ID.nl logo
Haal alles uit Netflix met deze 12 superhandige tips
© PXimport
Huis

Haal alles uit Netflix met deze 12 superhandige tips

Netflix is één van de grootste en bekendste diensten om films, series en documentaires te streamen. De streamingdienst heeft zich door de jaren heen flink ontwikkeld en er zijn veel nieuwe functies toegevoegd. Er is dus een grote kans dat jij nog niet alles over Netflix weet. We geven je dan ook 12 tips om de streamingdienst te gebruiken.

We zijn erg enthousiast over Netflix. Technisch zit de dienst goed in elkaar. Zo is vrijwel het hele aanbod beschikbaar in Full-HD en zijn de nieuwste eigen titels ook beschikbaar in 4K-UHD. Ook de interface is prima voor elkaar. Navigeren gaat soepel en na het selecteren van de gewenste titel begint Netflix direct met spelen. Er is echter één ding waar we minder blij mee zijn en dat is dat het aanbod soms wat ondoorzichtig is. Gelukkig zijn er genoeg handigheidjes waarmee je orde schept in Netflix. Een waarschuwing vooraf: Netflix sleutelt regelmatig aan de dienst, dus wellicht dat sommige tips in dit artikel op het moment van lezen niet goed meer werken.

©PXimport

01 Netflix-abonnement upgraden

Wanneer je al een abonnement hebt, ben je waarschijnlijk niet gegaan voor de allerduurste variant. Waarschijnlijk heb je besloten dat een Basic-abonnement, waarbij je op één apparaat tegelijkertijd kunt kijken, voldoende is. Maar als je huishouden uit meer mensen bestaat, zul je al snel merken dat dat niet voldoende is. Dan is het goed om te weten dat je je abonnement heel eenvoudig kunt opwaarderen. Je doet dit door in te loggen bij Netflix, rechtsboven op je profielfoto te klikken en vervolgens op Account / Abonnement wijzigen. Je kunt nu met één druk op de knop je abonnement wijzigen. Naast Basic (7,99 euro per maand), kun je kiezen voor twee schermen (10,99 euro per maand, met als voordeel dat je ook in HD kunt kijken) en vier schermen (13,99 euro, met als voordeel dat je ook in UltraHD kunt kijken).

©PXimport

02 Gepersonaliseerd

Categorieën of genres worden getoond op basis van wat Netflix denkt wat jij leuk vindt. Het algoritme dat gebaseerd is op kijkgedrag en beoordelingen werkt voor ons goed. Als Netflix voorspelt dat iets leuk is, dan is dat vaak ook zo. Wanneer je een film of serie gekeken hebt, beoordeel deze dan altijd met een score. Zo weet het algoritme steeds beter wat je leuk vindt en krijg je relevante aanraders. Geef ook zeker een beoordeling als je iets niet leuk vindt. Doe je niets, dan heb je kans dat Netflix ervan uitgaat dat je het leuk vindt. De beoordelingen die je in Netflix ziet voor titels die je nog niet beoordeeld hebt, zijn niet per se de gemiddelde beoordelingen van andere gebruikers.

Het zijn deels voorspellingen van Netflix van hun verwachting wat jij ervan vindt. Een keerzijde van dit systeem is dat Netflix mogelijk films, series of genres verbergt die je misschien wel leuk vindt. Heeft iemand anders je account gebruikt en een titel gekeken die jij niets vindt? Dan kun je deze verwijderen via Account / Kijkactiviteit, je vindt deze optie onder Mijn profiel. Zo wordt deze titel niet gebruikt voor suggesties en het filteren van het aanbod. Beoordelingen vind je terug onder Account / Beoordelingen.

Je kunt beoordelingen weghalen, maar de scores ook eens doornemen als je smaak is veranderd. Belangrijk voor een goede werking van het algoritme is dat iedere gebruiker met zijn eigen account kijkt. Wil je ervaren hoe een nieuwe Netflix-gebruiker de dienst krijgt voorgeschoteld, dan kun je een nieuw profiel toevoegen via Profielen beheren / Profiel toevoegen. Je krijgt dan ook in een grotere mate standaardcategorieën te zien en geen categorieën gebaseerd op jouw kijkgedrag.

