ID.nl logo
Met de auto op wintersport? Check de bandenregels van jouw bestemming!
© ([None] (Photographer) - [None]
Mobiliteit

Met de auto op wintersport? Check de bandenregels van jouw bestemming!

Ga je met de auto op wintersport? Dan kun je onderweg nogal eens te maken krijgen met winterse omstandigheden. Sneeuw, ijs en gladheid vragen om extra grip op de weg en daar helpen winterbanden bij. Maar hoe zit het nou precies met de regels rondom winterbanden? Waar en wanneer zijn winterbanden verplicht in Europa? Dit en meer lees je in dit artikel.

Na het lezen van dit artikel weet je:

  • Exact welke regels voor winterbanden van toepassing zijn op jouw eindbestemming;
  • Welke regels van toepassing zijn in de landen waar je doorheen reist;
  • Waar je meer informatie kunt vinden over winterbanden en andere benodigheden voor een veilige reis naar jouw favoriete wintersportbestemming.
  • Lees ook Op wintersport met de auto? Bereid je goed voor met deze tips

Denk verder dan je eindbestemming

Op deze pagina vind je alle bandenregels voor de populairste wintersportbestemmingen van Europa. Let daarbij wel op: ook voor de landen die je doorkruist onderweg naar jouw bestemming gelden vaak regels waar je rekening mee moet houden. Reis je bijvoorbeeld naar het zuiden, dan is het goed om er rekening mee te houden dat in Luxemburg winterbanden op alle vier de wielen verplicht zijn bij winterse omstandigheden. Voor België zijn winterbanden niet verplicht, maar wel aan te raden. Zoals ook in Nederland het geval is bij winterse omstandigheden.

❄ Winterbanden in Duitsland

In Duitsland is het verplicht om een auto te voorzien van banden die geschikt zijn voor de actuele weersomstandigheden. Zorg er daarom voor dat je in Duitsland op winterbanden rijdt zodra het winter is of wordt om problemen onderweg te voorkomen.

Regels voor winterbanden in Duitsland:

  • Winterbanden zijn in Duitsland verplicht bij winterse omstandigheden. Dit geldt ook voor Nederlandse auto’s en campers, maar niet voor motoren.

  • Winterbanden moeten voorzien zijn van het sneeuwvloksymbool (3PMSF, 3 Peak Mountain Snow Flake).

  • Winterbanden moeten verplicht een profiel van ten minste 1,6 mm diep hebben, maar een minimum van 4 mm wordt geadviseerd.

  • Winterbanden moeten op alle vier de wielen worden gemonteerd. Daarbij moet de bestuurder zich aan de voorgeschreven maximumsnelheid voor deze banden houden. De maximumsnelheid wordt met een lettercode op de zijkant van de winterbanden getoond. Is deze maximumsnelheid lager dan die van de auto? Dan moet een sticker op het dashboard, binnen het zichtveld van de bestuurder, de maximumsnelheid tonen.

Let op: winterbanden van vóór 1 januari 2018 met alleen de aanduiding M+S worden in Duitsland nog tot en met 30 september 2024 beschouwd als winterbanden.

©Andrii Biletskyi

❄ Winterbanden in Frankrijk

In Frankrijk is het gebruik van winterbanden slechts in bepaalde gebieden verplicht. Daarnaast wordt het gebruik van winterbanden in de rest van het land aangeraden.

Regels voor winterbanden in Frankrijk:

  • In de berggebieden in Frankrijk (Alpen, Centraal Massief, Jura, Pyreneeën, Vogezen en Corsica) ben je sinds 1 november 2021 verplicht om in de winterperiode van 1 november tot en met 31 maart op winterbanden te rijden, tenzij je sneeuwkettingen meeneemt in de auto. Een overtreding van deze regel wordt sinds 1 november 2022 beboet.

  • Een verkeersbord met een rode rand en in het midden een zwarte winterband en sneeuwketting geeft aan dat je een van de hiervoor genoemde zones betreedt.

