Wat is de terugverdientijd van een thuisbatterij?

© Malp

Wat is de terugverdientijd van een thuisbatterij?

Geplaatst: 30 maart 2024 - 08:58

Aangepast: 24 april 2024 - 11:12

Sabine Schults

Thuisbatterijen hebben de afgelopen tijd de interesse gewekt van de consument, maar tegelijkertijd wordt gezegd dat je de investering onmogelijk terugverdient. We vertellen je in dit artikel welke terugverdientijd je op dit moment van een thuisbatterij kunt verwachten, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Lees ook: Haal meer uit je zonnepanelen met een thuisbatterij

Met een thuisbatterij of thuisaccu kun je de stroom die je zonnepanelen opwekken opslaan voor later gebruik. Die opgeslagen stroom kun je vervolgens gebruiken op een moment dat de zon niet schijnt of als de energietarieven het hoogst zijn (in het geval van een dynamisch energiecontract). Hoewel je met een thuisbatterij in theorie kunt besparen op je energierekening, is het maar de vraag of je door de hoge aanschafkosten onderaan de streep iets overhoudt. 

Wat kost een thuisbatterij?

De exacte kosten voor een thuisbatterij hangen af van het merk, de accutechnologie, 1- of 3-fase-aansluiting en de capaciteit. Kleine thuisbatterijen, waar inje bijvoorbeeld slechts 2 kWh aan stroom kunt opslaan, zijn uiteraard goedkoper dan een grote thuisbatterij van bijvoorbeeld 12 kWh. De meeste thuisbatterijen liggen daar qua capaciteit tussenin. Voor een gemiddelde thuisbatterij van 6 kWh betaal je al snel rond de 4500 euro. Daar komen nog installatiekosten bij, en soms ook de kosten voor een omvormer. 

Het is ook mogelijk om een modulair systeem aan te schaffen. Hierbij koppel je meerdere thuisbatterijen aan elkaar. Dit geeft je een grotere opslagcapaciteit, maar daar staat tegenover dat je natuurlijk wel meer kwijt bent aan aanschafkosten. Wil of kun je niet in één keer meerdere thuisbatterijen aanschaffen? Met zo’n modulair systeem is het ook mogelijk om klein te beginnen en op een later moment uit te breiden met een extra thuisbatterij.

De prijs van een gemiddelde thuisbatterij van 6 kWh is momenteel dus vrij fors. Vooral als je bedenkt dat je op een gemiddelde zomerdag met 9 zonnepanelen zo’n 13 kWh aan stroom opwekt. Het is dus niet mogelijk om alle opgewekte zonne-energie op te vangen. Aan de andere kant wekken je zonnepanelen op een gemiddelde winterdag waarschijnlijk te weinig op om je thuisbatterij volledig vol te laden. 

Wat is de terugverdientijd van een thuisbatterij?

Hoelang het duurt voordat je de aanschafprijs van een thuisbatterij hebt terugverdiend, hangt af van verschillende factoren, zoals de kosten voor de aanschaf en installatie, de opslagcapaciteit, de energieprijzen en je jaarlijkse stroomgebruik.

Volgens onderzoeksbureau CE Delft duurt het zeker 15 jaar voordat je een thuisbatterij hebt terugverdiend. Dat is al vrij lang, maar er zit nog een flink nadeel aan. De levensduur van een thuisbatterij ligt slechts op 10 tot 15 jaar. Dat betekent dat het in veel gevallen vrijwel onmogelijk is om de thuisbatterij terug te verdienen, want de kans is groot dat de thuisbatterij het al ruim voor die tijd begeeft.

Je kunt daarom stellen dat de aanschaf van een thuisbatterij op dit moment helemaal niet aantrekkelijk is. Toch zeggen aanbieders van thuisbatterijen dat je er geld mee kunt verdienen. Dat klopt deels, aangezien je geld kunt verdienen door slim te handelen op de energiemarkt als je een dynamisch energiecontract hebt.

Lees ook: Alle voor- en nadelen van de soorten energiecontracten op een rij

De prijs van energie varieert bij een dynamisch energiecontract. Het ene uur betaal je meer voor stroom dan het andere uur. In plaats van het aanzetten van je wasmachine of vaatwasser in de goedkopere avonduren, kun je op het moment dat stroom goedkoop is ook een thuisbatterij opladen met stroom van het energienet. Je kunt deze stroom dan gebruiken op momenten dat het afnemen van stroom duur is. 

