Btw op thuisbatterijen terugvragen: het kan, maar is niet makkelijk
Thuisaccu’s kunnen bijdragen aan een duurzamere toekomst, maar het is momenteel nog de vraag of je de hoge investering wel zult terugverdienen. Om de aanschaf van een thuisbatterij aantrekkelijker te maken, kun je in sommige gevallen aanspraak maken op een btw-teruggave. Daar zitten echter behoorlijk wat haken en ogen aan. In dit artikel leggen we je uit hoe je dat doet en waar je op moet letten.
In dit artikel lees je:
-
Waarom je überhaubt een thuisbatterij zou willen
-
Waar je rekening mee moet houden om de btw op thuisaccu's terug te vragen
Thuisaccu’s zijn behoorlijk prijzig. Per kWh aan capaciteit betaal je al snel meer dan 800 euro. Een thuisaccu van 6 kWh kost je inclusief installatiekosten rond de 5000 euro exclusief btw. Een thuisbatterij van 10 kWh brengt de rekening al snel op 9000 euro. Het is dan ook niet gek dat er nog maar weinig Nederlandse huishoudens een thuisbatterij in huis hebben.
De voordelen van een thuisbatterij
Toch heeft het installeren van een thuisaccu de nodige voordelen. Je kunt energie die je overdag opwekt met je zonnepanelen immers opslaan voor later gebruik. Zo kun je de energie gebruiken op het moment dat je het nodig hebt, zoals in de avonduren of op een bewolkte dag. Dat kan je onderaan de streep een lagere energierekening opleveren. Maar ook zonder zonnepanelen kan een thuisbatterij worden gebruikt, bijvoorbeeld om het elektriciteitsnet te ontlasten. Bovendien kan het dienen als noodstroomvoorziening.
Er klinken momenteel verschillende geluiden over de terugverdientijd van thuisbatterijen. Uit onderzoek van onderzoeksbureau CE Delft blijkt dat het meer dan 15 jaar duurt voordat je de hoge aanschafkosten terugverdient, óók met een dynamisch energiecontract. En dat terwijl de levensduur van een accu tussen de 10 en 15 jaar ligt.
Verkopers van thuisbatterijen schatten de terugverdientijd (logischerwijs) lager in. De daadwerkelijke terugverdientijd hangt overigens van allerlei factoren af, zoals de energieprijzen, het aantal zonnepanelen dat je hebt liggen, hoeveel stroom je gebruikt en hoeveel capaciteit je thuisbatterij heeft. De terugverdientijd zal uiteraard iets lager liggen als je de btw op een thuisaccu terugkrijgt van de Belastingdienst, maar het zelf aanschaffen van een thuisbatterij is nog verre van een no-brainer te noemen. Er zijn ook nog geen subsidies voor aan te vragen.
©Peter Varga
Btw terugvragen op een thuisaccu
Waar de btw op zonnepanelen grotendeels is afgeschaft, wordt er wel btw geheven op thuisbatterijen. Het is als consument echter mogelijk om de btw op de aanschaf en installatiekosten van een thuisaccu terug te vragen. Dat scheelt je dus 21 procent op de aanschafprijs. Om de btw terug te vragen, moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen.
De belangrijkste voorwaarde om de btw op een thuisaccu van de Belastingdienst terug te kunnen vragen, is dat je een dynamisch energiecontract moet hebben afgesloten. Dat is een vereiste omdat deze contractsvorm ervoor zorgt dat je als het ware handelt op de energiemarkt, en daardoor kan worden aangemerkt als ondernemer voor de btw.
Meer weten over alle soorten energiecontracten? We zetten de voor- en nadelen op een rij!
Voor het terugvragen van de btw op thuisbatterijen zijn in grote lijnen dezelfde spelregels van toepassing als bij het terugvragen van btw op zonnepanelen. Door de kleineondernemersregeling oftewel de KOR toe te passen kun je voorkomen dat je elk kwartaal btw-aangifte hoeft te doen.
Om te kunnen ‘handelen op de energiemarkt’ heb je een geschikte thuisbatterij nodig. Niet alle merken en typen beschikken over slimme software die automatisch energie verkoopt als de prijs hoog is. Je hebt dus een ‘slimme’ thuisaccu nodig. Voor de teruggave heb je dan ook informatie nodig over de aansturingssoftware.
Al een KOR? Afmelden en opnieuw aanvragen
Ook niet onbelangrijk: wie als consument in het verleden de btw heeft teruggevraagd op zonnepanelen, maakt waarschijnlijk al gebruik van de kleineondernemersregeling. Als je al minstens drie jaar meedoet aan de KOR, dan moet je je daar eerst voor afmelden. Meld je je niet op tijd af, dan krijg je mogelijk slechts een deel van de btw terug, of zelfs helemaal niets.
Een andere mogelijke oplossing daarvoor is om de thuisaccu aan te schaffen op naam van je partner. In dat geval moet ook het energiecontract op naam van je partner staan. Of het mogelijk is om de naam op het contract te wijzigen, verschilt per energieleverancier. Neem hiervoor contact op met je huidige aanbieder. Een andere mogelijkheid kan zijn om je huidige contract op te zeggen en een nieuwe af te sluiten op naam van je partner. Let op: je krijgt mogelijk te maken met een opzegvergoeding.
Omdat het aanvragen van de btw op thuisaccu’s redelijk ingewikkeld is, is het slim om je goed in te lezen en te laten informeren voordat je overgaat tot de aankoop van een thuisaccu. Zo kun je er vooraf voor zorgen dat je aan alle voorwaarden voldoet. Je doet er verstandig aan om vóór de aanschaf contact op te nemen met de Belastingdienst of de btw-teruggave te laten regelen door een gespecialiseerde partij. Soms kan de aanvraag voor btw-teruggave (deels) worden geregeld door de verkoper van de thuisbatterij.