  • Banden met het sneeuwvloksymbool (3PMSF, 3 Peak Mountain Snow Flake) en daarnaast de aanduiding M+S (M&S, MS) worden als winterbanden beschouwd. Daarnaast worden banden met alleen de aanduiding M+S ook getolereerd.

  • Winterbanden moeten op alle vier de wielen gemonteerd zijn.

  • Je kunt in Frankrijk een rond, blauw bord met een witte autoband en sneeuwkettingen tegenkomen. Rijd je op winterbanden en is de weg bedekt met sneeuw? Dan ben je bij dit bord alleen verplicht sneeuwkettingen te monteren als je op een onderbord de tekst chaînes à neige obligatoires (sneeuwkettingen verplicht) ziet staan.

Let op: vanaf 1 november 2024 voldoen winterbanden die alleen de aanduiding M+S (zonder sneeuwvloksymbool) hebben, in Frankrijk niet meer aan de winterregels. Je bent dan verplicht in de winterperiode in de hierboven genoemde zones sneeuwkettingen mee te nemen.

Winterbanden nodig?

Check het aanbod

❄ Winterbanden in Italië

Er geldt geen algemene verplichting voor het gebruik van winterbanden in Italië, als er maar sneeuwkettingen in de auto aanwezig zijn. Een winteruitrusting kan wel verplicht zijn op bepaalde wegen, waar dit dan wordt aangegeven door middel van een verkeersbord. In de Aostavallei geldt wel een algemene verplichting voor winterbanden.

Regels voor winterbanden in Italië:

  • In heel Italië is het gebruik van winterbanden globaal verplicht van 15 november tot en met 15 april, tenzij er sneeuwkettingen in de auto aanwezig zijn. Deze periode kan afhankelijk van het gebied en de weersomstandigheden vervroegd of verlengd worden.

  • In regio’s waar winterbanden of sneeuwkettingen verplicht zijn, wordt dit aangegeven met een groen of blauw bord met de tekst obbligo di pneumatici invernali o catene a bordo (winterbanden of sneeuwkettingen aan boord verplicht).

  • Banden met de aanduiding M+S worden als winterbanden beschouwd.

  • Winterbanden moeten op alle vier de wielen worden gemonteerd. Daarbij moet de bestuurder zich aan de voorgeschreven maximumsnelheid voor deze banden houden. De maximumsnelheid wordt met een lettercode op de zijkant van de winterbanden getoond. Is deze maximumsnelheid lager dan die van de auto? Dan moet een sticker op het dashboard, binnen het zichtveld van de bestuurder, de maximumsnelheid tonen. Je vindt dit soort stickers bijvoorbeeld bij Amazon.

©FC Federico C ChiccoDodi

❄ Winterbanden in Oostenrijk

In Oostenrijk zijn winterbanden van 1 november tot en met 15 april verplicht bij winterse omstandigheden. Denk daarbij aan sneeuw, ijs en gladheid. Ook buiten deze periode kunnen winterbanden verplicht zijn in de bergen. Is dat laatste het geval dan wordt dat op locatie aangegeven met verkeersborden.

Regels voor winterbanden in Oostenrijk:

  • Verplicht bij winterse omstandigheden van 1 november tot en met 15 april. Ook voor Nederlandse voertuigen.

  • Banden met de aanduiding M+S (M&S, MS) of het sneeuwvloksymbool (3PMSF) worden gezien als winterbanden.

  • De minimale profieldiepte voor radiaalbanden is 4 mm (voor diagonaalbanden 5 mm). Zodra banden een minder diep profiel hebben worden deze als zomerbanden beschouwd, ook als de juiste aanduiding (zie vorige regel) aanwezig is.

  • De winterbanden moeten op alle wielen worden gemonteerd, aanhangers uitgezonderd.

