Zo kun je de AirTag gebruiken op een Android-smartphone

Zo kun je de AirTag gebruiken op een Android-smartphone

Geplaatst: 27 juni 2023 - 14:20

Justin Doornekamp

De AirTag van Apple is een ideale gadget om nooit meer je sleutels, tas, portemonnee of andere spullen kwijt te raken. Met een iPhone of iPad kun je de tracker gemakkelijk terugvinden, zelfs als deze gestolen wordt. Met een Android-telefoon is dat wat moeilijker, maar het is wel degelijk mogelijk om een AirTag uit te lezen. Wat kun je doen met een AirTag op je Android-smartphone?

Dankzij de nfc-chip in Android-telefoons kun je een AirTag herkennen en uitlezen. Dit is vooral ideaal als je een verloren AirTag ziet liggen en contact wil opnemen met degene die de tracker is kwijtgeraakt. Door je smartphone tegen de achterkant van de AirTag te houden krijg je een melding op het scherm. Als je hierop tikt dan word je via je browser geleid naar een webpagina met informatie over deze AirTag. Je ziet dan onder meer het serienummer van de tracker. 

Overigens moet je er wel voor zorgen dat nfc is ingeschakeld op je Android-telefoon. Dit doe je in de instellingen, meestal in de categorie Draadloos en netwerken. Schakel daar het schuifknopje nfc in. Android toont nu bovenaan in het scherm het nfc-icoontje: een grote N.

Als de eigenaar van de AirTag heeft aangegeven dat hij zijn tracker is kwijtgeraakt, dan zie je de contactinformatie van die eigenaar. iPhone- en iPad-bezitters kunnen dit doen door in de Zoek mijn-app de AirTag in de Verloren-modus te zetten en hun contactgegevens in te voeren.  

Met een AirTag kun je voorkomen dat je bijvoorbeeld je bagage kwijtraakt.

Tracker Detect

Eind 2021 bracht Apple de Tracker Detect-app uit voor Android-toestellen, waardoor je trackers kunt vinden die compatibel zijn met het Zoek mijn-netwerk van Apple. Met de app kunnen Android-gebruikers trackers scannen om erachter te komen of er AirTags achtergelaten zijn. Ook is het mogelijk om een geluid af te spelen, zodat je een tracker direct kunt vinden.

Op deze manier kunnen Android-gebruikers AirTags detecteren die mogelijk zonder hun medeweten bij hen in de buurt zijn. Het zal echter niet in staat zijn om de specifieke locatie van de AirTag weer te geven zoals een iPhone dat zou kunnen.Stalking tegengaan 

Apple heeft diverse maatregelen genomen om te voorkomen dat AirTags gebruikt worden om anderen te stalken. Je kunt in principe namelijk vrij gemakkelijk een tracker in iemands tas stoppen om hem overal te volgen. 

Een van de genomen maatregelen is dat een iPhone-gebruiker een seintje krijgt als de AirTag lang bij hem of haar in de buurt is. Ook deze functie werkt in principe alleen op een iPhone, maar als Android-gebruiker kun je eventueel ook controleren of er een AirTag bij jou in de buurt is. Zo kun je een bluetooth scanner-app gebruiken om je omgeving te scannen op Apple-apparaten in de buurt. Maar buiten kijf staat dat de AirTag vooral is ontwikkeld voor iPhone- en iPad-gebruikers.  

De Tracker Detect-app voor Android is (bewust) beperkt gehouden door Apple.

Alternatieven voor Apple AirTags

Apple ontwerpt zijn producten om naadloos samen te werken met andere Apple-apparaten, en hoewel het mogelijk is om bepaalde functionaliteiten te benutten met een Android-apparaat, zul je nooit dezelfde volledige ervaring krijgen als bij het gebruik van een iPhone of iPad.

Wat betreft alternatieven voor de AirTag voor Android-gebruikers, er zijn er veel op de markt. Enkele populaire opties zijn de Tile Mate en de Samsung SmartTag. Beide apparaten bieden functionaliteiten die vergelijkbaar zijn met die van de AirTag, inclusief de mogelijkheid om verloren items te lokaliseren via een app op je smartphone. Ze werken ook samen met een community van gebruikers om verloren items te vinden, net als de AirTag dat doet met Apple's "Zoek mijn" netwerk.

Samsung's SmartTag's hebben hetzelfde ingebouwde probleem als Apple's AirTags: ze werken alleen op het eigen platform (Samsung Galaxy-smartphones). Net zoals Tile is de gebruiksvriendelijkheid en nauwkeurigheid echter niet op hetzelfde niveau als AirTags.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000