ID.nl logo
Zo kun je Cortana gebruiken in Windows 10
© PXimport
Huis

Zo kun je Cortana gebruiken in Windows 10

Cortana is de slimme assistent in Windows 10. Helaas werkt de functie momenteel alleen in het Engels, maar dat betekent niet dat je er in Nederland geen leuke dingen mee kunt doen. Als je namelijk een beetje Engels spreekt is Cortana superhandig en boven alles gewoon leuk om eens uit te proberen.

Cortana was al een superhandige dienst in Windows Phone 8.1 en nu is deze slimme assistent met Windows 10 eindelijk beschikbaar voor de pc. Ze kan je documenten doorzoeken, je agenda bijhouden, herinneringen instellen, dingen die voor jou persoonlijk relevant lijken weergeven en nog veel meer. Cortana werkt op basis van Bing en de machine learning technologie van Microsoft in de cloud. Je kunt Cortana bedienen door te typen of via gesproken taal. Lees ook: Windows 10: Alles voor een soepele overstap.

©PXimport

Omdat alles wat Cortana over je leert in de cloud wordt opgeslagen, dragen alle apparaten waarop je Cortana gebruikt bij aan haar "intelligentie" en heeft ze deze collectieve informatie op alle apparaten tot haar beschikking.

Vooralsnog is Cortana alleen beschikbaar voor Windows Phone 8.1 en Windows 10, maar het lijkt erop dat Microsoft van plan is om een standalone Android en iOS app te lanceren.

Cortana inschakelen

Om Cortana op je pc in te kunnen schakelen, moet je de regio en taal van je computer instellen op Verenigd Koninkrijk of Verenigde Staten. Dat heeft tot gevolg dat alles in het besturingssysteem voortaan in het Engels zal zijn.

Als je daar geen probleem mee hebt, kun je Cortana als volgt inschakelen:

Ga naar het Actiecentrum door op de tekstballon in de systeembalk te klikken. Selecteer onderaan in het menu Alle instellingen. Er verschijnt nu een Instellingen venster, waarin je op Tijd en taal > Regio en taal moet klikken. In het keuzemenu onder Land of regio is Nederland geselecteerd. Klik erop en scrol omlaag naar Verenigd Koninkrijk of Verenigde Staten. Het maakt weinig uit of je Verenigd Koninkrijk of Verenigde Staten kiest.

Vervolgens moet je de taal van het besturingssysteem naar het Engels omzetten. Dit kan in hetzelfde venster, onder Talen. Klik op Een taal toevoegen. Kies English en klik op Als standaard instellen. Ga naar het startmenu en log uit. Wanneer je weer inlogt, zal je besturingssysteem helemaal in het Engels zijn.

Let op: Zoals ik hierboven al zei, maakt het niet zoveel uit of je nu Verenigd Koninkrijk of Verenigde Staten als regio kiest, maar zodra je de Engelse taal selecteert zullen een aantal woorden die typisch Brits of typisch Amerikaans zijn verschillen op basis van je gekozen regio, zoals bijvoorbeeld de Britse term "films" versus de Amerikaanse variant "movies" en de Britse spelling "colours" versus de Amerikaanse spelling "colors".

Aan de linkerkant van de startknop staat nu een zoekbalk. Klik erop en selecteer het tandwiel icoon om Cortana in te stellen.

Vind je het achteraf toch niks om Windows 10 in het Engels te hebben? Dan kun je eenvoudig teruggaan door de stappen hierboven te herhalen en Nederland als regio en Nederlands als taal te kiezen. Je kunt dan echter geen gebruik maken van Cortana.

Cortana configureren

©PXimport

De categorieën die je in kunt stellen.

Om optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden van Cortana, moet je de digitale assistent trainen. Hoe meer informatie je geeft, hoe beter de functie werkt.

Als je op de zoekbalk klikt, zal Cortana om een aantal permissies vragen, zoals bijvoorbeeld toegang tot je locatie, spraakherkenning en je gewenste naam. Vervolgens kun je de informatie die Cortana - en dus Microsoft - over je heeft aanpassen door op het hamburgermenu te klikken en Notebook te selecteren. Je krijgt dan een aantal categorieën te zien:

In About me kun je instellen hoe Cortana je moet noemen. Als ze je naam verkeerd uitspreekt (zoals bij mij het geval was), kun je dit gelukkig aanpassen. Bovendien kun je specifieke favoriete locaties opgeven door naar een adres te zoeken en het een naam te geven. Je kunt plekken ook als thuis of werk markeren. De naam die je voor een locatie kiest, kun je later gebruiken om Cortana instructies te geven, zoals bijvoorbeeld het instellen van reminders of het zoeken naar een routebeschrijving.

