Zo kun je Cortana gebruiken op je Android-apparaat

© PXimport

Zo kun je Cortana gebruiken op je Android-apparaat

Smartphone & tablet

Geplaatst: 10 augustus 2017 - 09:24

Aangepast: 24 november 2022 - 12:39

Chwhynny Overbeeke

Als je liever Microsoft’s Cortana als assistent op je Android-smartphone of -tablet wil gebruiken dan de standaard Google Assistant, dan kan dat. Hier laten we zien hoe je Google Assistant kunt vervangen door Cortana.

Als je van veel diensten van Microsoft gebruikmaakt, kan het handiger voor je zijn om Cortana te gebruiken in plaats van Google Assistant. Hoewel Cortana nog niet in het Nederlands beschikbaar is en niet vanuit de Google Play Store gedownload kan worden, is het toch mogelijk om de app te installeren.

APK installeren

Om dit te kunnen doen, zul je Cortana als APK-bestand moeten downloaden en installeren. Dat kan via APK Mirror. Vanaf versie 2.8 van Cortana is het mogelijk om deze assistent als standaard in te stellen.

Download het APK-bestand en druk op de installatieknop. Het kan zijn dat je eerst in Android moet aangeven dat apps van andere bronnen geïnstalleerd mogen worden. Uit veiligheidsoverwegingen worden namelijk apps die niet via de Google Play Store geïnstalleerd worden, tegengehouden. Deze instelling kun je wijzigen in Instellingen > Beveiliging > Onbekende bronnen.

Als standaard instellen

Om Cortana als de standaard assistent in te stellen, moet je de Cortana-app openen en inloggen met je Microsoft-account. Heb je die niet, dan kun je er hier meteen eentje aanmaken. Lees de privacy-voorwaarden goed door en ga ermee akkoord als je het ermee eens bent. Vervolgens zul je de permissies die Cortana nodig heeft om goed te kunnen werken moeten accepteren.

Kies Add Cortana to my lock screen om de assistent aan het vergendelscherm toe te voegen, en zet de schakelaar bij Weergeven voor andere apps toestaan aan.

Ga buiten de Cortana app naar Instellingen > Apps en meldingen > Geavanceerd > Standaard-apps > Assistent en spraakinvoer en kies onder App voor assistentie de optie Cortana.

Als je vervolgens de thuisknop van je Android-smartphone ingedrukt houdt, zul je Cortana te zien krijgen in plaats van Google Assistant. Het is mogelijk om de taal van je apparaat op Nederlands te laten staan terwijl je Cortana gewoon in het Engels gebruikt. Wil je echter alles lekker consistent hebben, dan kun je de taal van je Android apparaat in de instellingen op Engels zetten.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000