©PXimport

03 Nieuw en verdwijnend aanbod

Netflix voegt regelmatig nieuwe titels toe, maar is helaas een beetje geheimzinnig over wat er wanneer is toegevoegd. Het nieuwe aanbod is wel (deels) te zien in de categorie Nieuwkomers, maar heel handig is dat niet. Er zijn verschillende websites die inventariseren welke titels Netflix heeft toegevoegd. Websites die zich specifiek op de Nederlandse markt richten zijn onder andere www.netflix-nederland.nl en www.nuopnetflix.nl. Voor de Belgische markt is er www.netflixinbelgie.be.

Iedere site heeft zijn sterke punten. Zo biedt Flixfilms een snel overzicht van wat nieuw is, terwijl Netflix Nederland een lijst heeft met het complete aanbod, die je kunt sorteren op IMDb-score. Een ander probleem is achterhalen welke titels gaan verdwijnen. Netflix geeft bij individuele titels vlak voordat ze verdwijnen wel aan dat ze binnenkort niet meer beschikbaar zijn.

Hou je muiscursor boven een titel en klik op het pijltje naar beneden. Klik op Details en vervolgens op het pijltje naar rechts. Als een titel snel verdwijnt, zie je de vermelding Beschikbaarheid met een datum. Er is binnen Netflix echter geen lijst met alle titels die gaan verdwijnen. De eerder genoemde websites inventariseren dit, maar een website die dit naar onze smaak beter doet is http://uNoGS.com. Klik op Country details in het menu bovenin en zoek Netherlands in de lijst. Door te klikken op xx Videos about to expire zie je wat er binnenkort verdwijnt. Daarnaast laat de site ook zien wat er nieuw is.

©PXimport

Onmisbaar: Upflix

Websites die het nieuwe aanbod van Netflix inventariseren zijn handig, maar misschien lastig om tijdens het kijken snel te gebruiken. Eén van de beste manieren om alles uit Netflix te halen is de app Upflix, die beschikbaar is voor iOS en Android. Upflix laat per dag zien wat er is toegevoegd. Behalve om te zien wat er nieuw is, is Upflix ook handig om in het aanbod te zoeken. In Upflix wordt het aanbod verdeeld in veel meer genres dan in Netflix zelf, het zijn de 'geheime' genres waar we elders in dit artikel aandacht aan besteden. Handig is dat ook nog eens kunt filteren op Netflix-, Flixster, IMDb- en Rotten Tomatoes-scores. Heb je iets leuks gevonden, dan kun je het direct afspelen in de Netflix-app of de reviews op Netflix, IMDb of Rotten Tomatoes lezen. Weet je helemaal niet wat je wilt kijken, dan kun je een draai aan het rad van fortuin geven en een willekeurige titel kijken. Upflix bevat reclame die je kunt afkopen voor 99 cent.

04 Aanbod andere landen

Behalve in Nederland is Netflix ook in vrijwel alle andere landen actief. Omdat er per land onderhandeld wordt over het aanbod zitten er grote verschillen tussen wat je in landen kunt kijken. Vooral in thuisland Verenigde Staten en Canada is er veel recent Engelstalig aanbod. Sommige titels zijn dan weer alleen in andere landen zoals het Verenigd Koninkrijk beschikbaar. Wie alles wil zien, ontkomt er dus niet aan om diverse landen te gebruiken.

Er zijn diverse websites waar je kunt zoeken in het aanbod van de Netflix-regio's. Naast het eerder genoemde http://uNoGS.com is FlixSearch een handige site. Tik een titel in en de site zal je tonen in welk land deze titel beschikbaar is. Heb je een titel in een ander land gevonden die je wilt kijken, dan moet je je afspeelapparaat uiteraard wel overschakelen naar een andere regio. Helaas wordt dat steeds lastiger gemaakt, het is dan ook maar de vraag in hoeverre zoeken in het aanbod van andere landen nog nuttig is.

©PXimport

05 Verborgen subgenres

Op de achtergrond heeft Netflix meer genres dan aan de gebruiker getoond worden. Al deze genres hebben een uniek nummer. Zo zie je in Netflix bijvoorbeeld het genre Sci-Fi, aan de achterkant zijn er onder andere de (sub)genres Alien Sci-Fi, Anime Sci-Fi, Classic Sci-Fi & Fantasy, Cult Sci-Fi & Fantasy, Sci-Fi Horror Movies en Sci-Fi Dramas. Er zijn diverse websites die deze (sub)genres inventariseren en je de bijbehorende nummers tonen. Whatsonnetflix.com is bijvoorbeeld erg handig.

