ID.nl logo
Zo kun je Cortana gebruiken in Windows 10
© PXimport
Huis

Zo kun je Cortana gebruiken in Windows 10

Cortana is de slimme assistent in Windows 10. Helaas werkt de functie momenteel alleen in het Engels, maar dat betekent niet dat je er in Nederland geen leuke dingen mee kunt doen. Als je namelijk een beetje Engels spreekt is Cortana superhandig en boven alles gewoon leuk om eens uit te proberen.

Cortana was al een superhandige dienst in Windows Phone 8.1 en nu is deze slimme assistent met Windows 10 eindelijk beschikbaar voor de pc. Ze kan je documenten doorzoeken, je agenda bijhouden, herinneringen instellen, dingen die voor jou persoonlijk relevant lijken weergeven en nog veel meer. Cortana werkt op basis van Bing en de machine learning technologie van Microsoft in de cloud. Je kunt Cortana bedienen door te typen of via gesproken taal. Lees ook: Windows 10: Alles voor een soepele overstap.

©PXimport

Omdat alles wat Cortana over je leert in de cloud wordt opgeslagen, dragen alle apparaten waarop je Cortana gebruikt bij aan haar "intelligentie" en heeft ze deze collectieve informatie op alle apparaten tot haar beschikking.

Vooralsnog is Cortana alleen beschikbaar voor Windows Phone 8.1 en Windows 10, maar het lijkt erop dat Microsoft van plan is om een standalone Android en iOS app te lanceren.

Cortana inschakelen

Om Cortana op je pc in te kunnen schakelen, moet je de regio en taal van je computer instellen op Verenigd Koninkrijk of Verenigde Staten. Dat heeft tot gevolg dat alles in het besturingssysteem voortaan in het Engels zal zijn.

Als je daar geen probleem mee hebt, kun je Cortana als volgt inschakelen:

Ga naar het Actiecentrum door op de tekstballon in de systeembalk te klikken. Selecteer onderaan in het menu Alle instellingen. Er verschijnt nu een Instellingen venster, waarin je op Tijd en taal > Regio en taal moet klikken. In het keuzemenu onder Land of regio is Nederland geselecteerd. Klik erop en scrol omlaag naar Verenigd Koninkrijk of Verenigde Staten. Het maakt weinig uit of je Verenigd Koninkrijk of Verenigde Staten kiest.

Vervolgens moet je de taal van het besturingssysteem naar het Engels omzetten. Dit kan in hetzelfde venster, onder Talen. Klik op Een taal toevoegen. Kies English en klik op Als standaard instellen. Ga naar het startmenu en log uit. Wanneer je weer inlogt, zal je besturingssysteem helemaal in het Engels zijn.

Let op: Zoals ik hierboven al zei, maakt het niet zoveel uit of je nu Verenigd Koninkrijk of Verenigde Staten als regio kiest, maar zodra je de Engelse taal selecteert zullen een aantal woorden die typisch Brits of typisch Amerikaans zijn verschillen op basis van je gekozen regio, zoals bijvoorbeeld de Britse term "films" versus de Amerikaanse variant "movies" en de Britse spelling "colours" versus de Amerikaanse spelling "colors".

Aan de linkerkant van de startknop staat nu een zoekbalk. Klik erop en selecteer het tandwiel icoon om Cortana in te stellen.

Vind je het achteraf toch niks om Windows 10 in het Engels te hebben? Dan kun je eenvoudig teruggaan door de stappen hierboven te herhalen en Nederland als regio en Nederlands als taal te kiezen. Je kunt dan echter geen gebruik maken van Cortana.

Cortana configureren

©PXimport

De categorieën die je in kunt stellen.

Om optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden van Cortana, moet je de digitale assistent trainen. Hoe meer informatie je geeft, hoe beter de functie werkt.

Als je op de zoekbalk klikt, zal Cortana om een aantal permissies vragen, zoals bijvoorbeeld toegang tot je locatie, spraakherkenning en je gewenste naam. Vervolgens kun je de informatie die Cortana - en dus Microsoft - over je heeft aanpassen door op het hamburgermenu te klikken en Notebook te selecteren. Je krijgt dan een aantal categorieën te zien:

In About me kun je instellen hoe Cortana je moet noemen. Als ze je naam verkeerd uitspreekt (zoals bij mij het geval was), kun je dit gelukkig aanpassen. Bovendien kun je specifieke favoriete locaties opgeven door naar een adres te zoeken en het een naam te geven. Je kunt plekken ook als thuis of werk markeren. De naam die je voor een locatie kiest, kun je later gebruiken om Cortana instructies te geven, zoals bijvoorbeeld het instellen van reminders of het zoeken naar een routebeschrijving.

