© PXimport
Keuzehulp: de 10 beste smartphones vanaf 600 euro
Zoek je de beste smartphone van dit moment en speelt geld geen rol? Bijvoorbeeld omdat je het toestel in combinatie met een abonnement afbetaalt? Computer!Totaal helpt je kiezen door de plus- en minpunten van de top 10 beste smartphones te benoemen. Lees ook onze reviews!
1. Apple iPhone 13
+ Lange accuduur
+ Jarenlang updates
- Lightning-poort
- Geen 120Hz-scherm
De iPhone 13 is de beste nieuwe iPhone voor het grote publiek. Natuurlijk is de Pro-versie nog beter, maar daar betaal je ook flink extra voor. Met de iPhone 13 koop je een smartphone met een luxe ontwerp en een heel fraai 6,1 inch-oled-scherm. Helaas nog steeds met 60Hz-verversingssnelheid, want Apple reserveert het soepelere 120Hz-scherm voor de Pro-modellen.
Wel draait de iPhone 13 op dezelfde, razendsnelle A15 Bionic-processor en gaat de accu anderhalve dag mee. De twee camera’s op de achterkant (normaal en groothoek) zijn erg goed, ook in het donker. De zoomcamera die wel op de Pro-variant zit, missen we minder dan verwacht. Wel vervelend vinden we dat de iPhone 13 – en andere iPhones – blijven vasthouden aan de specifieke en beperkte Lightning-poort in plaats van usb-c.
Apple laat een betere indruk achter met zijn updatebeleid. De iPhone 13 draait nu op iOS 15 en kan rekenen op vijf tot zes jaar updates. Met deze smartphone kun je dus jaren vooruit. Twijfel je over de keuze tussen de iPhone 12 en 13? Besef dan dat de goedkoopste iPhone 12 64 GB opslaggeheugen heeft en de 13 standaard 128 GB. Het prijsverschil is eerlijk gemeten dus kleiner dan je misschien denkt.
Kom alles te weten over het toestel in onze uitgebreide iPhone 13 review.
2. Xiaomi 12X
+ Compact maar compleet
+ Veel opslaggeheugen
- Niet officieel water- en stofdicht
- Oude software
De Xiaomi 12X is de kleinste en goedkoopste versie van de drie Xiaomi 12-smartphones. Met zijn adviesprijs van 699 euro is hij goedkoper dan de reguliere vlaggenschepen. Toch lever je weinig belangrijke zaken in. Ja, de behuizing is niet officieel water- en stofdicht en draadloos opladen is niet mogelijk, maar daar kunnen wij gezien de prijs mee leven. En hoewel de Snapdragon 870-processor ook te vinden is in goedkopere smartphones, is de Xiaomi 12X bijna even snel als topmodellen. Dat komt ook door de ruime hoeveelheid werkgeheugen (8 GB). Het opslaggeheugen is eveneens royaal: 256 GB.
Het toestel beschikt daarnaast over een uitstekend 120Hz-oled-scherm van 6,28 inch. Een lekker handzaam formaat, waardoor de Xiaomi 12X beter in je broekzak past dan veel concurrenten. De smartphone heeft bovendien goede camera’s en gaat probleemloos een lange dag mee op een acculading. Opladen gaat vliegensvlug dankzij de meegeleverde 67watt-oplader. Een nadeel is de software. Xiaomi levert de 12X bij zijn release met Android 11 uit 2020 en dat had echt versie 12 kunnen zijn.
Het updatebeleid is met drie versie-updates en vier jaar beveiligingsupdates goed maar niet bovengemiddeld. Al met al is de Xiaomi 12X een interessant alternatief voor de eveneens compacte Samsung Galaxy S22.
3. OnePlus 10 Pro
+ Compleet
+ Accu laadt erg snel op
- Mindere camera’s
- Mist IP-certificering voor water- en stofdicht
Vorig jaar stond de OnePlus 9 Pro in dit overzicht, nu de OnePlus 10 Pro. Zijn goede allroundprestaties zijn reden om de smartphone in deze koopgids op te nemen. De OnePlus 10 Pro heeft een opvallend en fraai uiterlijk en is water- en stofdicht, maar zonder IP-certificering. Ook kan de glazen behuizing erg snel draadloos opladen (maximaal 50 watt).
