ID.nl logo
Oppo Enco X - Oppo’s AirPods Pro
© PXimport
Huis

Oppo Enco X - Oppo’s AirPods Pro

Natuurlijk kan ook Oppo niet achterblijven als het aankomt op draadloze in-ears. De bluetooth-oortjes lijken op het oog op Apple’s AirPods Pro, en bieden ook ruisonderdrukking. Het verschil in prijs is echter groot. Of het de beste oortjes zijn lees je in deze Oppo Enco X review.

Mede dankzij smartphone-makers is er een markt ontstaan voor draadloze in in-ears, waarbij Apple het voortouw heeft genomen met z’n AirPods. Zowel audio- als smartphonefabrikanten proberen nu een graantje mee te pikken van de lucratieve markt. Dat ook Oppo zijn bluetooth-oortjes aanbiedt is daarom niet verwonderlijk, vooral omdat zustermerk OnePlus ook al een poging doet met (onder meer) de betaalbare OnePlus Buds. Helaas vooralsnog zonder succes, de oortjes zijn kwalitatief niet zo best en het ontwerp was zó afgekeken van Apple’s AirPods dat de Amerikaanse douane ze abusievelijk onderschepte. Hoewel Oppo’s Enco X oortjes op hun beurt weer behoorlijk zijn afgekeken van de AirPods Pro en een slag duurder zijn dan de oortjes van OnePlus, zijn de Enco X in-ears kwalitatief zeker de moeite waard.

©PXimport

AndroidPods

Hoewel de Enco X-oortjes op het oog veel weg hebben van de AirPods Pro, zijn ze op een andere manier tegenpolen. Waar de AirPods het beste werken in samenwerking met een iPhone of iPad, werkt de Enco X optimaal samen met Android-smartphones, ongeacht deze nu van Oppo is of niet. Dat komt omdat de bijbehoren HeyMelody-app vooralsnog alleen voor Android beschikbaar is. Met deze app kun je de firmware updaten en de tikbediening van de oortjes configureren.

Een equalizer kun je echter niet vinden in de app. Dat is wat gek. Voor de geluidsafstelling moet je dus terecht bij Oppo, die hiervoor weer de handen ineengeslagen heeft met een Deens audiomerk: Dynaudio.

©PXimport

Oppo Enco X in praktijk

Die samenwerking met Dynaudio zal z’n marketingvoordelen bieden. Zo kan Oppo toch pronken met een audiomerk. Hoewel de onderdelen gewoon uit de Chinese fabriek van Oppo rollen natuurlijk. Dynaudio heeft op zijn beurt de geluidskwaliteit gebalanceerd afgesteld. Midden- en hoge tonen komen goed uit de verf en de details zijn acceptabel. Het basgeluid blijft helaas een beetje achter.

©CIDimport

De oortjes zijn geschikt voor alle doeleinden: bij het kijken van video of het luisteren naar audioboeken en podcasts. Voor muziek zijn de oortjes ook erg geschikt, maar de muzikale purist of basliefhebber zal wat minder enthousiast zijn over de Oppo Enco X oortjes.

Er zijn dus veel spelers op die nieuwe markt van de draadloze in-ears en ook Oppo moet zijn opvallen om zijn plekje te bemachtigen. Veel Chinese fabrikanten doen dat door de prijs omlaag te schroeven. Oppo wil zichzelf juist als luxer merk positioneren en gooit het over een andere boeg: de ruisonderdrukking. Deze kun je op meerdere niveau’s afstellen: zo heb je gewone ruisonderdrukking zodat je je beter kunt concentreren op de muziek, podcast of audioboek. Maar ook sterke ruisonderdrukking als je in lawaaierige omgevingen bent, zoals een drukke ruimte of in de trein. Al het omgevingsgeluid onderdrukken? Dat lukt helaas niet, daarvoor ben je toch beter af met duurdere oortjes van Bose of Sennheiser of (nog beter) een over-ear koptelefoon. Tevens is er een transparante modus die juist wél omgevingsgeluid doorlaat. Handig als je toch je aandacht erbij moet houden, bijvoorbeeld in het verkeer.

Over ruisonderdrukking gesproken: de ingebouwde microfoons zorgen voor een behoorlijk helder gespreksgeluid, wanneer je bijvoorbeeld een telefoongesprek voert met de oortjes in.

Accuduur

Hoe lang de oortjes op een acculading meegaan is natuurlijk afhankelijk van het volume en of de ruisonderdrukking aan staat. Als je alles uit hebt staan, dan gaan de oortjes zo’n 4,5 tot 5 uur mee. Wanneer de ruisonderdrukking aan staat is dat een uurtje minder. Dat is niet uitzonderlijk lang, maar niet ongebruikelijk kort voor draadloze in-ears.