In Connected accounts kun je Cortana in andere diensten laten integreren. Vooralsnog is dit alleen mogelijk met Microsoft Office 365.

©PXimport

Als Cortana je naam verkeerd uitspreekt, kun je zelf een voorbeeld geven.

In Settings kun je Cortana uitschakelen, kiezen wat voor persoonlijke informatie Cortana in de cloud opslaat, Cortana laten activeren wanneer je "Hey Cortana" zegt, Cortana in andere Microsoft diensten naar je vluchtinformatie, hotelreserveringen en dergelijke laten zoeken, begroetingen in je zoekbalk instellen, Bing Safe Search instellen en andere privacy instellingen beheren.

In Eat & drink kun je suggesties voor restaurants configureren op basis van keuken, prijs, ambiance, afstand en dergelijke. Bovendien kun je notificaties instellen.

In Events kun je aangeven in wat voor soort evenementen je geïnteresseerd bent, en of Cortana je op de hoogte moet brengen van dergelijke evenementen in je omgeving.

In Films & TV kun je Cortana de actuele programma's van bioscopen bij jou in de buurt laten weergeven of bijvoorbeeld de winnaars van een belangrijke award show laten voorspellen.

In Finance kun je kiezen welke aandelen Cortana voor je bij moet houden.

In Getting around kun je instellen hoe Cortana omgaat met verkeersinformatie en reminders. Notificaties voor items in je agenda en de verkeerssituatie in de buurt van je favoriete locaties zijn standaard ingeschakeld, maar als je wilt dat Cortana je op basis van de verkeerssituatie eraan herinnert om op tijd te vertrekken, zul je dit apart moeten instellen.

In Meetings & reminders kun je kiezen om reminders voor vergaderingen op het thuisscherm van Cortana weer te laten geven, notificaties te krijgen met betrekking tot de voorbereiding van en deelnemers aan een vergadering en meer.

In News kun je aanpassen wat voor nieuwsberichten Cortana zal laten zien. Je kunt je favoriete categorieën en onderwerpen invoeren, of Cortana kan na verloop van tijd zelf leren wat je interesses zijn.

In Sports kun je instellen wat voor aankomende wedstrijden, uitslagen en hoogtepunten Cortana weergeeft. Het is ook mogelijk om je favoriete ploeg te selecteren, maar voorlopig is het aanbod nog enigszins beperkt.

In Travel kun je kiezen wat er over je geplande reizen wordt weergegeven, zoals actuele vluchtinformatie, de verkeerssituatie langs je route, de weersverwachting op je bestemming en dergelijke.

©PXimport

Zoeken met Cortana.

In Weather kun je actuele weersinformatie en -voorspellingen inschakelen voor thuis, in specifieke steden of op je huidige locatie. Bovendien is het mogelijk om waarschuwingen te ontvangen bij extreem weer.

Cortana gebruiken

De categorieën die je hebt ingesteld komen in Cortana's kaartinterface te staan, zodat je direct toegang tot alle informatie hebt. Door op een item te klikken kun je meer details te zien krijgen of ergens naartoe gelinkt worden.

Verder kun je Cortana als zoekfunctie gebruiken. Ze indexeert al je lokale bestanden en systeeminstellingen, het web, de OneDrive cloudopslag van je Microsoft account en de Windows Store. Wil je alleen binnen je eigen bestanden zoeken, dan moet links onderaan je op My Stuff klikken. Klik op Web om alleen op het web te zoeken. Je kunt deze filters jammer genoeg niet standaard laten toepassen. Cortana kan complexe gesproken commando's zoals "Find documents about Rome from 2013" begrijpen en verwerken. Maar vergeet niet om je commando's in het Engels te geven!

Je kunt rechtstreeks vanuit Cortana een e-mail opstellen met een bepaalde geadresseerde door bijvoorbeeld het commando "send an email to Jon" te geven.