  • Is de weg geheel, of vrijwel geheel, bedekt met ijzel of sneeuw dan is het ook toegestaan zomerbanden met sneeuwkettingen te gebruiken op tenminste de aangedreven wielen. Maar let op: bij lichte sneeuwval of op wegen die slechts gedeeltelijk bedekt zijn met sneeuw of ijs is het verboden om op zomerbanden met sneeuwkettingen te rijden. In dat geval zijn winterbanden alsnog verplicht.

  • Rijd je op zomerbanden zonder sneeuwkettingen tijdens winterse omstandigheden en raak je betrokken bij een ongeluk? Dan loop je het risico (mede)aansprakelijk gesteld te worden voor het ongeluk, omdat je daarmee het verkeer onnodig in gevaar bracht.

©jozsitoeroe - stock.adobe.com

❄ Winterbanden in Tsjechië

In Tsjechië zijn winterbanden bij winterse omstandigheden verplicht van 1 november tot 31 maart. Daarnaast moeten er sneeuwkettingen in de auto aanwezig zijn.

Regels voor winterbanden in Tsjechië:

  • Het gebruik van winterbanden is verplicht van 1 november tot en met 31 maart bij winterse omstandigheden, zoals sneeuw en ijs of temperaturen onder de 4 graden Celsius. De genoemde periode kan worden aangepast aan de weersomstandigheden.

  • Een rond blauw bord met daarop een witte afbeelding van een auto en een sneeuwvlok geeft (meestal in berggebieden) aan waar winterbanden ook buiten de aangegeven periode verplicht zijn. Zelfs als er geen sneeuw of ijs op de weg ligt.

  • Een band met de aanduiding M+S (M&S, MS) wordt als winterband beschouwd.

  • De verplichte minimale diepte van het profiel voor winterbanden is 4 mm.

  • Winterbanden moeten op alle wielen worden gemonteerd.

©Petair - stock.adobe.com

❄ Winterbanden in Zwitserland

In Zwitserland gelden voor het gebruik van winterbanden geen wettelijke verplichtingen. Het wordt echter wel aangeraden winterbanden te gebruiken, omdat er in Zwitserland een boete staat op het veroorzaken van hinder door het gebruik van banden die niet voldoende grip hebben.

Regels voor winterbanden in Zwitserland:

  • Het gebruik van winterbanden is niet verplicht, maar wordt wel dringend aangeraden. Voor je eigen veiligheid, maar ook vanwege de hierboven genoemde boete op het hinderen van het verkeer door te rijden op banden met onvoldoende grip. Je loopt in dit laatste geval ook het risico (mede)aansprakelijk gesteld te worden voor een eventueel ongeval als gevolg.

  • Het advies is om winterbanden te gebruiken met het sneeuwvloksymbool (3PMSF).

  • Rijd je op zomerbanden zonder sneeuwkettingen tijdens winterse omstandigheden en raak je betrokken bij een ongeluk? Dan loop je het risico (mede)aansprakelijk gesteld te worden voor het ongeluk, omdat je daarmee het verkeer onnodig in gevaar bracht.

Goed voorbereid op wintersport

Als het goed is weet je nu of winterbanden verplicht zijn voor jouw wintersportvakantie. Maar weet je ook waarom en wanneer winterbanden onmisbaar zijn? En heb je al nagedacht wat er onderweg nog meer mee moet voor een veilige reis? Maak je geen zorgen, wij hebben het voor je uitgezocht. Bereid je goed voor met deze tips voor een wintersportvakantie met de auto en je bent in no-time veilig op weg naar jouw bestemming!

▼ Volgende artikel
Verras je gasten: 5 keer de lekkerste koffie voor de feestdagen
© ID.nl
Huis

Verras je gasten: 5 keer de lekkerste koffie voor de feestdagen

Na een uitgebreid diner is de koffie vaak de afsluiter van de avond. In plaats van een standaard zwarte bak zet je met een paar simpele ingrediënten iets bijzonders op tafel. Je hoeft geen volleerd barista te zijn om indruk te maken; met wat kruiden of een restje chocolade geef je de koffie direct een feestelijke twist. Speciaal voor jou: vijf heerlijke koffierecepten.

