Bloatware verwijderen met gratis software

© PXimport

Bloatware verwijderen met gratis software

Geplaatst: 4 september 2022 - 07:35

Aangepast: 10 maart 2023 - 10:03

Dirk Schoofs

Een nieuwe pc komt met een hoop promotionele software. Een virusscanner, wat spelletjes en proefversies waar je niet om hebt gevraagd. Met als gevolg dat je na enkele dagen meldingen ontvangt om hiervoor te betalen. Met Bloatware Removal Utility kun je bloatware verwijderen.

Bloatware Removal Utility is een opensource-script dat je gebruikt om vooraf geïnstalleerde Windows-programma’s te verwijderen. We gebruiken de tool in dit geval op een Windows 11-laptop die net uit de doos komt, maar het script ondersteunt ook oudere besturingssystemen, tot en met Windows 7.

Installeren vanuit GitHub

Je haalt de software op GitHub, en op deze site is het niet altijd helder hoe en wat je moet downloaden en installeren. De gemakkelijkste weg verloopt via de releasepagina. Hier zie bij het onderdeel Activa de link naar de broncode staan. Download het zip-bestand en pak de inhoud uit op de harde schijf. Klik dan met de rechtermuisknop op het bestand Bloatware-Removal-Utility.bat en selecteer de optie Als administrator uitvoeren. Het is noodzakelijk dat je het script met deze rechten uitvoert.

Suggestielijst

De tool heeft in enkele seconden het systeem gescand. In ons voorbeeld lezen we in de statusbalk dat de tool op onze nieuwe pc 251 programma’s heeft gevonden, waarvan er 48 op de schop mogen. Natuurlijk kun je zelf uitzoeken wat je wilt behouden en wat weg mag, maar de programmaknop Toggle Suggested Bloatware controleert bloatware op basis van een lijst. 

De applicatie creëert een systeemherstelpunt wanneer je op de knop Remove Selected klikt. In de Options kun je deze veiligheid activeren, net zoals je kunt aanduiden dat het systeem moet herstarten na de verwijdering. Daarna zal PowerShell openen en moet je bevestigen dat de programma’s weg mogen.

 

© PXimport

Conclusie

Bloatware Removal Utility is eigenlijk een PowerShell-script met een grafische interface. Het is een bijzonder handig programma dat niet alleen van pas komt als je een nieuwe computer hebt gekocht, maar sowieso zijn nut bewijst om apps of geïnstalleerde software van systemen te verwijderen.

 

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000