Met de auto op wintersport? Check de bandenregels van jouw bestemming!
Ga je met de auto op wintersport? Dan kun je onderweg nogal eens te maken krijgen met winterse omstandigheden. Sneeuw, ijs en gladheid vragen om extra grip op de weg en daar helpen winterbanden bij. Maar hoe zit het nou precies met de regels rondom winterbanden? Waar en wanneer zijn winterbanden verplicht in Europa? Dit en meer lees je in dit artikel.
Na het lezen van dit artikel weet je:
- Exact welke regels voor winterbanden van toepassing zijn op jouw eindbestemming;
- Welke regels van toepassing zijn in de landen waar je doorheen reist;
- Waar je meer informatie kunt vinden over winterbanden en andere benodigheden voor een veilige reis naar jouw favoriete wintersportbestemming.
- Lees ook Op wintersport met de auto? Bereid je goed voor met deze tips
Denk verder dan je eindbestemming
Op deze pagina vind je alle bandenregels voor de populairste wintersportbestemmingen van Europa. Let daarbij wel op: ook voor de landen die je doorkruist onderweg naar jouw bestemming gelden vaak regels waar je rekening mee moet houden. Reis je bijvoorbeeld naar het zuiden, dan is het goed om er rekening mee te houden dat in Luxemburg winterbanden op alle vier de wielen verplicht zijn bij winterse omstandigheden. Voor België zijn winterbanden niet verplicht, maar wel aan te raden. Zoals ook in Nederland het geval is bij winterse omstandigheden.
❄ Winterbanden in Duitsland
In Duitsland is het verplicht om een auto te voorzien van banden die geschikt zijn voor de actuele weersomstandigheden. Zorg er daarom voor dat je in Duitsland op winterbanden rijdt zodra het winter is of wordt om problemen onderweg te voorkomen.
Regels voor winterbanden in Duitsland:
Winterbanden zijn in Duitsland verplicht bij winterse omstandigheden. Dit geldt ook voor Nederlandse auto’s en campers, maar niet voor motoren.
Winterbanden moeten voorzien zijn van het sneeuwvloksymbool (3PMSF, 3 Peak Mountain Snow Flake).
Winterbanden moeten verplicht een profiel van ten minste 1,6 mm diep hebben, maar een minimum van 4 mm wordt geadviseerd.
Winterbanden moeten op alle vier de wielen worden gemonteerd. Daarbij moet de bestuurder zich aan de voorgeschreven maximumsnelheid voor deze banden houden. De maximumsnelheid wordt met een lettercode op de zijkant van de winterbanden getoond. Is deze maximumsnelheid lager dan die van de auto? Dan moet een sticker op het dashboard, binnen het zichtveld van de bestuurder, de maximumsnelheid tonen.
Let op: winterbanden van vóór 1 januari 2018 met alleen de aanduiding M+S worden in Duitsland nog tot en met 30 september 2024 beschouwd als winterbanden.
©Andrii Biletskyi
❄ Winterbanden in Frankrijk
In Frankrijk is het gebruik van winterbanden slechts in bepaalde gebieden verplicht. Daarnaast wordt het gebruik van winterbanden in de rest van het land aangeraden.
Regels voor winterbanden in Frankrijk:
In de berggebieden in Frankrijk (Alpen, Centraal Massief, Jura, Pyreneeën, Vogezen en Corsica) ben je sinds 1 november 2021 verplicht om in de winterperiode van 1 november tot en met 31 maart op winterbanden te rijden, tenzij je sneeuwkettingen meeneemt in de auto. Een overtreding van deze regel wordt sinds 1 november 2022 beboet.
Een verkeersbord met een rode rand en in het midden een zwarte winterband en sneeuwketting geeft aan dat je een van de hiervoor genoemde zones betreedt.
Banden met het sneeuwvloksymbool (3PMSF, 3 Peak Mountain Snow Flake) en daarnaast de aanduiding M+S (M&S, MS) worden als winterbanden beschouwd. Daarnaast worden banden met alleen de aanduiding M+S ook getolereerd.
Winterbanden moeten op alle vier de wielen gemonteerd zijn.
Je kunt in Frankrijk een rond, blauw bord met een witte autoband en sneeuwkettingen tegenkomen. Rijd je op winterbanden en is de weg bedekt met sneeuw? Dan ben je bij dit bord alleen verplicht sneeuwkettingen te monteren als je op een onderbord de tekst chaînes à neige obligatoires (sneeuwkettingen verplicht) ziet staan.
Let op: vanaf 1 november 2024 voldoen winterbanden die alleen de aanduiding M+S (zonder sneeuwvloksymbool) hebben, in Frankrijk niet meer aan de winterregels. Je bent dan verplicht in de winterperiode in de hierboven genoemde zones sneeuwkettingen mee te nemen.
Winterbanden nodig?
Check het aanbod
❄ Winterbanden in Italië
Er geldt geen algemene verplichting voor het gebruik van winterbanden in Italië, als er maar sneeuwkettingen in de auto aanwezig zijn. Een winteruitrusting kan wel verplicht zijn op bepaalde wegen, waar dit dan wordt aangegeven door middel van een verkeersbord. In de Aostavallei geldt wel een algemene verplichting voor winterbanden.
Regels voor winterbanden in Italië:
In heel Italië is het gebruik van winterbanden globaal verplicht van 15 november tot en met 15 april, tenzij er sneeuwkettingen in de auto aanwezig zijn. Deze periode kan afhankelijk van het gebied en de weersomstandigheden vervroegd of verlengd worden.
