ID.nl logo
Zo kun je Cortana gebruiken in Windows 10
© PXimport
Huis

Zo kun je Cortana gebruiken in Windows 10

Cortana is de slimme assistent in Windows 10. Helaas werkt de functie momenteel alleen in het Engels, maar dat betekent niet dat je er in Nederland geen leuke dingen mee kunt doen. Als je namelijk een beetje Engels spreekt is Cortana superhandig en boven alles gewoon leuk om eens uit te proberen.

Cortana was al een superhandige dienst in Windows Phone 8.1 en nu is deze slimme assistent met Windows 10 eindelijk beschikbaar voor de pc. Ze kan je documenten doorzoeken, je agenda bijhouden, herinneringen instellen, dingen die voor jou persoonlijk relevant lijken weergeven en nog veel meer. Cortana werkt op basis van Bing en de machine learning technologie van Microsoft in de cloud. Je kunt Cortana bedienen door te typen of via gesproken taal. Lees ook: Windows 10: Alles voor een soepele overstap.

©PXimport

Omdat alles wat Cortana over je leert in de cloud wordt opgeslagen, dragen alle apparaten waarop je Cortana gebruikt bij aan haar "intelligentie" en heeft ze deze collectieve informatie op alle apparaten tot haar beschikking.

Vooralsnog is Cortana alleen beschikbaar voor Windows Phone 8.1 en Windows 10, maar het lijkt erop dat Microsoft van plan is om een standalone Android en iOS app te lanceren.

Cortana inschakelen

Om Cortana op je pc in te kunnen schakelen, moet je de regio en taal van je computer instellen op Verenigd Koninkrijk of Verenigde Staten. Dat heeft tot gevolg dat alles in het besturingssysteem voortaan in het Engels zal zijn.

Als je daar geen probleem mee hebt, kun je Cortana als volgt inschakelen:

Ga naar het Actiecentrum door op de tekstballon in de systeembalk te klikken. Selecteer onderaan in het menu Alle instellingen. Er verschijnt nu een Instellingen venster, waarin je op Tijd en taal > Regio en taal moet klikken. In het keuzemenu onder Land of regio is Nederland geselecteerd. Klik erop en scrol omlaag naar Verenigd Koninkrijk of Verenigde Staten. Het maakt weinig uit of je Verenigd Koninkrijk of Verenigde Staten kiest.

Vervolgens moet je de taal van het besturingssysteem naar het Engels omzetten. Dit kan in hetzelfde venster, onder Talen. Klik op Een taal toevoegen. Kies English en klik op Als standaard instellen. Ga naar het startmenu en log uit. Wanneer je weer inlogt, zal je besturingssysteem helemaal in het Engels zijn.

Let op: Zoals ik hierboven al zei, maakt het niet zoveel uit of je nu Verenigd Koninkrijk of Verenigde Staten als regio kiest, maar zodra je de Engelse taal selecteert zullen een aantal woorden die typisch Brits of typisch Amerikaans zijn verschillen op basis van je gekozen regio, zoals bijvoorbeeld de Britse term "films" versus de Amerikaanse variant "movies" en de Britse spelling "colours" versus de Amerikaanse spelling "colors".

Aan de linkerkant van de startknop staat nu een zoekbalk. Klik erop en selecteer het tandwiel icoon om Cortana in te stellen.

Vind je het achteraf toch niks om Windows 10 in het Engels te hebben? Dan kun je eenvoudig teruggaan door de stappen hierboven te herhalen en Nederland als regio en Nederlands als taal te kiezen. Je kunt dan echter geen gebruik maken van Cortana.

Cortana configureren

©PXimport

De categorieën die je in kunt stellen.

Om optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden van Cortana, moet je de digitale assistent trainen. Hoe meer informatie je geeft, hoe beter de functie werkt.

Als je op de zoekbalk klikt, zal Cortana om een aantal permissies vragen, zoals bijvoorbeeld toegang tot je locatie, spraakherkenning en je gewenste naam. Vervolgens kun je de informatie die Cortana - en dus Microsoft - over je heeft aanpassen door op het hamburgermenu te klikken en Notebook te selecteren. Je krijgt dan een aantal categorieën te zien:

In About me kun je instellen hoe Cortana je moet noemen. Als ze je naam verkeerd uitspreekt (zoals bij mij het geval was), kun je dit gelukkig aanpassen. Bovendien kun je specifieke favoriete locaties opgeven door naar een adres te zoeken en het een naam te geven. Je kunt plekken ook als thuis of werk markeren. De naam die je voor een locatie kiest, kun je later gebruiken om Cortana instructies te geven, zoals bijvoorbeeld het instellen van reminders of het zoeken naar een routebeschrijving.