Je kunt nadat je bent aangemeld bij Netflix direct naar een genre gaan door de url www.netflix.com/browse/genre/### in je browser in te voeren, waarbij je de drie hekjes vervangt door het nummer van het gewenste genre. Het is een beetje onzinnig om alle nummers uit je hoofd te leren. Daarbij komen er regelmatig nieuwe genres bij en verdwijnen sommigen ook weer. Gelukkig hoef je niet per se zelf de nummers in te voeren. Met de plug-in Netflix Super Browse voor Chrome voeg je een keuzelijst met alle geheime categorieën aan Netflix toe. Kies in het menu Meer hulpprogramma's / Extensies en klik op Meer extensies toevoegen. Zoek op netflix super browse en klik op Toevoegen aan Chrome en vervolgens op Extensie toevoegen. Heb je de extensie geïnstalleerd, dan bevat Netflix het nieuwe menu Super Browse waarin je alle (sub)categorieën kunt zien en direct kunt kiezen.

©PXimport

06 Externe beoordelingen

Binnen Netflix heeft iedere titel een score die deels wordt aangepast aan jouw (historische) smaak. Het is een goede richtlijn, maar wij gebruiken ook andere sites als IMDb of Rotten Tomatoes om te bepalen of een titel de moeite waard is.

07 Eigen ondertiteling

Alle buitenlandse titels op de Nederlandse Netflix zijn voorzien van Nederlandstalige ondertiteling. Sommige series en films zijn daarnaast voorzien van andere talen. Helaas is hier geen lijn in te ontdekken. Zelfs binnen dezelfde serie komt het voor dat het ene seizoen wel is voorzien van Engelstalige ondertiteling, terwijl dat bij het andere seizoen niet het geval is. Je kunt zelf ondertitels toevoegen, deze kun je bijvoorbeeld hier downloaden.  Op dit soort sites zoek je op de titel van de film of de serie en download je het gewenste resultaat. Het kan voorkomen dat een ondertitelingssite verdwijnt, want hoe onlogisch het ook klinkt, het aanbieden van ondertiteling zonder toestemming is illegaal. Stichting Brein heeft in het verleden ondertitelingssites zoals Bierdopje.com offline gedwongen.

Netflix ondersteunt de populaire ondertitelingsformaten als srt of sub echter niet, je kunt alleen dfxp-ondertitels gebruiken.

Een groot probleem is dit niet, je kunt ondertitels converteren naar het juiste formaat. Een site die dit doet voor srt-bestanden en zich specifiek op Netflix richt, is SubFlicks. Klik op Choose Subtitle File en open het srt-bestand en klik op Download. Eventueel kun je met de optie Resync Subtitle de tijdsweergave van de ondertitels aanpassen als de ondertitels achterlopen. Voldoet deze site niet, dan kun je een beroep doen op Subtitle Edit, dat je hier kunt downloaden. In het kader 'Ondertitels omzetten met Subtitle Edit' vind je meer informatie. Heb je de ondertitels in het juiste formaat, dan kun de ondertiteling inladen in Netflix. Gebruik je de Silverlight-speler in Internet Explorer of Firefox, dan kun je op de video klikken met Shift+Alt. Nu opent het menu Diagnostics. Kies Load Custom DFX File en open het gewenste ondertitelingsbestand. Steeds vaker wordt Silverlight niet meer gebruikt en wordt je video afgespeeld in de HTML5-speler die het menu Diagnostics niet meer bevat. In Chrome wordt alleen HTML5 gebruikt.

Je kunt in Chrome nog steeds je eigen ondertitels gebruiken via de browserextensie Super Netflix. Klik op deze website onderaan op Super Netflix (Chrome Extensions) en klik op de knop Toevoegen aan Chrome. Speel de titel waar je de ondertitels aan wilt toevoegen af en gebruik de toetsencombinatie Ctrl+Alt+Shift+T. De ondertiteling is nu beschikbaar in het standaardmenu voor ondertitels en wordt automatisch geselecteerd.

