Energiezuinig ventileren in de winter, hoe doe je dat?
Veel huishoudens ventileren onvoldoende, vaak uit zorg om de warmte in huis te verliezen. Toch is ventilatie belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Het gaat niet alleen om warme of koude lucht, maar ook om schone of vervuilde, en droge of vochtige lucht. Goede ventilatie verbetert al deze aspecten. In dit artikel geven we je een aantal tips voor effectieve ventilatie zonder het verlies van warmte.
In dit artikel leggen we uit waarom ventileren nodig is. Om dat zo energie-efficiënt te doen, is het belangrijk dat je:
💨 Kort maar krachtig lucht 💨 De lucht in huis zo schoon mogelijk houdt 💨 Slim ventileert 💨 Tochtproblemen door ventilatie oplost 💨 Afrekent met ongewenste ventilatie (kieren, slecht sluitende brievenbus)
Ook interessant voor jou: Dit is de ideale temperatuur voor in huis
Waarom is ventileren belangrijk?
Kookgeurtjes, kaarsenroet en badkamervocht – ze zijn allemaal van invloed op de luchtkwaliteit in huis. En ja, dat telt echt mee voor je gezondheid. Denk aan meer allergieklachten, benauwdheid en onzichtbare schimmels die zich stiekem verspreiden. Maar geen zorgen, door regelmatig te ventileren maak je korte metten met die muffe lucht en krijg je er frisse zuurstof voor in de plaats. Het resultaat? Je voelt je alerter en je zult veel minder snel last krijgen van vervelende hoofdpijn of droge ogen.
Hoe ventileer je energie-efficiënt?
We moeten dus echt ventileren. Maar hoe doe je dat nu het meest efficiënt? Laten we eerst even het verschil tussen luchten en ventileren duidelijk maken. Ventileren is een continu proces om de luchtkwaliteit in je woning op niveau te houden. Luchten doe je daarentegen kortstondig om snel vervuilde lucht te vervangen voor schone lucht.
Neem bijvoorbeeld het koken van een lekker stukje zalm. Wil je voorkomen dat je hele huis naar vis ruikt? Dan is goede ventilatie belangrijk. Maar als je per ongeluk iets laat aanbranden en de keuken staat vol rook, dan is het tijd voor een grondige luchtbeurt.
En dan de badkamer: staat na een lange hete douche je spiegel vol condens, dan lucht je even door kort het raam open te zetten. Maar als je condensvorming vanaf het begin wilt voorkomen, is het slim om tijdens het douchen een mechanisch ventilatiesysteem te gebruiken.
Hoe je zo energiezuinig ventileert, leggen we uit in onderstaande vijf tips. Daarmee zorg je dat de luchtkwaliteit in huis gezond blijft én dat je niet leegloopt op de energierekening.
©Mykola - stock.adobe.com
Tip 1: Lucht kort, maar krachtig
Een raam openzetten is een snelle manier om veel lucht in een kamer te verversen, maar dat hoeft niet voor een lange tijd. Als je bijvoorbeeld iets hebt laten aanbranden, kun je het raam sluiten zodra de rook is verdwenen. En 's ochtends, om de 'slaaplucht' uit je slaapkamer te krijgen, is een half uur luchten in een lege kamer vaak al voldoende om de luchtkwaliteit te herstellen.
Als je op een koude winterdag door een woonwijk rijdt, moet je eens kijken hoeveel ramen er open staan op de eerste verdieping. Dat heeft echter weinig zin voor de luchtkwaliteit als er verder niemand in die ruimtes is. Tegelijkertijd zorgt dat ervoor dat de kou binnendringt en de bovenverdieping afkoelt, wat natuurlijk niet echt efficiënt is.
©ronstik
Tip 2: Zorg dat de lucht in huis zo schoon mogelijk blijft
Is de luchtkwaliteit in je woning op orde? Dan hoef je ook minder te ventileren. Maar hoe doe je dat? Brand zo min mogelijk kaarsen, gebruik geen luchtverfrissers en doseer sterke schoonmaakmiddelen. Zo voorkom je schadelijke fijnstof in de lucht. Kook met het deksel op de pan en zet de afzuigkap aan tijdens het koken. Een houtkachel is sfeervol, maar zorg wel dat de luchtafvoer door de schoorsteen ook echt goed doorloopt. En nog belangrijker: rook niet binnen in huis. PS Vergeet ook niet om de ventilatieroosters in huis regelmatig schoon te maken!
Ook interessant voor jou: Apps die je kunnen helpen als je wilt stoppen met roken.
©Andrii - stock.adobe.com
Tip 3: Ventileer slim
Zorg dat de kamers waarin de lucht vuil wordt goed geventileerd worden. In de ruimtes waar je werkt, woont en slaapt moet je zorgen dat er continu een stroom aan verse lucht binnenkomt. Dit kan door mechanische ventilatie, zoals vaker in de keuken en badkamer wordt toegepast, maar ook door natuurlijke ventilatie, zoals kieren en ventilatieroosters.
Houd ruimtes waar de lucht niet vervuild wordt daarentegen goed gesloten, zodat ze minder afkoelen en je de warmte in huis houdt.
Tip 4: Los tocht door ventilatie op
Ervaar je tocht door ventilatie? Daar zijn verschillende oplossingen voor. Zo bestaan er zelfregelende ventilatieroosters die rekening houden met de wind en de luchtstroom naar boven afbuigen. Zo ervaar je veel minder hinder van de koude luchtstroom. Deze roosters zijn nauwelijks duurder dan gewone ventilatieroosters. Daarnaast bestaan er ook ventilatiesystemen met een warmteterugwinning. De lucht die wordt afgevoerd warmt hierbij de, letterlijk, frisse lucht van buiten op.
Tip 5: Reken af met ongewenste ventilatie
In woningen die niet goed geïsoleerd zijn, vindt vaak natuurlijke ventilatie plaats. Denk aan lucht die ontsnapt langs de voordeur, door de brievenbus, of via kieren en naden in het kozijn. Je zou kunnen denken dat dit handig is, aangezien ventilatie belangrijk is. Maar het probleem is dat je weinig controle hebt over deze vorm van ventilatie. Het is daarom een goed idee om deze naden en kieren te dichten, zolang je maar zorgt voor een alternatief ventilatiesysteem. Overweeg je nieuwe kozijnen te plaatsen? Vergeet dan niet om zelfregelende ventilatieroosters toe te voegen. Een extra tip: een brievenbusborstel kan helpen om eventuele luchtlekkage via de brievenbus snel op te lossen!
©Koldunova