Garmin Epix 2 - Nieuwe koploper

© PXimport

Garmin Epix 2 - Nieuwe koploper

Geplaatst: 4 mei 2022 - 09:03

Aangepast: 14 december 2022 - 09:58

Edmond Varwijk

De Epix Gen 2 is het nieuwe topmodel multisport-sporthorloge van Garmin. Het is eigenlijk de pas zeer onlangs geïntroduceerde Fenix 7 maar met het beeldscherm van de Venu 2 Plus en voor wie goed oplet, een paar functies en opties minder. Het is ‘The Garmin to end all Garmins’, althans zolang het duurt. Lees ons oordeel in deze Garmin Epix 2 review.

Die nieuwe koploper bij de multisport-sporthorloges heet de Epix of voluit Epix Gen 2, want er was al eens eerder een model met deze naam. De Epix is de onlangs geïntroduceerde Fenix 7  maar dan met het 416 x 416 pixel grootte en 64.000 kleuren kleurrijke AMOLED-scherm van de Venu 2 Plus. Voor het eerst biedt Garmin dus een sporthorloge in het high-end segment zonder vast te houden aan een memory-in-pixelbeeldscherm (MIP), dat zelfs op het topmodel Fenix maar 216 x 216 pixels groot is en 64 kleuren (niet duizend, 64) ondersteunt.

De Epix bewijst ook gewoon het ongelijk van de argumenten die daarvoor altijd werden gebruikt namelijk het lagere energieverbruik én de betere afleesbaarheid bij zonlicht. Ook in de volle zon is het scherm van de Epix uitstekend af te lezen en ook over de accuduur geen klagen. Bij normaal gebruik houdt de Epix het op één oplaadbeurt gemiddeld zes dagen vol en dat is inclusief elke dag wel een of meer flinke workouts. 

© PXimport

Pas wanneer je de Epix echt fors belast en bijvoorbeeld continue muziek afspeelt op een draadloos verbonden headset, loopt de accuduur terug tot 10 uur, maar hoe realistisch is dat. Bovendien kun je ook dan de accuduur enorm verlengen door bijvoorbeeld het scherm alleen in te schakelen wanneer je het horloge naar je toe draait, het beeld automatisch uit te schakelen tijdens de nacht en ook al door gewoon een donkere watchface te gebruiken, zoals Garmin af fabriek ook doet.

Opladen gaat bovendien snel, een uur of minder is voldoende, en over een periode van enkele dagen is er altijd wel even tijd voor. Garmin zou het opladen bovendien kunnen vergemakkelijken door eindelijk voor een standaard oplaadstekker te kiezen in plaats van het onhandige eigen formaat. Garmin-bezitters zijn vermoedelijk meer tijd kwijt met het vinden van die Garmin-oplaadkabel dan het opladen zelf . 

Aanraken en drukken

Natuurlijk biedt de Epix voor de bediening zowel de mogelijkheid dit via het aanraakscherm te doen als via de vijf (!) echte knoppen. Het is dubbelop maar tegelijk de perfecte combinatie voor het bedienen van een sportwatch. Aanraken werkt fijn wanneer je niet sport en gewoon door de vele schermen met analyses en prestaties bladert, bij het afspelen van muziek of het lezen van een binnengekomen bericht. Knoppen zijn perfect om tijdens het sporten een timer te starten of stoppen of om door een menu te bladeren en een functie trefzeker in- of uit- te schakelen. 

© PXimport

Die functie kan ook het hele aanraakscherm zijn, het laat zich eenvoudig uit- en inschakelen. De Garmin Connect-app biedt behalve voor de synchronisatie met de smartphone en online services ook steeds meer mogelijkheid de Epix vanaf de smartphone in te stellen.

Sportfuncties

Zoals gezegd is de Epix alles wat de Fenix is, en dat geldt helemaal op sportgebied. De nadruk ligt daarbij op hardlopen, fietsen, zwemmen maar ook golf, skiën, surfen, tennis, padel en nog veel meer sporten worden ondersteunt. Als multisport-sporthorloge biedt de Epix bovendien combinaties van sporten zoals triatlon, duatlon, brick (hardlopen na fietsen) maar ook anderen.

Ook is er volop ondersteuning voor binnensporten zoals fitness en krachttraining maar ook loopbandrennen, indoorroeien of fietsen met een fietstrainer. De Epix kan hiervoor via bluetooth of ANT+ direct aan de daarvoor gebruikte apparaten worden gekoppeld zoals een loopband, roeitrainer of de zeer populair fietstrainers. 