Het toestel heeft een mooi 6,7inch-oled-scherm met een haarscherpe resolutie en een hoge verversingssnelheid van 120 Hz. Onder de motorkap tref je de beste specificaties van nu aan: een Snapdragon 8 Gen 1-chipset en minimaal 8 GB werkgeheugen en 128 GB opslaggeheugen. De 5000mAh-accu gaat een lange dag mee, dus dat is mooi maar niet indrukwekkend. Wat dat wel is, is de oplaadsnelheid. OnePlus levert een 80watt-oplader mee, die slechts een half uur nodig heeft om de grote accu volledig op te laden.
De camera’s achterop zijn goed, maar vallen toch tegen. Ze zijn namelijk niet beter dan die van de OnePlus 9 Pro en iets minder goed dan de concurrentie. OnePlus’ software is prettig en de fabrikant belooft om de Android 12-telefoon drie versie-updates te geven. Beveiligingsupdates kun je vier jaar lang verwachten en dat is gebruikelijk in dit prijssegment.
4. Samsung Galaxy S22 Ultra
+ Beste en grootste scherm
+ Vijf jaar updates
- Prijs
- Niet de beste accuduur
Wil je één van de beste of misschien wel de beste Android-smartphone van dit moment, dan kom je uit bij de Samsung Galaxy S22 Ultra. Het toestel heeft een luxe ontwerp en een adembenemend 6,8inch-oled-scherm met een haarscherpe resolutie. Handig is de draadloze S Pen die opgeborgen in de behuizing zit. Met dit pennetje – bekend van Samsungs Note-smartphones – kun je (aan)tekeningen maken.
De S22 Ultra heeft de krachtigste hardware van het moment en beschikt over een goede zoomcamera. Met zijn accuduur van een dag wint de S22 Ultra op dit vlak geen prijzen. Het opladen gaat ook relatief langzaam. Jammer maar er valt prima mee te leven. Belangrijker is dat Samsung de smartphone liefst vijf jaar beveiligingsupdates geeft en vier jaar versie-updates. De S22 Ultra is hiermee een complete en toekomstbestendige smartphone.
Voor al dat moois moet je wel flink in de buidel tasten. De adviesprijs van de Samsung Galaxy S22 Ultra is namelijk 1249 euro, en dan heb je het instapmodel. Varianten met meer werk- en opslaggeheugen kosten nog meer. De S22 Ultra is hiermee echt weggelegd voor de absolute fans. Voor velen zijn de goedkopere Galaxy S22 en S22 Plus een slimmere koop.
5. Motorola Edge 30 Pro
+ Handzaam
+ Krachtig
- Updatebeleid
- Basismodel heeft slechts 64 GB
Motorola verkoopt ook een topsmartphone, de Edge 30 Pro. Die draagt een adviesprijs van 799 euro en ziet er erg luxe uit. Ook het grote 6,7-oled-inch-scherm laat een goede indruk achter met zijn scherpe resolutie en zeer hoge verversingssnelheid van 144 Hz. Wel jammer is dat het toestel alleen bestand is tegen een regenbui en dat de knoppen onhandig hoog zitten. Zeker als je kleinere handen hebt.
Motorola maakt deze aandachtspunten grotendeels goed met de krachtige hardware van de Edge 30 Pro. Van een razendsnelle processor (Snapdragon 8 Gen 1) en heel veel werkgeheugen (12 GB) tot bijzonder veel opslaggeheugen (256 GB). Het toestel is dan ook erg compleet en gaat anderhalve dag mee op een accubeurt. Opladen duurt niet lang, want in de doos zit een snelle 68watt-oplader. Draadloos opladen is ook mogelijk.
De Edge 30 Pro heeft een stel goede camera’s op de achterkant en moet enkel de iPhone voor zich dulden. Met name in het donker doet Apple’s toestel het beter. Op softwarevlak kan Motorola ook verbeteringen doorvoeren. De Edge 30 Pro (met Android 12) krijgt maar twee versie-updates en drie jaar beveiligingsupdates. Dat is echt te kort in dit prijssegment, zo bewijzen concurrerende smartphonemerken.
