JBL Reflect Flow Pro - Gevleugelde oortjes

© PXimport

JBL Reflect Flow Pro - Gevleugelde oortjes

Audio

Geplaatst: 7 oktober 2021 - 12:49

Aangepast: 25 november 2022 - 11:11

Joris Peterse

De JBL Reflect Flow Pro zijn draadloze bluetooth in-ears, die vooral geschikt zijn voor tijdens het sporten of andere activiteiten. In deze JBL Reflect Flow Pro review lees je of deze headset ook je beste sportmaatje is.

JBL biedt veel. Heel veel verschillende soorten draadloze oortjes voor verschillende doelgroepen. Deze JBL Reflect Flow Pro is juist gemaakt voor een sportieve doelgroep die niet bang is om met z’n handen in de modder te komen. Althans, dat maak je op uit de afbeeldingen die JBL op zijn productpagina en productverpakking zet. Om deze doelgroep warm te laten lopen voor deze oortjes, heeft JBL ervoor gezorgd dat ze tegen een flinke spat water (IP68) en een stootje kunnen. Tevens moet een lange accuduur de gebruiker aanspreken en zijn de oortjes voorzien van vleugeltjes, die ze klemvast in het oor zetten. Hierdoor moeten de in-ears minder snel uit je oor vallen tijdens activiteiten. Tenslotte is er een touwtje aan het oplaaddoosje bevestigd. Hartstikke sportief.

Maar ook buiten het sporten om valt er veel te zeggen over de JBL Reflect Flow Pro. Zo zijn de oortjes voorzien van ruisonderdrukking en een geluidsdoorlatingsmodus, spraakassistentie en een uitgebreide app waar JBL graag over opschept.

© PXimport

© PXimport

© PXimport

JBL Reflect Flow Pro in het oor

Tot zover de eigenschappen die je ook uit de specificatielijst kon opmaken. Van oortjes met een adviesprijs van zo’n 175 euro mag je namelijk veel verwachten, aangezien in die prijsklasse goede oortjes met ruisonderdrukking verkrijgbaar zijn. Denk aan de Enco X van Oppo, de Samsung Galaxy Buds2 of de Jabra Elite 85t. Hoewel deze niet specifiek gericht zijn op een sportende doelgroep, verkies ik alle drie de voorbeelden boven de JBL-oortjes. Dat heeft in de eerste plaats het meest te maken met de pasvorm en het draagcomfort.

Het ronde speakertje van de JBL Reflect Flow Pro heeft een vrij brede diameter. Dankzij verwisselbare tipjes kun je het formaat nog naar wens afstellen, maar als de basis al te breed is, dan is het zelfs met de kleinste tipjes na verloop van tijd irriterend. De oortjes blijven dankzij de vleugeltjes wel goed in je oor zitten, omdat de vleugeltjes achter je oor klemmen. Tijdens het sporten hoef je je dus geen zorgen te maken dat de oortjes uit je oren vallen als ze te groot zijn. Naast de tipjes zijn ook de vleugeltjes verwisselbaar, zodat je ook die op maat afstelt.

JBL Reflect Flow Pro in het gehoor

De geluidskwaliteit kan, vooral gezien zijn prijsklasse, beter. De lage tonen zijn behoorlijk opgevoerd, waardoor de midden- en hoge tonen overstemd raken. Hierdoor klinkt al het geluid wat dof. Vanuit het perspectief van JBL snap ik dat ze sporters willen bereiken met een vol basgeluid, zodat opzwepende muziek je motiveert beter te presteren. Maar de afstelling slaat door en het doffe geluid neemt het opzwepende goeddeels weg.

De ruisonderdrukking is voor zijn prijsklasse dik in orde. Wanneer je deze aanzet ervaar je een licht drukkend gevoel op het oor. Desondanks wordt relatief veel omgevingsgeluid netjes weggefilterd. De functie die geluid juist doorlaat (handig voor in het verkeer bijvoorbeeld) noemt JBL ‘Ambient Aware’. Deze functie werkt prima. Vrijwel al het omgevingsgeluid blijft herkenbaar. Alleen veroorzaakt de functie een constante suis die hinderlijk kan zijn bij ontspannende muziek of gesproken audio zoals podcasts.

De ingebouwde microfoons zorgen voor de werking van de ruisonderdrukking en Ambient Aware, maar kunnen ook gebruikt worden voor goed verstaanbare gesprekken en desgewenst een spraakassistent.

© PXimport

© PXimport

© PXimport

Accuduur

Met de accuduur van de JBL-oortjes zit het wel snor. Je kunt ze dus langdurig gebruiken tijdens een lange (hard)loop of fietstour. De accuduur is natuurlijk afhankelijk van de afspeelmodus. Wanneer je ruisonderdrukking of geluiddoorlating aan hebt staan, dan gaan de oortjes een uur of zes à zeven mee. Wanneer je deze afspeelmodi uit hebt staan kom je tot maximaal acht uur. Dat is een uitstekende accuduur, zolang de oortjes niet irriteren natuurlijk.

Het oplaaddoosje kun je via de usb-c-poort of draadloos opladen. Dit doosje beschikt over een capaciteit om de oortjes drie keer op te laden.

JBL-app

Tevens heeft JBL een verzorgde app voor bij de Reflect Flow Pro. Let even op dat je de JBL Headphones app uit de applicatiewinkel plukt, aangezien JBL veel verschillende apps aanbiedt. De app oogt keurig en biedt onder andere een equalizer (helaas krijg je het doffe basgeluid niet echt weggecorrigeerd) en mogelijkheden je oortjes naar wens af te stellen qua bediening, spraakassistentie en afspeelmodi. Helaas liep ik wel zo nu en dan tegen bugs aan, bijvoorbeeld dat de mogelijkheden beperkt zijn wanneer meerdere JBL-koptelefoons gekoppeld zijn. Terwijl ik alleen deze Reflect Flow Pro aangesloten had en geen andere JBL-apparaten in mijn bluetooth-apparaatgeschiedenis.

© PXimport

Conclusie: JBL Reflect Flow Pro kopen?

Al in de review noemde ik drie alternatieven voor de JBL Reflect Flow Pro op, die in dezelfde prijsklasse vallen en betere opties zijn. Deze JBL-oortjes komen net even wat tekort, qua draagcomfort en geluidskwaliteit. De ruisonderdrukking, waterbestendigheid en accuduur zijn pluspunten. Het maakt de JBL Reflect Flow Pro geen slecht product, maar een tikje te duur. Interessant dus als je ze in een goede aanbieding voorbij ziet komen.

6,0

ONS OORDEEL

JBL Reflect Flow Pro

Pluspunten

Accuduur

Ruisonderdrukking

Waterbestendigheid

Minpunten

Zware bas maakt geluid dof

Ambient Aware ruist

Oncomfortabel

Conclusie

**Adviesprijs** € 179,- **Kleur** Zwart, roze **Verbinding** Bluetooth 5.2 **Accu** 85 mAh (oortje), 540 mAh (oplaaddoosje) **Gewicht** 5 gram (oortje), 41 gram (oplaaddoosje) **Features** microfoon, ruisonderdrukking, omgevingsgeluidmodus, IP68 **Opladen** Usb-c, draadloos **Website** [www.jbl.nl](https://www.jbl.nl/sport-koptelefoons/JBLREFFLPROPBLK.html)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000