Haal alles uit Netflix met deze 12 superhandige tips

© PXimport

Haal alles uit Netflix met deze 12 superhandige tips

Televisie

Geplaatst: 31 augustus 2022 - 09:37

Aangepast: 17 november 2022 - 10:01

Jeroen Boer

Netflix is één van de grootste en bekendste diensten om films, series en documentaires te streamen. De streamingdienst heeft zich door de jaren heen flink ontwikkeld en er zijn veel nieuwe functies toegevoegd. Er is dus een grote kans dat jij nog niet alles over Netflix weet. We geven je dan ook 12 tips om de streamingdienst te gebruiken.

We zijn erg enthousiast over Netflix. Technisch zit de dienst goed in elkaar. Zo is vrijwel het hele aanbod beschikbaar in Full-HD en zijn de nieuwste eigen titels ook beschikbaar in 4K-UHD. Ook de interface is prima voor elkaar. Navigeren gaat soepel en na het selecteren van de gewenste titel begint Netflix direct met spelen. Er is echter één ding waar we minder blij mee zijn en dat is dat het aanbod soms wat ondoorzichtig is. Gelukkig zijn er genoeg handigheidjes waarmee je orde schept in Netflix. Een waarschuwing vooraf: Netflix sleutelt regelmatig aan de dienst, dus wellicht dat sommige tips in dit artikel op het moment van lezen niet goed meer werken.

© PXimport

01 Netflix-abonnement upgraden

Wanneer je al een abonnement hebt, ben je waarschijnlijk niet gegaan voor de allerduurste variant. Waarschijnlijk heb je besloten dat een Basic-abonnement, waarbij je op één apparaat tegelijkertijd kunt kijken, voldoende is. Maar als je huishouden uit meer mensen bestaat, zul je al snel merken dat dat niet voldoende is. Dan is het goed om te weten dat je je abonnement heel eenvoudig kunt opwaarderen. Je doet dit door in te loggen bij Netflix, rechtsboven op je profielfoto te klikken en vervolgens op Account / Abonnement wijzigen. Je kunt nu met één druk op de knop je abonnement wijzigen. Naast Basic (7,99 euro per maand), kun je kiezen voor twee schermen (10,99 euro per maand, met als voordeel dat je ook in HD kunt kijken) en vier schermen (13,99 euro, met als voordeel dat je ook in UltraHD kunt kijken).

© PXimport

02 Gepersonaliseerd

Categorieën of genres worden getoond op basis van wat Netflix denkt wat jij leuk vindt. Het algoritme dat gebaseerd is op kijkgedrag en beoordelingen werkt voor ons goed. Als Netflix voorspelt dat iets leuk is, dan is dat vaak ook zo. Wanneer je een film of serie gekeken hebt, beoordeel deze dan altijd met een score. Zo weet het algoritme steeds beter wat je leuk vindt en krijg je relevante aanraders. Geef ook zeker een beoordeling als je iets niet leuk vindt. Doe je niets, dan heb je kans dat Netflix ervan uitgaat dat je het leuk vindt. De beoordelingen die je in Netflix ziet voor titels die je nog niet beoordeeld hebt, zijn niet per se de gemiddelde beoordelingen van andere gebruikers.

Het zijn deels voorspellingen van Netflix van hun verwachting wat jij ervan vindt. Een keerzijde van dit systeem is dat Netflix mogelijk films, series of genres verbergt die je misschien wel leuk vindt. Heeft iemand anders je account gebruikt en een titel gekeken die jij niets vindt? Dan kun je deze verwijderen via Account / Kijkactiviteit, je vindt deze optie onder Mijn profiel. Zo wordt deze titel niet gebruikt voor suggesties en het filteren van het aanbod. Beoordelingen vind je terug onder Account / Beoordelingen.

Je kunt beoordelingen weghalen, maar de scores ook eens doornemen als je smaak is veranderd. Belangrijk voor een goede werking van het algoritme is dat iedere gebruiker met zijn eigen account kijkt. Wil je ervaren hoe een nieuwe Netflix-gebruiker de dienst krijgt voorgeschoteld, dan kun je een nieuw profiel toevoegen via Profielen beheren / Profiel toevoegen. Je krijgt dan ook in een grotere mate standaardcategorieën te zien en geen categorieën gebaseerd op jouw kijkgedrag.

