Zonnepanelen geven minder rendement: hier kan het aan liggen
Wekken je zonnepanelen minder stroom op dan voorgaande jaren? Er zijn verschillende factoren die het rendement beïnvloeden. In dit artikel leggen we uit welke factoren bijdragen aan een lager rendement en wat je eventueel kunt doen om dat te verhelpen.
We leggen je in dit artikel uit:
-
Welke factoren invloed hebben op het rendement van je zonnepanelen
-
Wat je kunt doen om te voorkomen dat je zonnepanelen minder goed presteren
-
Lees ook: Met deze tips verbruik je meer van je eigen zonnestroom
Minder rendement door defecten en foutieve installatie
Zonnepanelen kunnen slechter presteren door defecten of foutieve installatie. Zo is het mogelijk dat de bedrading niet goed is aangelegd of is beschadigd, maar ook dat er onvoldoende ventilatie mogelijk is onder de panelen, waardoor de warmte niet goed weg kan. De omvormers kunnen eveneens problemen veroorzaken.
Onder foutieve installatie kan overigens ook de keuze van de hellingshoek en de oriëntatie vallen. Als de inval van het zonlicht niet optimaal is, ontvangen de panelen niet de maximale hoeveelheid zonlicht gedurende de dag. Een zuidelijke oriëntatie of een combinatie tussen een (zuid)oostelijke en een (zuid)westelijke oriëntatie zijn het meest geschikt. Daarnaast wordt een hellingshoek tussen de 30 en 40 graden als ideaal gezien.
Vervuilde zonnepanelen hebben invloed op het rendement
Hoewel sommige bedrijven je graag willen overtuigen dat je elk jaar je zonnepanelen moet laten schoonmaken, ligt de werkelijkheid een stuk genuanceerder. In beginsel zijn zonnepanelen zelfreinigend, waardoor er weinig onderhoud nodig is. Bovendien liggen de panelen doorgaans schuin op het dak, waardoor het vuil er na een regenbui zo weer af spoelt.
Tegelijkertijd kan het – ja, ook in het vrijwel altijd regenachtige Nederland – gebeuren dat het een langere tijd niet regent, maar ook vogelpoep en het beruchte Saharazand zijn een stuk hardnekkiger dan gewoon zand, waardoor de panelen niet vanzelf weer schoon worden. Dat kan je op jaarbasis zomaar enkele procenten aan opbrengst schelen. In dat geval kun je er verstandig aan doen om toch een keer een professioneel schoonmaakbedrijf in te huren. Dat kost je doorgaans tussen de 100 en 150 euro.
Ook interessant: Worden zonnepaneeleigenaren te veel benadeeld?
Er valt schaduw op je zonnepanelen
Naast vuil op je zonnepanelen heeft ook schaduw invloed op het rendement. Het kan zomaar gebeuren dat een nabijgelegen boom dusdanig is gegroeid dat er na enkele jaren alsnog schaduw op je zonnepanelen valt. Het is ook mogelijk dat je buren nadat je de zonnepanelen hebt gelegd een dakkapel laten plaatsen, waardoor enkele panelen een deel van de dag opeens in de schaduw liggen. Als je zonnepanelen gebruikmaken van serieschakeling, heeft één paneel in de schaduw zelfs invloed op de rest van de panelen in dezelfde string. Daarom zijn power optimizers en micro-omvormers een goede keuze bij het installeren van zonnepanelen, omdat ze de impact van schaduw op panelen minimaliseren.
De leeftijd van je zonnepanelen
Zonnepanelen verliezen na verloop van tijd aan efficiëntie vanwege de natuurlijke degradatie van de zonnecellen. Dat proces wordt versneld door (onvermijdelijke) blootstelling aan UV-licht en door weersomstandigheden zoals regen, sneeuw, kou en hitte. Zonnepanelen hebben doorgaans een levensduur van minimaal 25 jaar, maar het maximale rendement is over het algemeen alleen in de eerste 10 jaar na aankoop van toepassing.
Tegen de tijd dat ze het einde van de levensduur bijna hebben bereikt, is het vermogen van de panelen vaak al gedaald naar ongeveer 80 procent van wat het bij aanschaf was. Wie al minstens 10 jaar panelen op zijn dak heeft liggen, kan dus op een slechter rendement rekenen dan voorheen.
Interesse in een thuisbatterij? Bij deze aanbieders kun je in Nederland terecht!