Liever thuis trainen dan in de sportschool? Zo richt je een home gym in

© terovesalainen - stock.adobe.com

Liever thuis trainen dan in de sportschool? Zo richt je een home gym in

Geplaatst: 21 januari 2023 - 13:03

Aangepast: 15 maart 2023 - 13:04

Monique van Beekhoven

Wist je dat de meeste goede voornemens binnen twee weken sneuvelen? Grote kans dat ook jouw sportschoolplannen alweer overboord zijn gegooid. Het ís ook lastig combineren met die overvolle agenda en misschien voel je ook niet comfortabel bij het hele concept. Een thuisgym kan zomaar de oplossing zijn: trainen kan op ieder moment van de dag, de focus ligt helemaal op jou en niemand die z’n neus ophaalt voor die verwassen maar o zo fijne legging.

Ook interessant voor jou: Fitnessapparaten voor in huis: de beste keuze.

De voordelen van een privé sportschool

Hierboven noemden we al een paar voordelen, maar er zijn nog veel meer fijne bijkomstigheden van thuis sporten, te weten:

🠖 De thuisgym is altijd open, dus sporten kan wanneer het jou uitkomt.

🠖 Geen reistijd: soms is het even zoeken naar een fijne gym en die is niet altijd in de buurt. Thuis trainen kan daarom zomaar een uur reis- en omkleedtijd schelen.

🠖 Je bespaart flink op abonnementskosten.

🠖 Het scheelt wachttijd op drukke momenten in de sportschool en daardoor kun je je schema in één keer afwerken.

🠖 Hoe lekker is het om te sporten met jouw favoriete muziek?

Thuis fitnessen

© feliks szewczyk/pikselstock - stock.adobe.com

Ook met weinig ruimte en middelen kun je thuis werken aan een fitter lichaam.

Wat heb je nodig voor een thuisgym?

Je eigen workout-plek kan zo groot of klein zijn als jij wilt (en ruimte voor hebt). Ook het beschikbare budget speelt een belangrijke rol en wát je precies wilt trainen. Voor krachttraining kun je met een minimaal aantal middelen, zoals een matje, gewichten en weerstandsbanden, al een effectieve training in elkaar draaien, maar wil je echt de sportschool nabootsen, dan horen daar een aantal fitnessapparaten bij. 

Een home gym is echt compleet met een loopband, roeitrainer, hometrainer, crosstrainer, spinningfiets of airbike. Een behoorlijke uitgave die je natuurlijk niet in een keer hoeft te doen. Je spaart wel de vaak hoge abonnementskosten voor de sportschool uit en er is ook nog de mogelijkheid tot het huren of leasen van fitnessapparaten.

Fitnessapparaten huren

Wil je eerst uitproberen of thuis trainen echt wat voor jou is of zijn de aanschafkosten te hoog, dan is het ook mogelijk om een fitnessapparaat te huren. Zo kun je verschillende soorten uitproberen - van crosstrainer tot loopband - en ben je altijd verzekerd van een werkend apparaat. Net als bij de ‘echte’ sportschool werkt dit vaak ook op abonnementsbasis en loop je dus het risico dat je opnieuw voor een periode vastzit aan een apparaat als je niet op tijd opzegt. Is dit jouw valkuil, zorg dan dat je de uiterste opzegdatum in je agenda noteert, met een alert uiteraard.

Fitnessruimte op zolder

© Victor zastol'skiy

Heb je een zolder waar je niks mee doet? Het is dé plek voor een home gym!

Een thuisgym inrichten

Of je nu een hele garage, zolder of een hoekje van de slaapkamer tot je beschikking hebt, er zijn een aantal essentials waar je rekening mee zult moeten houden bij het inrichten van een homegym:

🠖 Fitnessapparaten wegen behoorlijk wat en het is daarom raadzaam om eerst uit te zoeken hoeveel kilo de vloerconstructie thuis aankan. Dit is met name belangrijk als de gym niet op de begane grond komt.

🠖 Leg rubberen tegels op de vloer ter bescherming van de vloer en voor een goede isolatie. Train je met zware gewichten, gebruik dan sporttegels van zeker 3 centimeter dik, anders zijn de dreunen een paar huizen verder ook nog merkbaar. Deze tegels zijn er in puzzelvorm en kun je snel weer opruimen na gebruik. 

🠖 Kijk goed naar de afmetingen van de ruimte en of je na het plaatsen van het apparaat nog genoeg bewegingsruimte hebt. Tel jouw arm- en beenlengte op bij het formaat van het fitnessapparaat en nog zeker 50 centimeter extra als je er ook omheen wilt kunnen lopen. 

