Keuzehulp: de 10 beste smartphones vanaf 600 euro
Zoek je de beste smartphone van dit moment en speelt geld geen rol? Bijvoorbeeld omdat je het toestel in combinatie met een abonnement afbetaalt? ID.nl helpt je kiezen door de plus- en minpunten van de top 10 beste smartphones te benoemen. Lees ook onze reviews!
De beste smartphones vanaf 600 euro (in willekeurige volgorde)
• Apple iPhone 15
• Xiaomi 13
• OnePlus 12
• Samsung Galaxy S24 Ultra
• OnePlus Open
• Samsung Galaxy S24
• Nothing Phone (2)
• Apple iPhone 15 Pro Max
• Fairphone 5
• Google Pixel 8 Pro
1. Apple iPhone 15
Apple iPhone 15
Pluspunten
Uitstekende gebruikservaring
Lang updatebeleid
Minpunten
Weinig innovatie
Prijzig in vergelijking met concurrenten
Conclusie
De Apple iPhone 15 is de goedkoopste iPhone die in 2023 is uitgebracht, en daarom interessant voor wie een nieuwe iPhone maar ook zo min mogelijk wil uitgeven. Wat niet wil zeggen dat de telefoon goedkoop is, want het basismodel met 128 GB opslagcapaciteit schuurt tegen de duizend euro aan. Gelukkig krijg je voor dat geld een hele degelijke smartphone waar je – als het goed is – jaren mee vooruit kunt. Niet alleen omdat de specificaties ruim voldoende zijn, maar ook omdat Apple in de praktijk zo’n zes jaar softwareupdates uitrolt.
Je kunt de iPhone 15 het beste zien als een iPhone 14 Pro – van het jaar ervoor – met minimale aanpassingen. Het pilvormige eiland in het scherm, de processor en de camera’s zijn overeenkomsten. Een verschil is de aanwezigheid van een usb-c-poort op de iPhone, en overigens ook op alle andere iPhone 15-modellen. Dankzij die usb-c-poort kun je de iPhone opladen met een kabel van een Android-smartphone of moderne laptop. Draadloos opladen kan overigens ook, maar duurt langer.
De iPhone 15 is in de praktijk een hele fijne smartphone met een lange accuduur, goede camera’s, een mooi oled-scherm en hele rappe prestaties. Een smartphone die doet wat jij wil dus.
Lees meer: onze uitgebreide iPhone 15 review
2. Xiaomi 13
Xiaomi 13
Pluspunten
Zeer compleet
Beste specificaties
Minpunten
Drukke softwareschil
Wordt warm bij intensief gebruik
Conclusie
De Xiaomi 13 is een high-end smartphone en een kleinere en goedkopere versie van de 13 Pro. Die Pro-variant vinden wij een minder goede prijs-kwaliteitsverhouding bieden dan de reguliere 13. Die heeft daarom onze voorkeur.
De Xiaomi 13 heeft een luxe en stevig ontwerp, is water- en stofdicht en beschikt over een uitstekend oled-scherm dat heel helder kan. Handig op een zonnige dag. De telefoon heeft bovendien de beste specificaties van nu, waaronder de snelste processor, veel werk- en opslaggeheugen (8 GB en 256 GB) en een lange accuduur. Opladen gaat ook erg snel met de meegeleverde 67watt-oplader. Tel er drie uitstekende camera’s voor foto’s en video’s bij op en je hebt een smartphone waar je jaren plezier van hebt.
De software moet wel je ding zijn. Xiaomi’s MIUI-schil is namelijk nogal druk en voegt veel apps toe. Dat kan wennen zijn. Het updatebeleid is gelukkig wel dik in orde: je krijgt drie versie-updates en vier jaar beveiligingsupdates. De adviesprijs van de Xiaomi 13 is met 999 euro nogal stevig. Gelukkig is het toestel sinds zijn release al snel flink in prijs gedaald. Je koopt hem al voor minder dan 799 euro.
3. OnePlus 12
OnePlus 12
Pluspunten
Topspecificaties
Lange accuduur en snelladen
Minpunten
Updatebeleid kan beter
Minder water- en stofbestendig
Conclusie
De OnePlus 12 heeft een fraai glazen ontwerp en een groot 6,82inch-oled-scherm. Dat scherm is van hoge kwaliteit. Ook onder de motorkap heeft de OnePlus 12 veel te bieden. Denk aan de nieuwste, beste Qualcomm-chip (de 8 Gen 3) en minimaal 12 GB werkgeheugen en 256 GB opslagcapaciteit.