Bij deze recepten draait het vooral om het contrast tussen de warme drank en de extra toevoegingen. Je kunt de smaken vaak al voorbereiden voordat de gasten aan tafel gaan, zodat je op het moment zelf niet te lang in de keuken staat. In de tabel onderin zie je telkens wat de basiskoffie voor een recept is en wat je extra toevoegingen zijn.

Lees ook: 5 veelgemaakte espressofouten (en zo voorkom je ze!)

Espresso met witte chocolade en kardemom

Witte chocolade is een goede match voor de sterke smaak van een espresso. Leg een paar blokjes witte chocolade onderin het glas en laat deze langzaam smelten door de hete koffie eroverheen te gieten. Als je een snufje kardemom door de melk mengt voordat je deze opschuimt, krijg je een heerlijke warme en kruidige geur. De kardemom zorgt ervoor dat de zoete chocolade niet de overhand krijgt, waardoor de koffiesmaak goed overeind blijft.

Tiramisu uit een glas

Je kunt de smaken van het bekende Italiaanse dessert ook gewoon drinken. Meng een sterke kop koffie met een drupje amandelsiroop voor de herkenbare smaak van amaretto, maar dan zonder de alcohol. In plaats van gewone melk kun je een mengsel van halfstijve slagroom en een beetje mascarpone bovenop de koffie leggen. Een flinke laag cacaopoeder over de room maakt het plaatje compleet. Dit koffierecept kan eigenlijk ook direct als vervanger van een dessert kan dienen, vooral het serveert met bijpassend koekje, zoals cantuccini of amaretti.

Mokka met sinaasappel en pure chocolade

De combinatie van pure chocolade en sinaasappel doet het altijd goed tijdens de feestdagen. Rasp de schil van een sinaasappel en roer dit samen met een blokje pure chocolade door je warme koffie totdat alles is opgelost. De olie uit de sinaasappelschil geeft een fris aroma dat heel goed samengaat met donker gebrande koffiebonen. Als je dit serveert met een klein stukje sinaasappelschil op de rand van het glas, ziet het er meteen feestelijk uit. De pure chocolade maakt de koffie wat dikker en voller, wat goed past bij een koude winteravond.

Karamel met een snufje zeezout

Gezouten karamel is al jaren populair en dat is niet zonder reden. Het zout versterkt namelijk de zoete tonen van de karamel en haalt tegelijkertijd de bittere randjes van de koffie af. Doe een scheutje karamelsiroop in je glas en voeg daar echt maar een heel klein beetje zeezout aan toe. Gebruik havermelk voor het schuim, omdat dit van zichzelf al een beetje romig en nootachtig smaakt. Het resultaat is een zachte koffie die het door de combinatie van zout en zoet bij bijna iedereen goed doet.

Koffie met honing en kaneel

Voor wie geen chocolade of room lust, is een combinatie van honing en kaneel een goed alternatief. Roer een goede lepel honing door de zwarte koffie en bestrooi de melkschuimlaag met wat kaneelpoeder. De honing geeft een andere soort zoetheid dan suiker en maakt de koffie zachter voor de keel. Het is een eenvoudige manier om een normale latte een feestelijke upgrade te geven met spullen die je waarschijnlijk al in je keukenkastje hebt staan. De geur van kaneel die van de warme melk afkomt, maakt meteen duidelijk dat het kerst is! 

©ID.nl

Zo maak je je koffie helemaal af

Je kunt de feestkoffie nog net wat mooier presenteren door aandacht te besteden aan de garnering. Een klein beetje kaneel, nootmuskaat of cacaopoeder op de melkschuimlaag doet bijvoorbeeld al wonderen. Gebruik een klein zeefje zodat de poeder gelijkmatig verdeeld wordt en er geen klontjes ontstaan. Voor een luxe effect kun je met een fijne rasp wat krullen van een blok pure of witte chocolade schaven. Dit smelt langzaam weg in het schuim en geeft bij elke slok een beetje extra textuur.