Je kunt Cortana ook gebruiken om programma's te openen, informatie weer te geven, berekeningen uit te voeren of vragen te stellen met commando's zoals "open Excel", "what's the weather like", "how much is 10 euros in dollars" en "how much is three percent of fifty". Bovendien kun je Cortana allerlei vragen stellen waarop je een grappig antwoord krijgt. In een volgend artikel zal ik hier dieper op ingaan.

©PXimport

Locatie gebaseerde reminders aanmaken met Cortana.

Cortana is geïntegreerd in de nieuwe Edge browser. Op bepaalde webpagina's of als je naar bepaalde onderwerpen zoekt verschijnt er een blauw knipperend Cortana icoon als Cortana er meer informatie over heeft. Als je op het icoontje klikt, verschijnt de extra informatie in een paneel aan de rechterkant van het browservenster.

Cortana is in staat om notificaties aan te maken op basis van informatie die ze uit verschillende gelinkte accounts haalt, zoals bijvoorbeeld Office 365. Deze notificaties komen bovenaan in de kaartinterface van Cortana te staan.

Ook kan Cortana reminders aanmaken die gelinkt zijn aan tijd of locatie. Dit is handig als je bijvoorbeeld niet mag vergeten om de eerstvolgende keer dat je in de winkel bent batterijen te kopen. In dat geval krijg je zodra je in de buurt van de winkel komt een reminder van Cortana met de melding dat je batterijen moet kopen. Reminders kunnen ingesteld worden door in het linker paneel op het gloeilamp icoon te klikken of door "Remind me to" te zeggen of te typen, gevolgd door datgene waaraan je herinnerd wilt worden en waar of wanneer. Cortana zal voordat de reminder wordt aangemaakt vragen of ze alles goed begrepen heeft, en soms zul je wat specifiekere informatie moeten geven.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 betaalbare slimme luidsprekers
© Bowers & Wilkins / McLaren| J.M.WILLIAMS PRODUCTIONS LTD
Huis

Waar voor je geld: 5 betaalbare slimme luidsprekers

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een prijsvriendelijke smartspeaker? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Apple HomePod Mini

Deze betaalbare slimme speaker vormt een ideale match met je iPhone, iPad en/of Mac. Zo neemt de HomePod Mini bijvoorbeeld een luistersessie van Spotify of een andere muziek-app over, waardoor je thuis verder kunt luisteren. Dankzij integratie van de Siri-stemassistent kun je allerlei dingen vragen, zoals actueel nieuws, file-informatie of een recept. Daarnaast speelt het apparaat via spraakopdrachten net zo makkelijk een muziekalbum, podcast of audioboek af, waarbij je ondertussen met je stem het volumeniveau aanpast. Als alternatief vind je bovenop een klein bedieningspaneel om het volume te reguleren. Een nuttige toevoeging is dat je via deze smartspeaker ook allerlei apparaten in huis kunt aansturen, bijvoorbeeld een geschikte thermostaat of lamp.

Ondanks de bescheiden behuizing van 8,43 centimeter hoog heeft de HomePod Mini volgens de Amerikaanse techgigant een behoorlijk bereik. Voor een breder geluid is het mogelijk om meerdere HomePods aan elkaar te koppelen. Zo luister je in meerdere kamers naar dezelfde muziek. Verder is de intercomfunctie handig, want op die manier communiceer je op afstand eenvoudig met gezinsleden. Dit audioproduct is in vijf kleurstellingen te koop, namelijk zwart, blauw, geel, wit en rood. Bij de aanschaf is drie maanden toegang tot Apple Music inbegrepen. Voor een krachtiger geluid kun je ook de grotere Apple HomePod (zwart/wit) overwegen. Je leest in dit artikel meer over de verschillen tussen de HomePod en de HomePod Mini.

Google Nest Audio

De Google Nest Audio is een middelgrote smartspeaker met een bescheiden prijskaartje. Op het moment van schrijven is het product zelfs goedkoper dan ooit. Je kunt kiezen tussen een donkergrijze en witte uitvoering. In tegenstelling tot diverse andere slimme luidsprekers in deze prijsklasse heeft dit model twee actieve audiodrivers, namelijk een tweeter en woofer. Dat komt de audiokwaliteit ten goede! De klankkast meet 17,5 × 12,4 × 7,8 centimeter, zodat je hem bijvoorbeeld prima op een plank of meubel kunt plaatsen. Voor een ruimtelijker geluid koppel je eventueel twee Nest Audio-speakers aan elkaar.

