Op wintersport met de auto? Bereid je goed voor met deze tips

© Galina_lya - stock.adobe.com

Op wintersport met de auto? Bereid je goed voor met deze tips

Geplaatst: 12 december 2022 - 09:50

Aangepast: 21 december 2022 - 07:17

Martine van Dorsten

Ieder jaar trekken veel wintersporters met de auto naar hun favoriete bestemmingen. Ideaal, want je neemt eenvoudig alles mee. Toch wordt er nog vaak het een en ander vergeten voor onderweg. Daarom lees je in dit artikel al onze tips om je reis goed voor te bereiden. Inclusief een checklist met alles wat je niet mag vergeten. Zo kun je snel en veilig met de auto op wintersport.

Winterbanden

We beginnen met het meest essentiële als je op wintersport gaat met de auto: winterbanden. Het wisselen van je banden is niet alleen aan te raden om veilig op pad te kunnen, in veel Europese landen zijn winterbanden zelfs verplicht in de winter of in winterse omstandigheden. En ook in Nederland kun je profijt hebben van deze banden. Daalt de temperatuur onder de 7 graden Celsius? Dan bieden winterbanden al meer grip dan zomerbanden, ook op een nat wegdek. Daar heb je dus het hele winterseizoen wat aan.

Ook lezen: Winterbanden: waarom en wanneer zijn ze onmisbaar?

Check de regels

Per land verschillen de regels rondom winterbanden. Zo zijn winterbanden in Oostenrijk verplicht tijdens bepaalde maanden, terwijl de verplichting in Duitsland afhangt van wel of geen winterse omstandigheden. En Italië en Frankrijk hebben bijvoorbeeld regels gericht op bepaalde gebieden, terwijl Zwitserland geen plicht heeft, maar je daar wel een boete kunt krijgen als je zonder winterbanden het verkeer hindert. Controleer dus goed welke regels er van toepassing zijn voor de bestemming waar jij naartoe reist én de landen die je onderweg doorkruist.

Meer hierover lees je in Met de auto op wintersport? Check de bandenregels van jouw bestemming!

Sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen zijn niet in alle landen verplicht, maar voor je eigen rijgemak is het zeker aan te raden altijd een setje mee te nemen. Zo zorg je te allen tijde voor meer grip en veiligheid, mocht je in een echt winterse (sneeuw)bui terechtkomen. Met name in bergachtige gebieden kan het zonder sneeuwkettingen namelijk nog wel eens heel moeilijk zijn om je weg te vervolgen in de sneeuw.


0

Powered by

logo

Gevarendriehoek

Het is in alle wintersportlanden verplicht een gevarendriehoek in de auto te hebben. Zorg dus dat je deze altijd bij je hebt en leg de gevarendriehoek (en andere belangrijke items) ergens waar je er makkelijk bij kunt. In veel auto's ligt de driehoek standaard bij het reservewiel of ergens aan de zijkant van de kofferbak, maar daar kun je niet altijd makkelijk bij nadat de auto is volgeladen.

Auto op besneeuwde weg met uitgeklapte gevarendriehoek

© Lucky Business

Gevarendriehoek nodig?

Kijk eens bij Bol.com

Veiligheidshesjes

In diverse landen is het verplicht om veiligheidshesjes mee te nemen voor alle inzittenden van een auto. Onder andere Oostenrijk, Frankrijk, Italië en Duitsland hanteren dit als verplicht, maar ook als het niet verplicht is, neem je ze beter wel mee. Gewoon, voor je eigen veiligheid . Zo maak je jezelf (en medereizigers) zichtbaar wanneer je met pech langs de weg staat of in het donker sneeuwkettingen om je banden legt.

Ruitenvloeistof

Een belangrijk onderdeel van de auto-uitrusting is ruitenvloeistof. Vul het reservoir voorafgaand aan je reis met ruitenvloeistof met voldoende antivries (minimaal -20 graden Celsius) en zorg dat je extra meeneemt. De wegen richting wintersportgebieden zijn vaak nat en liggen vol met zou. Dat zorgt al snel voor vieze autoruiten dus je zal merken dat je meer ruitenvloeistof verbruikt dan normaal.

Vignetten en milieustickers

In Oostenrijk en Zwitserland betaal je tol door middel van een vignet. Rijd je zonder vignet in deze landen, dan loop je het risico een flinke boete te krijgen. Landen als Duitsland en Frankrijk hanteren geen vignetten, maar wel milieustickers voor bepaalde zones. De meeste van deze zones vind je in grote steden die je dan ook alleen mag inrijden met de juiste milieusticker.

Checklist: dit neem je mee in de auto als je op wintersport gaat

Naast de verplichte items adviseren wij nog een aantal andere dingen mee te nemen om je reis zo eenvoudig en aangenaam mogelijk te maken. Wil je snel checken of je alles hebt voor jouw reis naar de sneeuw? Gebruik dan deze checklist:

✅ Winterbanden

✅ Sneeuwkettingen

✅ Gevarendriehoek

✅ Veiligheidshesjes voor alle inzittenden van de auto

✅ Ruitenvloeistof met voldoende antivries

✅ Vignetten en/of milieustickers (indien van toepassing)

✅ Verbanddoos

✅ Reservelampjes

✅ IJskrabber en handveger om de auto ijs- en sneeuwvrij te maken

✅ Fleecedekens voor het geval je ergens stil komt te staan

✅ Verzekeringspapieren (auto- en reisverzekering)

✅ Handschoenen voor bijvoorbeeld het omleggen van sneeuwkettingen

✅ Zaklamp of hoofdlamp voor tijdens het omleggen van sneeuwkettingen in het donker

Voorruit besneeuwde auto schoonmaken

© Milan - stock.adobe.com

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000