Ook met koekjes of fruit kun je creatief uit de hoek komen. Serveer de koffie met een typisch winters koekje op de schotel, zoals een speculaasje of een Italiaanse cantuccini. Een dunne reep sinaasappelschil die je even rond je vinger draait tot een krul staat erg chique aan de rand van het glas. Wil je echt uitpakken, dip de rand van het glas dan in wat water en daarna in suiker voor een bevroren effect. In plaats van een gewone lepel kun je tot slot een kaneelstokje in de koffie zetten, wat tijdens het drinken subtiel steeds meer smaak afgeeft.

ReceptBasisSmaakmakerTopping
Witte chocoladeEspressoWitte chocoladeKardemom
TiramisuSterke koffieAmandelsiroopMascarpone-room
Sinaasappel mokkaEspressoPure chocoladeSinaasappelrasp
Zoute karamelEspressoKaramelsiroopZeezout
Honing & kaneelLatteBloemenhoningKaneelpoeder

Drie espressomachines voor je feestkoffie

De'Longhi PrimaDonna Soul

Dit apparaat van De'Longhi is een zeer uitgebreide volautomaat. Dankzij de 18 voorgeprogrammeerde recepten zet je met één druk op de knop een krachtige espresso of een zachte latte. Voor wie van variatie houdt, biedt dit toestel ook de mogelijkheid om de sterkte van de koffie nauwkeurig aan te passen, zodat je altijd die gewenste sterke kop koffie krijgt. De machine is bovendien via een smartphone-app te bedienen.

Siemens EQ.500

De Siemens EQ.500-serie staat bekend om het gebruiksvriendelijke display waarbij je de koffiespecialiteiten direct via sensorvelden selecteert. Naast de standaard espresso en latte beschikt dit apparaat over de zogenaamde 'aromaDouble Shot'-functie. Hiermee zet je een extra sterke koffie door middel van een dubbel maal- en zetproces, zonder dat de koffie een bittere nasmaak krijgt.

Melitta Barista Smart T

De Melitta Barista Smart TS blinkt uit in veelzijdigheid met maar liefst 21 voorgeprogrammeerde recepten. Een groot voordeel is de fluisterstille molen, waardoor je zonder veel lawaai geniet van versgemalen bonen. Dankzij het dubbele bonenreservoir kun je bovendien eenvoudig wisselen tussen een milde boon voor je latte en een krachtige variant voor de espresso. De machine is via een handige app op je smartphone te bedienen. Met de 'My Coffee Memory'-functie sla je de persoonlijke voorkeuren van acht verschillende personen op.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Steengrill, bakplaat of raclette: wat is het verschil en wat kies je?
© ID.nl
Huis

Steengrill, bakplaat of raclette: wat is het verschil en wat kies je?

Het is dé klassieker tijdens de feestdagen: met de hele familie rondom een apparaat zitten om je eigen eten te bereiden. Maar sta je in de winkel of scrol je online door het aanbod, dan vliegen de termen je om de oren. Is racletten hetzelfde als gourmetten? Waarom zou je voor een steen kiezen in plaats van een metalen plaat? Wij leggen haarfijn (en hapklaar) uit wat de verschillen zijn.

Raclette: voor de echte kaasfans

Laten we beginnen met de term die vaak voor de meeste verwarring zorgt: raclette. Hoewel we het woord in Nederland vaak door elkaar gebruiken met gourmetten, is het van oorsprong een Zwitsers nationaal gerecht. De naam komt van het Franse woord racler, wat 'schrapen' betekent. Bij traditionele raclette verwarm je een groot stuk kaas aan één kant, waarna je de gesmolten laag over aardappelen, zilveruitjes en augurken schraapt.

