Fitnessapparaten voor in huis: de beste keuze

Fitnessapparaten voor in huis: de beste keuze

Fitness

Geplaatst: 17 oktober 2022 - 10:36

Aangepast: 25 november 2022 - 10:34

Daan Doedens

Er zijn talloze fitnessapparaten die je kunt aanschaffen, om zo vanuit je huis toch een goede workout te kunnen doen. Sommige zijn ideaal voor spieropbouw, andere om aan je conditie te werken of vet te verbranden. In dit artikel bekijken we de populairste sportapparaten voor thuis.

Crosstrainer

We beginnen met de absolute favoriet: de crosstrainer. Als je maar één apparaat gaat aanschaffen, is de crosstrainer de beste optie. Met een crosstrainer train je namelijk je hele lichaam. Elke spiergroep wordt gebruikt, waardoor je eigenlijk geen andere apparaten meer nodig hebt. Bovendien werk je niet alleen aan je spieren, maar ook aan je conditie: door de langlauf-achtige manier van trainen is een crosstrainer ideaal om je hart-longfuncties te verbeteren. Ook kun je op een lagere intensiteit goed aan vetverbranding doen. Daarmee is de crosstrainer de perfecte alles-in-één-oplossing voor je workout.

© " "

Loopband

Ben je meer een hardloper? Dan is een loopband natuurlijk ideaal. Een loopband zorgt ervoor dat je toch kunt blijven hardlopen, ook als er buiten een herfststorm of sneeuwbui overtrekt. Loopbanden zijn er in veel soorten en maten: van simpele mechanische exemplaren die je zelf in gang moet zetten en houden, tot uitgebreide apparaten met slimme functies, een televisiescherm en een verstelbare hoogte. Vooral dat laatste is een interessante functie, waarmee je een training in de heuvels of bergen kunt nabootsen. De gemiddelde loopband kost tussen de 500 en 1000 euro, maar er zijn voldoende uitschieters aan beide kanten.

Hometrainer

De hometrainer is waarschijnlijk het bekendste fitnessapparaat. Een hometrainer heeft meestal de vorm van een fiets, en de beweging die je maakt komt ook goed overeen met de beweging die je maakt als je op de fiets zit. Hometrainers zijn vooral geschikt om aan je conditie te werken of aan vetverbranding te doen, maar met een beetje creativiteit en speciale programma’s kun je ook prima aan je beenspieren werken. Hometrainers zijn er in vele soorten en maten, en je schaft een simpele hometrainer al aan voor een paar tientjes.

Spinbike

Een spinbike is een speciale versie van de hometrainer. Spinning is een extra intensieve manier van fietstraining. Anders dan bij een gewone hometrainer heeft een spinbike een wiel dat direct aan de trappers is verbonden: je kunt je benen dus niet even stilhouden. Mede daardoor is spinning doorgaans wat zwaarder dan een gewoon ‘ritje’ op de hometrainer. De meeste mensen spinnen in de sportschool op de beats van dancemuziek en met een instructeur, maar je kunt het ook prima thuis doen. Spinbikes zijn niet goedkoop, maar als je er een paar honderd euro voor over hebt, geef je jezelf wel een ideale workout.

Welk apparaat voor welke kamer?

Niet alle fitnessapparaten passen zomaar overal in je huis. Een hometrainer of spinbike kun je meestal prima in een kleine kamer kwijt, bijvoorbeeld in een hoek van de slaapkamer of de wasruimte. Roeitrainers zijn helemaal makkelijk, omdat ze zo laag zijn: heb je een schuin dak op zolder, dan past een roeitrainer daar makkelijk onder. Loopbanden zijn doorgaans al wat logger, en een homegym neemt helemaal veel ruimte in beslag. Houd daar dus rekening mee als je een fitnessapparaat gaat aanschaffen.