©PXimport

Ondertitels omzetten met Subtitle Edit

Klik op Bestand / Openen en selecteer je gedownloade ondertiteling. Klik vervolgens opnieuw op Bestand en kies Opslaan. Kies bij Opslaan als voor Timed Tekst 1.0 en klik op Opslaan. De ondertiteling wordt opgeslagen met de extensie .xml. Deze kun je veranderen in .dfxp waarna je hem kunt openen in Netflix. Blijkt dat de ondertiteling niet helemaal (lip)synchroon loopt, dan kun je in Subtitle Edit via Synchroniseren / Verschuiven de tijdsweergave aanpassen. Je kunt de ondertitels dan het beste vergelijken met Netflix' eigen Nederlandse ondertiteling. Pauzeer de film op een bepaalde tijd en kijk welke Nederlandse zin er in beeld staat. In Subtitle Edit zie je alle zinnen onder elkaar staan met een start- en eindtijd, zoek dezelfde zin als in de Nederlandse ondertiteling en reken het verschil uit tussen de starttijd en de in Netflix getoonde tijd. Dat is het aantal seconden waarmee je de ondertiteling moet aanpassen.

©PXimport

08 Gebruik Mijn lijst

Zoals je in de rest van dit artikel kunt lezen, zijn browserextensies bijna onmisbaar om alles uit Netflix te halen. Die kun je uiteraard niet op je smart-tv of ander afspeelapparaat installeren. Gelukkig bevat Netflix in de vorm van Mijn lijst een onderdeel waarin je titels kunt bewaren. Je kunt hierdoor titels zoeken op de website die je eventueel hebt verbeterd met extensies, de titels toevoegen aan je lijst en ze afspelen op je televisie. Aan de functie Mijn lijst valt nog wel iets te verbeteren. In Nederland is het niet mogelijk om zelf de volgorde van je lijst te bepalen. De lijst wordt in een volgorde gezet waarvan Netflix verwacht dat dat de volgorde is waarin je de titels wilt bekijken.

Via de interface kun je de volgorde niet veranderen, maar het kan wél door direct naar de link voor Amerikaanse gebruikers te surfen. Open nadat je bent ingelogd deze pagina en kies Handmatige rangschikking. Ga terug naar het hoofdscherm en klik op Mijn lijst zodat deze opent op een eigen pagina. Je zult zien dat je lijst nu verticaal gerangschikt is in plaats van een scherm met posters. Door je muiscursor boven een titel te houden verandert de cursor in een handje en kun je de titel naar de gewenste positie in je lijst slepen. Een ander voordeel van de nieuwe verticale weergave is dat er een kolom is toegevoegd waarin getoond wordt wanneer snel te verdwijnen titels verwijderd worden.

©PXimport

Op goed geluk

Weet je echt niet meer wat je moet kijken? Dan kun je gebruik maken van een Netflix-roulette waarmee je een random titel tevoorschijn tovert die voldoet aan de door jou gestelde grenzen zoals genre, Netflix-beoordeling en IMDb-beoordeling. In de app Upflix vind je een roulette door op het rode rondje met roulette-pictogram te klikken. 

©PXimport

09 Verborgen menu

Netflix heeft een verborgen menu waarin je zaken rond het afspelen van je stream kunt aanpassen. Dat gaat iets verder dan de standaardkeuzes die je krijgt in het gewone menu van de video die je afspeelt. Met de toetscombinatie Ctrl + Alt + Shift + S krijg je een pop-up te zien met instellingen voor de bitrate en het CDN (Content Delivery Network). Als doorsnee gebruiker wil je hier niet al te veel in veranderen, omdat standaard de best mogelijke instellingen worden gekozen, maar als je tegelijkertijd iets aan het downloaden bent, kan het handig zijn de bitrate handmatig aan te passen.

Met een andere sneltoets, Ctrl + Alt + Shift + D, komt er een handige layer met statistieken over je video. Daarin kun je zaken als de framerate, buffergrootte en latency bekijken. Aanpassingen doen kan hier niet, het is puur informatievoorziening. Nog niet genoeg? Ctrl + Alt + Shift + L geeft je nóg meer info over de video. Op de Mac verander je Alt door de Option-toets.