© PXimport

03 Nieuw en verdwijnend aanbod

Netflix voegt regelmatig nieuwe titels toe, maar is helaas een beetje geheimzinnig over wat er wanneer is toegevoegd. Het nieuwe aanbod is wel (deels) te zien in de categorie Nieuwkomers, maar heel handig is dat niet. Er zijn verschillende websites die inventariseren welke titels Netflix heeft toegevoegd. Websites die zich specifiek op de Nederlandse markt richten zijn onder andere www.netflix-nederland.nl en www.nuopnetflix.nl. Voor de Belgische markt is er www.netflixinbelgie.be.

Iedere site heeft zijn sterke punten. Zo biedt Flixfilms een snel overzicht van wat nieuw is, terwijl Netflix Nederland een lijst heeft met het complete aanbod, die je kunt sorteren op IMDb-score. Een ander probleem is achterhalen welke titels gaan verdwijnen. Netflix geeft bij individuele titels vlak voordat ze verdwijnen wel aan dat ze binnenkort niet meer beschikbaar zijn.

Hou je muiscursor boven een titel en klik op het pijltje naar beneden. Klik op Details en vervolgens op het pijltje naar rechts. Als een titel snel verdwijnt, zie je de vermelding Beschikbaarheid met een datum. Er is binnen Netflix echter geen lijst met alle titels die gaan verdwijnen. De eerder genoemde websites inventariseren dit, maar een website die dit naar onze smaak beter doet is http://uNoGS.com. Klik op Country details in het menu bovenin en zoek Netherlands in de lijst. Door te klikken op xx Videos about to expire zie je wat er binnenkort verdwijnt. Daarnaast laat de site ook zien wat er nieuw is.

© PXimport

Onmisbaar: Upflix

04 Aanbod andere landen

Behalve in Nederland is Netflix ook in vrijwel alle andere landen actief. Omdat er per land onderhandeld wordt over het aanbod zitten er grote verschillen tussen wat je in landen kunt kijken. Vooral in thuisland Verenigde Staten en Canada is er veel recent Engelstalig aanbod. Sommige titels zijn dan weer alleen in andere landen zoals het Verenigd Koninkrijk beschikbaar. Wie alles wil zien, ontkomt er dus niet aan om diverse landen te gebruiken.

Er zijn diverse websites waar je kunt zoeken in het aanbod van de Netflix-regio's. Naast het eerder genoemde http://uNoGS.com is FlixSearch een handige site. Tik een titel in en de site zal je tonen in welk land deze titel beschikbaar is. Heb je een titel in een ander land gevonden die je wilt kijken, dan moet je je afspeelapparaat uiteraard wel overschakelen naar een andere regio. Helaas wordt dat steeds lastiger gemaakt, het is dan ook maar de vraag in hoeverre zoeken in het aanbod van andere landen nog nuttig is.

© PXimport

05 Verborgen subgenres

Op de achtergrond heeft Netflix meer genres dan aan de gebruiker getoond worden. Al deze genres hebben een uniek nummer. Zo zie je in Netflix bijvoorbeeld het genre Sci-Fi, aan de achterkant zijn er onder andere de (sub)genres Alien Sci-Fi, Anime Sci-Fi, Classic Sci-Fi & Fantasy, Cult Sci-Fi & Fantasy, Sci-Fi Horror Movies en Sci-Fi Dramas. Er zijn diverse websites die deze (sub)genres inventariseren en je de bijbehorende nummers tonen. Whatsonnetflix.com is bijvoorbeeld erg handig.

Je kunt nadat je bent aangemeld bij Netflix direct naar een genre gaan door de url www.netflix.com/browse/genre/### in je browser in te voeren, waarbij je de drie hekjes vervangt door het nummer van het gewenste genre. Het is een beetje onzinnig om alle nummers uit je hoofd te leren. Daarbij komen er regelmatig nieuwe genres bij en verdwijnen sommigen ook weer. Gelukkig hoef je niet per se zelf de nummers in te voeren. Met de plug-in Netflix Super Browse voor Chrome voeg je een keuzelijst met alle geheime categorieën aan Netflix toe. Kies in het menu Meer hulpprogramma's / Extensies en klik op Meer extensies toevoegen. Zoek op netflix super browse en klik op Toevoegen aan Chrome en vervolgens op Extensie toevoegen. Heb je de extensie geïnstalleerd, dan bevat Netflix het nieuwe menu Super Browse waarin je alle (sub)categorieën kunt zien en direct kunt kiezen.

