Jabra Elite 85t - werkoortjes

© PXimport

Jabra Elite 85t - werkoortjes

Geplaatst: 16 mei 2021 - 10:38

Aangepast: 14 december 2022 - 10:28

Joris Peterse

De Jabra Elite 85t zijn draadloze in-ears. Met de vorige generatie van de bluetooth koptelefoon bewees het Deense merk uitstekende geluidskwaliteit en een lange accuduur te bieden. Of Jabra zijn oortjes verbetert met deze nieuwste generatie lees je in deze Jabra Elite 85t review.

Een paar maanden voor deze review, testte ik de Jabra Elite 75t voor een vergelijkende test van verschillende bluetooth in-ear koptelefoons. Helaas kwamen de Elite 85t-oortjes nét te laat op de markt om opgenomen te worden. Desondanks kwamen de 75t-oortjes van Jabra goed uit de test. Er werd vooral onderscheid gemaakt omdat de oortjes uitermate geschikt zijn voor werk. Je bent geneigd natuurlijk de oortjes te gebruiken in combinatie met je smartphone voor een gesprek, muziekje of podcast. Maar natuurlijk koppel je de oortjes net zo makkelijk aan je laptop, wel zo handig ook bij een Teams-gesprek. Jabra scoorde op de punten die hiervoor belangrijk zijn: een helder geluid, een accu die een werkdag meegaat en ruisonderdrukking. Wat dat betreft kunnen dezelfde vinkjes ook gezet worden bij deze Jabra Elite 85t.

Daarbij heeft de Jabra Elite 85t nog een andere handige truc: de oortjes kunnen met twee apparaten tegelijk verbinden. Zo kun je zowel je laptop als je smartphone koppelen en het geluid van beide apparaten afspelen.

© PXimport

© PXimport

© PXimport

Kleine verschillen

De verschillen tussen de Elite 75t en Elite 85t zijn niet zo groot. Sterker nog. Als je ze zou omruilen, zou je de verschillen lastig merken en ook zijn de oortjes qua ontwerp nagenoeg gelijk. De Elite 85t beschikt over een betere waterbestendigheid, maar dat is op het oog niet te zien.

De Elite 85t is, in tegenstelling tot zijn voorganger in staat draadloos op te laden en het oplaaddoosje heeft wat meer laadcapaciteit. Verder zijn de microfoons verbeterd, zodat je de oortjes beter kunt gebruiken bij telefoongesprekken en de ruisonderdrukking beter werkt. Het speakerformaat is van 6mm verhoogd naar 12mm, wat iets betere geluidskwaliteit oplevert. In praktijk hoor je dat door een wat krachtiger geluid.

In praktijk merk je dus ook weinig verschil. Maar erg is dat dus niet, aangezien de Elite 75t ook uitstekend uit de test kwam.

Pasvorm

De Jabra Elite 85t-oortjes ogen zakelijk en beschikken over vervangbare rubber tipjes, zodat ze voor ieder gehoorkanaal geschikt moeten zijn. Naast de middelgrote tipjes krijg je ook een setje kleintjes en grotere. Helaas had ik zelf wat moeite met de pasvorm, maar dat is natuurlijk afhankelijk van je oor. Hierdoor bleven de oortjes prima zitten tijdens het werk of lichte beweging, maar moest ik bijvoorbeeld bij hardlopen voorzichtig zijn dat de in-ears niet uit m’n oren vielen. Ben je van plan oortjes aan te schaffen voor bij het hardlopen, ga dan goed na de pasvorm voor jou geschikt is. Of kies voor een sport-uitvoering van oortjes. Jabra biedt ze bijvoorbeeld aan in de Elite Sport-serie, maar ook Bose heeft met de Sport Earbuds een uitstekende koptelefoon voor bij activiteiten.

Accuduur

De oortjes zitten in een compact oplaaddoosje, dat genoeg capaciteit biedt om beide oortjes iets meer dan drie maal op te laden. Het oplaaddoosje kun je draadloos opladen, of via de usb-c-aansluiting.

De accuduur van de oortjes is natuurlijk afhankelijk van je gebruik. De oortjes beschikken over ruisonderdrukking en een modus die omgevingsgeluid juist doorlaat, door de met de microfoontjes te versterken. Het gebruik van een van de twee modi zorgt wel voor een hoger energieverbruik. Zonder ruisonderdrukking of omgevingsgeluid gaan je oortjes maximaal een uur of zeven mee. Met een van de modi ingeschakeld gaan de oortjes zo’n vijf uur mee.