De energieprijzen zijn de afgelopen tijd echter weer gezakt. Met de huidige tarieven en de schommelingen tussen tarieven is het vrij lastig om de aanschafprijs van een thuisbatterij terug te verdienen. Bovendien wordt de salderingsregeling voorlopig nog niet afgeschaft.

Thuisbatterij thuisaccu home energy storing system Solarwatt

© Solarwatt GmbH

Wanneer is een thuisbatterij wel (of niet) interessant?

De terugverdientijd van een thuisbatterij is momenteel zo hoog dat je de investering er nauwelijks uit krijgt. Denk je aan een thuisbatterij te kunnen verdienen, dan kom je waarschijnlijk van een koude kermis thuis. Dat wil niet zeggen dat een thuisbatterij helemaal niet de moeite waard is. Met een thuisbatterij ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet. Je zorgt er namelijk voor dat je meer stroom afneemt van je eigen zonnepanelen. Daarmee ontlast je bovendien het net, al gaat het slechts om een klein beetje. 

Dat je op dit moment beter geen thuisbatterij kunt aanschaffen om voordeliger uit te zijn, wil niet zeggen dat dit altijd zo blijft. Het is te verwachten dat thuisbatterijen de komende jaren goedkoper worden in aanschaf. Verbeteringen in de technologie zullen uiteindelijk leiden tot goedkopere productieprocessen. Naarmate de vraag naar thuisbatterijen toeneemt, zal er ook sprake zijn van schaalvoordelen voor fabrikanten, wat je als consument gaat terugzien in de prijs.

Ook is het mogelijk dat er in de toekomst subsidies komen om een thuisbatterij aan te schaffen. Momenteel zijn die er nog niet, en ook dit jaar hoef je daar nog niet op te rekenen. Wanneer dan wel is nog maar de vraag. Wel kun je sinds 2024 de btw op thuisbatterijen terugvragen. Dat scheelt je 21 procent op de aanschafprijs, maar is nog niet genoeg om de terugverdientijd van een thuisbatterij aantrekkelijk te maken.

Heb je een elektrische auto, dan beschik je mogelijk al over een grote thuisbatterij. Sommige EV’s kunnen de stroom namelijk twee kanten op sturen. Dit heet bidirectioneel laden. Daar zijn twee soorten van. Met vehicle-to-grid kun je de accu van een auto niet alleen opladen, maar ook ontladen. Oftewel: je kunt stroom terugleveren naar het elektriciteitsnet. Daarnaast heb je vehicle-to-home, waarbij de stroom van je autoaccu niet alleen teruggeleverd kan worden aan het net, maar ook gebruikt kan worden om je eigen woning in de daluren van stroom te voorzien. Er zijn echter nog maar weinig elektrische auto’s die dit kunnen.

Lees ook: Wanneer kunnen we bidirectioneel laden in Nederland?

Thuisbatterij thuisaccu home energy storing system

© Basilicostudio Stock

Met deze aanpassingen bespaar je wél op je energierekening

Wil je besparen op je energiekosten, dan zijn er andere manieren om dit voor elkaar te krijgen, want op dit moment kost een thuisbatterij je juist geld. Waar zonnepaneelbezitters doorgaans rond de 30 procent van de zonnestroom die hun panelen opwekken zelf gebruiken, kun je er met kleine aanpassingen voor zorgen dat dit percentage oploopt. 

De stroom die je zelf gebruikt, hoef je niet te kopen bij een energieleverancier. Daarom is het slim om je wasmachine of vaatwasser te laten draaien op het moment dat de zon schijnt. Dat geldt ook voor het opladen van je of elektrische auto. Bovendien zijn steeds meer energieleveranciers gestart met het rekenen van een toeslag aan zonnepaneeleigenaren. De hoogte van dat bedrag is vaak hoger naarmate je meer teruglevert. Dat maakt het nog gunstiger om meer van je zelf opgewekte zonnestroom zelf te gebruiken. 

Lees ook: Hoe verbruik je zelf meer van je eigen zonnestroom?


☀️ 🔋 Is een thuisbatterij voor jou de moeite waard? Vergelijk dan aanbieders en offertes!

Vraag een offerte aan voor thuisbatterij:

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten