Verwarmingsbuizen isoleren: snel gedaan én snel bespaard!

© bildlove - stock.adobe.com

Verwarmingsbuizen isoleren: snel gedaan én snel bespaard!

Energiezuinigheid

Geplaatst: 28 februari 2023 - 18:31

Aangepast: 3 maart 2023 - 16:50

Maikel Dijkhuizen

Grondige isolatie van verwarmingsbuizen is in veel huizen een ondergeschoven kindje. Een gemiste kans, want deze leidingen bevinden zich vaak op onverwarmde plekken. Denk bijvoorbeeld aan de zolder, kruipruimte of garage. Tijdens het transport van opgewarmd water (of hete lucht) geven niet-geïsoleerde leidingen warmte af aan de omgeving. Breng daarom isolatiemateriaal aan en bespaar energie.

Verwarmingsbuizen hebben een simpele taak. Ze brengen verwarmd water van A naar B. Het is gunstig wanneer deze buizen onderweg zo min mogelijk warmte verliezen. Op die manier hoeft een warmtepomp of cv-ketel minder hard te werken om het water op de gewenste temperatuur te brengen. Bij goede buisisolatie blijft het retourwater naar de ketel langer warm, zodat je het gas- en/of stroomverbruik zoveel mogelijk beperkt. Het loont dan ook de moeite om zowel de aanvoer- als retourleiding van het verwarmingstoestel grondig te isoleren.

Naast het terugdringen van het energieverbruik biedt buisisolatie nog een aantal interessante voordelen. Zo verklein je met deze maatregel de kans op tikkende geluiden van verwarmingsbuizen. Dit euvel ontstaat doorgaans wanneer leidingen te veel afkoelen. Voorkom daarnaast bevriezing van verwarmingsbuizen. Tot slot gaat buisisolatie condensatie tegen, waardoor je mogelijk vochtschade aan vloeren en plafonds voorkomt. Bij condensatie druppelt er veelal water omlaag, waarna er wellicht lelijke vochtplekken ontstaan.

Wat is buis- of leidingisolatie?

De naam buisisolatie zegt het eigenlijk al. Je brengt hierbij een laag isolatiemateriaal aan, zodat de warmte zoveel mogelijk in de verwarmingsbuis blijft. Deze maatregel heeft uitsluitend nut voor leidingen in onverwarmde ruimtes, zoals de meterkast, kelder, berging, schuur of kruipruimte. Denk verder aan verwarmingsbuizen achter knieschotten onder schuine daken. In verwarmde ruimtes, zoals de hal, keuken of woonkamer, is het niet erg dat de leidingen warmte afgeven. In deze ruimtes wil je sowieso toch al een aangename temperatuur.

© lavizzara - stock.adobe.com

Isolatiemateriaal kopen

Voor het isoleren van verwarmingsbuizen ligt het gebruik van PE schuim (polyethyleen) voor de hand. Dat is relatief goedkoop en heeft vanwege de gesloten celstructuur een goede isolerende werking. Een pluspunt is dat PE schuim ook geluid dempt. Nuttig voor het geval je bijvoorbeeld last hebt van tikkende radiatorbuizen. Dit isolatiemateriaal is in vrijwel elke bouwmarkt te koop. Armaflex en Climaflex zijn bekende namen op het gebied van zelfklevende isolatiebuizen.

Er is daarnaast ook nog speciale leidingfolie verkrijgbaar. Dat kun je om cv-leidingen wikkelen. Het heeft een remmende werking op de warmteafgifte van verwarmingsbuizen. Deze folie gebruik je het beste in combinatie met PE schuim. Het Nederlandse merk Tonzon is een bekende fabrikant van geschikte folie.

Let bij aanschaf van isolatiemateriaal dat je de juiste binnendiameter kiest. Je hebt bij diverse (online) verkoopadressen keuze voor een diameter van minimaal twaalf tot maximaal zestig millimeter. Verder speelt in geval van PE schuim de wanddikte een belangrijke rol. Hoe dikker, hoe minder warmteverlies. Te dik is in de praktijk overigens niet altijd even handig, omdat op sommige plekken leidingen dicht bij elkaar liggen of vlak langs een muur lopen. Naast rechte isolatiebuizen kun je ook bochten en T-stukken kopen. Schaf verder naar behoefte goede bevestigingstape of -lijm aan.

Lees ook: Voorkom warmteverlies en vochtproblemen met bodemisolatie

Deze zelfklevende isolatiebuis van Climaflex bevestig je eenvoudig om de leiding.

Verwarmingsbuizen zelf isoleren

woningbezitters kunnen verwarmingsbuizen makkelijk zelf isoleren. Heb je eenmaal het juiste (isolatie)materiaal in bezit, dan is dat een koud kunstje. PE schuim bestaat uit een holle buis die je eenvoudig om de leiding schuift. De betere producten zijn flexibel, zodat je in veel gevallen geen speciale bochtstukken nodig hebt. Gebruik zo nodig goede tape, lijm of speciale klemmetjes om de boel grondig vast te maken. Bepaalde isolatiebuizen hebben van zichzelf al een plakrand waarmee je leidingen volledig omsluit.

Met een stanleymes of schaar maak je het isolatiemateriaal makkelijk op maat. Gebruik optioneel geschikte lijm om de kopse kanten van de isolatiebuis naadloos aan elkaar te bevestigen. Het is verstandig om na afloop van de isolatieklus het leidingwerk op open naden te controleren. Is dat het geval, dan dicht je een kier met tape of lijm af. Veel klusplezier!

Spoor verwarmingsbuizen in onverwarmde ruimtes op en breng isolatiemateriaal aan.

© JJ Gouin

0

Powered by

logo

Watch on YouTube

Klik hier als je meer ID.nl-video's wilt zien over het zuinig verwarmen van je huis.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000