De geïntegreerde wifi-adapter ondersteunt de 2,4GHz- én 5GHz-frequentieband. Een voordeel, want je vergroot daarmee de kans op een stabiele draadloze netwerkverbinding. Je stuurt de Nest Audio met je stem aan. Roep eerst 'Hey Google' en zeg vervolgens welke muziek je wilt horen. Je kunt ook informatie opvragen en geschikte slimme apparaten bedienen. Bang voor luistervinken? Zet dan via een schakelaar aan de achterzijde de microfoons uit. Je leest hier wat enkele gebruikers van deze smartspeaker vinden.

Google Nest Mini

Google bewijst dat een smartspeaker helemaal niet zoveel geld hoeft te kosten, want je betaalt voor de Nest Mini slechts enkele tientjes. Net als zijn grote broer is dit audioproduct eveneens in een donkergrijze en witte behuizing te koop. Het ronde apparaatje heeft een diameter van 9,8 centimeter en is slechts 4,2 centimeter hoog. Door de geringe omvang kun je hem makkelijk ergens in een hoekje kwijt. Voor de ontvangst van wifi is er ondersteuning voor de 2,4GHz- en 5GHz-frequentieband ingebakken.

In de behuizing bevindt zich één actieve audiodriver. Voor het luisteren van (achtergrond)muziek op een laag volumeniveau voldoet die prima. Dankzij Chromecast-integratie kies je vanuit jouw favoriete muziek-app een leuke afspeellijst. Daarnaast fungeert de slimme speaker als jouw persoonlijke assistent. Vraag bijvoorbeeld naar een overzicht met agenda-afspraken en de Nest Mini somt ze een voor een op. Je kunt dit Google-product álles vragen!

Lees ook: Meer dan muziek: kies jouw ideale slimme luidspreker

Sonos Roam 2

In tegenstelling tot de meeste andere smartspeakers gebruik je de Sonos Roam 2 zowel thuis als onderweg. De langwerpige klankkast van 16,8 × 6,2 × 6 centimeter herbergt een oplaadbare accu met een luistertijd van zo'n tien uur. Dit audioproduct is trouwens IP67-gecertificeerd, waardoor de Roam 2 prima stof en water kan verdragen. De behuizing is zelfs valbestendig! Koppel een smartphone via bluetooth en luister op elke plek naar goede muziek. Voor mobiel gebruik komt deze handige beschermhoes goed van pas.

Binnenshuis verbind je de smartspeaker met een 2,4GHz- of 5GHz-netwerk. Vervolgens kies je vanaf een willekeurige smartphone of tablet de muziek die je wilt horen. Installeer hiervoor de Sonos-app op het toestel. Dankzij ondersteuning voor AirPlay 2 vormt de Roam 2 een goede match met Apple-apparaten, zoals een iPhone, iPad en/of Mac. Voor de audioweergave heeft de klankkast een tweeter en woofer aan boord. Tot slot is er spraakondersteuning (Amazon Alexa) geïntegreerd. Je kunt de Sonos Roam 2 in een witte of zwarte behuizing kopen.

Bowers & Wilkins Zeppelin McLaren Edition

Hecht je veel waarde aan een origineel design en een hoge geluidskwaliteit? Overweeg dan deze opvallende McLaren-editie van de Bowers & Wilkins Zeppelin. Als alternatief is deze speaker ook in een zwarte en lichtgrijze behuizing te koop. In zijn eigen webshop rekent de Britse speakerspecialist 899 euro, maar enkele winkels hanteren momenteel een fikse korting. Reserveer voor deze speaker wel voldoende ruimte. De behuizing van 65 × 21 × 19,4 centimeter is voor een smartspeaker tenslotte behoorlijk aan de maat.

Onder de motorkap bevinden zich een wifi- en bluetooth-adapter. Kortom, open Spotify, Tidal of een andere muziek-app op je smartphone en tik een leuke afspeellijst aan. Dankzij AirPlay 2-integratie werkt de Zeppelin naadloos samen met een Apple-toestel. Er is middels Amazon Alexa ook nog een stemassistent geïntegreerd. Bowers & Wilkins heeft op audiogebied een uitstekende reputatie, waardoor je een hoge audiokwaliteit mag verwachten. De behuizing telt dan ook vijf actieve audiodrivers, namelijk twee tweeters, twee middentoners en een woofer. Met een totaal versterkervermogen van 240 watt ervaar je een kamervullend geluid.