In Connected accounts kun je Cortana in andere diensten laten integreren. Vooralsnog is dit alleen mogelijk met Microsoft Office 365.

©PXimport

Als Cortana je naam verkeerd uitspreekt, kun je zelf een voorbeeld geven.

In Settings kun je Cortana uitschakelen, kiezen wat voor persoonlijke informatie Cortana in de cloud opslaat, Cortana laten activeren wanneer je "Hey Cortana" zegt, Cortana in andere Microsoft diensten naar je vluchtinformatie, hotelreserveringen en dergelijke laten zoeken, begroetingen in je zoekbalk instellen, Bing Safe Search instellen en andere privacy instellingen beheren.

In Eat & drink kun je suggesties voor restaurants configureren op basis van keuken, prijs, ambiance, afstand en dergelijke. Bovendien kun je notificaties instellen.

In Events kun je aangeven in wat voor soort evenementen je geïnteresseerd bent, en of Cortana je op de hoogte moet brengen van dergelijke evenementen in je omgeving.

In Films & TV kun je Cortana de actuele programma's van bioscopen bij jou in de buurt laten weergeven of bijvoorbeeld de winnaars van een belangrijke award show laten voorspellen.

In Finance kun je kiezen welke aandelen Cortana voor je bij moet houden.

In Getting around kun je instellen hoe Cortana omgaat met verkeersinformatie en reminders. Notificaties voor items in je agenda en de verkeerssituatie in de buurt van je favoriete locaties zijn standaard ingeschakeld, maar als je wilt dat Cortana je op basis van de verkeerssituatie eraan herinnert om op tijd te vertrekken, zul je dit apart moeten instellen.

In Meetings & reminders kun je kiezen om reminders voor vergaderingen op het thuisscherm van Cortana weer te laten geven, notificaties te krijgen met betrekking tot de voorbereiding van en deelnemers aan een vergadering en meer.

In News kun je aanpassen wat voor nieuwsberichten Cortana zal laten zien. Je kunt je favoriete categorieën en onderwerpen invoeren, of Cortana kan na verloop van tijd zelf leren wat je interesses zijn.

In Sports kun je instellen wat voor aankomende wedstrijden, uitslagen en hoogtepunten Cortana weergeeft. Het is ook mogelijk om je favoriete ploeg te selecteren, maar voorlopig is het aanbod nog enigszins beperkt.

In Travel kun je kiezen wat er over je geplande reizen wordt weergegeven, zoals actuele vluchtinformatie, de verkeerssituatie langs je route, de weersverwachting op je bestemming en dergelijke.

©PXimport

Zoeken met Cortana.

In Weather kun je actuele weersinformatie en -voorspellingen inschakelen voor thuis, in specifieke steden of op je huidige locatie. Bovendien is het mogelijk om waarschuwingen te ontvangen bij extreem weer.

Cortana gebruiken

De categorieën die je hebt ingesteld komen in Cortana's kaartinterface te staan, zodat je direct toegang tot alle informatie hebt. Door op een item te klikken kun je meer details te zien krijgen of ergens naartoe gelinkt worden.

Verder kun je Cortana als zoekfunctie gebruiken. Ze indexeert al je lokale bestanden en systeeminstellingen, het web, de OneDrive cloudopslag van je Microsoft account en de Windows Store. Wil je alleen binnen je eigen bestanden zoeken, dan moet links onderaan je op My Stuff klikken. Klik op Web om alleen op het web te zoeken. Je kunt deze filters jammer genoeg niet standaard laten toepassen. Cortana kan complexe gesproken commando's zoals "Find documents about Rome from 2013" begrijpen en verwerken. Maar vergeet niet om je commando's in het Engels te geven!

Je kunt rechtstreeks vanuit Cortana een e-mail opstellen met een bepaalde geadresseerde door bijvoorbeeld het commando "send an email to Jon" te geven.

Je kunt Cortana ook gebruiken om programma's te openen, informatie weer te geven, berekeningen uit te voeren of vragen te stellen met commando's zoals "open Excel", "what's the weather like", "how much is 10 euros in dollars" en "how much is three percent of fifty". Bovendien kun je Cortana allerlei vragen stellen waarop je een grappig antwoord krijgt. In een volgend artikel zal ik hier dieper op ingaan.

©PXimport

Locatie gebaseerde reminders aanmaken met Cortana.

Cortana is geïntegreerd in de nieuwe Edge browser. Op bepaalde webpagina's of als je naar bepaalde onderwerpen zoekt verschijnt er een blauw knipperend Cortana icoon als Cortana er meer informatie over heeft. Als je op het icoontje klikt, verschijnt de extra informatie in een paneel aan de rechterkant van het browservenster.