De accuduur is ook dik in orde, te danken aan de grote 5400mAh-accu. Maar weinig concurrerende telefoons hebben zo’n grote accucapaciteit. Je kunt de OnePlus 12 zonder zorgen een lange dag gebruiken. Opladen kan draadloos maar gaat sneller via de usb-c-aansluiting. De meegeleverde oplader heeft een vermogen van 100 watt en dat is erg krachtig. In een half uur laadt de accu volledig op. Een iPhone of Samsung Galaxy heeft veel langer nodig.
OnePlus maakt ook een goede indruk met de camera’s van de OnePlus 12. Die zijn kwalitatief van hoog niveau en veelzijdig, onder andere via een periscooplens die drie keer optische zoom biedt. De drukke OxygenOS-schil van OnePlus over Android 14 moet je ding zijn, maar werkt prima. Het updatebeleid van vier Android-upgrades en vijf jaar beveiligingsupdates is ook aardig, maar korter dan Apple (zes jaar) en Samsung en Google (zeven jaar).
4. Samsung Galaxy S24 Ultra
Samsung Galaxy S24 Ultra
Pluspunten
Geavanceerde camera's
Zeven jaar updates
Minpunten
Prijs
AI-functies nog niet allemaal in het Nederlands
Conclusie
Met de Galaxy S24 Ultra haal je de beste Samsung-smartphone van dit moment in huis. Het 6,8inch-scherm is reusachtig en toont prachtig beeld. Handig is de S Pen, een draadloze styluspen die je zo uit de onderkant van de smartphone trekt om (aan)tekeningen op het scherm te maken.
De specificaties van het toestel zijn zoals je van een topmodel mag verwachten: heel veel werkgeheugen (12 GB), ook heel veel opslagcapaciteit (minimaal 256 GB) en de snelste processor van nu. Met de vier (!) camera’s op de achterkant maak je onder alle omstandigheden fraaie foto’s en video’s. Twee van die vier camera’s zijn zoomlenzen, zodat je ver en in hoge kwaliteit kunt inzoomen. Dit doet de S24 Ultra echt beter dan veel andere smartphones.
De accuduur is met ruim een dag ook erg goed en opladen kan draadloos of via de usb-c-kabel. Je moet wel zelf een oplaadadapter regelen, het liefst een van 45 watt zodat de accu zo snel mogelijk kan opladen.
Samsung laat een goede indruk achter door de smartphone zeven jaar updates te geven. Zelf praat de fabrikant graag over AI-functies die je telefoongebruik prettiger maken, maar veel van die functies gaan pas ‘later in 2024’ in het Nederlands werken.
Lees verder: onze uitgebreide Samsung Galaxy S24-review.
5. OnePlus Open
OnePlus Open
Pluspunten
Extra, groot scherm
Uitstekende specificaties
Minpunten
Duurzaamheid vouwbaar scherm onzeker
Onhandige camerabult bij eenhandig gebruik
Conclusie
De OnePlus Open is de enige vouwbare smartphone in deze toplijst, want het is vooralsnog de enige vouwtelefoon is die we écht kunnen aanraden. De OnePlus Open is kwalitatief stevig gebouwd en met 245 gram niet opmerkelijk zwaar. Het 6,3inch-scherm voorop is qua formaat en schermeigenschappen praktisch gelijk aan een normaal smartphonescherm.
Vouw je de Open dan kijk je tegen een ander, 7,82inch-scherm aan. Dit scherm is kwalitatief ook erg goed en heeft de minst zichtbare en voelbare verticale vouw in het midden. Zo heb je weinig erg in de grootste compromis van een vouwbaar scherm. Het grotere scherm is handig bij het lezen van e-boeken, navigeren, kijken van foto’s en films en spelen van games. We zijn wel benieuwd hoe lang het duurt voordat de meeste populaire apps slim gebruikmaken van het grotere scherm. WhatsApp doet dit bijvoorbeeld al, maar veel andere apps nog niet.