Fietscomputer

Je hoeft natuurlijk niet altijd een enorm apparaat aan te schaffen. Met een simpele fietscomputer kom je ook al een heel eind. Fietscomputers zijn ideaal als je in de lente en 's zomers lekker een rondje gaat rijden. Of je nu urenlang tegen de wind in beukt op je racefiets, een middagje door de duinen gaat mountainbiken of gewoon op je opoefiets door de stad rijdt, met een fietscomputer zie je precies hoe hard je gaat en welke inspanning je levert. Simpele fietscomputers houden vooral je snelheid bij, maar uitgebreide modellen zijn uitgerust met functies als gps, hartslagbanden, wattagemeters en tellers voor het aantal omwentelingen dat je maakt.

Foto: KKF - stock.adobe.com

© KKF - stock.adobe.com

Fietstrainer

Een fietstrainer is de andere kant van het verhaal. Anders dan een hometrainer of een spinbike heb je met de fietstrainer alleen nog niets: je gebruikt hem om je eigen racefiets of mountainbike in te zetten. Dat kan door het achterwiel op een draaiende band met weerstand te zetten of door je achterwiel er helemaal uit te halen en de as te verbinden met het apparaat. Het bekendste merk is Tacx, al zijn er steeds meer bedrijven die fietstrainers maken. Het allerleukst is om de fietstrainer te koppelen aan een app en je televisie, zodat je de Alpe d’Huez op kunt fietsen vanuit je woonkamer - iets wat professionele wielrenners ook regelmatig doen.

Roeitrainer

De naam van een roeitrainer spreekt voor zich: het is een manier om de roeibeweging na te bootsen zonder dat je daarvoor in een boot hoeft te stappen. Roeitrainers zijn zeer geschikt voor een goede warming-up voordat je gaat sporten, om aan je spierkracht en stabiliteit te werken en om je conditie een zetje in de goede richting te geven. Anders dan je misschien zou denken, gebruik je je benen bij het roeien ontzettend veel, waardoor je op een roeitrainer een goede full-body workout doet. Roeitrainers zijn er al vanaf zo’n 200 euro, al krijg je bij duurdere apparaten wel beduidend meer functies.

© Lucky Business

Trilplaat

Een trilplaat kun je ook prima zien als een fitnessapparaat. Trilplaten hebben als voornaamste doel om gewicht te verliezen. Ze werken door trillingen door je lichaam te sturen, waardoor je spieren zich aanspannen en je op die manier calorieën verbrandt. Maar dat is niet alles, want door die trillingen en zorg je bovendien voor sterkere spieren en een betere bloedcirculatie. Trilplaten kosten meestal tussen de 100 en 300 euro, al zijn er ook veel duurdere modellen op de markt.

Homegym

Wil je helemaal je volledige lichaam trainen, dan is een homegym een optie om te overwegen. De naam zegt eigenlijk al voldoende: een homegym is bijna een volledig fitnesscentrum, maar dan in één enkel apparaat. Er zijn verschillende soorten op de markt, maar de meeste homegyms zijn een combinatie van apparaten die je ook in de sportschool tegenkomt: een optrekstang, gewichten voor je armen en benen, een opzetstuk voor je buik- en rugspieren - kortom, van alles wat. Homegyms zijn vrij prijzig: goedkopere modellen kosten al snel zo’n 600 euro en uitgebreidere apparaten gaan makkelijk richting de 2000 euro. Je bespaart natuurlijk wel op kosten voor de sportschool, want met een homegym hoef je om te sporten in elk geval de deur niet meer uit.

Smartband

Welke sport je ook beoefent, een smartwatch, smartband of fitnesstracker is altijd een goed apparaat om bij je te dragen. Smartbands zijn slimme horloges die bepaalde lichaamsfuncties bijhouden, zoals je hartslag en je bloeddruk. Op die manier kun je je lichaamsfuncties bijhouden tijdens het sporten. Ook zie je je progressie op die manier terug in een gezondheids-app die je eraan hebt gekoppeld. Uitgebreide sporthorloges hebben bijvoorbeeld gps ingebouwd of zijn waterbestendig, zodat je er ook mee het zwembad in kunt. Voor mensen die veel sporten, is een smartband of sporthorloge eigenlijk een must, zowel voor het tracken van je sportieve prestaties als voor het bijhouden van je algehele gezondheid.

Op zoek naar de ideale smartband? Hier vind je de beste modellen op een rij!

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000