© PXimport

06 Externe beoordelingen

Binnen Netflix heeft iedere titel een score die deels wordt aangepast aan jouw (historische) smaak. Het is een goede richtlijn, maar wij gebruiken ook andere sites als IMDb of Rotten Tomatoes om te bepalen of een titel de moeite waard is.

07 Eigen ondertiteling

Alle buitenlandse titels op de Nederlandse Netflix zijn voorzien van Nederlandstalige ondertiteling. Sommige series en films zijn daarnaast voorzien van andere talen. Helaas is hier geen lijn in te ontdekken. Zelfs binnen dezelfde serie komt het voor dat het ene seizoen wel is voorzien van Engelstalige ondertiteling, terwijl dat bij het andere seizoen niet het geval is. Je kunt zelf ondertitels toevoegen, deze kun je bijvoorbeeld hier downloaden.  Op dit soort sites zoek je op de titel van de film of de serie en download je het gewenste resultaat. Het kan voorkomen dat een ondertitelingssite verdwijnt, want hoe onlogisch het ook klinkt, het aanbieden van ondertiteling zonder toestemming is illegaal. Stichting Brein heeft in het verleden ondertitelingssites zoals Bierdopje.com offline gedwongen.

Netflix ondersteunt de populaire ondertitelingsformaten als srt of sub echter niet, je kunt alleen dfxp-ondertitels gebruiken.

Een groot probleem is dit niet, je kunt ondertitels converteren naar het juiste formaat. Een site die dit doet voor srt-bestanden en zich specifiek op Netflix richt, is SubFlicks. Klik op Choose Subtitle File en open het srt-bestand en klik op Download. Eventueel kun je met de optie Resync Subtitle de tijdsweergave van de ondertitels aanpassen als de ondertitels achterlopen. Voldoet deze site niet, dan kun je een beroep doen op Subtitle Edit, dat je hier kunt downloaden. In het kader 'Ondertitels omzetten met Subtitle Edit' vind je meer informatie. Heb je de ondertitels in het juiste formaat, dan kun de ondertiteling inladen in Netflix. Gebruik je de Silverlight-speler in Internet Explorer of Firefox, dan kun je op de video klikken met Shift+Alt. Nu opent het menu Diagnostics. Kies Load Custom DFX File en open het gewenste ondertitelingsbestand. Steeds vaker wordt Silverlight niet meer gebruikt en wordt je video afgespeeld in de HTML5-speler die het menu Diagnostics niet meer bevat. In Chrome wordt alleen HTML5 gebruikt.

Je kunt in Chrome nog steeds je eigen ondertitels gebruiken via de browserextensie Super Netflix. Klik op deze website onderaan op Super Netflix (Chrome Extensions) en klik op de knop Toevoegen aan Chrome. Speel de titel waar je de ondertitels aan wilt toevoegen af en gebruik de toetsencombinatie Ctrl+Alt+Shift+T. De ondertiteling is nu beschikbaar in het standaardmenu voor ondertitels en wordt automatisch geselecteerd.

© PXimport

Ondertitels omzetten met Subtitle Edit

© PXimport

08 Gebruik Mijn lijst

Zoals je in de rest van dit artikel kunt lezen, zijn browserextensies bijna onmisbaar om alles uit Netflix te halen. Die kun je uiteraard niet op je smart-tv of ander afspeelapparaat installeren. Gelukkig bevat Netflix in de vorm van Mijn lijst een onderdeel waarin je titels kunt bewaren. Je kunt hierdoor titels zoeken op de website die je eventueel hebt verbeterd met extensies, de titels toevoegen aan je lijst en ze afspelen op je televisie. Aan de functie Mijn lijst valt nog wel iets te verbeteren. In Nederland is het niet mogelijk om zelf de volgorde van je lijst te bepalen. De lijst wordt in een volgorde gezet waarvan Netflix verwacht dat dat de volgorde is waarin je de titels wilt bekijken.

Via de interface kun je de volgorde niet veranderen, maar het kan wél door direct naar de link voor Amerikaanse gebruikers te surfen. Open nadat je bent ingelogd deze pagina en kies Handmatige rangschikking. Ga terug naar het hoofdscherm en klik op Mijn lijst zodat deze opent op een eigen pagina. Je zult zien dat je lijst nu verticaal gerangschikt is in plaats van een scherm met posters. Door je muiscursor boven een titel te houden verandert de cursor in een handje en kun je de titel naar de gewenste positie in je lijst slepen. Een ander voordeel van de nieuwe verticale weergave is dat er een kolom is toegevoegd waarin getoond wordt wanneer snel te verdwijnen titels verwijderd worden.