6. Samsung Galaxy S21
+ Prijs-kwaliteitsverhouding
+ Handzame topsmartphone
- Drukke Samsung-software
- Niet de beste accuduur
De Samsung Galaxy S21 is een high-end smartphone met een relatief scherpe prijs. Voor 849 euro krijg je een uitstekend toestel dat weinig onderdoet voor de grotere en duurdere Galaxy S21 Plus en S21 Ultra. Het compacte formaat maakt de S21 bovendien juist interessant voor wie de gemiddelde smartphone te groot vindt. De S21 is ook lekker licht.
Qua specificaties bevalt het toestel goed. Hij heeft een prachtig 6,2 inch-scherm, draait op een hele rappe Exynos 2100-processor en beschikt over 8 GB werkgeheugen. Het opslaggeheugen is 128 GB groot, zonder micro-sd-slot. De driedubbele camera op de achterkant is niet uniek in zijn mogelijkheden of kwaliteit, maar wel betrouwbaar en simpelweg goed. De accu van de smartphone gaat een lange dag mee en laadt vlot op. Een oplader moet je zelf regelen - Samsung laat ‘m achterwege om het milieu te sparen.
De Galaxy S21 draait uit de doos op Android 11 en krijgt drie jaar versie-updates. Dat kunnen lang niet alle Android-smartphones zeggen. De periode van beveiligingsupdates (vier jaar) is ook een jaar langer dan concurrerende toestellen. Samsung levert met de S21 een complete en betrouwbare smartphone af met een scherpe prijs-kwaliteitsverhouding.
Lees ook onze uitgebreide Samsung Galaxy S21 review.
7. Realme GT 2 Pro
+ Uitstekend scherm
+ Specificaties
- Kan niet draadloos opladen
- Alleen spatwaterbestendig
Realme is een relatief nieuwe naam in Nederland en een zustermerk van Oppo en OnePlus. De GT 2 Pro is het vlaggenschip, verkrijgbaar voor een adviesprijs van 750 euro. Voor dat geld krijg je een toestel met een prachtig 6,7inch-oled-scherm met een haarscherpe resolutie van 3216 x 1440 pixels. De hoge verversingssnelheid van 120 Hz levert soepel beeld en is standaard in dit prijssegment. Ook bijna standaard is een water- en stofdichte behuizing. De Realme GT 2 Pro daarentegen is alleen spatwaterbestendig.
Een aandachtspunt. De smartphone kan ook niet draadloos opladen. Gelukkig zingt de accu het bijna dagen uit en gaat het opladen erg snel dankzij de meegeleverde 65watt-oplader. Onder de motorkap heeft de telefoon veel werk- en opslaggeheugen (8 GB en 128 GB) en de snelste processor van nu (Snapdragon 8 Gen 1). De Realme GT 2 Pro beschikt ook over een goed stel camera’s, al doet de iPhone het nog iets beter. Met name de selfiecamera van de GT 2 Pro valt wat tegen.
De software heeft Realme goed voor elkaar. De Android 12-versie draait vloeiend en voegt handige functies toe. Ook het updatebeleid is netjes: drie versie-updates en vier jaar beveiligingsupdates. Samsung en Apple garanderen wel langer updates.
8. Apple iPhone 14 Pro Max
+ Gebruiksgemak
+ Uitstekende specificaties
- Nog steeds geen usb-c
- Peperduur
Als je de beste iPhone van dit moment zoekt, kom je uit bij de iPhone 14 Pro Max. Dat is – niet verrassend – ook de duurste iPhone van dit moment. Schrikt de hoge prijs je niet af, dan haal je met de iPhone 14 Pro Max een smartphone in huis waar je jaren mee vooruit kunt. Het toestel heeft een fraai ontwerp, kan tegen water en stof en beschikt over een groot 6,7inch-oled-scherm met 120Hz-verversingssnelheid. Een primeur voor de iPhone, waardoor het scherm heel soepel oogt.
