Samsung Galaxy Tab S8 Ultra - Ultieme Android-tablet?

© PXimport

Samsung Galaxy Tab S8 Ultra - Ultieme Android-tablet?

Geplaatst: 17 maart 2022 - 11:04

Aangepast: 14 december 2022 - 10:04

Redactie

Voor het eerst verschijnt er een Ultra-editie van een tablet bij Samsung, in navolging van de S Ultra-smartphones. De blikvanger is hierbij het 14,6-inch AMOLED-display. Maar ook op andere vlakken is het een hoogvlieger, zoals je leest in deze uitgebreide Samsung Galaxy Tab S8 Ultra review.

In navolging van de Galaxy S-smartphones brengt Samsung vanaf dit jaar niet twee maar drie topmodellen qua tablets. Nieuw is de Tab S8 Ultra, de overtreffende trap van de Tab S8 en Tab S8+, én de tablettegenhanger van de Galaxy S22 Ultra

Net als die smartphone is de S8 Ultra uitgerust met de snelste hardware van het moment. De gebruikte Qualcomm SM8450 Snapdragon 8 Gen 1 met Andreno 730 staat garant voor zowat de snelste hedendaagse prestaties. De dubbele camera’s voor- en achteraan zijn voor een tablet vrij goed, maar minder sterk dan wat je op de Samsung-telefoons zult vinden. 

Wel even subliem is de bouwkwaliteit, en hij is heel dun. Ook de geavanceerde versie van de S Pen is van de partij. Wat eveneens niet mag ontbreken is een Ultra-prijskaartje. De Tab S8 Ultra start aan 1.149 euro voor een uitvoering met 128 GB opslagruimte. Prijzig, maar in lijn met het rivaliserende iPad Pro 12,9 van Apple. 

Uitstekende beeldkwaliteit

Dé reden waarom iemand dit prijzig toestel zou overwegen? Wellicht omdat je wordt aangetrokken door het grote 14,6-inch Super AMOLED-scherm dat ververst aan 120 Hz. Het is op papier zelfs groter dan de iPad Pro 12,9, al moet dat genuanceerd worden. Samsung kiest immers voor een ultrabreed 16:10-scherm, terwijl Apple opteert voor een vierkantigere 4:3-verhouding. Hierdoor is de S8 Ultra veel breder dan de iPad Pro, maar minder hoog. 

Een slimme keuze van Samsung? Dat hangt toch af van wat je juist doet. Voor games en video is dit zonder twijfel een geweldige tablet. De uitstekende beeldkwaliteit, hoog contrast en goede HDR-ondersteuning maken het ontspannen op dit toestel een plezier. 

De vier speakers zijn van een goede kwaliteit, waardoor je gerust iets op Netflix kunt meepikken zonder dat je naar oortjes of een bluetooth-speaker hoeft te grijpen. Het grote formaat is hier echt een pluspunt, want door de afstand tussen de speakers krijg je een prima stereo-ervaring. 

© PXimport

Soms wel struikelblokken

De Tab S8 Ultra draait Android 12, aangevuld met Samsungs One UI 4.1. De Samsung-interface is strakker dan ooit, met weinig bloatware of overbodige apps. Al zijn er nog altijd dubbele apps en heb je het te maken met twee app stores. 

One UI brengt wel interfacetoevoegingen die handig zijn op een groot scherm zoals deze. Het Edge-zijpaneel is bijvoorbeeld handig en je kunt heel makkelijk apps split-screen tonen. Dat kan in een 50/50-verhouding, maar ook andere verdeling is mogelijk. 

De DeX-functie die je op meer mobiele Samsungs vindt klopt hier helemaal. De Tab S8 Ultra schakelt dan over naar een bureaublad-omgeving waarop apps als vensters verschijnen, net zoals bij Windows of macOS. Je kunt dit ook tonen op een externe monitor, maar DeX is ook op het ingebouwde display bruikbaar.

Er zijn regelmatig momenten waarop Android of een niet-aangepaste app minder goed toont op dit schermformaat. Het verschil met iPadOS op een iPad Pro is op dat vlak opvallend. iOS-apps zijn veel vaker echt aangepast voor tablets. Hopelijk brengt Android 12L daar beterschap in. Los daarvan is de gebruikservaring heel goed dankzij de soepelheid waarmee apps draaien. 

Dichtbij een laptop

© PXimport

Het grote formaat van de S8 Ultra moet wel wennen. Het toestel is heel dun en schermranden zijn er bijna niet. Hierdoor zit je in het begin vaak te denken: “Hoe houd ik ‘m het best vast?”.

Vergeleken met een kleinere tablet of een iPad Pro zit het net iets minder lekker in de hand. Een hoes maakt het makkelijker, liefst met een stand zodat je de tablet recht kunt zetten bij het videokijken. Het lijkt ons logisch dat je denkt aan Samsungs eigen keyboard-hoes. Niet goedkoop aan 349 euro, maar wellicht aangewezen als je de Tab S8 Ultra wil gebruiken als vervanger van je laptop.

Het hangt uiteraard af van welke toepassingen je nodig hebt, maar een typische kantoorwerker kan de Tab S8 Ultra echt wel overwegen. Het brede scherm leent zich bijzonder goed tot het tonen van twee of drie apps tegelijkertijd, dus ook op vlak van productiviteit valt er iets voor de 16:10-schermverhouding te zeggen.

De keerzijde is wel dat een heel breed scherm het gebruiken van een virtueel toetsenbord lastiger maakt. Nog een reden om dat keyboard aan te schaffen.

© PXimport

De S Pen werkt uitstekend op de Tab S8 Ultra. Het reageert snel, wat de schrijfervaring realistisch maakt en via Air Actions kun je snel bepaalde functies oproepen. Er zijn ook nuttige apps meegeleverd, zoals Samsung Notes. 

Microsoft OneNote downloaden is voor pengebruikers een aanrader. De PENUP-app is dan weer een heel leuke tekenapp die je leer tekenen en je aanmoedigt om je creaties te delen. 

Conclusie

De prijs mag pittig zijn, je krijgt wel een tablet die op alle vlakken het beste van het beste voorlegt. Maar maakt dat de Tab S8 Ultra altijd een goede keuze? Het schermformaat trekt vast velen aan, net de grootte is soms echter ook minder handig. En voor hetzelfde bedrag kun je ook al veel laptop kopen. Het is dus afwegen of de Tab S8 Ultra wel echt biedt wat je nodig hebt. Indien wel, dan heb je een uitstekend toestel in handen. 

9,0

ONS OORDEEL

Samsung Galaxy Tab S8 Ultra

Pluspunten

Geweldig scherm

Zeer krachtige hardware

S Pen reageert snel en is nuttig

DeX-modus

Echte multitasking

Minpunten

Met keyboardhoes erbij duur

Android en apps niet altijd geschikt voor groot scherm

128 GB niet zo riant (wel uitbreidbaar)

Conclusie

**Adviesprijs** Vanaf € 1.149,- **Scherm** 14,6 inch Super AMOLED 120 Hz **Resolutie** 1.848 x 2.960 pixels **Chipset** Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 **Geheugen** 8 of 12 GB **Opslagruimte** 128 of 256 GB **Afmetingen** 20,9 x 32,6 x 0,55 centimeter **Gewicht** 726 gram **Website** [www.samsung.com/nl](https://www.samsung.com/nl/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000