Toch maar een virusscanner op je Mac

Toch maar een virusscanner op je Mac

Smartphone & tablet

Geplaatst: 15 januari 2018 - 09:06

Aangepast: 24 november 2022 - 12:58

Ronald Smit

Hoe graag Mac-gebruikers ook het tegendeel willen geloven: een op macOS draaiende computer is niet (meer) immuun voor virussen. Toch maar een virusscanner op je Mac installeren dus!

Virusscanners en computers van Apple waren tot nog niet zo heel lang geleden een onvoorstelbare combinatie. Nu de Mac steeds meer in populariteit groeit zijn computers van Apple een interessant doelwit voor hackers en ander digitaal gespuis. En hoewel de opzet van macOS op zich heel safe is en tamelijk afgeschermd, blijkt dat helaas niet afdoende meer. Malware voor de Mac is inmiddels alweer een tijdje gemeengoed. Het aantal virussen is nog wel telbaar, maar tegelijkertijd groeiende. Daarnaast is er nog en andere reden om toch een virusscanner op je Mac te installeren. Als je thuis meerdere pc's aan je netwerk hebt hangen en je bewaart je documenten centraal op bijvoorbeeld een NAS, dan is een controle op virussen geen overbodige luxe. Veel Mac-scanners checken namelijk ook op Windows-virussen. Die kunnen in macOS natuurlijk geen kwaad, maar wel als je een gedownload bestand via de NAS op een Windows-systeem opent. Een extra controle kan dan zeker geen kwaad.

Nauwelijks impact

Vrijwel alle fabrikanten van virusscanners hebben dan ook inmiddels wel een Mac-versie voor je klaarstaan. Het principe is hetzelfde als onder Windows: abonnement afsluiten, installeren en je hebt er verder geen omkijken meer naar. De beste scanners hebben nauwelijks tot geen invloed op de systeemsnelheid. Zo blijft de CPU-belasting van bijvoorbeeld het hier draaiende Kaspersky heel ruim onder de 1%. Angst dat je Mac trager wordt hoef je dus niet te hebben. Verder bieden sommige scanners nog extraatjes als toegangscontrole voor kinderen, het checken van weblinks alvorens ze te openen en meer. Wat ons betreft kan ook de gemiddelde Mac-gebruikers niet meer zonder zo'n scanner. Zeker niet als Mac- en Windowscomputers door elkaar heen gebruikt op een thuisnetwerk.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000