In Connected accounts kun je Cortana in andere diensten laten integreren. Vooralsnog is dit alleen mogelijk met Microsoft Office 365.

©PXimport

Als Cortana je naam verkeerd uitspreekt, kun je zelf een voorbeeld geven.

In Settings kun je Cortana uitschakelen, kiezen wat voor persoonlijke informatie Cortana in de cloud opslaat, Cortana laten activeren wanneer je "Hey Cortana" zegt, Cortana in andere Microsoft diensten naar je vluchtinformatie, hotelreserveringen en dergelijke laten zoeken, begroetingen in je zoekbalk instellen, Bing Safe Search instellen en andere privacy instellingen beheren.

In Eat & drink kun je suggesties voor restaurants configureren op basis van keuken, prijs, ambiance, afstand en dergelijke. Bovendien kun je notificaties instellen.

In Events kun je aangeven in wat voor soort evenementen je geïnteresseerd bent, en of Cortana je op de hoogte moet brengen van dergelijke evenementen in je omgeving.

In Films & TV kun je Cortana de actuele programma's van bioscopen bij jou in de buurt laten weergeven of bijvoorbeeld de winnaars van een belangrijke award show laten voorspellen.

In Finance kun je kiezen welke aandelen Cortana voor je bij moet houden.

In Getting around kun je instellen hoe Cortana omgaat met verkeersinformatie en reminders. Notificaties voor items in je agenda en de verkeerssituatie in de buurt van je favoriete locaties zijn standaard ingeschakeld, maar als je wilt dat Cortana je op basis van de verkeerssituatie eraan herinnert om op tijd te vertrekken, zul je dit apart moeten instellen.

In Meetings & reminders kun je kiezen om reminders voor vergaderingen op het thuisscherm van Cortana weer te laten geven, notificaties te krijgen met betrekking tot de voorbereiding van en deelnemers aan een vergadering en meer.

In News kun je aanpassen wat voor nieuwsberichten Cortana zal laten zien. Je kunt je favoriete categorieën en onderwerpen invoeren, of Cortana kan na verloop van tijd zelf leren wat je interesses zijn.

In Sports kun je instellen wat voor aankomende wedstrijden, uitslagen en hoogtepunten Cortana weergeeft. Het is ook mogelijk om je favoriete ploeg te selecteren, maar voorlopig is het aanbod nog enigszins beperkt.

In Travel kun je kiezen wat er over je geplande reizen wordt weergegeven, zoals actuele vluchtinformatie, de verkeerssituatie langs je route, de weersverwachting op je bestemming en dergelijke.

©PXimport

Zoeken met Cortana.

In Weather kun je actuele weersinformatie en -voorspellingen inschakelen voor thuis, in specifieke steden of op je huidige locatie. Bovendien is het mogelijk om waarschuwingen te ontvangen bij extreem weer.

Cortana gebruiken

De categorieën die je hebt ingesteld komen in Cortana's kaartinterface te staan, zodat je direct toegang tot alle informatie hebt. Door op een item te klikken kun je meer details te zien krijgen of ergens naartoe gelinkt worden.

Verder kun je Cortana als zoekfunctie gebruiken. Ze indexeert al je lokale bestanden en systeeminstellingen, het web, de OneDrive cloudopslag van je Microsoft account en de Windows Store. Wil je alleen binnen je eigen bestanden zoeken, dan moet links onderaan je op My Stuff klikken. Klik op Web om alleen op het web te zoeken. Je kunt deze filters jammer genoeg niet standaard laten toepassen. Cortana kan complexe gesproken commando's zoals "Find documents about Rome from 2013" begrijpen en verwerken. Maar vergeet niet om je commando's in het Engels te geven!

Je kunt rechtstreeks vanuit Cortana een e-mail opstellen met een bepaalde geadresseerde door bijvoorbeeld het commando "send an email to Jon" te geven.

Je kunt Cortana ook gebruiken om programma's te openen, informatie weer te geven, berekeningen uit te voeren of vragen te stellen met commando's zoals "open Excel", "what's the weather like", "how much is 10 euros in dollars" en "how much is three percent of fifty". Bovendien kun je Cortana allerlei vragen stellen waarop je een grappig antwoord krijgt. In een volgend artikel zal ik hier dieper op ingaan.

©PXimport

Locatie gebaseerde reminders aanmaken met Cortana.

Cortana is geïntegreerd in de nieuwe Edge browser. Op bepaalde webpagina's of als je naar bepaalde onderwerpen zoekt verschijnt er een blauw knipperend Cortana icoon als Cortana er meer informatie over heeft. Als je op het icoontje klikt, verschijnt de extra informatie in een paneel aan de rechterkant van het browservenster.