🠖 Ga je met halters aan het werk, denk dan ook aan een (eventueel verrijdbaar) rek waaraan je de gewichten kunt ophangen. Zo’n rek of halterstation is er in verschillende formaten en kleuren. Mocht hij in het zicht moeten blijven staan, dan is er altijd wel een uitvoering die niet misstaat in de kamer. 

🠖 Ga bij weinig ruimte voor kleine en multifunctionele apparaten, die als het even kan ook nog goed op te bergen zijn. Een verstelbare step of kettlebell bijvoorbeeld. 

🠖 Sommige apparaten moet je aan de muur bevestigen. Houd hier rekening mee bij de soort muur en of je dit überhaupt wilt. 

🠖 Komt jouw persoonlijke sportschool op zolder? Dan zit je waarschijnlijk met schuine wanden en daken. Let daar ook op bij het uitzoeken van je fitness gear, want de ruimte onder zo'n schuin stuk is meestal niet bruikbaar.

🠖 Motiveer jezelf met een fijne sfeer: hang quotes, posters en een trainingsschema op en geef de kamer een lik verf in je favoriete kleur. Kijk voor inspiratie ook bij ons artikel Kleuren kiezen voor in huis: deze trucs en tools helpen je een handje.

🠖 Zorg voor goede ventilatie en frisse lucht tijdens de oefeningen. Kies daarom bij voorkeur een ruimte uit met een raam dat open kan worden gezet. Sport je op zolder of in de kelder en heb je geen ramen, dan kan een mobiele airco een oplossing zijn. 

🠖 In een thuisgym is natuurlijk licht het fijnste, maar misschien sport je juist in de vroege ochtend of avond en heb je goede verlichting nodig. Kies niet voor koude tl-verlichting, maar voor ledlampen die daglicht nabootsen. Hiervoor heb je meer dan 4000K nodig.

🠖 Investeer in een grote spiegel: dit is heel belangrijk ter voorkoming van blessures. Je kunt zo voortdurend je houding checken en het werkt bovendien motiverend om je lijf te zien veranderen na een aantal weken.

🠖 Sporten gaat altijd beter met muziek, dus zorg voor een goede bluetooth speaker in je sportkamer en maak een playlist met je favorieten.

Fitnessapparatuur thuis

© manow - stock.adobe.com

Kies kleuren die passen in de rest van de inrichting en waar je happy van wordt: zo stoor je je minder aan fitness-spullen in huis.

Weinig ruimte of budget

Heb je de ruimte en kun je de hele of een groot gedeelte van de zolder of garage omtoveren tot fitnessruimte? Dan kun je er misschien wel een compleet  krachtstation in kwijt. Maar wat als je maar weinig vierkante meters hebt en niet al te veel kunt uitgeven aan sporten? Ook dan is een home gym mogelijk! 

🠖 Overal waar je een yogamatje kwijt kunt, kan gesport worden. Gewichten berg je na de workout weer op in een mand of kastje, evenals de mat.

🠖 Is de ruimte beperkt en moet je dus keuzes maken, bedenk dan goed wat je wilt trainen en welk apparaat je hiervoor graag gebruikt.

🠖 In plaats van gewichten kun je ook volle waterflessen, kratten of met zand gevulde sporttassen of emmers gebruiken. Wees creatief!

🠖 Een opbergstation voor gewichten is best groot en is bovendien een extra kostenpost. Ooit gedacht aan een pallet? Bevestig er een rijtje spijkers op en je hebt genoeg opbergplek. Wanneer je ‘m rechtop tegen een muur zet, neemt hij weinig plek in beslag.

🠖 Wil je meer dan alleen een matje gebruiken, kies dan voor apparaten of hulpmiddelen die je kunt opvouwen of die je voor meerdere doeleinden kunt gebruiken. Een opklapbaar bankje dat je na gebruik onder je bed kwijt kunt of verstelbare dumbbells zijn ook heel efficiënt. 

Opgeruimd staat netjes

Niet iedereen trekt de deur van zijn privé sportschool zo achter zich dicht om uit te rusten op de bank: soms sport en leef je in dezelfde ruimte. In dat geval is het fijn als je je fitness-spullen zo snel mogelijk kunt opbergen. Gebruik hiervoor een kastje of manden die passen in je interieur. Of maak gebruik van opbergbakken met wieltjes die je onder je bed schuift.

Ook slim: kies voor je fitnessmaterialen kleuren die niet misstaan in de rest van de ruimte. Op die manier stoort het je niet dat je wat spullen hebt laten liggen voor de volgende sportieve sessie. 

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000