Het oplaaddoosje heeft genoeg vermogen om beide oortjes zo’n zes keer op te laden. Het doosje zelf kun je vervolgens weer opladen via de usb-c-poort of draadloze lader.

Comfoor

©CIDimport

Ondanks dat de Oppo-oortjes qua geluidskwaliteit, accuduur en ontwerp niet boven de massa uitsteekt, verkies ik ze wel boven in-ears in dezelfde prijsklasse zoals de AirPods, Jabra Elite of Sony-oortjes. Dat heeft één hele goede reden: het draagcomfort. De oortjes zijn zo licht dat je nauwelijks merkt dat je ze in hebt. Bovendien blijven ze goed zitten. Omdat de oortjes voorzien zijn van verwisselbare rubber tipjes kun je ze op maat afstemmen en sluiten ze het gehoorkanaal goed af. Dit komt het geluid en de werking van de ruisonderdrukking ook weer ten goede. In praktijk kun je de oortjes dus in hebben bij het werken achter de pc, maar je kunt er ook gerust mee hardlopen. Ongeacht het weer, want de Oppo Enco X is spatwaterdicht.

De Oppo Enco X oortjes springen er vooral qua draagcomfort bovenuit. Of je nu sport, reist of achter je laptop werkt

-

Alternatieven voor de Oppo Enco X

Zoals ik schreef zijn er veel alternatieven voor de Oppo Enco X. De AirPods Pro hebben wel wat betere geluidskwaliteit, maar zijn niet zo geschikt voor Androids en het prijskaartje is een stuk hoger. De Sony WF-1000XM3 beschikt over wat betere ruisonderdrukking, maar kan weer niet tippen aan het draagcomfort. Samsung’s Galaxy Buds+ hebben een betere accuduur en zitten ook uiterst comfortabel... Maar net niet zo prettig als de Enco X.

Conclusie: Oppo Enco X kopen?

De Oppo Enco X oortjes springen er vooral qua draagcomfort bovenuit. Of je nu sport, reist of achter je laptop werkt. Je merkt niet dat je de oortjes in hebt, en je hoeft je geen zorgen te maken dat ze uit je oren vallen. Qua geluidsbeleving had het allemaal ietsje intenser en gedetailleerder gekund. Desondanks zijn de Oppo Enco X gewoonweg goede bluetooth in-ears.

Uitstekend
Conclusie

**Prijs** € 179,- **Kleur** zwart, wit **Verbinding** Bluetooth 5.2 **Accu** 44 mAh (oortje), 535 mAh (oplaaddoosje) **Gewicht** 4,8 gram (oortje), 43 gram (oplaaddoosje) **Features** microfoon, aanraakbediening **Opladen** Usb-c, draadloos **Website** [www.oppo.com/nl](https://www.oppo.com/nl/accessories/oppo-enco-x/)

Plus- en minpunten
  • Draagcomfort
  • Hoge- en middentonen
  • Ruisonderdrukkings-niveau's
  • Bas- en geluidsdetails
  • Accuduur kan beter
  • Ontwerp afgekeken
▼ Volgende artikel
Review Oppo A5 Pro 5G – Kan tegen een stootje
© Rens Blom
Huis

Review Oppo A5 Pro 5G – Kan tegen een stootje

Hartstikke leuk als je betaalbare smartphone er prachtig uitziet en heel veel kan, maar je hebt er weinig meer aan als hij (te) snel beschadigd raakt door een val of water. Oppo ziet een gat in de markt van budgettoestellen: de 279 euro kostende Oppo A5 Pro 5G kan tegen een stootje en is waterdicht. In deze review lees je hoe de telefoon bevalt.

Uitstekend
Conclusie

De Oppo A5 Pro is een vreemde eend in de bijt, maar op een positieve manier. Voor een sympathieke prijs koop je een smartphone die tegen een stootje én tegen water kan en erg lang meegaat op een accuduur. Op de specificaties ligt minder nadruk, maar ook die zijn – los van de schermresolutie – prima. Een lang updatebeleid maakt de prettige gebruikerservaring compleet.