© PXimport

Het met de Epix registreren van alledag en speciaal sportactiviteiten levert dankzij GPS, hoogtemeter, versnellingsmeter, hartslagmeter en bloedzuurstofgehaltemeter een enorme hoeveelheid gegevens op over de activiteiten maar ook de eigen gezondheid en fitness. Deze zijn dankzij het scherm al zeer goed te bekijken op de Epix zelf maar via de Garmin Connect-app kan dat ook online of via zelf te koppelen services als Strava of TrainingPeaks. Wie er gevoelig voor is, wordt enorm gestimuleerd om beter te worden.

Garmin helpt daar ook steeds meer bij met naast zelf in te stellen belastingszones en trainingen ook kant-en-klare trainingsplannen, adviezen voor rust en herstel en bijvoorbeeld analyses zoals een te verwachten tijd op een halve of hele marathon gegeven de huidige trainingsinspanning. Met een sporthorloge als de Epix blijft er voor de sporter heel weinig te wensen over. 

© PXimport

Twee modellen, geen ultimate

Er zijn momenteel twee modellen van de Epix, de standaard en de Sapphire. De standaard heeft een scherm met Gorilla Glass DX, de Sapphire het hardere Sapphire-kristal met dus minder kans op hinderlijke krassen. Daarnaast heeft de Sapphire een titanium behuizing versus roestvrijstaal bij de standaard, 32GB versus 16GB opslagruimte voor muziek en kaarten én multiband-GPS. Dit laatste biedt nauwkeurigere lokatiebepaling voor bijvoorbeeld navigatie of het vastleggen van de afgelegde route.

Onder normale omstandigheden voldoet standaard GPS (of GLONASS of Galileo) voor iedereen maar in de bergen of tussen veel hoogbouw waar het lastig kan zijn een consistent GPS-signaal te ontvangen, kan gebruik van meerdere systemen waardevol zijn. Voor contactloos betalen is natuurlijk Garmin Pay aanwezig waarmee ook Nederlandse banken werken en het mogelijk wordt een met een pincode beveiligde betaalfunctie op de Epix te gebruiken. Binnenkomende berichten worden weergegeven evenals nieuws- en weerberichten. 

Op de Sapphire-edition van de Epix zijn de kaarten van de eigen regio voorgeladen, op de standaard versie moet dit via de kaartmanager nog gebeuren. Dit gaat niet snel, een regio als Europa kost meerdere uren. De kaarten zelf zijn levenslang gratis bij beide modellen. Hoewel een kaart en vooraf gesynchroniseerde route prima te zien is, het blijft lastig navigeren via zo’n klein schermpje, hoe mooi het scherm ook is. 

Ten opzichte van de Fenix-series ontbreken Solar-editions met een zonnecel onder het scherm, waarmee de accu kan worden bijgeladen. Hoeveel dat zou schelen bij een toch energiehongeriger AMOLED-scherm laat zich bezien. Een groter gemis zeker bij een premium-model met dit prijskaartje, is dan net als bij Fenix, het ontbreken van LTE. De Epix biedt wel livetracking en alarmering, maar alleen in combinatie met een smartphone. 

© CIDimport

© CIDimport

Conclusie

Voor het moment is er bij de sportwatches geen betere keuze dan de nieuwe Garmin Epix. Het verslaat alle modellen van concurrerende merken maar ook alle andere Garmins inclusief de pas onlangs geüpdate Fenix en Venu 2 Plus. 

De keuze voor een AMOLED-scherm op een high-end multisport-sporthorloge pakt prima uit en slechts een enkele duursporter zal met de geboden accuduur tekort komen. Hoewel de Epix zijn prijs zeker waard is, het is wel heel veel geld en daarvoor zou je eigenlijk ook LTE-functionaliteit willen hebben voor live-tracking zonder smartphone. 

9,0

ONS OORDEEL

Garmin Epix 2

Pluspunten

Bedieningsgemak

Sportfuncties

Gezondheidsfuncties

Garmin Connect

Smartfuncties (meldingen, bediening smartphone)

Minpunten

Geen LTE

Conclusie

**Adviesprijs** € 899,90 (Gorilla Glass), € 999,90 (Sapphire-glas) **Kleuren** zwart titanium, wit titanium, leigrijs staal **Platform** Android, iOS **Scherm** amoled (154 x 72) **Formaat** 47 x 47 x 14,5 mm **Gewicht** 53 gram staal/47 gram titanium (alleen kast) **Sensoren** hartslagmeter, versnellingsmeter, ademhalingssnelheid, saturatiemeter, slaapmonitor, barometrische hoogtemeter, thermometer, stappenteller **Connectiviteit** wifi, bluetooth, ANT+ **Overig** waterdicht, verwisselbare bandjes, Garmin Pay **Website** [www.garmin.com](https://www.garmin.com/nl-NL/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000