Sony Xperia 1 III: status quo versterken of verbreken?

© PXimport

Sony Xperia 1 III: status quo versterken of verbreken?

Smartphone & tablet

Geplaatst: 14 augustus 2021 - 09:34

Aangepast: 25 november 2022 - 11:06

Wesley Akkerman

Sony maakt camera’s, televisies, gameconsoles en (van oudsher) audioproducten – dan zou je toch kunnen stellen dat succes voor een smartphone gegarandeerd is. Al jaren blijkt: niets is minder waar. Gaat de Sony Xperia 1 III hier verandering in brengen of versterkt die de status quo?

De Sony Xperia 1 III is een high-end smartphone pur sang. Sony lijkt nergens op bezuinigd te hebben. Onder de motorkap zit een razendsnelle Qualcomm Snapdragon 888-processor, vergezeld door 12 GB aan werkgeheugen en 256 tot 512 GB aan interne opslagruimte (van het type ufs 3.1). Het opslaggeheugen is uitbreidbaar met een micro-sd-kaart tot 1 TB. In dezelfde slot kun je ook een tweede simkaart plaatsen. Het toestel heeft stereospeakers, waar een helder, zacht en redelijk breed geluid uitkomt, evenals een accu met een vermogen van 4.500 mAh. Die accu doet er wel twee uur over om volledig opgeladen te worden (en anders voor vijftig procent in een half uur).

Voorop zit een groot, niet al te helder oledscherm van 6,5 inch, en een resolutie van maximaal 3.840 bij 1.644 pixels. Daarnaast is er een verversingssnelheid van 120 Hertz. Hier wordt het wel een beetje ingewikkeld, aangezien Sony in het menu niet duidelijk maakt wat er gebeurt wanneer je die stand activeert. Je kunt dus de 4k-resolutie niet combineren met 120 Hertz (dat kan alleen in bepaalde apps). Activeer je die stand toch, dan schakelt de smartphone over naar een resolutie van 2.560 bij 1.096 pixels. Dat is helemaal niet erg, want op kleinere schermen heb je vrij weinig aan een 4k-resolutie. Die vreet dan onnodig veel energie. Het gebrek aan duidelijkheid vormt wel een probleem.

© PXimport

© PXimport

Strakke verpakking

Dat mooie, grote scherm en al die high-end specs worden verpakt in een strakke verpakking, net zoals bij de voorgaande iteraties. Leg je ze allemaal naast elkaar neer, dan zie je slechts kleine verschillen. De Sony Xperia 1 III is nog steeds lang en smal en ligt daardoor lekker in de hand. Nieuw is dit keer de knop voor de Google Assistent. Die voelt een beetje onnodig, maar dat zal ongetwijfeld per gebruiker verschillen. Gelukkig zit de knop niet al te veel in de weg. Aan de rechterkant zit de snelle vingerafdrukscanner. Sony trekt dus nog steeds zijn eigen plan als het om scanners aankomt, aangezien het gros van de fabrikanten overgestapt is op in-display scanners.

Onderop zit de usb-c-poort, bovenop – nog altijd verrassend genoeg – de audiopoort. Het is goed om te zien dat Sony eigenwijs blijft en z’n eigen plan trekt aangaande belangrijke elementen op een smartphone. Zo ben je namelijk niet verplicht te investeren in een adapter (van 3,5mm-naar-usb-c) of een draadloze headset of setje oordoppen. De achterkant is dit keer mat gemaakt, wat het geheel een nog strakker uiterlijk geeft. Het zakelijke karakter komt zo heel mooi naar voren, terwijl vingerafdrukken geweerd worden. De stereospeakers zijn mooi verwerkt in de voorkant van de smartphone, die overigens lekker in de hand ligt. De knoppen zijn allemaal goed bereikbaar.

Dat Sony oog voor detail heeft, blijkt uit flink wat elementen van de Sony Xperia 1 III (en zijn voorgangers). De trede aan de linkerkant, met ruimte voor twee simkaarten of een simkaart en een micro-sd-kaart, is geheel zonder tools open te maken. In de lade zit een kleine inkeping, waardoor je die moeiteloos met je nagel openmaakt. Handig voor wanneer je je gemaakte foto’s heel snel wil overzetten op een computer, aangezien je zonder gedoe de sd-kaart eruit haalt. Verder is er een ip68-certificaat, waardoor die probleemloos en val in bad overleeft, evenals bescherming van Gorilla. Voorop zit Gorilla Glass Victus en achterop Glass 6. Het metalen frame houdt alles mooi samen.

© PXimport

© PXimport

Fijne gebruikservaring

Waarom Sony zo slecht scoort met z’n smartphones, is een raadsel wanneer je puur naar de gebruikservaring kijkt Het prachtige en grote amoledscherm geeft kleuren natuurgetrouw weer. Je bekijkt bioscoopfilms zonder zwarte balken. En de stand voor filmmakers zorgt voor beeldinstellingen zoals een maker die bedoeld heeft. Krachtig marketingmateriaal ten eerste, maar ook de waarheid ten tweede. Dit geeft het toestel absolute meerwaarde. De interface is verder overzichtelijk en schoon. Android 11 wordt nagenoeg kaal aangeleverd, al zijn er toch exclusieve Sony-functies. Helaas worden er wel wat apps meegeleverd waar weinig mensen op zitten te wachten.