Kijken we naar de consumentenapparaten die je nu in de winkel koopt, dan verwijst de term raclette specifiek naar het gebruik van de pannetjes die je onderin het apparaat schuift. Je gebruikt hierbij de hitte van het verwarmingselement om kaas te smelten of kleine gerechtjes, zoals een omelet of pannenkoekje, te garen. Vaak zit er bovenop het apparaat nog een grillplaat of steen, zodat je het racletten kunt combineren met grillen. Ben je een echte kaasliefhebber of houd je van afwisseling tussen bakken en gratineren, dan is de raclette-optie onmisbaar. Een handige tip is om altijd speciale raclettekaas te gebruiken; deze smelt perfect met een ideale romigheid.

Lees ook: 🧀 Ze smelten de kazen! Waarom raclette dé topper is voor de feestdagen

©Roland - stock.adobe.com

Steengrill: puur natuur en gezond

De naam geeft het eigenlijk al weg: bij een steengrill bak je het voedsel op een plaat van natuursteen, meestal gemaakt van graniet. Dit ziet er niet alleen robuust en chique uit op tafel, het werkt ook fundamenteel anders dan een metalen plaat. Een steen heeft namelijk wat meer tijd nodig om op te warmen, dus reken er bij het aanzetten op dat je zo'n twintig tot dertig minuten geduld moet hebben voordat de plaat goed heet is. Eenmaal op temperatuur houdt de steen de hitte echter extreem goed en lang vast.

Het grootste voordeel van de steengrill is het gezonde aspect. In tegenstelling tot andere bakplaten heb je op een steen geen boter of olie nodig. Vaak strooi je alleen wat zout op de steen om aanbakken te voorkomen. Hierdoor schroeit het vlees snel dicht en blijven de sappen optimaal bewaard, wat zorgt voor een pure smaak. Houd er wel rekening mee dat steen een poreus natuurproduct is. Je mag deze beslist niet met afwasmiddel schoonmaken, want dat trekt in de steen en proef je de volgende keer terug in je biefstukje. Even laten weken en schoon schrapen of schrobben met enkel warm water is hier het devies.

©Yaruniv-Studio - stock.adobe.com

De bakplaat: snelheid en gemak

De bakplaat, vaak ook grillplaat of Teppanyaki genoemd, is meestal gemaakt van metaal en voorzien van een sterke anti-aanbaklaag. Je ziet ze vaak in twee varianten: de geribbelde grillplaat voor die mooie, karakteristieke streepjes op je vlees of groente, en de vlakke plaat die ideaal is voor roerbakken of vis.

De grote kracht van de metalen bakplaat is snelheid en gebruiksgemak. Je stopt de stekker in het stopcontact en binnen enkele minuten kun je al beginnen met bakken, wat een stuk sneller is dan bij natuursteen. In tegenstelling tot de steengrill gebruik je hier wel een klein beetje boter of olie. Dankzij de gladde antiaanbaklaag glijdt je eten makkelijk over de plaat en blijft er zelden iets kleven. Ook na het eten wint de bakplaat het op punten van de steengrill: je kunt de plaat vaak losklikken en eenvoudig met een sopje afwassen. Sommige platen zijn zelfs bestand tegen de vaatwasser, al is het altijd verstandig om dat even in de handleiding te checken.

©Donghyun Kim - stock.adobe.com

In één oogopslag: De technische verschillen

Twijfel je nog over welk apparaat bij jou past? We hebben van alle drie de apparaten de technische eigenschappen naast elkaar gezet:

EigenschapSteengrillBakplaat (metaal)Raclette
MateriaalNatuursteen (graniet)Metaal met anti-aanbaklaagPannetjes (onderin)
OpwarmtijdLangzaam (20-30 min)SnelDirect (via element)
Boter/OlieNee (gebruik zout)JaNee (kaasvet is genoeg)
SmaakPuur, dichtgeschroeidBakken en bradenRomig, gesmolten kaas
SchoonmaakSchrobben met waterMakkelijk (sopje/vaatwasser)Pannetjes weken

Kiezen? Dat hoeft niet!