Cortana is in staat om notificaties aan te maken op basis van informatie die ze uit verschillende gelinkte accounts haalt, zoals bijvoorbeeld Office 365. Deze notificaties komen bovenaan in de kaartinterface van Cortana te staan.

Ook kan Cortana reminders aanmaken die gelinkt zijn aan tijd of locatie. Dit is handig als je bijvoorbeeld niet mag vergeten om de eerstvolgende keer dat je in de winkel bent batterijen te kopen. In dat geval krijg je zodra je in de buurt van de winkel komt een reminder van Cortana met de melding dat je batterijen moet kopen. Reminders kunnen ingesteld worden door in het linker paneel op het gloeilamp icoon te klikken of door "Remind me to" te zeggen of te typen, gevolgd door datgene waaraan je herinnerd wilt worden en waar of wanneer. Cortana zal voordat de reminder wordt aangemaakt vragen of ze alles goed begrepen heeft, en soms zul je wat specifiekere informatie moeten geven.

▼ Volgende artikel
Samsung voorziet Galaxy S25 Edge van sterker Corning Gorilla Glass Ceramic 2
Huis

Samsung voorziet Galaxy S25 Edge van sterker Corning Gorilla Glass Ceramic 2

Samsung gaat de nieuwe Galaxy S25 Edge-telefoons voorzien van het nieuwere Coring Gorilla Glass Ceramic 2. De nieuwste variant van dit sterke keramische glas maakt de telefoon sterker en beter beschermd tegen beschadigingen.

De Gorilla Glass Ceramic 2-technologie bevat kristallen die fijn in de glasmatrix zijn ingebed, waardoor het display beter bestand is tegen barsten zonder dat dit ten koste gaat van de optische transparantie.

"De Galaxy S25 Edge zet een nieuwe standaard voor vakmanschap en prestaties als ons dunste toestel uit de Galaxy S-serie tot nu toe", zegt Kwangjin Bae, EVP en hoofd van het team Mechanical R&D van Mobile eXperience Business bij Samsung Electronics. "Ter ondersteuning van dit baanbrekende ontwerp was het essentieel om een displaymateriaal te ontwikkelen dat zowel uitzonderlijk dun als betrouwbaar sterk was - een uitdaging die Corning en Samsung heeft samengebracht, verenigd door een gedeelde visie van doelgerichte engineering en gebruikersgerichte innovatie. Die visie is verankerd in elk detail van de Galaxy S25 Edge."

Het ionenuitwisselingsproces van Corning speelt een belangrijke rol bij de verbeterde weerstand tegen schade. Deze techniek versterkt het glaskeramische materiaal en verbetert de duurzaamheid van het display. Andrew Beck, Vice President en General Manager bij Corning Gorilla Glass, licht toe: "Met Gorilla Glass Ceramic 2 hebben we een opmerkelijke combinatie van dunheid en sterkte bereikt, waardoor consumenten het beste van twee werelden krijgen - uitzonderlijke duurzaamheid in een modern, strak ontwerp."

Op 13 mei aanstaande zal Samsung tijdens een live-event meer onthullen over de nieuwe Samsung Galaxy S25 Edge-telefoon. Via de onderstaande link kun je je alvast abonneren op het YouTube-kanaal van Samsung, waar het live-evenement zal worden uitgezonden:

▼ Volgende artikel
Van No Frost tot automatische ontdooifunctie: deze functies kan een vriezer allemaal hebben
© qwartm - stock.adobe.com
Huis

Van No Frost tot automatische ontdooifunctie: deze functies kan een vriezer allemaal hebben

Een vriezer zorgt ervoor dat je eten langer goed blijft. Maar sommige modellen doen meer dan alleen invriezen. Dankzij slimme functies zoals supervriezen of automatisch ontdooien bewaar je je eten niet alleen langer, maar ook beter. Welke functies kun je tegenkomen op een vriezer en wat heb je eraan? Je leest het hieronder.

In dit artikel over vriezers lees je: Welke extra functies en eigenschappen je op vriezers kunt tegenkomen: supervriezen, thermostaat, No Frost, automatische ontdooifunctie, dooiwaterafvoer en ijsblokjeslade. Ook lees je waarom zulke functies niet alleen goed zijn voor de werking van je vriezer, maar ook de kwaliteit van je ingevroren eten ten goede komen.

Lees ook: Wat is de ideale temperatuur voor jouw koelkast en vriezer?