©PXimport

10 Rommel verwijderen

Het mooie van profielen is dat je de content die je partner kijkt, gescheiden kunt houden van de content die je zelf kijkt. Of beter nog: van de content die je kinderen kijken. Het nadeel is echter dat wij mensen nogal lui van aard zijn. En als je kinderen heel, heel graag Blaze en de Monsterwielen willen kijken en jij toch zelf de afstandsbediening in beheer hebt, is de kans klein dat je de moeite neemt om van profiel over te schakelen. Met als gevolg dat Netflix in de toekomst allerlei tekenfilms zal aanraden. Dan is het goed om te weten dat je je kijkgeschiedenis kunt wissen. Klik rechtsboven op je profielfoto en daarna op Account / Kijkactiviteit. Je kunt nu heel eenvoudig de content die je niet geassocieerd wilt hebben met je profiel uit je geschiedenis verwijderen. Gaat dat niet snel genoeg? Dan kun je ook je hele profiel verwijderen en opnieuw aanmaken, maar dan ben je wel ál je geschiedenis kwijt.

©PXimport

Streams opnemen, mag dat?

In de laatste tip van dit artikel laten we je zien hoe je streams kunt opnemen van Netflix, zodat je ze later terug kunt kijken. Maar wat vindt Netflix daar eigenlijk van, en mág Netflix daar iets van vinden? Dit vraagstuk is al zo oud als de mogelijkheid om televisieprogramma’s op te nemen en later terug te kijken. Timeshifting heet dat. Timeshifting is toegestaan, omdat er feitelijk niet zo veel verandert: je kijkt hetzelfde programma op hetzelfde apparaat, maar dan op het tijdstip dat je beter uitkomt. Ga je echter streams opnemen van Netflix op je pc, en later terugkijken op je tablet, dan is dat niet alleen Timeshifting, maar ook Place shifting. Daar wordt Netflix niet gelukkig van, want dergelijk gebruik zet de afspraken met z’n contentproviders onder druk (immers, opnemen betekent de mogelijkheid tot verspreiden). Het goede nieuws? Zolang je niet tien streams tegelijk opneemt, is het voor Netflix niet mogelijk om te zien of jij naar een programma kijkt of dat PlayOn dat doet. En waarom zou je tien streams tegelijk opnemen als het voor eigen gebruik is?

11 Streams opnemen

Tot slot een optie waar we heel gelukkig van worden: Netflix-streams opnemen. Waarom? Omdat wij in het vliegtuig, de trein of waar dan ook niet afhankelijk willen zijn van onze verbinding of databundel. De dienst PlayOn kost je wel wat geld, namelijk 20 dollar per jaar, maar in dat jaar kun je flink wat opnemen. Daarbij heb je een levenslang account voor omgerekend circa 35 dollar. Wanneer je een account hebt aangemaakt, download en installeer je de software, waarna je inlogt met je PlayOn-account. Vervolgens klik je op My account / Channels en op Netflix. Vul nu je accountgegevens in en klik op Test en vervolgens op OK. Klik, bijvoorbeeld, op het seizoen van de serie die je wilt opnemen en daarna op Record all. Het opnemen zal direct beginnen. Let op: dit is realtime, dus tien uur aan video duurt ook tien uur om op te nemen. Een prima klusje voor je pc als je ligt te slapen dus. Via de Windows 10 Netflix-applicatie is het mogelijk om films en series te downloaden en op te slaan.

©PXimport

Voor je telefoon of tablet is dit een stuk makkelijker. Netflix heeft een functie toegevoegd waarmee je je favoriete films en series gewoon kunt downloaden op je apparaat, om ze daarna te bekijken wanneer jij daar behoefte aan hebt. 

©PXimport

12 Gratis kijken

Er zijn ontzettend veel abonnees in Nederland, maar ook nog genoeg mensen die niet weten of het platform wel geschikt voor ze is. Netflix bood aanvankelijk de optie om de streamingdiensten maand lang gratis te gebruiken, maar helaas is deze mogelijkheid er niet meer. Gelukkig zijn er sinds kort wel enkele films en series gratis te bekijken. Door op deze link te klikken kom je op een speciale Netflix-pagina uit, waar een beperkt aantal gratis films en series te vinden is uit het Netflix Originals-aanbod.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 nieuwe smartphones van Samsung
© Samsung
Huis

Waar voor je geld: 5 nieuwe smartphones van Samsung

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een gloednieuwe smartphone van Samsung? Deze toestellen zijn vers van de pers!