Plus- en minpunten
  • Extra stevig ontwerp in normale behuizing
  • Erg lange accuduur
  • Zes jaar updates
  • Minder scherp HD-scherm
  • Erg drukke software

De propositie van de Oppo A5 Pro is interessant. Robuuste, waterdichte smartphones zijn doorgaans óf prijzig óf komen lomp over. De A5 Pro is geen van beide. Het toestel oogt en voelt als een reguliere betaalbare smartphone en weegt met 194 gram ook niet bovengemiddeld zwaar. Sterker nog, het gewicht valt alleszins mee als je weet dat de A5 Pro een accucapaciteit heeft die groter is dan gebruikelijk. Waar veel toestellen over een 5000 mAh-accu beschikken, zit er in dit Oppo-toestel een 5800 mAh-accu. Waarover zo meteen meer.

De behuizing van de A5 Pro is IP66-, IP68- en IP69-gecertificeerd. Dat wil zeggen dat het toestel geen schade oploopt als je hem onderdompelt of onder een waterstraal houdt. Stof vormt ook geen probleem. Extra prettig is dat het toestel geen klepje nodig heeft voor zijn usb-c-poort. Oppo schermt ook met extra stevig glas, al merken we dat niet direct. Volgens de fabrikant kan de A5 Pro ook overweg met extreme temperaturen, wat in Nederland lastig te testen is maar een fijne gedachte kan zijn als je naar een heel warm land op vakantie gaat.

©Rens Blom

Beter te testen is Oppo's belofte dat het scherm te bedienen is met natte handen, vette vingers en de meeste (motor)handschoenen. Dat lukt alle drie inderdaad. De techniek van Oppo herkennen we uit verschillende OnePlus-smartphones. Oppo en OnePlus zijn dan ook zusterbedrijven.

De valbestendigheid testen is altijd wat spannend met een door de fabrikant uitgeleende smartphone, maar gelet op Oppo's claims hebben we de A5 Pro dan maar een paar keer expres vanaf borsthoogte laten vallen op een houten vloer en vlonderplanken op het dakterras. Dat leverde geen zichtbare schade op. Volgens Oppo is de smartphone zo ontwikkeld dat de binnenkant – voor ons onzichtbaar – ook minder schadegevoelig is dan andere smartphones.

©Rens Blom

De Oppo A5 Pro is valbestendig.

Prima specificaties

De stevige behuizing maakt de Oppo A5 Pro interessant voor wie onhandig is (of genoemd wordt) of veel buiten ontspant of werkt. Maar in al die gevallen wil je niet alleen een robuuste telefoon, maar ook een fijne telefoon. Dat is de Oppo A5 Pro op veel vlakken. Bijster snel is 'ie niet, maar gelet op de prijs kunnen we niet klagen over de prestaties. Het grote werkgeheugen (8 GB) zal helpen. Complimenten aan Oppo voor de ruime opslagcapaciteit van 256 GB; dat zien we nog niet vaak in dit prijssegment.

De 50 megapixel-camera is prima, maar niet bijzonder. De tweede camera is een portretsensor waar je niet veel aan hebt. Het 6,67inch-LCD-scherm is buiten goed afleesbaar, maar oogt met zijn resolutie van 1604 bij 720 pixels minder scherp dan we graag zien. Veel andere toestellen hebben een Full-HD-scherm.

©Rens Blom

Het scherm van de Oppo A5 Pro 5G kan lekker fel, maar oogt niet zo scherp.

Lange accuduur

Door de lagere schermresolutie verbruikt de Oppo A5 Pro wel minder stroom dan concurrerende smartphones. Dat gegeven plus de grotere accucapaciteit resulteert in een uitstekende accuduur. Wij kunnen de Oppo-telefoon bijna twee volle dagen gebruiken. Accustress hebben we daarom niet ervaren. Opladen kan het toestel lekker snel, namelijk met maximaal 45 watt. Je dient wel zelf de juiste adapter te kopen, want in de doos zit alleen een usb-c-kabel.

Zes jaar updates

De tijd dat een betaalbare smartphone maar heel kort updates kreeg, is gelukkig voorbij. Ook Oppo hanteert een prima updatebeleid. De A5 Pro kan rekenen op drie Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates. De Oppo-software oogt wat druk en promoot wel heel graag commerciële apps en games, maar er valt mee te werken.

©Rens Blom

Oppo stopt de software vol commerciële apps en games.

Conclusie: Oppo A5 Pro kopen?

De Oppo A5 Pro is een vreemde eend in de bijt, maar op een positieve manier. Voor een sympathieke prijs koop je een smartphone die tegen een stootje én tegen water kan en erg lang meegaat op een accuduur. Op de specificaties ligt minder nadruk, maar ook die zijn – los van de schermresolutie – prima. Een lang updatebeleid maakt de prettige gebruikerservaring compleet.