Supervriezen: snel (terug) naar de juiste temperatuur

Gooi je een lading verse boodschappen in de vriezer, dan stijgt de temperatuur tijdelijk. Niet ideaal: eerder ingevroren etenswaren kunnen deels ontdooien en nieuwe producten doen er langer over om echt koud te worden. Met de supervriesfunctie voorkom je dat. Deze functie – ook wel snelvriesfunctie of 'fast freeze' genoemd – verlaagt de temperatuur tijdelijk tot -24 graden Celsius of nog kouder. Zo worden alle producten in één keer snel ingevroren. Zet supervriezen het liefst aan vóór je boodschappen gaat doen. Dan werkt het systeem al op volle kracht zodra je thuiskomt. Ook handig: gebruik de functie na het ontdooien van je vriezer om 'm weer snel op temperatuur te brengen.

Thermostaat: houd de temperatuur onder controle

De beste temperatuur voor een vriezer is -18 graden Celsius. Zo blijven de meeste etenswaren lang houdbaar en blijft het energieverbruik binnen de perken. Veel vriezers hebben daarom een ingebouwde thermostaat, waarmee je de temperatuur precies kunt instellen en in de gaten houdt. Zorg dat de temperatuur altijd onder de -17 graden ligt, maar stel 'm niet kouder in dan -30 graden. Want: hoe kouder hoe beter gaat bij vriezen niet op. Een te koude vriezer slurpt onnodig veel stroom en kan de structuur en smaak van producten als groente, fruit, vis, vlees en dranken aantasten.

Heeft jouw vriezer geen ingebouwde thermostaat? Je kunt ook een losse thermometer gebruiken om de temperatuur te controleren en zo nodig bij te stellen.

©Hedgehog94

No Frost: nooit meer ontdooien

Een dikke laag ijs in je vriezer is niet alleen onhandig, maar ook ongunstig voor je eten. Lades kunnen vast komen te zitten en er blijft minder ruimte over. Bovendien beïnvloedt ijs de temperatuur en vochtbalans in de vriezer. Daardoor kunnen smaak, textuur en houdbaarheid van je eten achteruitgaan. Daarnaast geldt: hoe meer ijs in de vriezer, hoe harder de vriezer moet werken om de juiste temperatuur te behouden.

Met No Frost voorkom je dat. Deze functie gebruikt een ventilatiesysteem dat lucht op de juiste temperatuur gelijkmatig door de vriezer blaast. Zo ontstaat er geen ijsafzetting op de wanden, lades of verpakkingen. Je hoeft dus nooit meer te ontdooien én je vriezer blijft efficiënt werken.

Automatische ontdooifunctie: minder ijs, minder werk

De automatische ontdooifunctie lijkt op No Frost, maar werkt net even anders. In plaats van ijsvorming continu te voorkomen, schakelt de automatische ontdooifunctie het koelsysteem van de vriezer af en toe tijdelijk uit. Het smeltwater loopt naar een opvangbak bij de motor en verdampt daar vanzelf. Deze functie helpt vooral bij overmatige ijsvorming, maar de ontdooifunctie zal je vriezer in tegenstelling tot No Frost niet volledig ijsvrij houden. Af en toe handmatig ontdooien blijft nodig – al scheelt het flink wat werk vergeleken met een vriezer die géén automatische ontdooifunctie heeft.

©Tolstoy | Prozorov Andrey

Dooiwaterafvoer: makkelijk ontdooien zonder gedoe

Ontdooi je je vriezer handmatig? Dan is een model met dooiwaterafvoer een slimme keuze. Dit systeem voert het smeltwater automatisch af via een gootje naar een opvangbak buiten de vriezer. Je hoeft dus niet meer te dweilen of met handdoeken in de weer. Het water loopt netjes weg, ook vanaf de bodem, waardoor je vriezer na afloop meteen schoon en droog is. En je voorkomt dat achtergebleven water bij het opnieuw inschakelen weer bevriest.

IJsblokjeslade: altijd ijsblokjes bij de hand

Je kent het wel: je hebt ijsblokjes nodig, maar deze liggen ergens ver achter in de vriezer. Na een poosje graaien heb je ze eindelijk, maar dan blijkt dat de ijsblokjes volledig aan elkaar vastgevroren zijn. Een vriezer met een aparte ijsblokjeslade voorkomt dit. De ijsblokjes liggen op een vaste plek, waardoor je er altijd makkelijk bij kunt. Ze komen niet in contact met andere etenswaren, blijven fris van smaak en vriezen niet aan elkaar vast. Bovendien houd je de rest van je vriezer overzichtelijker en beter ingedeeld, omdat de ijsblokjes een eigen plek hebben.

Welke functies passen bij jou?

Ben je op zoek naar een vriezer die past bij jouw manier van bewaren? Dan is het handig om te weten dat je bij veel webwinkels eenvoudig kunt filteren op functies als No Frost, supervriezen, een ijsblokjeslade of een automatische ontdooifunctie. Zo zie je in één oogopslag welke modellen aansluiten bij wat jij belangrijk vindt. Dat maakt het kiezen van een vriezer die écht bij je past een stuk makkelijker.