Mag ik met de zakelijke leaseauto naar het buitenland?
Jouw zakelijke leaseauto is niet van jou en staat niet op jouw naam. In veel gevallen is dat geen enkel probleem, maar wat heb je nodig als je met je zakelijke leaseauto naar het buitenland gaat?
In dit artikel bespreken we wat je nodig hebt om in je zakelijke leaseauto naar het buitenland te gaan. We bespreken:
- Het feit dat een leaseauto niet op jouw naam staat
- Wat een buitenlandverklaring is
- In welke landen een buitenlandverklaring nodig is
- In welke landen je zelfs nog meer nodig hebt dan dat
- Wat de regels voor overige Europese landen zijn
- Het feit dat elk leasecontract specifieke verplichtingen stelt aan het rijden van privékilometers
Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!
In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.
Bij een zakelijke leaseconstructie staat de auto niet op jouw naam, maar op naam van de leasemaatschappij. Normaal gesproken levert dat geen problemen op, maar wat als je naar – pak 'm beet – Frankrijk rijdt en je wordt staande gehouden? Hoe kun je bewijzen dat dit weliswaar niet jouw auto is, maar dat je wel degelijk wordt gezien als de de facto eigenaar van het voertuig? En mág je eigenlijk wel naar het buitenland met een leaseauto? We zetten een paar do's en dont's van het rijden in het buitenland op een rijtje.
©Irwin Versteegh
Nee, een leaseauto is niet van jou
De letterlijke vertaling van het Engelse werkwoord 'to lease', is 'huren'. Bij een leaseconstructie húúr je dus een auto. Deze auto blijft gedurende de hele periode waarin je hem gebruikt eigendom van de leasemaatschappij. Zit de looptijd erop, dan breng je de auto terug en stap je over op iets anders. Dat betekent dat een leaseauto dus nooit van jou is en je dus nooit in je eigen auto rijdt. Dat is binnen de Nederlandse grenzen sowieso geen probleem, maar in diverse landen heb je extra documentatie nodig, die bewijst dat je niet rondrijdt in een auto waar je niets in te zoeken hebt.
Alleen voor zakelijke lease
Deze documentatie geldt alleen voor auto's die via een zakelijke leaseconstructie worden bestuurd. Bij private lease en financial lease is dat niet nodig. Deze contracten staan namelijk wel degelijk op jouw naam, en bij financial lease ben je zelfs direct economisch eigenaar van de auto. Heb je een zakelijke leaseconstructie, dan is het nodig om extra op te letten.
Buitenlandverklaring
Wat je in sommige landen nodig hebt als je daar in je zakelijke leaseauto rijdt, is een zogenaamde buitenlandverklaring. Hierin staat dat de leasemaatschappij jou als bestuurder officieel toestemming heeft gegeven om met de auto in het buitenland te rijden. Deze buitenlandverklaring kun je in de regel eenvoudig aanvragen via de leasemaatschappij en wordt zo verstrekt.
In welke landen heb je een buitenlandverklaring nodig?
Voor de meest populaire vakantielanden heb je geen buitenlandverklaring nodig. Landen als Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje hebben deze verplichting bijvoorbeeld niet. Waar het wel moet? Een buitenlandverklaring heb je nodig in:
Albanië
Algerije
Bulgarije
Bosnië-Herzegovina
Estland
Finland
Griekenland
Hongarije
Israël
Kroatië
Letland
Litouwen
Macedonië
Marokko
Moldavië
Oekraïne
Polen
Roemenië
Servië
Slovenië
Slowakije
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Verenigd Koninkrijk
Noord-Ierland
Is in al deze landen een buitenlandverklaring genoeg?
Niet helemaal. In Algerije, Marokko, Oekraïne, Tunesië en Turkije heb je nog een extra verklaring nodig in de vorm van een gelegaliseerde machtiging. Hierin heb je de volgende gegevens nodig.
Een handtekening van een bevoegd persoon van je leasemaatschappij
Een KvK-stempel
Een Apostille-stempel van een rechtbank in Nederland (dit geldt alleen voor Algerije).
De meeste leasemaatschappijen kunnen deze additionele informatie moeiteloos voor je regelen, al is het niet altijd gratis. Voor een dergelijke verklaring kunnen kosten in rekening worden gebracht, maar die lopen nooit heel erg op. Wil je trouwens met je leaseauto naar Algerije, dan is het verstandig om vooraf contact op te nemen met het ministerie van Buitenlandse Zaken. Algerijnse regels wijken namelijk iets af van de rest van de genoemde landen, en dit land vraagt de meeste documentatie van mensen met een leaseauto.
©Sundry Photography
Hoe zit dat met de overige Europese landen?
In de overige Europese landen zijn de regels aanmerkelijk soepeler en kun je min of meer vrij reizen met je leaseauto. Wel is het natuurlijk belangrijk om de gebruikelijke documentatie aan boord te hebben, zoals je rijbewijs. Maar dat spreekt natuurlijk voor zich. Zoals gezegd zijn de meeste populaire vakantielanden vrij van verplichtingen voor een buitenlandverklaring en hoef je dus geen extra voorzorgsmaatregelen te treffen.
Let altijd op je kilometers
Vanuit het perspectief van een zakelijke leaseconstructie is een trip naar het buitenland iets zakelijks, óf een privéreis. Is de trip zakelijk, dan houd je gewoon de kilometers bij zoals je dat altijd doet en verandert er niets binnen je contract. Is de trip echter privé, dan gaan de privékilometers tellen. Daar zit in veel gevallen een beperking op, dus houd altijd rekening met de kilometers die je gaat rijden. Je wilt hoe dan ook voorkomen dat je aan het eind van het jaar te veel privékilometers hebt gereden, omdat zoiets je op een naheffing komt te staan. Is de reis echter volledig gepland en heb je er goed over nagedacht, stap dan vooral lekker in je auto en geniet.