Goed om te weten is dat de OnePlus Open probleemloos een dag meegaat op een acculading en snel oplaadt via de usb-c-poort. Die 67watt-oplader zit in de doos. Draadloos opladen is niet mogelijk. De OnePlus Open houdt vanwege zijn bijzondere ontwerp ook niet van veel water of stof. OnePlus garandeert vijf jaar updates, wat we netjes vinden.
Lees ook: onze OnePlus Open-review.
6. Samsung Galaxy S24
Samsung Galaxy S24
Pluspunten
Relatief compacte topsmartphone
Zeven jaar updates
Minpunten
Instapmodel heeft relatief weinig opslagcapaciteit
Accuduur is niet bijzonder
Conclusie
De Samsung Galaxy S24 is de logische opvolger van de Galaxy S23 en voert op verschillende vlakken kleine verbeteringen door. Met nadruk op kleine, want de S24 is geen hele grote upgrade. Wie nu een S23 gebruikt, hoeft echt niet te upgraden. Maar heb je bijvoorbeeld een Galaxy S20 of S21, of een oudere goedkopere smartphone, dan kan de S24 wel een interessante keuze zijn.
De telefoon is met zijn 6,2inch-scherm relatief goed met één hand te gebruiken, heeft een echt goed oled-scherm met Full-HD-resolutie en is water- en stofdicht. De accu kun je draadloos opladen of via usb-c, al moet je zelf een oplaadadapter regelen. Het toestel heeft een snelle processor, ruim voldoende werkgeheugen en drie goede camera’s op de achterkant. Ook in het donker kun je scherpe foto’s maken.
De Galaxy S24 gaat bij normaal gebruik gewoon een lange dag mee op een accubeurt, maar daar houdt het op. De opslagcapaciteit van het instapmodel vinden we met 128 GB aan de krappe kant, zeker omdat het toestel – heel fijn! – zeven jaar updates krijgt. Grote kans dat je opslag dan vol zit, en uitbreiden met een microSD-kaartje is er helaas niet bij. We raden je daarom de 256GB-versie aan.
Lees ook: onze Samsung Galaxy S24-review.
7. Nothing Phone (2)
Nothing Phone (2)
Pluspunten
Uitstekend scherm
Specificaties
Minpunten
Kan niet draadloos opladen
Alleen spatwaterbestendig
Conclusie
De relatief onbekende Nothing Phone (2) is een goede keuze als je bereid bent om meer dan zeshonderd euro uit te geven aan een nieuwe smartphone. De Phone (2) is stevig gebouwd, ligt prettig in de hand en heeft een fraai ontwerp met een semi-transparante achterkant en led-lampjes die kunnen oplichten bij meldingen, een timer, het opladen van de accu en meer. Je kunt de lampjes ook uitschakelen als je er niets mee hebt.
De Phone (2) heeft verder een groot 6,7inch-oled-scherm dat van bijzonder goede kwaliteit is. De processor is iets ouder maar nog steeds erg snel en efficiënt, wat bijdraagt aan een lange accuduur. Je moet erg je best doen wil je de accu voor het slapengaan leegtrekken. Opladen gaat ook lekker snel en kan ook draadloos. Het toestel heeft minimaal 12 GB werkgeheugen en 256 GB opslagcapaciteit, dus je kunt er veel apps, games en andere bestanden op kwijt.
We vinden het wel jammer dat de telefoon alleen tegen een regenbui kan en niet echt waterdicht is. Concurrerende smartphones zijn dat wel. Het updatebeleid is ook wat ondergemiddeld in dit prijssegment: drie versie-updates en vier jaar beveiligingsupdates.
Maart 2024: Inmiddels is deze smartphone ook al voor minder dan 600 euro beschikbaar!
