Radiatorboosters en -folie: noodzakelijke upgrade voor de winter!
Met een koude winter voor de deur kun je er niet omheen: de radiator moet na maandenlange rust weer aan het werk. Maar hoe zit het met de situatie om je radiator heen? Verliest hij veel van zijn warmte, dan zijn er allerlei handige middeltjes waardoor je veel minder hard hoeft te stoken.
Of je het nu voor de planeet wilt doen, voor je eigen comfort of voor je portemonnee, de warmte in huis houden is sowieso een goed idee. Het is zonde om die warmte via de muren of door de kou van de ramen te laten verdwijnen. Radiatorboosters en radiatorfolie zijn wat dat betreft simpele maar verrassend doeltreffende oplossingen die je bovendien zelf kunt installeren en zorgen voor een betere warmteverdeling in je woning. En warmte die efficiënter in de woning wordt verdeeld, zorgt dat je minder vaak en minder lang hoeft te stoken.
Radiatorboosters
In sommige ruimtes staat een radiator die eigenlijk te klein is om de kamer goed warm te krijgen. Door een radiatorbooster te installeren, wordt de warmte de kamer in geblazen zodat er meer beweging van warme lucht is. Daardoor voelt het meteen een stuk aangenamer, zelfs als je in een relatief grote kamer maar een kleine radiator hebt hangen.
Radiatorboosters veranderen niets aan je radiator zelf, maar zorgen er dus voor dat de warmte die de radiator uitstraalt beter wordt verdeeld door de lucht de kamer in te blazen. Daardoor kun je in veel gevallen de thermostaat zomaar een graadje lager zetten. De warmte wordt subtiel de te verwarmen ruimte in geblazen, zonder dat het daarbij aanvoelt alsof er een grote föhn in de kamer staat.
Radiatorboosters installeren
Een radiatorbooster doet een beetje denken aan de fans in een computer: ze zijn naast elkaar op een lange bracket gemonteerd. Je hoeft er niet voor te boren of te timmeren; je hebt zelfs helemaal geen gereedschap nodig. Dankzij een eenvoudig magneet- of klemsysteem plaats je de radiatorbooster in een mum van tijd onder je radiator (let op: ouderwetse gietijzeren modellen vallen buiten de boot). Zorg wel dat je de radiator eerst goed stofvrij maakt. De lucht wordt van onderen aangezogen en door de radiator heen omhoog geblazen, zodat deze wordt opgewarmd en de kamer in waaiert. Voor het beste resultaat zorg je ervoor dat er over de hele lengte van je radiator boosters zijn bevestigd.
Radiatorboosters kopen? Bekijk hier de voordeligste deals!
Het enige dat je daarna nog hoeft te doen, is de stekker netjes richting het stopcontact wegwerken. Het voordeel is dat je dankzij een slim kabelsysteem meerdere radiatorventilatoren aan elkaar kunt koppelen, waardoor je maar één stopcontact nodig hebt, zelfs al zou je er twintig installeren. Bang voor veel lawaai? De radiatorboosters maken minder dan 20 decibel geluid.
Maak je gebruik van een convectorput, dan kun je alsnog kiezen voor dit type ventilator. Er zijn verschillende varianten beschikbaar (brede en smalle), waardoor je ze voor verschillende toepassingen kunt gebruiken. Sowieso is het aan te raden om de boosters op de grootste radiatoren te plaatsen, omdat die het meest bijdragen aan de opwarming van je huis en de ventilatoren dus sneller meer warmte kunnen genereren. Een radiatorventilator kost ongeveer 60 euro per stuk.
©lev dolgachov
Radiatorfolie
Maak je liever geen gebruik van een apparaat dat weer stroom kost of wil je het dubbelop doen om echt zo min mogelijk warmte in huis te verliezen, dan kun je ook kiezen voor radiatorfolie. Die koop je als een opgerolde baan met zilverkleurig folie en plaats je tegen de muur áchter je radiator. Het idee is dat de warmte die normaal gesproken direct tegen de muur wordt gestraald en naar buiten ontsnapt op deze manier juist binnen blijft. De folie zorgt ervoor dat de warmte wordt teruggekaatst. Zo stook je niet voor buiten en verlies je een stuk minder warmte.
Radiatorfolie plaatsen
Radiatorfolie is erg voordelig: voor 10 euro heb je al een rol. Je plaatst de folie net als de radiatorboosters zonder ingewikkeld gereedschap. Het is wel handig om een liniaal en een pen te gebruiken om de folie af te meten, en natuurlijk een schaar of mes om het vervolgens op het juiste formaat te snijden. Met speciaal aluminiumtape of radiatortape kun je zorgen dat je de folie op de radiator bevestigt. Meet precies de lengte en de breedte van je radiator op, maar haal daar zo'n 2 centimeter vanaf voor het tape. Zo steekt er geen radiatorfolie achter je radiator vandaan.
Het is ook mogelijk om radiatorfolie op de muur te bevestigen. In dat geval moet je de folie wel 10 centimeter kleiner snijden dan de afmeting van je radiator, omdat het anders wel erg in het zicht zit. Verder hoef je niets te doen: het aluminiumgedeelte van de folie (dat moet altijd aan de kant van de radiator zitten) doet zijn werk meteen en zorgt dat niet de muur, maar juist de kamer nu van de warmte profiteert. Je haalt uiteraard het meeste rendement uit radiatorfolie door het achter al je radiatoren te plaatsen.
Radiatorboosters en radiatorfolie zijn geweldige oplossingen om snel en eenvoudig (en voordelig!) een enorme warmteboost aan je huis te geven. Hierdoor is het aanzienlijk aangenamer wanneer je de radiator inschakelt en kun je de thermostaat zomaar een tikje lager zetten. Succes!
Radiatorfolie kopen?
Bekijk hier de beste deals!