Zo hebben de toestellen van Sony Xperia een zijsensor waarmee je toegang krijgt tot de apps die je vaak gebruikt. Welke apps terugkomen in dit menu, heb je helemaal zelf in de hand. Daarnaast is het goed om te zien dat Sony met de tijd meegaat en het toestel voorbereidt op de toekomst, dankzij de ondersteuning voor wifi 6, bluetooth 5.2 en 5g. Ook is er een nfc-chip aanwezig, waardoor je bijvoorbeeld mobiele betalingen kunt verrichten. Die elementen zorgen ervoor dat de Sony Xperia 1 III completer is dan ooit, waardoor je ook niet snel het gevoel hebt iets mis te lopen. Nu is het nog wachten op een goed 5g-netwerk in Nederland, maar dat komt er langzaamaan aan.

Verder is het zo dat de Xperia 1 III een handige modus voor één hand aanbiedt. Dat het scherm zo lang en uitgerekt is, is prima voor foto’s, video’s en andere content. Maar voor de dagelijkse bediening kan het soms vervelend zijn dat je duim niet overal bij komt. Met een simpele handeling verklein je het scherm digitaal en verschijnt die in de hoek, waardoor het navigeren gesmeerd gaat. Hier kleeft wel een nadeel aan. Wanneer je gebruikmaakt van de navigatie op basis van gebaren, en dus de traditionele Android-knop onderin weghaalt, dan moet je de modus voor één hand echt opzoeken binnen de instellingen. Hopelijk kan Sony hier nog eens iets op vinden.

© PXimport

© PXimport

Het beeld in 120 Hz weergeven is echt zalig. Zeker op dat mooie oledscherm van Sony. Er valt geen gestotter te bekennen en apps vloeien gewoon over het display. Het is prima dat de resolutie verlaagt wordt naar een full hd-resolutie, want dat scheelt weer in het accugebruik. En over die accu gesproken: heel jammer is het niet dat die er twee uur over doet om volledig op te laden. Sony zet daarmee, en met andere functies, in op het preserveren van de batterij. Daardoor gaat die langer mee, waardoor je ook langer kunt doen met het toestel en niet snel aan vervanging toe bent. Wat ons betreft dus een groot voordeel, want dat is dan weer minder belastend voor het milieu.

Tot slot is het opvallend dat Sony redelijk goed lijkt om te gaan met software-ondersteuning. Tijdens het installeren van het recensiemodel waren er twee toestelupdates beschikbaar. Daardoor staat de beveiligingsupdate nu op het niveau van 1 juli 2021. Sony belooft twee jaar aan Android-upgrades en drie jaar aan beveiligingsupdates. Hoewel dat in de basis prima is, is het ergens ook wel mager. Zeker aangezien vooral Nokia laat zien dat toestellen meer dan prima langer te ondersteunen zijn met Androidup-grades. Voor een toestel met een adviesprijs van 1299 euro, mag je eigenlijk meer verwachten. De twee jaar aan ondersteuning is daarmee het minimale wat Sony kan doen.

© PXimport

© PXimport

Het prachtige camerasysteem

Het belangrijkste onderdeel van de Sony Xperia 1 III is zonder meer het camerasysteem. Het is een prachtig, maar geen ongeëvenaard systeem – puur wanneer je kijkt naar hardware. Het systeem bestaat uit vier sensoren, waarvan drie twaalf megapixelsensoren zijn. Dat is de groothoeklens, ultragroothoeklens en de telelens. Die bieden brandpuntafstanden van 16, 24, 70 en 105 millimeter aan. Tot slot is er nog een time of flight-sensor aanwezig, van o,3 megapixel, oftewel een dieptesensor. Het systeem beschikt over handige snufjes, zoals oogtracking, hdr en opnames van 30 tot 240 fps, variërend van de 4k tot 1080p. Voorop zit een selfiecamera van achtmegapixel.

De specs vertellen vaak – maar zeker ook in dit geval – het halve verhaal. Goede (smartphone)camera’s kenmerken zich niet door een hoog aantal megapixel, maar wat je met die megapixels doet. Het betekent wel dat Sony’s smartphonecamera’s wat minder goed zijn voor mensen die foto’s in zeer hoge resoluties willen maken met voldoende licht. Wat je daarvoor terugkrijgt is een ontzettend goed functionerende kleurenspectrumsensor, gecombineerd met talloze softwaremogelijkheden en optimalisaties. Sony belooft dat je natuurgetrouwde foto’s kunt maken met dit toestel en uit onze ervaringen blijkt dat ook daadwerkelijk het geval te zijn.

