© PXimport

Zo werkt Apple SharePlay

Smartphone & tablet

Geplaatst: 18 augustus 2021 - 02:01

Aangepast: 25 november 2022 - 11:06

Justin Doornekamp

Een van de nieuwe functies die Apple in de herfst zal lanceren voor de iPhone, iPad, Apple TV en Mac is SharePlay. Hiermee kun je naar je favoriete films, series en muziek kijken of luisteren, terwijl je aan het videochatten bent met vrienden of familie. Hoe werkt de nieuwe functie precies?

Vooralsnog wordt SharePlay niet door veel apps ondersteund. Enkel met de officiële Apple TV-app, Apple Music en Apple Podcasts kun je van de functie gebruikmaken. Apple belooft dat de lijst met apps wel groter wordt als SharePlay eenmaal is verschenen, met een ondersteuning voor onder meer Disney Plus, TikTok en Twitch. Of Netflix en YouTube ook SharePlay zullen ondersteunen blijft nog de vraag. 

Zo werkt het

Als je SharePlay wilt gebruiken op een iPhone of iPad dan moet iedereen met wie je belt een apparaat hebben met iOS 15 of iPadOS 15. Vervolgens kun je via FaceTime een één-op-één-gesprek of groepsvergadering starten met iedereen die samen met jou een bepaalde film wil zien of naar muziek wil luisteren.

Eenmaal in het gesprek kun je de FaceTime-app minimaliseren, waardoor het videobeeld een klein deel van je scherm in bezit zal nemen. Ga vervolgens naar een app die de SharePlay-functie ondersteunt en zet een film of album op, zoals je normaal ook doet. Meer komt er niet bij kijken. 

Alles synchroon

SharePlay zorgt er zelf voor dat de film of muziek bij iedereen gelijkloopt. Omdat alle deelnemers dezelfde afspeelregelaars in beeld hebben, kan iedereen de afspeel-, pauzeer en doorspoelknop bedienen. Drukt een vriend op de pauzeknop om wat popcorn te pakken, dan wordt bij iedereen de film op pauze gezet. Wil je eerder afhaken? Dan kun je gewoon uit het videogesprek stappen, terwijl de rest verder kijkt.

De SharePlay-functie op een Mac werkt op een vergelijkbare manier als op een iPhone en iPad, maar op een Apple TV werkt dat iets anders. Op de televisie van Apple kun je immers geen FaceTime-gesprek starten. Wil je SharePlay op een Apple TV gebruiken, dan start je een FaceTime-gesprek op je iPhone, iPad of Mac (met uiteraard de nieuwe versie van het besturingssysteem). Druk op de TV-knop op de afstandsbediening van je Apple TV en je zult het nieuwe SharePlay-icoontje zien staan. De televisie zal de media afspelen, maar het videogesprek blijft plaatsvinden op je Mac, iPhone of iPad. 

© CIDimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000