Samsung Galaxy S25

Samsung fabriceert zijn recent verschenen Galaxy S25 in meer dan twintig uitvoeringen. Op dit moment is het basismodel met 128 GB lokale opslag in de kleurstellingen groen, zilver, lichtblauw en donkerblauw breed verkrijgbaar. Wil je een toestel met meer opslagruimte, dan kun je een exemplaar met 256 GB (groen/zilver/lichtblauw/donkerblauw) of 512 GB (groen/zilver/lichtblauw/donkerblauw) opslag overwegen. De Galaxy S25 is naar huidige maatstaven een compacte smartphone met een amoledscherm van 6,2 inch. Pluspunten zijn de behoorlijke resolutie van 2340 × 1080 pixels en hoge vernieuwingsfrequentie van 120 hertz. Animaties en videobeelden verschijnen dus vloeiend in beeld.

Als alternatief voor Samsungs eigen processor gebruikt het Koreaanse merk voor de Galaxy S25-serie ditmaal een exemplaar van Qualcomm. Een goede keuze, want de Snapdragon 8 Elite is pijlsnel. Acht rekenkernen zijn afgeregeld op een maximale kloksnelheid van 4,47 GHz. Daarnaast heeft het toestel 12 GB RAM. Zoveel werkgeheugen is geen overbodige luxe, want je hebt toegang tot verschillende veeleisende AI-functies. De achterzijde heeft drie kwalitatieve camera's. Dankzij 3× optische zoom haal je objecten zonder pixelverlies dichterbij. Verder kun je zéér scherpe 8K-video's maken. Neem de Galaxy S25 gerust overal mee naartoe, want de aluminium behuizing is volledig water- en stofdicht.

Samsung Galaxy S25+

Onder de naam Galaxy S25+ brengt Samsung zijn nieuwe paradepaardje ook in een groter formaat op de markt. Het 6,7inch-amoledscherm telt 3120 × 1440 pixels. Deze hoge resolutie resulteert in een indrukwekkende pixeldichtheid van 513 ppi. Vergeleken met de eerder besproken Galaxy S25 (416 ppi)  scheelt dat aanzienlijk. Kijk dus naar haarscherpe Netflix-streams en YouTube-filmpjes. Door het nogal platte ontwerp valt het gewicht van 190 gram voor een smartphone van dit formaat erg mee. De behuizing voldoet aan de IP68-norm, waardoor het toestel bestand is tegen water en stof.

De processor, het werkgeheugen en de camera's zijn gelijk aan die van de Galaxy S25. Wel is er een ruimere accu met een capaciteit van 4900 mAh ingebouwd. Volgens het Koreaanse merk kun je daarmee tot dertig uur achtereen video's afspelen. Het basismodel van de plus-editie bevat met 256 GB bovendien meer opslag. Kies tussen de kleurstellingen groen, zilver, lichtblauw en donkerblauw. Verder is de Galaxy S25+ ook met 512 GB opslagruimte (groen/zilver/lichtblauw/donkerblauw) te koop. Meer weten? Lees dan onze Galaxy S25 Plus-review.

Samsung Galaxy S25 Ultra

Kan het jou niet groot genoeg? De Galaxy S25 Ultra is het recentste vlaggenschip van Samsung. Dankzij het riante 6,9inch-amoledscherm van 3120 × 1440 pixels heb je min of meer een minitablet in handen. De fabrikant levert dan ook een stylus mee. Daarmee maak je (aan)tekeningen en voer je nauwkeurige fotocorrecties uit. Ondanks het ruime formaat is de Galaxy S25 Ultra nogal licht. Dit apparaat van 218 gram kun je dan ook langdurig vasthouden. De accu heeft een respectabele capaciteit van 5000 mAh. Volgens de specificaties kun je daarmee tot 31 uur achtereen video's afspelen.

Aan rekenkracht geen gebrek! Net als de andere S25-modellen is de rappe Qualcomm Snapdragon 8 Elite verantwoordelijk voor de prestaties. Dat gecombineerd met 12 GB werkgeheugen zorgt ervoor dat je soepel complexe AI-taken uitvoert en veeleisende 3D-games speelt. Een verschil met de eerder besproken S25-toestellen is dat de camera van het Ultra-model 5× optische zoom ondersteunt. Je kunt dus zonder kwaliteitsverlies een eindje inzoomen. Het recente besturingssysteem Android 15 is voorgeïnstalleerd op een opslagdrager van 256 GB. Kies tussen een zwarte, grijze, zilverkleurige en blauwe uitvoering. Tegen een meerprijs is de Galaxy S25 Ultra ook met 512 GB (zwart/grijs/zilver/blauw) en zelfs 1 TB (zwart/grijs/zilver/blauw) verkrijgbaar. In onze Galaxy S25 Ultra-review lees je meer over dit model.