© PXimport

© PXimport

Daar waar andere smartphones de realiteit vaak mooier doen ogen dan die daadwerkelijk is – middels kunstmatige intelligentie – zien we dat Sony voor een andere route kiest. De kleuren in de foto’s komen veel meer overeen met de kleuren uit het echte leven. En dat betekent dat de foto’s wellicht een beetje grauw en bleek zijn, maar dat is dan ook omdat de omgeving waarin je bent wellicht een beetje grauw en bleek is. Dat ligt dus niet aan de camera, want die legt momenten dus heel mooi vast, haast zoals je ze zelf zou waarnemen. Niet iedereen houdt daarvan, maar voor liefhebbers van fotografie is dat wel een groot pluspunt. Niets wordt beter gemaakt dan het is.

Ten opzichte van vorig jaar heeft Sony de software toch ietwat versimpeld. Zo zien we dit keer geen dubbele apps voor foto- en videografie, maar zit alles nu in één app verwerkt. De app stelt je heel snel in staat te wisselen van modi. Zo kun je alles helemaal zelf instellen als je dat wil, maar je kunt het toestel ook het werk voor je laten doen. Daarin is Sony natuurlijk niet uniek. Maar het versimpelt het maken van mooie foto’s wel enorm. En als je dan toch zelf meer uit de hardware wil halen, dan kan dat gewoon. Je krijgt namelijk toegang tot dezelfde software-omgeving die door de Alpha-camera’s geïnspireerd is. Hierdoor heb je als fotograaf in spé iets meer houvast en overzicht.

© PXimport

© PXimport

Sony Xperia 1 III – conclusie

Over een toestel als de Sony Xperia 1 III kunnen we nog pagina’s volschrijven en uren over mijmeren, omdat er gewoonweg veel aandacht voor detail is en met name het camerasysteem té uitgebreid is voor een simpele en overzichtelijke review. Weet dat je veel meer uit je foto’s kunt halen dan bij concurrerende modellen, al kan het aantal megapixels voor sommige mensen kan tegenvallen. Dan hebben we het nog niet eens over de sluiterknop gehad aan de zijkant, waarmee je foto’s kunt scherpstellen en maken. Nog zo’n troef in handen waarmee Sony laat zien een eigen pad te bewandelen. Maar of het de status quo verandert, dan betwijfelen we helaas. Het is te niche.

We maken ook nog even de vergelijking met de voorganger. Heb je al een Sony Xperia 1 II thuisliggen, dan raden we niet aan over te stappen. Daarvoor zijn er te weinig verschillen merkbaar. Het camerasysteem is nagenoeg hetzelfde, de software-optimalisaties zijn niet uniek en het algemene design is ook onveranderd. Qua accuduur ga je er ook niet echt op vooruit, omdat beide toestellen even lang meegaan (anderhalve dag bij matig gebruik) en de Xperia 1 III er zelfs langer over doet om op te laden (maar dat zien we in dit geval als een positief punt). Wordt dit echter je eerste Xperia 1, en ben je op zoek naar een goede smartphonecamera, go for it.

Echte concurrentie heeft Sony niet in dit segment. Ja, voor die prijs haal je de duurdere Samsungs en Apples van deze wereld in huis. Maar op het gebied van fotografie zijn er haast geen toestellen die plaatjes zo nauwkeurig en natuurgetrouw in beeld brengen. Sony staat hiermee eenzaam aan de top. Natuurlijk zijn er dingen die tegenvallen, maar dat zijn meer zaken die je in het achterhoofd moet houden. Als je namelijk een Sony op het oog hebt, dan weet je inmiddels waar je aan begint en wat je kunt verwachten. Je koopt zo’n toestel met een specifiek doel voor ogen en dat is natuurlijk fotografie. En dat is iets waar die Samsungs en Apples toch echt niet aan kunnen tippen.

8,0

ONS OORDEEL

Sony Xperia 1 III

Pluspunten

Strak design

Natuurgetrouwe foto's

Prachtig oledscherm

Waterdicht

Software en gebruik

Minpunten

Scherm niet heel helder

Niet voor iedereen

Softwarebeleid

Onduidelijkheid over scherminstellingen

Weinig verschil met voorganger

Conclusie

**Adviesprijs** € 1299,- **Kleuren** Zwart, grijs en paars **OS** Android 11 **Scherm** 6,5 inch oled (3.840 bij 1.644, 60 Hz of 2560 x 1.096, 120 Hz) **Processor** Qualcomm Snapdragon 888 **RAM** 12 GB **Opslag** 256 tot 512 GB (uitbreidbaar) **Batterij** 4.500 mAh **Camera** 12, 12 en 12 megapixel (achter), 8 megapixel (voor) **Connectiviteit** 5G, 4G (LTE), Bluetooth 5.2, wifi 6, gps, nfc **Formaat** 165 x 71 x 8.2 mm **Gewicht** 186 gram **Overig** IP68-certificering **Website** [www.sony.nl](https://www.sony.nl/electronics/smartphones/xperia-1m3)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000