Vroeger moest je echt een keuze maken tussen deze apparaten, maar fabrikanten snappen gelukkig dat wij consumenten van alles wat willen proberen. Tegenwoordig zijn de meeste apparaten die als 'gourmetstel' worden verkocht, slimme combi-apparaten. Deze bieden vaak ruimte voor de raclette-pannetjes onderin, terwijl de bovenkant bestaat uit een grill- en/of bakplaat is.

Er zijn ook modellen met verwisselbare platen, waarbij je de ene keer kiest voor de gezonde steengrill en de andere keer voor de snelle bakplaat. Als je een nieuw apparaat gaat kopen, is zo'n combi-set met verwisselbare opties vaak de beste keuze voor de meeste huishoudens. Let er bij aankoop ook op of het apparaat een 'parkeerdek' heeft; dat is een koude zone waar je je hete pannetje even veilig kwijt kunt als je een eetpauze inlast.

Lees ook: Gourmetten nieuwe stijl: topfavoriet met een eigen twist


❤️🧑‍🍳Matchmaker: welk ingrediënt op welke plaats?

Niet elk stukje vlees of groente wordt blij van dezelfde bereiding. Wil je de beste smaak? Hanteer dan deze vuistregels voor je ingrediënten:

IngrediëntBeste keuzeWaarom?
Biefstuk & ossenhaasSteengrillDoor de hoge hitte schroeit het vlees direct dicht; zo blijft het supermals.
Gemarineerd vleesBakplaatMarinades en kruiden verbranden snel op steen en koeken aan. Op de metalen plaat met wat olie gaat dit perfect.
Vis & garnalenBakplaatVis is kwetsbaar en plakt snel vast aan natuursteen. De anti-aanbaklaag van de bakplaat is veiliger.
Hamburgers & worstjesBakplaatDeze producten laten veel vet los; op een bakplaat (vooral een geribbelde) loopt dit makkelijker weg naar het opvangbakje.
Groenten (paprika/ui)Steengrill / RacletteOp de steen garen ze langzaam en puur. Wil je ze gratineren met kaas? Doe ze dan in het pannetje.
Pannenkoeken & eiBakplaat / RacletteVloeibare ingrediënten lopen van de steen af. Gebruik een vlakke bakplaat of het pannetje.
KaasRacletteDe enige echte plek voor kaas is in het pannetje onder het element!

Steengrill, raclette en bakplaat: bekende merken

Tefal levert veelzijdige sets zoals de Tefal Raclette Gourmet 3-in-1 RE610D , een tafelmodel dat grillen, raclette en bakken in één apparaat combineert. De stevige antiaanbaklaag en eenvoudige bediening maken dit dé keuze voor mensen die iets zoeken dat prettig werkt en makkelijk schoon blijft.
Princess
biedt betaalbare en degelijke tafelgrills. Een goed voorbeeld is de Princess 162660 Raclette Purify. Dit apparaat is speciaal voor grotere gezelschappen en is niet alleen gebruiksvriendelijk(zo kun je met draaiknoppen de warmte instellen), maar heeft ook nog eens ingebouwde geurafzuiging!
Solis staat bekend om multifunctionele en duurzame tafelgrills. Met de Solis Table Grill 5-in-1, heb je de keuze uit verschillende bereidfingswijzen. Grillen, bakken of gourmetten: het kan allemaal.
Tristar levert voordelige sets voor kleinere of gemiddelde huishoudens. Neem bijvoorbeeld de Tristar RA-2996 Raclette Grill, een model dat simpel werkt en genoeg ruimte biedt voor een avondje samen eten.
Bourgini combineert toegankelijke prijzen met degelijke bouw. De Bourgini Gourmet Raclette Grill Plus – 8 personen is een combinatie van een raclette en grill. Hij is robuust van bouw en heeft (altijd fijn) een antiaanbaklaag en een cool grip handgreep.