In regio’s waar winterbanden of sneeuwkettingen verplicht zijn, wordt dit aangegeven met een groen of blauw bord met de tekst obbligo di pneumatici invernali o catene a bordo (winterbanden of sneeuwkettingen aan boord verplicht).
Banden met de aanduiding M+S worden als winterbanden beschouwd.
Winterbanden moeten op alle vier de wielen worden gemonteerd. Daarbij moet de bestuurder zich aan de voorgeschreven maximumsnelheid voor deze banden houden. De maximumsnelheid wordt met een lettercode op de zijkant van de winterbanden getoond. Is deze maximumsnelheid lager dan die van de auto? Dan moet een sticker op het dashboard, binnen het zichtveld van de bestuurder, de maximumsnelheid tonen. Je vindt dit soort stickers bijvoorbeeld bij Amazon.
©FC Federico C ChiccoDodi
❄ Winterbanden in Oostenrijk
In Oostenrijk zijn winterbanden van 1 november tot en met 15 april verplicht bij winterse omstandigheden. Denk daarbij aan sneeuw, ijs en gladheid. Ook buiten deze periode kunnen winterbanden verplicht zijn in de bergen. Is dat laatste het geval dan wordt dat op locatie aangegeven met verkeersborden.
Regels voor winterbanden in Oostenrijk:
Verplicht bij winterse omstandigheden van 1 november tot en met 15 april. Ook voor Nederlandse voertuigen.
Banden met de aanduiding M+S (M&S, MS) of het sneeuwvloksymbool (3PMSF) worden gezien als winterbanden.
De minimale profieldiepte voor radiaalbanden is 4 mm (voor diagonaalbanden 5 mm). Zodra banden een minder diep profiel hebben worden deze als zomerbanden beschouwd, ook als de juiste aanduiding (zie vorige regel) aanwezig is.
De winterbanden moeten op alle wielen worden gemonteerd, aanhangers uitgezonderd.
Is de weg geheel, of vrijwel geheel, bedekt met ijzel of sneeuw dan is het ook toegestaan zomerbanden met sneeuwkettingen te gebruiken op tenminste de aangedreven wielen. Maar let op: bij lichte sneeuwval of op wegen die slechts gedeeltelijk bedekt zijn met sneeuw of ijs is het verboden om op zomerbanden met sneeuwkettingen te rijden. In dat geval zijn winterbanden alsnog verplicht.
Rijd je op zomerbanden zonder sneeuwkettingen tijdens winterse omstandigheden en raak je betrokken bij een ongeluk? Dan loop je het risico (mede)aansprakelijk gesteld te worden voor het ongeluk, omdat je daarmee het verkeer onnodig in gevaar bracht.
©jozsitoeroe - stock.adobe.com
❄ Winterbanden in Tsjechië
In Tsjechië zijn winterbanden bij winterse omstandigheden verplicht van 1 november tot 31 maart. Daarnaast moeten er sneeuwkettingen in de auto aanwezig zijn.
Regels voor winterbanden in Tsjechië:
Het gebruik van winterbanden is verplicht van 1 november tot en met 31 maart bij winterse omstandigheden, zoals sneeuw en ijs of temperaturen onder de 4 graden Celsius. De genoemde periode kan worden aangepast aan de weersomstandigheden.
Een rond blauw bord met daarop een witte afbeelding van een auto en een sneeuwvlok geeft (meestal in berggebieden) aan waar winterbanden ook buiten de aangegeven periode verplicht zijn. Zelfs als er geen sneeuw of ijs op de weg ligt.
Een band met de aanduiding M+S (M&S, MS) wordt als winterband beschouwd.
De verplichte minimale diepte van het profiel voor winterbanden is 4 mm.
Winterbanden moeten op alle wielen worden gemonteerd.
❄ Winterbanden in Zwitserland
In Zwitserland gelden voor het gebruik van winterbanden geen wettelijke verplichtingen. Het wordt echter wel aangeraden winterbanden te gebruiken, omdat er in Zwitserland een boete staat op het veroorzaken van hinder door het gebruik van banden die niet voldoende grip hebben.
Regels voor winterbanden in Zwitserland:
Het gebruik van winterbanden is niet verplicht, maar wordt wel dringend aangeraden. Voor je eigen veiligheid, maar ook vanwege de hierboven genoemde boete op het hinderen van het verkeer door te rijden op banden met onvoldoende grip. Je loopt in dit laatste geval ook het risico (mede)aansprakelijk gesteld te worden voor een eventueel ongeval als gevolg.
Het advies is om winterbanden te gebruiken met het sneeuwvloksymbool (3PMSF).
Rijd je op zomerbanden zonder sneeuwkettingen tijdens winterse omstandigheden en raak je betrokken bij een ongeluk? Dan loop je het risico (mede)aansprakelijk gesteld te worden voor het ongeluk, omdat je daarmee het verkeer onnodig in gevaar bracht.
Goed voorbereid op wintersport
Als het goed is weet je nu of winterbanden verplicht zijn voor jouw wintersportvakantie. Maar weet je ook waarom en wanneer winterbanden onmisbaar zijn? En heb je al nagedacht wat er onderweg nog meer mee moet voor een veilige reis? Maak je geen zorgen, wij hebben het voor je uitgezocht. Bereid je goed voor met deze tips voor een wintersportvakantie met de auto en je bent in no-time veilig op weg naar jouw bestemming!