▼ Volgende artikel
Review Sony Bravia K-65XR80 – Is hij de hogere prijs waard?
© Sony
Huis

Review Sony Bravia K-65XR80 – Is hij de hogere prijs waard?

Bij de mainstream oled-modellen is er ondertussen flink wat concurrentie. Sony heeft een reputatie voor uitstekende beeldkwaliteit, maar daar hangt een stevig prijskaartje aan. Kan Sony nog genoeg verschil maken om een hoge prijs te rechtvaardigen?

Uitstekend
Conclusie

Deze Sony K-65XR80 met een beeldscherm van 65 inch levert erg mooi beeld, met dank aan de prima prestaties van het oledpaneel en de XR-processor. De tv verbergt wel wat schaduwdetail en de kalibratie in de Professional-modus mag iets beter; dat zijn foutjes die we niet gewend zijn van Sony. Voor gamers is het jammer dat de tv slechts twee HDMI2.1-poorten heeft. Ondanks die kritiek kunnen we stellen dat de Sony erg mooie resultaten neerzet. De tv heeft een prachtig afgewerkt design, uitstekende beeldkwaliteit en fijne audio die dankzij het Acoustic Surface recht uit het scherm lijkt te komen. Google TV biedt alles wat je streaminghart maar kan bedenken. Maar deze Sony blijkt wel wat te duur geprijsd te zijn. Hij zit qua prijs flink boven die van de LG C4, maar biedt daar niet echt iets unieks tegenover.

Plus- en minpunten
  • Prima piekhelderheid en kleurweergave
  • Zeer goede beeldverwerking
  • Prima audio met Acoustic Surface, Dolby Atmos en DTS:X
  • Mooi afgewerkt design
  • Verbergt veel schaduwdetail
  • Slechts twee HDMI2.1-aansluitingen

Sony Bravia 8 K-65XR80

  • Adviesprijs: 2399 euro
  • Wat: Ultra HD 4K 120 Hz w-oled-tv
  • Schermformaat: 65 inch (164 cm)
  • Aansluitingen: 4x HDMI (2x 48Gbps, 2x 18Gbps, ARC/eARC, ALLM, 4K120, VRR), S-middenspeaker, 1x optisch digitaal uit, 2x usb, 3x antenne, bluetooth, ethernet, wifi 6 (802.11ax)
  • Extra’s: HDR10, HLG, Dolby Vision, Dolby Atmos, DTS:X, Google TV (12), Chromecast, Airplay 2, usb/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot, XR-processor
  • Afmetingen: 1442 × 909 × 248 mm (inclusief voet)
  • Gewicht: 23,2 kg (inclusief voet)
  • Verbruik (per 1000 uur): SDR 83 kWh (E) / HDR 110 kWh (G)

ENERGIELABEL

MEER INFORMATIE

Over design kun je van mening verschillen, maar over de kwaliteit van afwerking kan er zelden discussie zijn. Zo kunnen we het ontwerp van deze Sony echt wel waarderen, maar het is de uitstekende afwerking die we echt appreciëren. Het scherm heeft geen kader, wat tegenwoordig standaard is op een tv, maar alleen een dunne donkerzilveren rand rondom. De zacht gewelfde rug heeft een mooi vierkantjespatroon.

Opstellen kan op vier manieren. De zilveren, metalen poten kun je links en rechts onder het uiteinde van het toestel monteren, of meer naar het centrum. Voor beide keuzes biedt Sony ook nog de optie om de voeten hoog of laag te monteren, afhankelijk van de vraag of je een soundbar onder het scherm wil plaatsen. Al kun je natuurlijk ook uit esthetische overwegingen voor een bepaalde positie kiezen. 

©Sony

Aansluitingen

De XR80, overigens ook bekend als de Bravia 8, is uitgerust met vier HDMI-poorten, waarvan twee HDMI2.1-poorten met ondersteuning voor ALLM, 4K120 en VRR (AMD FreeSync en Nvidia G-Sync Compatible).

