Zo zet je APK-bestanden op je Android-telefoon
Er mogen dan ruim twee miljoen apps in Google Play staan, dat wil nog niet zeggen dat je er ook altijd vindt wat je zoekt. Hoewel Google’s eigen app-winkel de makkelijkste manier is om apps te downloaden voor je Android-smartphone of -tablet, is er nog een andere manier: door middel van APK-bestanden.
APK staat voor Android Package. Het zijn archiefbestanden, vergelijkbaar met zip- of JAR-bestanden, waarin de code van een app staat. Die bestanden kun je gebruiken om apps op je Android-apparaat te zetten die (nog) niet in Google Play voorkomen.
Gevaar
Laten we wel beginnen bij het belangrijkste: er zit een gevaarlijke kant aan het downloaden van apps buiten Google Play om. APK-bestanden kunnen malware of virussen bevatten, en het is zeker niet gezegd dat ze ook precies doen wat ze zeggen dat ze doen. Ook kun je er niet van op aan dat je gegevens veilig worden behandeld.
Google keurt alle apps die in Google Play terechtkomen, zodat de kans op bovenstaande gevaren zeer klein wordt. Bij APK-bestanden die je van internet haalt is dat lang niet altijd het geval. Zorg dus dat je weet wat je in huis haalt en wees voorzichtig met het prijsgeven van persoonlijke informatie in de app.
©PXimport
APKMirror
Dat gezegd hebbende: er is een website waarop in principe geen malware-bevattende bestanden komen te staan. Die site is APKMirror, en is een verzameling van apps die niet in Google Play staan, of juist bètaversies van welbekende apps als WhatsApp of Facebook. APKMirror controleert de apps op echtheid en of ze wel worden geüpload door de officiële maker van de app. Zo weet je in elk geval bijna zeker dat je geen malafide software in huis haalt.
Om APK-bestanden te downloaden, ga je op je Android-apparaat naar apkmirror.com. Daar vind je een lange lijst van apps die recent zijn uitgekomen of geüpdatet. Rechtsboven vind je een zoekfunctie, die kun je gebruiken als je al weet welke app je wil hebben.
APK-bestanden downloaden
Om APK-bestanden te kunnen downloaden, moet je er eerst voor zorgen dat je smartphone of tablet toegang heeft tot bestanden buiten Google Play om. Om dat te doen ga je naar Instellingen > Beveiliging en vink je onder het tabje Apparaatbeheer de optie Onbekende bronnen aan. Je toestel gaat nu niet meer mokken als je een onbekend bestand probeert te downloaden.
Ga weer naar apkmirror.com, zoek de app die je wil hebben en druk erop voor meer informatie. Scrol naar onderen en druk op Download APK. Je kunt ook direct op de downloadknop (de pijl naar beneden) in de lijst met zoekresultaten drukken. Je krijgt nu nog een waarschuwing te zien omdat je een bestand van een onbekende bron probeert te downloaden. Druk op OK en het bestand wordt gedownload.
Open daarna de Downloads-map op je toestel en druk op het zojuist gedownloade bestand (of gebruik het berichtencentrum). Druk in het volgende scherm op Installeren, nadat je eventuele nieuwe machtigingen hebt geaccepteerd. De app wordt nu op je toestel gezet. Bètaversies worden als losse app op je smartphone gezet, dus je kunt de oudere, officiële versie nog gewoon gebruiken.
©CIDimport
©CIDimport
Andere bronnen
Naast APKMirror zijn er nog ontelbaar veel andere bronnen die APK-bestanden aanbieden. Die zijn echter lang niet allemaal even veilig. Sommige bekende sites die geen officiële apps in Google Play hebben staan, bieden APK-bestanden aan op hun website. Zo kunnen bijvoorbeeld gokwebsites toch een app hebben, ook al kun je die niet via de officiële kanalen downloaden.
Andere bekende APK-sites zijn apkfiles.com en android-apk.org. Beide zijn over het algemeen veilig, maar daardoor is het aanbod ook weer enigszins beperkt. Vaak is de beste manier om een Google-zoekopdracht voor apk download [appnaam] te doen. In die gevallen moet je echter heel goed opletten waar je het bestand vandaan haalt. Zorg voor de zekerheid ook voor een goede back-up van je toestel of bestanden, voor het geval dat je toch malware binnenhaalt. En zoals eigenlijk altijd geldt bij het downloaden van bestanden: gebruik vooral je gezond verstand.