Samsung Galaxy S24 FE

Zoek je een betaalbare smartphone met een groot scherm en goede prestaties? Dan is de Samsung Galaxy S24 FE een uitstekende keuze. Samsungs eigen Exynos 2400e-processor vormt het hart van dit toestel. De genoemde chipset heeft maar liefst tien rekenkernen, waarbij de rapste core is geklokt op een snelheid van 3,1 GHz. Dankzij 8 GB werkgeheugen gebruik je probleemloos meerdere zware apps tegelijk. Bovendien kun je met dit toestel ook prima gamen. Een ander pluspunt is de lange updateondersteuning tot 31 oktober 2031.

De Galaxy S24 FE heeft een ruim amoledscherm van 6,7 inch. Met een resolutie van 2340 × 1080 pixels en vernieuwingsfrequentie van 120 hertz zijn de beeldprestaties dik in orde. De hoofdcamera ondersteunt een resolutie van 50 megapixel. Bovendien kun je tot 3× optisch inzoomen en in 8K-kwaliteit filmen. De goedkoopste uitvoering van de Galaxy S24 FE bevat 128 GB interne opslag. Kies tussen de kleuren zwart, blauw, groen en geel. Als je meer gegevens wilt opslaan, koop je een exemplaar met 256 GB opslagruimte (zwart/blauw/groen/geel). Lees voor meer informatie deze positieve review op ID.nl.

Samsung Galaxy A16 5G

De Samsung Galaxy A16 5G is goedkoop én heeft ook nog eens een lange verwachte levensduur. Het Koreaanse elektronicaconcern biedt namelijk tot 31 oktober 2030 updateondersteuning. Dit toestel is geschikt voor mensen die hun smartphone voornamelijk voor basistaken gebruiken, zoals appen, internetbankieren, fotograferen en eenvoudige spelletjes spelen. Het toestel bevat 128 GB interne opslag en 4 GB werkgeheugen. Je kiest tussen een donkerblauwe, lichtgrijze en groene versie. Als je meer gegevens wilt opslaan, prik je een eigen microSD-kaart van maximaal 1,5 TB in de behuizing.

Gunstig is het grote 6,7inch-amoledscherm van 2340 × 1080 pixels. Dat is ruim genoeg om onderweg bijvoorbeeld sportwedstrijden of tv-programma's te volgen. Voor fotografiedoeleinden heeft de Galaxy A16 5G in totaal vier camera's. De hoofdlens ondersteunt een resolutie van 50 megapixel. Je kunt alles dus haarfijn vastleggen! Het hier besproken model kan overweg met snelle 5G-netwerken. Heb jij genoeg aan 4G? In dat geval is de lager geprijsde Samsung Galaxy A16 4G een interessante kandidaat. Kies tussen de kleuren zwartgrijs en groen.

▼ Volgende artikel
Zo maak je tóch screenshots op Android als een app dat niet toestaat
Huis

Zo maak je tóch screenshots op Android als een app dat niet toestaat

Ondanks het feit dat Android een ontzettend open platform is waar je veel dingen zelf op kunt instellen, loop je soms tegen een beperking aan. Zo kan het zijn dat je in sommige apps geen screenshot mag maken. Maar mág niet betekent niet kán niet ... Toch een screenshot nodig? Probeer dan deze manieren!

⏱ Geen tijd om het complete artikel te lezen maar toch een screenshot nodig? Doe dan dit:

1. Zet Schermopname aan (staat meestal in het snelmenu) 2. Begin met het opnemen van je scherm 3. Na het opnemen speel je de video af 4. Pauzeer op het frame dat je wilt screenshotten 5. Maak nu het screenshot zoals je dat normaliter doet

Lukt dit niet? Vraag het dan aan Google Assistent.