Hoewel Sony zelf een spelconsole in huis heeft, worden gamers niet echt verwend. Zo kun je maximaal tot 120 Hertz gaan, terwijl alle concurrenten al 144 Hertz aankunnen. We vinden het jammer dat je nog steeds geen vier HDMI2.1-poorten krijgt op wat we toch wel een hoger gepositioneerd model mogen noemen. Zeker omdat ARC/eARC op een van die HDMI2.1-poorten staat.

Gamers met meerdere 4K120-bronnen die een soundbar willen, houden zo maar één poort over die 4K120 aankan. De inputlag is wel uitstekend, met 13,5 ms (4K60) en 5,1 ms (2K120) mag Sony prat gaan op topresultaten.

📺Duizelt het je van alle termen? Hier vind je uitleg: Tv-jargon: dit betekenen al die technische termen en afkortingen

©Sony

Verder vind je een optische digitale audio-uitgang, een dubbele tv-tuner met een CI+-slot en twee usb-poorten. Wie externe usb-opslag aansluit, kan tv kijken en tegelijk een ander kanaal opnemen. De S-Center-speaker-aansluiting maakt het mogelijk om de tv te gebruiken als centerkanaal wanneer je een externe Sony-audio-oplossing gebruikt. Bluetooth, wifi en een ethernetaansluiting maken de lijst compleet. 

Beeldverwerking

Sony levert bijzonder goede beeldverwerking, die over het algemeen duidelijk maar subtiel genoeg ingrijpt om het beeld te verbeteren zonder beeldartefacten te introduceren. De upscaling levert mooie scherpe beelden, die je een beetje extra detail kunt geven via de zogeheten Reality Creation-instelling. We merkten wel dat dit beter werkte voor HD-content dan voor SD-content (zoals dvd's). Bij die laatste introduceert Reality Creation wat valse details.

©Sony

De ruisonderdrukking werkt prima, maar waar Sony tot vorig jaar een aparte instelling had om kleurovergangen vloeiend te houden (Soepele Gradatie), is die dit jaar verdwenen. Toch kan de Bravia 8 ook op dat vlak nog prima resultaten produceren. Alleen bij onze lastigste testsequenties bleven er duidelijke kleurstroken zichtbaar.

We zien een verbetering in de MotionFlow-techniek. Wie dat vroeger activeerde om snelle camerabewegingen in films toch vloeiend weer te geven, merkte dat de processor soms aarzelde en wat beeldfouten veroorzaakte. Dat probleem is nu verholpen, waardoor de tv nu zeer goede bewegingsscherpte heeft.

Knap oled-contrast, maar matig zwartdetail

Sony gebruikt in zijn line-up geen w-oled-panelen (zie kader hieronder voor uitleg) met een microlenslaag (zoals de LG G4). Voor de topplaats in de line-up (de A95L) koos de fabrikant voor QD-oled-technologie. Daarom gebruikt deze Bravia 8 een standaard w-oled-paneel van de laatste generatie.

De televisie biedt een indrukwekkende beeldkwaliteit met levendige kleuren en een uitstekend contrast, dankzij een breed kleurbereik dat 98 procent van de P3-kleurruimte bestrijkt en een hoge piekhelderheid van 825 nits op een 10 procent venster, die zelfs kan oplopen tot boven de 900 nits voor het weergeven van kleine heldere details in het beeld.

WAT IS W-OLED?

W-oled (white oled) is een schermtechnologie waarbij organische materialen licht geven wanneer er stroom doorheen gaat. In een w-oledscherm wordt blauw en geel licht gecombineerd om wit licht te produceren, dat vervolgens door kleurfilters wordt gestuurd om de gewenste kleuren weer te geven. W-oled levert superieure beeldkwaliteit dankzij de zelfverlichtende pixels, hoog contrast en levendige kleuren.

Elke pixel kan individueel aan en uit, wat zorgt voor een hoog contrast en diepe zwarttinten. Zonder achtergrondverlichting zijn w-oledschermen ultradun. Vergeleken met lcd/led bieden w-oleddisplays rijkere, realistischere kleuren en meer detail in donkere scènes.

Op het volledig witte scherm houd je nog 154 nits over; dat is goed maar niet uitstekend. Het toont ook dat Sony de piekhelderheid relatief sterk dimt naarmate een groter deel van het beeld wit wordt. HDR-beelden met heldere accenten houdt de Sony uitstekend in balans door zijn eigen tonemapping-algoritme.

