Waarom een smartwatch of activity tracker kopen?

© PXimport

Waarom een smartwatch of activity tracker kopen?

Geplaatst: 9 februari 2022 - 06:38

Aangepast: 25 november 2022 - 11:26

Joris Peterse

Langzaam maar zeker worden smartwatches gemeengoed, je ziet ze steeds vaker om polsen verschijnen. Het is nog een markt die flink in ontwikkeling is, waardoor je je kunt afvragen of de tijd rijp is voor een smartwatch. Of een andere wearable, zoals een activity tracker. Waarom een smartwatch of fitnessbandje een interessante aankoop voor je kan zijn, behandelen we hieronder.

Is een smartwatch interessant?

De opkomst van de smartwatch verloopt gestaag en heeft niet tot een run naar de winkelschappen geleid, zoals dat bij de opkomst van de smartphone wel het geval was. Het is ook niet helemaal een eerlijke vergelijking, wel een bewuste: want de eerste smartwatches leken vooral taken van de smartphone in de broekzak naar de wearable om de pols te verplaatsen. 

Prettig? Zeker. Indrukwekkend? Absoluut. Onmisbaar? Verre van. Daar lijkt toch wel een uitdaging in te zitten. Welke unieke functies kan een smartwatch brengen die een smartphone niet brengt?

Waarom een smartwatch of activity tracker kopen?-18713917

© PXimport

Op je gezondheid

Voor die onmisbare functionaliteit kijken we eerst naar de fitnesstrackers, de sportarmbandjes die sinds 2015 hun intrede voor de massa deden met de komst van de eerste Fitbit Charge. De sportarmbandjes zitten natuurlijk continu tegen het lichaam aan, wat een deur opent voor sensoren zoals een hartslagmeter, stappenteller, bewegingsmeter en meer. Deze sensoren kun je wel kwijt in een smartphone, maar ze lenen zich beter voor apparatuur die je op het lichaam kunt dragen.

Fitbit was niet de eerste die dergelijke meetapparatuur in een bandje stopte, maar wist wel als eerste een meter in te bouwen die doorlopend de hartslag bijhield. Concurrenten als Samsung, TomTom en Jawbone kwamen destijds niet verder dan een momentopname. Het duurde dan ook niet lang voordat de meting van lichaamsfuncties ook zijn intrede deed bij de smartwatch.

Op het gebied van gezondheid, slaapanalyse, (sport)bewegingsmeting, calorieverbranding en coaching hebben makers van wearables daarom ook veel stappen gemaakt. Ben je actief bezig met sport en gezondheid of heb je interesse om hier meer mee te doen, dan ligt een smartwatch of sportarmbandje zeker voor de hand. Maar onthoud wel: de bandjes maken je niet gezonder of actiever. Ze maken je activiteiten alleen meetbaar en bezorgen je tips om daadwerkelijk gezonder te leven.

Eigenlijk vind je dit soort metingen in iedere wearable wel terug. De vraag is hoe nauwkeurig je je metingen wilt hebben en wat je vervolgens met deze data wilt doen. Zoek je de meest accurate meting? Dan zijn Garmin en Polar onovertroffen. Apple, Samsung en Fitbit kiezen eerder voor toegankelijkheid, door iets minder nauwkeurige data overzichtelijk te presenteren.

Waarom een smartwatch of activity tracker kopen?-18713918

© PXimport

Niet bedoeld voor zelfdiagnose

Waarom een smartwatch of activity tracker kopen?-18713919

© PXimport

Smartwatch als gadget

Alle activiteits- en lichaamsfuncties die een wearable meet, zijn razend interessant. Maar wat als je daarvoor niet in de markt bent? In zo’n geval kun je een smartwatch vooral zien als een verlengstuk van je smartphone, dat overigens steeds zelfstandiger zijn werk doet. Zo kun je bijvoorbeeld meldingen van je smartphone zien of zelfs berichtjes beantwoorden vanaf je pols.

Sommige smartwatches, zoals die van Samsung en Apple, beschikken over een eigen applicatiewinkel waarmee je – net als bij je smartphone – de functionaliteit van je apparaat uitbreidt. Denk aan apps om mee te navigeren, zodat je vanaf je pols ziet of hoort welke richting je uit moet. Ook zijn er parkeer-apps waarmee je de parkeermeterdienst start of stopt, ticket-apps die een scanbare streepjescode tonen voor toegang en veel meer.

Voordeel is dat de apps ook kunnen werken zonder dat je je smartphone bij je hebt, vooral als je kiest voor een smartwatch met e-sim-ondersteuning. Dit is een soort ingebouwde simkaart, zodat je smartwatch een eigen mobiele dataverbinding heeft.

Er zijn vooral veel smartwatches op de markt zonder applicatiewinkel. Of zonder noemenswaardige applicatiewinkel. Smartwatches van Huawei, Oppo, Amazfit (onderdeel van Xiaomi) en Fitbit kunnen niet functioneel worden uitgebreid met diverse apps. Sommige van deze merken hebben een plek waar je apps vandaan kunt halen, maar dit zijn eigenlijk alleen functies van de fabrikant zelf die je in- of uitschakelt.

Samsung bundelt krachten met Google

Waarom een smartwatch of activity tracker kopen?-18708343

© PXimport

Contactsport en wearables

Conclusie

De ervaring van een smartwatch kan een beetje teleurstellend zijn als je geen interesse hebt in de lichaams- en prestatiemetingen die eigenlijk wel op elk apparaat aanwezig zijn. Hoewel een smartwatch een interessant hebbeding is, kun je je in dat geval serieus afvragen of die wel zo’n nuttige aankoop is. Het blijft dan min of meer een verlengstuk van je smartphone. Heb je wel interesse in deze metingen, ga dan na of je fanatiek bent met sporten en gezond(er) leven. Zo ja, dan kun je het beste kijken naar de activity trackers en sporthorloges.

De smartwatches van Apple en Samsung zijn het uitgebreidst qua functionaliteit: wil je een slimme gadget die tal van handigheidjes biedt en prima metingen, dan zijn dat je beste keuzes. Een Apple Watch heeft functioneel veruit het meest te bieden, maar werkt alleen met iPhones. De Galaxy Watch is functioneel en qua metingen iets minder ver, maar heeft op zijn beurt weer een fraai design met rond horlogescherm.

Ben je ervan overtuig dat je een smartwatch wilt kopen, lees dan ook eens onze keuzegids met beste smartwatches van het moment er op na. Daarnaast hebben we enkele van de beste activity trackers voor je op een rijtje gezet. Er zit vast iets voor je tussen!

0,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000