Cortana is in staat om notificaties aan te maken op basis van informatie die ze uit verschillende gelinkte accounts haalt, zoals bijvoorbeeld Office 365. Deze notificaties komen bovenaan in de kaartinterface van Cortana te staan.

Ook kan Cortana reminders aanmaken die gelinkt zijn aan tijd of locatie. Dit is handig als je bijvoorbeeld niet mag vergeten om de eerstvolgende keer dat je in de winkel bent batterijen te kopen. In dat geval krijg je zodra je in de buurt van de winkel komt een reminder van Cortana met de melding dat je batterijen moet kopen. Reminders kunnen ingesteld worden door in het linker paneel op het gloeilamp icoon te klikken of door "Remind me to" te zeggen of te typen, gevolgd door datgene waaraan je herinnerd wilt worden en waar of wanneer. Cortana zal voordat de reminder wordt aangemaakt vragen of ze alles goed begrepen heeft, en soms zul je wat specifiekere informatie moeten geven.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 4K QLED-televisies onder de 500 euro
© Samsung
Huis

Waar voor je geld: 5 4K QLED-televisies onder de 500 euro

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Vandaag hebben we vijf 4K QLED-tv's onder de 500 euro voor je gevonden. Ideaal voor wie wil genieten van haarscherpe beelden en realistische kleuren zonder zijn of haar budget te overschrijden.

Disclaimer

Op het moment van schrijven zijn de televisies bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 500 euro. De prijzen kunnen schommelen.


Hisense 43A7NQ

De Hisense 43A7NQ biedt verrassend veel voor zijn formaat en prijs. Deze 43 inch QLED-tv levert levendige kleuren dankzij Quantum Dot Color en biedt ondersteuning voor maar liefst vier HDR-formaten, waaronder Dolby Vision IQ en HDR10+. De 4K AI-upscaler tilt oudere content naar een hoger kwaliteitsniveau, zodat ook SD- en HD-beelden scherp en helder ogen. Het geluid wordt verzorgd door twee speakers met Dolby Atmos, wat zorgt voor een ruimtelijk en indrukwekkend geluid. De tv draait op het overzichtelijke VIDAA-platform en ondersteunt handige functies zoals spraakbesturing, bluetooth-koppeling en Game Mode.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision IQ, HDR10, HDR10+, HLG
Smart TV-platform: VIDAA
Bijzonderheden: Quantum Dot Color, AI-upscaling, Dolby Atmos, Game Mode

TCL 43P7K

De TCL 43P7K is een veelzijdige 43 inch QLED-tv met een hoge helderheid van 430 nits en ondersteuning voor alle gangbare HDR-formaten zoals HDR10+ en Dolby Vision. Hierdoor ogen beelden levendig en scherp, met mooie kleurgradaties. Deze televisie draait op Google TV, wat betekent dat je kunt rekenen op een slimme en overzichtelijke interface met ondersteuning voor spraakbediening via Google Assistent of Alexa. Ook stream je gemakkelijk content vanaf je smartphone met Apple AirPlay of ingebouwde Chromecast. De Game Master-modus en ALLM maken dit een goede keuze voor casual gamers.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, HDR10+, HDR10, HLG
Smart TV-platform: Google TV
Bijzonderheden: Google Assistent, Game Master, 430 nits helderheid, AirPlay

Samsung QE50Q60D

De Samsung QE50Q60D is een 50 inch televisie met QLED-schermtechnologie die garant staat voor levendige kleuren en een hoge helderheid. Dankzij Quantum HDR en 100% kleurvolume oogt elk beeld natuurgetrouw, met rijke details en krachtig contrast. De Dual LED-achtergrondverlichting verbetert bovendien de kijkhoek, waardoor iedereen in de kamer geniet van hetzelfde beeld. De tv draait op het gebruiksvriendelijke Tizen-platform, dat snelle toegang geeft tot je favoriete apps. Ook bijzonder is de ondersteuning voor cloud gaming – je hebt geen console nodig om meteen te spelen. Met het Air Slim Design is deze tv slechts 26 mm dun, en de in hoogte verstelbare voet biedt ruimte voor een soundbar. Je krijgt er bovendien een Solar One Remote bij waarmee je meerdere apparaten aanstuurt.

