Energiezuinig ventileren in de winter, hoe doe je dat?

© africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)

Energiezuinig ventileren in de winter, hoe doe je dat?

Energiezuinigheid

Geplaatst: 19 januari 2023 - 08:31

Aangepast: 24 januari 2023 - 11:56

Eline Sips

We ventileren met zijn allen veel te weinig. En dat is logisch, want we vinden het vervelend dat onze duur-verwarmde-lucht door ventilatie de woning verlaat. Toch is ventilatie heel belangrijk. We moeten lucht namelijk niet alleen zien als warm of koud, maar ook als schoon of vervuild, en droog of vochtig. Ventilatie heeft op al deze kenmerken invloed en dat is waarom het zo belangrijk is voor de luchtkwaliteit in je woning. ID.nl geeft je advies over zo optimaal mogelijk ventileren.

Ook interessant voor jou: Dit is de ideale temperatuur voor in huis.

Waarom is ventileren belangrijk?

Vieze kookluchtjes, fijnstof van kaarsen en vocht uit je badkamer: allemaal factoren die van invloed zijn op de luchtkwaliteit in je woning. En die luchtkwaliteit kan een enorme impact hebben op je gezondheid. Bij een slechte luchtkwaliteit kunnen allergieklachten verergeren, je luchtwegen hebben het moeilijker en schimmels groeien waar je ze niet ziet. Door te ventileren vervang je de vervuilde lucht door verse lucht. Je kunt je dan bijvoorbeeld weer beter concentreren, hebt wellicht ook minder hoofdpijn of minder last van droge ogen.

Hoe ventileer je energie-efficiënt?

We kunnen er dus niet omheen; we moeten ventileren. Maar, hoe doe je dat zo efficiënt mogelijk? Voordat we je daar iets over vertellen, moet je weten dat er een verschil is tussen luchten en ventileren. Ventileren doe je continu, om de kwaliteit van de lucht in de woning op peil te houden. Luchten doe je kort, om snel een sterk vervuilde lucht af te voeren.

Voorbeeld 1: Wil je tijdens het koken van een vers stukje zalm voorkomen dat het huis sterk naar vis gaat ruiken? Dan moet je zorgen voor een goede ventilatie. Maar is er iets flink aangebrand in de pan, en staat je keuken blauw van de rook? Dan moet je echt even goed luchten.

Voorbeeld 2: Heb je lang gedoucht en staat er veel condens op je badkamerspiegel? Dan lucht je de badkamer door het raam open te zetten. Wil je voorkómen dat er condens op de spiegel komt? Dan moet je tijdens het douchen zorgen voor een goede mechanische ventilatie in de badkamer.

Hoe je zo energiezuinig ventileert, leggen we uit in onderstaande vijf tips. Daarmee zorg je dat de luchtkwaliteit in huis gezond blijft én dat je niet leegloopt op de energierekening.

© Mykola - stock.adobe.com

Tip 1: Lucht kort, maar krachtig

Door een raam open te zetten, ververs je in korte tijd veel lucht in een kamer. Maar dat hoeft niet eindeloos lang. Lucht je omdat er bijvoorbeeld iets is aangebrand, dan kan het raam weer dicht zodra de rook verdwenen is. En wil je ’s morgens de slaaplucht uit de slaapkamer krijgen? In een lege slaapkamer is de luchtkwaliteit na een half uur luchten alweer prima op orde.

Maar als je op een koude winterdag door een woonwijk rijdt, zal het je verbazen hoeveel ramen er continu open staan op een eerste verdieping. Het komt de luchtkwaliteit nauwelijks ten goede, want er is niemand meer in die ruimtes. Maar tegelijkertijd trekt de kou de huizen in, en koelt alles op de bovenverdieping af.

© ronstik

Tip 2: Zorg dat de lucht in huis zo schoon mogelijk blijft

Is de luchtkwaliteit in je woning op orde? Dan hoef je ook minder te ventileren. Maar hoe doe je dat? Brand zo min mogelijk kaarsen, gebruik geen luchtverfrissers en doseer sterke schoonmaakmiddelen. Zo voorkom je schadelijke fijnstof in de lucht. Kook met het deksel op de pan en zet de afzuigkap aan tijdens het koken. Een houtkachel is sfeervol, maar zorg wel dat de luchtafvoer door de schoorsteen ook echt goed doorloopt. En nog belangrijker: rook niet binnen in huis. P.S. Vergeet ook niet om de ventilatieroosters in huis regelmatig schoon te maken!

Ook interessant voor jou: Apps die je kunnen helpen als je wilt stoppen met roken.

© Andrii - stock.adobe.com

Tip 3: Ventileer slim

Zorg dat de kamers waarin de lucht vuil wordt goed geventileerd worden. In de ruimtes waar je werkt, woont en slaapt moet je zorgen dat er continu een stroom aan verse lucht binnenkomt. Dit kan door mechanische ventilatie, zoals vaker in de keuken en badkamer wordt toegepast, maar ook door natuurlijke ventilatie, zoals kieren en ventilatieroosters.

Houd ruimtes waar de lucht niet vervuild wordt daarentegen goed gesloten, zodat ze minder afkoelen en je de warmte in huis houdt.

Tip 4: Los tocht door ventilatie op

Ervaar je tocht door ventilatie? Daar zijn verschillende oplossingen voor. Zo bestaan er zelfregelende ventilatieroosters die rekening houden met de wind en de luchtstroom naar boven afbuigen. Zo ervaar je veel minder hinder van de koude luchtstroom. Deze roosters zijn nauwelijks duurder dan gewone ventilatieroosters. Daarnaast bestaan er ook ventilatiesystemen met een warmteterugwinning. De lucht die wordt afgevoerd warmt hierbij de, letterlijk, frisse lucht van buiten op.

Tip 5: Reken af met ongewenste ventilatie

In slecht geïsoleerde woningen vindt altijd een natuurlijke vorm van ventilatie plaats. Langs de voordeur, door de brievenbus en door kieren en naden in het kozijn: overal lekt lucht weg uit de woning. Niet erg, zou je denken, want ventileren is toch belangrijk? Het probleem is dat je er nauwelijks grip op kunt krijgen. Het is dan ook prima om deze naden en kieren te dichten, als je er maar een ander ventilatiemechanisme tegenover zet. Plaats je bijvoorbeeld nieuwe kozijnen? Voeg dan zeker ook een aantal zelfregelende ventilatieroosters toe. Tip: monteer een speciale brievenbusborstel, dan los je daar eventuele luchtlekkage snel op!

© koldunova - stock.adobe.com

0

Powered by

logo

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000