zwart **Verbinding** Bluetooth 5.0 **Accu** 90 mAh (oortje), 700 mAh (oplaaddoosje) **Gewicht** 7 gram (oortje), 90 gram (oplaaddoosje) **Features** microfoon, IP55, tikbediening, ruisonderdrukking, omgevingsgeluidmodus **Opladen** Usb-a, draadloos **Website** [www.jlab.com](https://www.jlab.com/products/epic-air-anc-true-wireless-earbuds)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000