Zo vergroot je je schermweergave in Windows 10

© PXimport

Zo vergroot je je schermweergave in Windows 10

Geplaatst: 8 februari 2021 - 04:05

Aangepast: 25 november 2022 - 10:46

Dirk Schoofs

De beeldschermen worden steeds beter en hun resolutie wordt alsmaar hoger. Jammer genoeg gaan de meeste ogen er met de tijd wel op achteruit. En op die haarscherpe beeldschermen worden de lettertjes ook steeds kleiner weergeven. Gelukkig zijn er een paar trucjes om je schermweergave te vergroten en de leesbaarheid van je computermonitor te verbeteren.

Ctrl+Scrollwiel

Veel programma’s zoals webbrowsers, tekstverwerkers en andere Office-toepassingen ondersteunen dezelfde manier om snel in- en uit te zoomen. Druk de Ctrl-toets in en gebruik het scrollwieltje van je muis om de inhoud van je scherm te vergroten of te verkleinen zonder dat de venstergrootte verandert. Hierdoor wordt de tekst alvast beter leesbaar. Hetzelfde bereik je bij veel programma’s door de Ctrl-toets in te drukken samen met de plus- of de mintoets van het numpad. Als je dit vaak doet, weet je op den duur niet meer wat de normale grootte van de weergave is. Om terug te gaan naar de standaardweergave druk je op de Ctrl-toets in combinatie met de nultoets.

Door in Word de Ctrl-toets en het scrollwieltje te gebruiken, wijzig je de schaalweergave.

© PXimport

Beeldscherminstellingen

Heb je last van kleine tekst en andere items? Pas dan je Beeldscherminstellingen aan. Ga naar het bureaublad en klik ergens op een leeg plekje met de rechtermuisknop. In het menu selecteer je Beeldscherminstellingen. In het onderdeel Schaal en lay-out kun je de grootte van deze items aanpassen. Normaal staat die op 100% maar je kunt die bijvoorbeeld ook op 125% of hoger instellen. De lettergrootte verandert automatisch mee. Als dat is gebeurd, klik je onder deze instelling op de opdracht Geavanceerde schaalinstellingen. Daar activeer je de functie waarmee Windows de weergave verbetert als de beeldinstellingen wijzigen. Op die manier voorkom je wazig beeld.

Je kunt de beeldschaal stapsgewijs aanpassen.

© PXimport

Beeldschermresolutie

Een laatste redmiddel is de beeldschermresolutie aanpassen. We zijn een koele minnaar van deze oplossing. Door de resolutie lager in te stellen dan de hardwareresolutie van de monitor wordt de weergave minder scherp, maar alles wordt wel groter weergegeven. Je komt hier ook via Beeldscherminstellingen en dan ga je naar Schermresolutie. In een uitklapmenu zie je dan alle beschikbare resoluties. Zorg dat de breedte-hoogteverhouding wel hetzelfde blijft als die van de hardwareresolutie van het scherm, anders wordt de weergave vertekend. Dat is dus een kwestie van even proberen en zien wat het beste resultaat geeft.

Zorg wel dat de breedte-hoogteverhouding hetzelfde blijft.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000