Lees verder in onze uitgebreide Nothing Phone (2) review
8. Apple iPhone 15 Pro Max
Apple iPhone 15 Pro Max
Pluspunten
Beste iPhone van nu
Uitstekende accuduur
Minpunten
Opladen duurt lang
Peperduur
Conclusie
Wie de beste iPhone van nu zoekt, komt uit bij het duurste en grootste model. En dat is de Apple iPhone 15 Pro Max. Van buiten lijkt de iPhone veel op vorige modellen, maar hij voert interessante verbeteringen door. Zo is de behuizing nu van titanium, dat lichter is dan aluminium. Ook nieuw is de usb-c-poort, ook te vinden op vrijwel alle andere consumentenelektronica. Dag Lightning-poort! En de zoomcamera op de achterkant is ook vernieuwd, waardoor je verder kunt inzoomen en toch een mooie foto maakt. De smartphone is met zijn nieuwe processor ook weer iets sneller, heeft een nog mooier scherm en beschikt over een fysieke knop waarmee je snel een favoriete actie start. Fijn is dat de opslagcapaciteit in het goedkoopste model verdubbeld is van 128 GB naar 256 GB. En wat al goed was aan de iPhone, is niet veranderd. De iPhone 15 Pro Max gaat probleemloos een lange dag mee op een accubeurt, is razendsnel en krijgt jarenlang updates van Apple. Ons voornaamste nadeel is dat de accu vrij langzaam oplaadt. En natuurlijk de prijs, want voor de iPhone 15 Pro Max moet je diep in de buidel tasten.
Lees verder in onze uitgebreide Apple iPhone 15 Pro Max-review.
9. Fairphone 5
Fairphone 5
Pluspunten
Meest duurzame smartphone
Langste updatebeleid
Minpunten
Kortere accuduur
Minder goede specificaties dan de concurrentie
Conclusie
De Fairphone 5 is niet de beste smartphone die je qua specificaties kunt kopen in dit prijssegment, maar voor een bepaalde doelgroep wél veruit de beste keuze. Dat komt omdat de Fairphone 5 – een toestel van de enige Nederlandse smartphonemaker – zich volledig richt op duurzaamheid. Het toestel is vervaardigd uit zoveel mogelijk duurzaam gewonnen grondstoffen, fabrieksarbeiders in China krijgen een normaal salaris en Fairphone publiceert jaarlijks een rapportage over zijn werkwijze en bijdrage aan een betere planeet.
De telefoon zelf is ook zo duurzaam mogelijk. Met een Philips-schroevendraaier kun je hem bijna helemaal uit elkaar halen en onderdelen als het scherm, de camera’s en usb-c-poort vervangen. Reserveonderdelen koop je gewoon via de webwinkel van Fairphone voor acceptabele prijzen. En de accu hoef je niet eens los te schroeven; je klikt gewoon de achterkant van de smartphone los om bij de accu te komen.
Fairphone geeft – ook noemenswaardig – vijf jaar garantie op de telefoon. Nog opvallender is de belofte om acht jaar softwareupdates te geven, waar Apple en Google met zes a zeven jaar voorheen de beste jongetjes van de klas waren. Fijn is dat de Fairphone 5 qua specificaties een prettige en degelijke smartphone is, zonder erg op te vallen.
Lees ook: onze uitgebreide Fairphone 5 review
10. Google Pixel 8 Pro
Google Pixel 8 Pro
Pluspunten
Zeven jaar updates
Geavanceerde camera’s
Minpunten
Kortere accuduur
Basismodel heeft weinig opslagcapaciteit
Conclusie
De Google Pixel 8 Pro is naar onze mening de beste Android-smartphone van nu. Dat vinden we omdat de smartphone alle punten van een premium toestel afvinkt en op veel punten overstijgt. Denk aan het updatebeleid. De Pixel 8 Pro krijgt (net als de Pixel 8 overigens) zeven jaar versie- én beveiligingsupdates. Dat is langer dan Samsung (vier om vijf) en Apple (zes jaar). We zijn ook erg gecharmeerd van de drievoudige camera op de achterkant voor normale foto’s, extra brede groothoekbeelden en zoomen. De foto’s zijn kwalitatief indrukwekkend en hebben handige softwarefuncties die je beelden laten bewerken op een manier die niet mogelijk is op andere smartphones. De Pixel 8 Pro heeft verder een luxe glazen ontwerp dat water- en stofdicht is, draadloos kan opladen en voorzien is van een 6,7inch-oled-scherm. Dat scherm kan erg helder; handig op zonnige dagen. Het toestel is lekker snel, maar heeft een ondergemiddelde accuduur en beschikt over slechts 128 GB opslagcapaciteit. Dat vinden we te weinig omdat de concurrentie 256 GB biedt en Google de Pixel 8 Pro (die geen microSD-kaartslot heeft) promoot als een smartphone waar je jaren mee kunt doen. Maar wat als je opslagcapaciteit na een paar jaar vol is?
Lees verder in onze uitgebreide Google Pixel 8 Pro-review.