▼ Volgende artikel
Plastic nat uit de vaatwasser? Dit kun je doen
© AK~AI | ID.nl
Huis

Plastic nat uit de vaatwasser? Dit kun je doen

Je borden, bekers, bestek, zelfs je houten spatels zijn kurkdroog als de vaatwasser zijn programma heeft afgewerkt. Alleen dat vermaledijde plastic bakje is nog helemaal nat. Lastig, helemaal als je het even bent vergeten en een flinke plens waswater over de onderste lade kiepert. Waarom blijft plastic altijd zo lang nat in de vaatwasser, en wat kun je eraan doen?

In dit artikel lees je:

  • Waarom plastic zo lang nat blijft in de vaatwasser
  • Wat je ertegen kunt doen
  • Waarom dat toch niet altijd perfect werkt

Lees ook: Hoe maakt een vaatwasser de vaat eigenlijk droog? Alle technieken uitgelegd

Waarom droogt plastic zo slecht? 

Dat plastic zo slecht droogt, heeft alles te maken met temperatuur. Kunststof is bijzonder slecht in het vasthouden van warmte. Dat is handig als je je prakje snel wilt invriezen, maar een stuk minder als je het aan de lucht wilt laten drogen. Je hebt ongetwijfeld weleens gemerkt dat glazen en borden nog een hele tijd warm blijven nadat de deur van de vaatwasser open gaat. Dat helpt bij het verdampen van het overtollige water. Plastic is binnen een mum van tijd weer op kamertemperatuur, dus dat warmte-effect is er vrijwel niet. 

Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om het probleem iets kleiner te maken. 

Zet de deur open

De meeste vaatwassers zetten de deur automatisch op een klein kiertje als ze klaar zijn. Binnenin blijft het nog een hele tijd warm (dat is goed) en vochtig (dat is niet goed), waardoor het water op het plastic nog steeds niet goed droogt. Gooi de deur meteen lekker ver open, zodat de warme, vochtige lucht uit de vaatwasser kan ontsnappen en het water op het plastic sneller verdampt.

©Miele

Gooi die deur lekker open als het programma klaar is.

Extra dry

Nee, we hebben het niet per se over je gin-glazen: veel vaatwassers hebben een Extra Dry-programma, of iets met een soortgelijke naam. Bij die programma's wordt het drooggedeelte van het programma verlengd. Dat geeft het plastic de kans wat langer warm te blijven en meer water aan de lucht af te geven, zodat het droger is als de deur eenmaal open gaat. 

Zeoliet

Sommige moderne vaatwassers gebruiken zeolietkorrels. Zeoliet is een mineraal dat warmte afgeeft zodra het in aanraking komt met water. Het klinkt een beetje als een marketingbabbel, maar het zeoliet onttrekt continu vocht uit de lucht, waardoor er juist warme, droge lucht overblijft – een beetje zoals in je wasdroger. Het gevolg: plastic komt er een stuk droger uit. Vaatwassers die zeoliet gebruiken zijn doorgaans wel een stukje duurder. 

Glansspoelen

Glansspoelmiddel zorgt er niet alleen voor dat je glazen en kopjes er mooi uitzien, het helpt ook bij het drogen. Het laat het water makkelijker van het servies aflopen, waardoor er minder achterblijft. Gebruik je los glansspoelmiddel? Controleer dan regelmatig of het reservoir nog gevuld is. En als je merkt dat plastic toch slecht droogt, probeer dan eens een ander merk — het effect kan per middel verschillen.

©photopixel

Glansspoelmiddel is niet alleen handig voor glazen, het helpt ook tegen nat plastic.

Theedoek

Hoe fijn een vaatwasser ook is, soms gaat er niets boven de goede oude theedoek. Vooral plastic met een vreemde vorm, zoals diepe bakjes, deksels met clips of aparte drinkflessen, kan lang vocht vasthouden. Neem die er eerst even uit als je langs de vaatwasser loopt en haal de theedoek er even langs, dat scheelt je bij het uitruimen van de vaatwasser een hoop irritatie. 

Conclusie

Het is nooit lekker om de bovenste lade van de vaatwasser open te trekken en een hele plons water over je schone, droge vaat te zien stromen, alleen omdat er een plastic dekseltje nog vol water stond. Dat plastic snel afkoelt en water daardoor niet zo makkelijk verdampt is nu eenmaal zo, maar met een extra lang droogprogramma, genoeg tijd en voldoende glansspoelmiddel zorg je er wel voor dat kunststof zo snel mogelijk droogt. En anders zijn er altijd nog vaatwassers met zeolietkorrels – en theedoeken, natuurlijk.