© PXimport

Op goed geluk

© PXimport

09 Verborgen menu

Netflix heeft een verborgen menu waarin je zaken rond het afspelen van je stream kunt aanpassen. Dat gaat iets verder dan de standaardkeuzes die je krijgt in het gewone menu van de video die je afspeelt. Met de toetscombinatie Ctrl + Alt + Shift + S krijg je een pop-up te zien met instellingen voor de bitrate en het CDN (Content Delivery Network). Als doorsnee gebruiker wil je hier niet al te veel in veranderen, omdat standaard de best mogelijke instellingen worden gekozen, maar als je tegelijkertijd iets aan het downloaden bent, kan het handig zijn de bitrate handmatig aan te passen.

Met een andere sneltoets, Ctrl + Alt + Shift + D, komt er een handige layer met statistieken over je video. Daarin kun je zaken als de framerate, buffergrootte en latency bekijken. Aanpassingen doen kan hier niet, het is puur informatievoorziening. Nog niet genoeg? Ctrl + Alt + Shift + L geeft je nóg meer info over de video. Op de Mac verander je Alt door de Option-toets.

© PXimport

10 Rommel verwijderen

Het mooie van profielen is dat je de content die je partner kijkt, gescheiden kunt houden van de content die je zelf kijkt. Of beter nog: van de content die je kinderen kijken. Het nadeel is echter dat wij mensen nogal lui van aard zijn. En als je kinderen heel, heel graag Blaze en de Monsterwielen willen kijken en jij toch zelf de afstandsbediening in beheer hebt, is de kans klein dat je de moeite neemt om van profiel over te schakelen. Met als gevolg dat Netflix in de toekomst allerlei tekenfilms zal aanraden. Dan is het goed om te weten dat je je kijkgeschiedenis kunt wissen. Klik rechtsboven op je profielfoto en daarna op Account / Kijkactiviteit. Je kunt nu heel eenvoudig de content die je niet geassocieerd wilt hebben met je profiel uit je geschiedenis verwijderen. Gaat dat niet snel genoeg? Dan kun je ook je hele profiel verwijderen en opnieuw aanmaken, maar dan ben je wel ál je geschiedenis kwijt.

© PXimport

Streams opnemen, mag dat?

11 Streams opnemen

Tot slot een optie waar we heel gelukkig van worden: Netflix-streams opnemen. Waarom? Omdat wij in het vliegtuig, de trein of waar dan ook niet afhankelijk willen zijn van onze verbinding of databundel. De dienst PlayOn kost je wel wat geld, namelijk 20 dollar per jaar, maar in dat jaar kun je flink wat opnemen. Daarbij heb je een levenslang account voor omgerekend circa 35 dollar. Wanneer je een account hebt aangemaakt, download en installeer je de software, waarna je inlogt met je PlayOn-account. Vervolgens klik je op My account / Channels en op Netflix. Vul nu je accountgegevens in en klik op Test en vervolgens op OK. Klik, bijvoorbeeld, op het seizoen van de serie die je wilt opnemen en daarna op Record all. Het opnemen zal direct beginnen. Let op: dit is realtime, dus tien uur aan video duurt ook tien uur om op te nemen. Een prima klusje voor je pc als je ligt te slapen dus. Via de Windows 10 Netflix-applicatie is het mogelijk om films en series te downloaden en op te slaan.

© PXimport

Voor je telefoon of tablet is dit een stuk makkelijker. Netflix heeft een functie toegevoegd waarmee je je favoriete films en series gewoon kunt downloaden op je apparaat, om ze daarna te bekijken wanneer jij daar behoefte aan hebt. 

© PXimport

12 Gratis kijken

Er zijn ontzettend veel abonnees in Nederland, maar ook nog genoeg mensen die niet weten of het platform wel geschikt voor ze is. Netflix bood aanvankelijk de optie om de streamingdiensten maand lang gratis te gebruiken, maar helaas is deze mogelijkheid er niet meer. Gelukkig zijn er sinds kort wel enkele films en series gratis te bekijken. Door op deze link te klikken kom je op een speciale Netflix-pagina uit, waar een beperkt aantal gratis films en series te vinden is uit het Netflix Originals-aanbod.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000