Geluidskwaliteit

De geluidskwaliteit van de Jabra Elite 85t is dik in orde. Het geluid is wat krachtiger, ten opzichte van de Jabra Elite 75t en dat hoor je terug in de midden- en bastonen. Het geluid is helder afgesteld, waardoor vooral spraak goed hoorbaar is. Ook voor muziek bieden de oortjes een levendige ervaring. Het is prettig dat het basgeluid niet de overhand heeft gekregen. Minpuntje is dat sommige fijne details een beetje wegvallen.

In de bijbehorende Sound+-app kun je de oortjes afstellen. Er is een equalizer beschikbaar waarmee je zelf het geluid afstelt voor je oortjes, wel zo prettig als je de oortjes het ene moment voor een Teams-gesprek gebruikt en het andere moment voor muziek. Ook kun je in de app terecht voor het updaten van de oortjes.

Het geluid is helder afgesteld, waardoor vooral spraak goed hoorbaar is.

-

De app is opvallend uitgebreid. Zo kun je bijvoorbeeld de bediening van de oortjes helemaal naar wens afstellen, voor muziekbediening, in- of uitschakelen van ruisonderdrukking en omgevingsgeluidmodus of aannemen van een telefoongesprek. Deze bediening van de oortjes gaat niet door middel van touch, maar de oortjes hebben een knopje dat je indrukt. Dat heeft zo zijn voordelen, zo kun je de oortjes bedienen met handschoenen aan.

Ook kun je de app gebruiken om zogenaamde soundscapes af te spelen, bijvoorbeeld natuurgeluiden. Hiermee kun je je extra focussen op je werk bijvoorbeeld, zonder snel afgeleid te raken door omgevingsgeluid.

© CIDimport

© CIDimport

© CIDimport

Alternatieven voor de Jabra Elite 85t

Ben je op zoek naar oortjes die je tijdens het werk wilt gebruiken, dan heb je aan de Jabra Elite 85t een van de beste opties. Natuurlijk, er zijn oortjes te vinden met betere geluidskwaliteit, pasvorm en ruisonderdrukking. Maar daar betaal je ook meer voor. Bijvoorbeeld de Bose Quietcomfort Earbuds. Maar hier betaal je meer voor. Wil je de oortjes ook wat meer gebruiken bij activiteiten zoals hardlopen en fietsen, dan is het goed om de pasvorm na te gaan en mogelijk te kijken naar alternatieven. Zo paste (bij mij) de Oppo Enco X beter en werkte de ruisonderdrukking beter.

De grootste concurrent voor de Jabra Elite 85t komt echter uit de eigen stal. De Jabra Elite 75t is ook uitermate geschikt voor werk en zijn qua ontwerp niet van elkaar te onderscheiden. Grootste verschillen zitten in de waterbestendigheid en het iets krachtigere geluid. Wanneer je in de markt bent voor de Jabra Elite 85t is het zeker de moeite waard om na te gaan of de meerprijs ten opzichte van de vorige generatie het je waard is.

© CIDimport

Conclusie: Jabra Elite 85t kopen?

De Jabra Elite 85t zijn oortjes die all-round goed zijn. De geluidskwaliteit, accuduur, draagcomfort, app, gesprekskwaliteit en ruisonderdrukking zijn allemaal dik in orde. Hierdoor zijn de oortjes geschikt voor zowel werk als onderweg. Alleen de pasvorm maakt de oortjes (voor mij) minder geschikt voor activiteiten zoals hardlopen en fietsen.

8,0

ONS OORDEEL

Jabra Elite 85t

Pluspunten

Geschikt voor werk

Heldere geluids- en gesprekskwaliteit

Veel functionaliteit

Minpunten

Minder geschikt voor activiteiten

Conclusie

**Adviesprijs** € 229,- **Kleur** zwart, grijs, goud **Verbinding** Bluetooth 5.1 **Accu** 70 mAh (oortje), 500 mAh (oplaaddoosje) **Gewicht** 7 gram (oortje), 45 gram (oplaaddoosje) **Features** microfoon, IPX4, drukknopbediening, ruisonderdrukking, omgevingsgeluidmodus **Opladen** Usb-c, draadloos **Website** [www.jabra.nl](https://www.jabra.nl/bluetooth-headsets/jabra-elite-85t)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000