©Sony

Veel lichtnuances blijven bewaard, en intense heldere kleuren behouden goed hun tint. Minder goed vergaat het de tv met erg donkere beelden. Daar zien we dat er veel schaduwnuance verdwijnt. Donkere beelden krijgen daardoor sterker contrast, maar je mist veel detail. Dat zagen we bovendien ook in SDR-beelden.

Voor het meest natuurlijke beeld schakel je naar de Professional-beeldmodus. Die toonde over het algemeen mooie beelden, met natuurlijke kleuren, maar was minder accuraat dan we van Sony gewend zijn. Naast het ontbrekende schaduwdetail (in HDR en SDR) bleken in SDR de donkerste tinten wat te rood te zijn.

Geluid

Het (w)oledscherm van deze tv dient tevens als luidsprekermembraan, wat te maken heeft met het Acoustic Surface Audio+-systeem. Geluid komt daardoor rechtstreeks uit het beeld en volgt ook vrij goed de actie op het scherm. Sony heeft er dit jaar ook twee zijwaarts gerichte tweeters aan toegevoegd voor nog betere positionering en surround-effect. Het 50 watt sterke systeem ondersteunt Dolby Atmos en DTS:X. De audiokwaliteit is goed en heeft een degelijke basweergave.

©Eric Beeckmans | ID.nl

Alleen onze krachtige metal-fragmenten klonken wat minder zuiver. Het maximale volume is voldoende, maar wie een grote kamer wil vullen met geluid zal het mogelijk wat krap vinden, vooral omdat de basweergave vermindert als je het geluid vrij hard zet. De surround-ervaring is goed, maar kan door het ontbreken van opwaarts gerichte speakers geen hoogte-effecten creëren.

Google TV

Sony kiest nog steeds voor Google TV en dat heeft zeker een aantal belangrijke voordelen. De Mediatek Pentonic MT5897-chipset met quad-core ARM Cortex-A73 CPU, 6GB-RAM en de Mali-G57 GPU garandeert alvast een vlotte ervaring. Daarnaast vind je op het Google TV-platform het ruimste aanbod apps, zodat je geen enkele streamingdienst hoeft te missen.

Google TV biedt uitgebreide aanbevelingen, gerangschikt per categorie, zoals actiefilm, thriller enzovoort. Een alternatieve mediaspeler (zoals VLC) of een mediabibliotheek-app (zoals Plex) maakt van de tv ook een uitstekende speler voor je thuisbibliotheek. Content van je smartphone afspelen is geen probleem dankzij ondersteuning voor Apple AirPlay 2 en Google Cast. Sony heeft ook nog een eigen streamingdienst, Sony Picture Core (het vroegere Bravia Core), waar je tal van films vindt.

©Eric Beeckmans | ID.nl

De tv wordt geleverd met twee afstandsbedieningen. De klassieke versie stoppen we onmiddellijk in de la. Onze voorkeur gaat uit naar de moderne, compacte afstandsbediening. Die gebruikt een via usb-c oplaadbare accu, heeft verlichte toetsen en vooral een eenvoudiger maar erg goede lay-out. De toetsen hebben een aangename en precieze aanslag. Rechts bovenaan staan een toets voor het snelmenu en een voor het menu met extra functies zoals het on-screen toetsenbord. Het is even wennen, maar die zijn erg handig.

©Eric Beeckmans | ID.nl

Conclusie

Deze Sony K-65XR80 met een beeldscherm van 65 inch levert erg mooi beeld, met dank aan de prima prestaties van het oledpaneel en de XR-processor. De tv verbergt wel wat schaduwdetail en de kalibratie in de Professional-modus mag iets beter; dat zijn foutjes die we niet gewend zijn van Sony. Voor gamers is het jammer dat de tv slechts twee HDMI2.1-poorten heeft. Ondanks die kritiek kunnen we stellen dat de Sony erg mooie resultaten neerzet.

De tv heeft een prachtig afgewerkt design, uitstekende beeldkwaliteit en fijne audio die dankzij het Acoustic Surface recht uit het scherm lijkt te komen. Google TV biedt alles wat je streaminghart maar kan bedenken.

Maar deze Sony blijkt wel wat te duur geprijsd te zijn. Hij zit qua prijs flink boven die van de LG C4, maar biedt daar niet echt iets unieks tegenover.