Ook kan het scherm in een stand-by-stand altijd de tijd tonen, om maar een schermvernieuwing te noemen. En de selfiecamera en Face ID-gezichtsbeveiliging zitten niet langer in een notch, maar in een pilvormige inkeping. Die kan ook andere handige informatie tonen zoals een timer of muziek. Het toestel is daarnaast razendsnel met een nieuwe A16 Bionic-processor, gaat lang mee op een accubeurt en beschikt over uitstekende camera’s. Nieuw is de 48megapixel-hoofdcamera. Die maakt zeer scherpe foto’s, ook bij minder licht.
De iOS 16-software is erg gebruiksvriendelijk, maar vooral gericht op mensen die in het Apple-ecosysteem zitten. Apple laat een goede sier achter met zijn updatebeleid van minimaal vijf jaar. De iPhone 14 Pro is een compacter en goedkoper alternatief.
Wil je alles te weten komen over dit toestel? Lees ook onze uitgebreide iPhone 14 Pro Max review.
9. Oppo Find X5 Pro
+ Foto- en videokwaliteit
+ Laadt erg snel op
- Prijs
- Zwaar
De Oppo Find X5 Pro volgt de premium Find X3 Pro van vorig jaar op – Oppo slaat de X4 Pro-naam inderdaad over. De smartphone heeft een fraaie behuizing van keramiek, maar is mede daardoor ook opvallend zwaar (218 gram). Het grote 6,7inch-oled-scherm ziet er prachtig uit en kan op alle vlakken meedoen met de concurrentie. Gezien de prijs heel logisch, overigens.
Voor de specificaties geldt hetzelfde. De Find X5 Pro is razendsnel, heeft veel opslaggeheugen (256 GB) en gaat anderhalve dag mee op een acculading. Het opladen gaat erg snel dankzij de meegeleverde 80w-oplader. Die heeft slechts een half uur nodig om de grote 5000mAh-accu volledig op te laden. Draadloos opladen kan met maximaal 50 Watt, mits je Oppo's speciale oplader koopt.
De camera's achterop de smartphone zijn bijzonder goed. Een zelfontwikkelde beeldverwerkingschip biedt verbeteringen bij fotograferen en filmen in het donker. Oppo verbetert ook zijn updatebeleid ten opzichte van vorige smartphones.
De Find X5 Pro kan rekenen op drie versie-updates en vier jaar beveiligingsupdates; een jaar langer dan de Find X3-serie. De ColorOS-softwareschil zal de een meer liggen dan de ander. Het grootste struikelblok vinden we de adviesprijs van 1299 euro. Dat is serieus veel geld voor een smartphone.
10. Google Pixel 7 Pro
+ Uitstekende specificaties
+ Geavanceerde camera’s
- Accuduur
- Kwetsbaar ontwerp
Met de Google Pixel 7 Pro haal je de beste smartphone van Google in huis. En ook één van de beste smartphones die je vandaag de dag kunt kopen. Waarbij opvalt dat de Pixel 7 Pro gunstiger in de markt is gezet dan concurrerende smartphones van merken als Samsung, Apple en Oppo. Voor de 899 euro die Google vraagt, krijg je een smartphone met een luxe glazen ontwerp dat water- en stofdicht is maar wel smeekt om een hoesje.
Het 6,7inch-scherm is groot én groots. Haarscherp, lekker fel, zeer vloeiend en met spetterende kleuren. Met een door Google ontwikkelde Tensor G2-processor, 12 GB werkgeheugen een schone versie van Android 13 zoeft de Pixel 7 Pro door alle apps en games heen. De accuduur is met één lange dag niet bijzonder. Opladen kan via usb-c of draadloos, maar een oplader moet je zelf regelen.
Positiever zijn we over de camera’s. De Pixel 7 Pro maakt dankzij geavanceerde cameralenzen en slimme Google-software uitstekende foto’s en video’s. Zowel overdag als in het donker. De telefoon heeft ook een zoomcamera en die blijkt erg handig. Google belooft dat de Pixel 7 Pro drie jaar versie-updates en vijf jaar beveiligingsupdates krijgt. Dat updatebeleid is netjes.
Lees meer in onze uitgebreide Google Pixel 7 Pro review.