Beelddiagonaal: 50 inch (126 cm)
HDR-ondersteuning: HDR10, HDR10+
Smart TV-platform: Tizen
Bijzonderheden: verstelbare standaard, cloud gaming, Solar Remote, slechts 26 mm dik

Salora 43QLED320

Met de Salora 43QLED320 haal je een compacte 43 inch QLED-tv in huis die qua beeldkwaliteit verrassend goed presteert. De combinatie van HDR10, Dolby Vision en HLG zorgt voor diepe contrasten en heldere kleuren, ook bij donkere scènes. Dankzij het Android TV-platform heb je toegang tot talloze apps zoals Netflix, YouTube en Disney+. De ingebouwde Chromecast maakt streamen vanaf je telefoon of laptop bijzonder eenvoudig. Ook zijn er drie HDMI 2.1-poorten aanwezig, ideaal voor het aansluiten van een gameconsole. Het frameloze ontwerp geeft deze televisie een moderne uitstraling, terwijl bluetooth en wifi zorgen voor goede draadloze connectiviteit.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, HDR10, HLG
Smart TV-platform: Android TV
Bijzonderheden: ingebouwde Chromecast, HDMI 2.1, frameloos design

Hisense 55E7NQ PRO

De Hisense 55E7NQ PRO is een serieuze kandidaat voor wie zowel wil genieten van films als games. Met een indrukwekkende verversingssnelheid van 144 Hz en ondersteuning voor FreeSync Premium loopt alles vloeiend en zonder haperingen. Het 55 inch QLED-paneel toont heldere kleuren en diepe zwarttinten, terwijl de Dolby Vision IQ-technologie zich aanpast aan de lichtomstandigheden in je kamer. De Dolby Atmos-audio zorgt ervoor dat het geluid net zo meeslepend is als het beeld. Het VIDAA-platform biedt toegang tot alle bekende apps en reageert snel en intuïtief. Dankzij vier HDMI 2.1-poorten is aansluiten van je game-pc of console geen enkel probleem.

Beelddiagonaal: 55 inch (139 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, Dolby Vision IQ, HRD10, HDR10+, HLG
Smart TV-platform: VIDAA
Bijzonderheden: 144 Hz, FreeSync Premium, IMAX Enhanced, 40 watt audio

▼ Volgende artikel
Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips
© ID.nl
Huis

Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips

🌡️ Man man man, wat is het heet. Sterker nog: bloedheet. Wij hebben daarom vijf artikelen voor je met ideeën om de hitte te slim af te zijn. Van simpele manieren om je slaapkamer koel te houden tot zelf ijs maken tot een plaknacht overleven: inspiratie voor iedereen die liever niet wegsmelt.

Een plaknacht overleven

Een slaapkamer waarin de hitte van de dag is blijven hangen: dat staat garant voor een nacht woelen en slecht slapen. Gelukkig kun je veel doen om het koeler te maken. Overdag de zon buitenhouden en licht beddengoed kiezen bijvoorbeeld. En 's avonds een lauwe douche nemen of ijsblokjes bij de ventilator zetten helpt ook. Wij hebben acht onmisbare tips voor je verzameld.
→ Lees verder: Zo houd je het hoofd (en de slaapkamer) koel

Hitte verdrijven uit huis

Zit je huis nog vol warmte als de buitentemperatuur alweer zakt? Dan is het tijd voor actie. In dit artikel lees je over ventilatie en isolatie airco's en zonwering, en over snelle tips die gegarandeerd graden schelen.
→ Lees verder: Tips om de warmte uit huis te krijgen na een hittegolf

Zelf ijs maken? met een ijsmachine ...

Roomijs maken in je eigen keuken? Dat kan met de hand, maar makkelijker met een ijsmachine. In dit overzicht zie je hoe de klassieke modellen met losse koelkom werken, wat een zelfvriezende machine voor je doet en waarom de Ninja Creami zo populair is. Je eigen ijs maken: leuk om te doen, maar al helemaal lekker om op te eten! 🍦
→ Lees verder: IJs maken met ijsmachines – zo werkt het

... en zonder ijsmachine

Ook zonder machines kun je prima zelf ijs maken. In dit artikel lees je hoe je waterijs of yoghurtijs maakt met wat je al in huis hebt. Meng wat fruit, sap of yoghurt, giet het in vormpjes of bekertjes en laat het bevriezen. Je kunt eindeloos variëren met smaken, en zelfs alcohol toevoegen. Maar dat is met deze tropische temperatuur misschien niet het beste idee...
→ Lees verder: Geen ijsmachine, toch zelf ijs maken

Getest: de Ninja Slushi

Met de Ninja Slushi maak je meer dan slushi alleen. Van granita's tot milkshakes, van slush met frisdrank tot frozen cocktails: dit apparaat kan het allemaal. Hoe dat bevalt in de praktijk, lees je in deze uitgebreide review.
→ Lees verder: Review Ninja Slushi – Voor ijskoude drankjes op warme dagen

Koud, kouder, koudst

Of je nou je huis wilt laten afkoelen, een plaknacht wilt overleven of gewoon zin hebt in een zelfgemaakt ijsje: met deze tips kom je de hitte wel door. Sterkte!

🥶 Kon je er maar in gaan zitten! 👇