Winterbanden: waarom en wanneer zijn ze onmisbaar?

© candy1812 - stock.adobe.com

Winterbanden: waarom en wanneer zijn ze onmisbaar?

Auto accessoires

Geplaatst: 8 december 2022 - 09:02

Aangepast: 21 december 2022 - 07:18

Martine van Dorsten

De winter komt eraan. Voor veel mensen is dit hét moment om van autobanden te wisselen. Maar misschien twijfel jij nog over het nut van winterbanden en of ze voor jouw auto wel écht nodig zijn. In dit artikel praat ID.nl je graag bij en lees je wat je moet weten om ook in de winter veilig de weg op te gaan.

Ook interessant voor jou: Op wintersport met de auto? Bereid je goed voor met deze tips!

Waarom winterbanden?

Winterbanden zijn in veel landen verplicht tijdens de winter of bij winterse omstandigheden. In Nederland geldt geen verplichting, maar toch zijn winterbanden ook hier aan te bevelen. Je hoeft hier dan wel niet een besneeuwde berg op te rijden, maar je kunt tenslotte ook hier in een winterse bui terechtkomen. Zelfs bij matige vorst bieden winterbanden al meer grip, ook als het wegdek nat is. En dat zijn natuurlijk omstandigheden die we in Nederland vaak genoeg meemaken.

Meer hierover lees je in Met de auto op wintersport? Check de bandenregels van jouw bestemming!

Het profiel en de rubbersamenstelling van winterbanden zijn anders dan die van zomerbanden. Dit maakt dat winterbanden ook met lagere temperaturen een goede grip hebben. Deze verbeterde grip uit zich onder andere in een kortere remweg bij sneeuw of ijzel. Op een droog wegdek is de gemiddelde remweg met zomerbanden 12 meter en op een nat wegdek is dat 15 meter. Maar rijd je op een besneeuwde weg bij -5 graden Celsius dan loopt die remweg bij zomerbanden al gauw op tot zo’n 60 meter. Winterbanden verkorten die remweg tot ongeveer 20 meter. In de infographic hieronder zie je goed het verschil.

De remweg van zomerbanden is op een besneeuwde weg bij matige vorst aanzienlijk langer dan die van winterbanden.

Winterbanden versus all season banden

In tegenstelling tot winterbanden worden all season banden steeds populairder bij automobilisten. Deze vierseizoenenbanden zijn een compromis tussen de zomer- en winterband. Het voordeel daarvan is dat je deze banden het hele jaar door kunt gebruiken en wisselen dus niet nodig is. Het nadeel is echter dat deze banden niet geschikt zijn voor in de sneeuw. All season banden bieden minder grip en maken bijvoorbeeld wegrijden uit stilstand in de sneeuw alsnog lastig. En ga je in de winterperiode met je auto naar het buitenland? Dan voldoen vierseizoenenbanden vaak niet in de landen waar winterbanden verplicht zijn.

De beste periode voor winterbanden

Wat is het beste moment om zomer- en winterbanden te wisselen? Dat is eigenlijk heel simpel. Het moment dat de klok wordt verzet van zomer- naar wintertijd en andersom, is het beste moment voor een bandenwissel. Zo wissel je jouw banden telkens op tijd, want naast zomerbanden in de winter zijn ook winterbanden in de zomer niet aan te raden. In de zomer op winterbanden rijden veroorzaakt namelijk (ook) een langere remweg en slechtere wegligging. Daarnaast slijten de winterbanden sneller, maken ze meer geluid en zorgen ze voor een hoger brandstofverbruik.

Een andere manier om te zorgen dat je banden op tijd worden gewisseld is door de temperaturen in de gaten te houden. Zorg ervoor dat je banden gewisseld zijn voordat de temperatuur onder de 7 graden Celsius komt (heb je ons artikel over weerstations al gelezen?). In Nederland is dat zo ongeveer tussen november en april. Deze periode komt dus grofweg overeen met de data waarop de klok voor- of achteruit wordt gezet.

Bandenspanning van winterbanden

Om winterbanden optimaal te laten functioneren en slijtage te beperken geldt dezelfde bandenspanning als voor zomerbanden. Wel geldt het advies de bandenspanning met 0.2 bar te verhogen wanneer de buitentemperatuur boven de 7 graden Celsius is. Dit maakt de band wat strakker, waardoor warmteontwikkeling wordt voorkomen. Zo wordt de kans op een klapband verkleind. Er zijn allerlei handige apparaatjes verkrijgbaar waarmee je je bandenspanning makkelijk kunt meten.

© Mariakray - stock.adobe.com

Wel of geen winterbanden?

Wil je deze winter dus veilig de weg op in Nederland en/of Europa? Dan is het gebruik van winterbanden absoluut aan te raden (en in sommige gevallen verplicht) voor rijgemak en veiligheid. Geen zin om je banden steeds te laten wisselen? Overweeg dan all season banden aan te schaffen. Maar houd er wel rekening mee dat all season banden het afleggen tegen winterbanden en dat in sommige Europese landen vierseizoenenbanden niet voldoen.

Bekijk hier alle winterbanden

op Kieskeurig.nl

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000