Lees ook: Deze 4 functies maken Android 15 bijzonder

Hoe vaak doe je het niet: even snel een screenshot maken van wat er op het scherm gebeurt. Zo kun je aan een ander laten zien wat jij ziet, waardoor diegene je kan helpen. Of je wilt iets vastleggen voor later. Wat je reden ook is: het is vervelend als blijkt dat een Android-app het maken van screenshots geblokkeerd heeft. Dit komt zelden voor, maar specifieke apps hebben dergelijke beperkingen – denk aan bankapps en berichtendiensten. Soms is het een kwestie van een schuifregelaar omzetten in de instellingen van een app, maar in veel andere gevallen is het onmogelijk.

In vrijwel alle gevallen heeft dit met privacy en beveiliging te maken. Zo beperkt een bankapp deze functie om te voorkomen dat je persoonlijke gegevens lekken. Browserapps beperken de functionaliteit daarnaast soms in de privémodus (of incognito), zodat bepaalde zaken daadwerkelijk privé blijven. Berichtendiensten doen dit soms bij kortstondige of privéberichten, zodat anderen die niet te zien kunnen krijgen. En videostreamingdiensten bouwen dit soort beperkingen in in de strijd tegen piraterij: zo kunnen beelden niet op een ongeoorloofde manier gedeeld worden.

⚠️ Tegen de gebruiksvoorwaarden Als je een screenshot maakt in een app die dat normaal gesproken niet toestaat, kan dat in strijd zijn met bepaalde wetten, regels of richtlijnen. Je bent dus zelf verantwoordelijk voor eventuele gevolgen, mochten die zich voordoen.

Een video-opname maken

Je kunt op verschillende manieren een screenshot maken binnen een app die dat normaliter niet toestaat. Zo kun je, hoe omslachtig dit ook klinkt, een video-opname maken. We bedoelen dan niet met een andere smartphone of camera, maar door gebruik te maken van de ingebouwde video-opnamefunctie. De meeste Android-smartphones hebben namelijk de optie Schermopname, binnen het snelmenu (dat is het menu dat je van boven naar beneden trekt). Als je de tegel ziet staan (misschien moet je hem eerst nog toevoegen), dan kun je als volgt te werk gaan.

• Trek het snelmenu naar beneden
• Zoek de optie
Schermopname op (het kan zijn dat die een pagina verderop zit of verstopt zit onder de knop Bewerken)
• Zet
Schermopname aan
• Begin met het opnemen van je scherm
• Na het opnemen speel je de video af
• Pauzeer op het frame dat je wilt screenshotten
• Maak nu het screenshot zoals je dat normaliter doet

Deze methode is echter niet volledig waterdicht. Het kan zijn dat een applicatie niet alleen het maken van een screenshot blokkeert, maar ook Schermopname. In dat geval kun je proberen de opname vanaf het thuisscherm te starten en vervolgens de app te openen. Het kan gebeuren dat de app dan niet in beeld komt tijdens het opnemen. Lukt dat ook niet Gelukkig is er nog een andere optie.

Vraag het aan Google Assistent

Je kunt Google Assistent vragen om het voor je te doen. Vaak blokkeren apps het maken van screenshots via de gebruikelijke manier (zoals volumeknop omlaag + powerknop), maar laten ze het met een omweg toch toe. Aangezien de Google Assistent op vrijwel elke Android-telefoon staat, kan dit een handige back-up zijn voor iedereen tegen de beperkingen aanloopt. Via het korte stappenplan leggen we je uit hoe je te werk gaat. Zo hoef je geen knoppencombinaties te gebruiken.

• Open de app (en het onderdeel) waarvan je een screenshot wilt maken
• Spreek Google Assistent aan (dit kan meestal met het commando
'Hey Google')
• Geef nu het commando '
maak een screenshot'
• De Assistent maakt direct een screenshot

Helaas is ook deze methode niet altijd succesvol. Sommige apps hebben een hardnekkige screenshotbescherming die helaas lastig te omzeilen is. Zie je na het maken van de afbeelding een zwart of leeg scherm? Dan is dat de reden.

Het kan zijn dat op jouw smartphone Google Assistent vervangen is door Google Gemini; maar de werking is hetzelfde. Mocht je de stemassistenten uitgeschakeld hebben, vergeet ze dan niet opnieuw te activeren via de instellingen van je toestel.

Niet voor screenshots, wel voor je smartphone:

De beste screenprotectors