Review Xiaomi Redmi Pad - Een prima instaptablet

Review Xiaomi Redmi Pad - Een prima instaptablet

Geplaatst: 29 oktober 2022 - 07:30

Aangepast: 21 september 2023 - 06:16

Rens Blom

Xiaomi biedt met de Redmi Pad een betaalbare tablet voor thuisgebruik aan. Hoe bevalt de tablet en wat zijn de voor- en nadelen? Je leest het in deze Xiaomi Redmi Pad review.

7,2

Xiaomi Redmi Pad

Pluspunten

Slank en stevig ontwerp

Goed scherm

Lange accuduur

Selfiecamera richt zich op videobellen

Minpunten

Geen vingerafdrukscanner

Geen 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting

Kinderziektes in de software

Conclusie

Met de Xiaomi Redmi Pad haal je een betaalbare tablet in huis voor typisch tabletgebruik. Het kijken van een film, internetten en videobellen vanaf de bank zijn populaire voorbeelden. De Redmi Pad is prima geschikt voor deze taken en kan ook eenvoudige spelletjes spelen. Mede daarom is het gek dat de tablet geen 3,5mm-hoofdtelefoonpoort heeft. Voor productief gebruik is deze tablet minder geschikt, maar daar focust Xiaomi zich ook niet op. Minder enthousiast ben ik over de software. Die is niet geoptimaliseerd voor het grote scherm en mist functies als ouderlijk toezicht. Het updatebeleid is met drie jaar aardig gezien de adviesprijs van 329 euro. Als je in die prijsklasse een ‘gewoon goede’ tablet met een groter scherm zoekt, kun je de Xiaomi Redmi Pad zeker overwegen. Een interessant alternatief is de (niet door ons geteste) Realme Pad, die tientallen euro’s minder kost....
Lees meer

De Redmi Pad is met zijn adviesprijs van 329 euro vriendelijk geprijsd. Zeker in vergelijking met Apple’s goedkoopste iPads. De negende generatie, alweer ruim een jaar oud, kost 439 euro en de nieuwe tiende generatie start bij 589 euro. Daar staat tegenover dat iPads meer functies en krachtigere specificaties hebben, en langer updates krijgen.

Wil je een goedkope tablet? Samsungs jaar oude Galaxy Tab A8 kost net geen tweehonderd euro, maar heeft dan ook minder goede specificaties dan de Redmi Pad. Ook stopt de updateondersteuning eerder. Heeft Xiaomi met de Redmi Pad een gat in de markt gevonden? Qua prijs lijkt het er wel op. Tijd om uit te zoeken hoe goed de tablet in de praktijk is.

Slank ontwerp met functies

De Xiaomi Redmi Pad is gemaakt van aluminium en voelt daarom luxe en stevig aan. Maar ook slank, wat komt door de beperkte dikte (7,1 millimeter). Het gewicht is met 465 gram gemiddeld. Je kunt deze tablet prima even met één hand gebruiken, al houdt hij comfortabeler vast met twee handen.

De tablet ligt niet helemaal vlak op de tafel, wat komt omdat het camera-eiland op de achterkant iets uitsteekt. Vier luidsprekers – twee aan beide korte zijkanten – leveren krachtig en best accuraat geluid. Gebruik je de tablet horizontaal, dan zit de aan- en uitknop bijna tegen je duim aan (fijn) en vind je de volumeknoppen in het linkerhoekje op de bovenste lange zijde.

Review Xiaomi Redmi Pad - Een prima instaptablet -22505200

De achterkant van de Redmi Pad toont geen vingerafdrukken

Wat ontbreekt is een vingerafdrukscanner, om de tablet snel te ontgrendelen. Je bent aangewezen op het invoeren van een pincode of patroon, of het gebruik van gezichtsontgrendeling via de selfiecamera. Die methode is niet zo veilig. Ook afwezig is een 3,5mm-poort om een setje oordopjes of een hoofdtelefoon aan te sluiten. Jammer, want die functionaliteit is hartstikke handig. Zeker als je bijvoorbeeld in het vliegtuig je hoofdtelefoon wil aansluiten op de tablet of kinderen langer zoet wilt houden met een tablet. Je bent nu aangewezen op een usb-c-verloopstukje of bluetooth-hoofdtelefoon.

Dat de Redmi Pad wél een microSD-kaartslot heeft is fijn, maar naar mijn mening minder noodzakelijk. De tablet beschikt namelijk over genoeg (128 GB) opslaggeheugen voor foto’s, apps en andere media. Xiaomi’s keuzes vind ik daarom niet logisch.

Review Xiaomi Redmi Pad - Een prima instaptablet -22505201

Van voren is de Redmi Tablet een typische tablet

Een prima scherm

Het scherm van de Redmi Pad meet 10,6 inch, vergelijkbaar met een iPad en Samsung Galaxy Tab A8. De schermresolutie van 2000 x 1200 pixels laat het beeld scherp genoeg overkomen. Zeker voor apps en een Netflix-film. Zit je dicht op het scherm, dan kun je wel pixels onderscheiden. Bijvoorbeeld tijdens het lezen van een e-book of tekst op websites. Storend is dit niet. Prettig is dat het scherm lekker fel kan, zodat je het scherm ook goed kunt aflezen in een verlichte ruimte of buiten onder de parasol.  

De verversingssnelheid van het scherm is met 90 Hz wat hoger dan standaard (60 Hz). Het beeld moet daarom iets soepeler ogen tijdens het scrollen. Daar merk ik in de praktijk niet veel van, totdat ik de Redmi Pad naast een iPad met 60Hz-scherm leg. Ja, het scrollen ziet er op de Xiaomi-tablet iets vloeiender uit, maar het verschil is niet heel groot. De 90Hz-verversingssnelheid verbruikt iets meer stroom. Fijn is dat je daarom in de instellingen van de tablet kunt aangeven wat jouw voorkeur heeft: 60 Hz of 90 Hz.

Review Xiaomi Redmi Pad - Een prima instaptablet -22505202

Het scherm is goed afleesbaar in een verlichte ruimte

Specificaties

Dat de Xiaomi Redmi Pad een instaptablet is, zie je terug in de specificaties. De tablet beschikt over een eenvoudige MediaTek-processor en relatief weinig werkgeheugen (4 GB). Heb je veel apps en een paar games op de achtergrond open staan en wil je een onlangs gebruikte app openen, dan kan het zijn dat die geforceerd opnieuw opstart. Simpelweg omdat hij uit het werkgeheugen gegooid is.

Het opslaggeheugen van de tablet is met 128 GB wel lekker royaal. Helemaal in vergelijking met Apple’s goedkoopste iPad, die honderden euro’s duurder is en slechts 64 GB opslaggeheugen heeft. Samsungs Galaxy Tab A8 start bij 32 GB opslaggeheugen, wat wij anno 2022 krap vinden voor een tablet waar je – vermoedelijk –  jaren mee wil doen.

Review Xiaomi Redmi Pad - Een prima instaptablet -22505203

De accu opladen duurt ruim twee uur

Lange accuduur

De accuduur van de Redmi Pad is erg goed. De 8000mAh-accu gaat bij mijn reguliere gebruik – het kijken van een Netflix-film, navigeren door apps en websites en bewerken van wat documenten – langer dan een werkdag mee. Als je de tablet een paar uur per dag gebruikt, hoef je hem maar één of twee keer per week op te laden. Het opladen gaat via een usb-c-poort. Xiaomi levert een oplader mee die de accu met 18 watt oplaadt, waar je in totaal ruim twee uur voor uit kunt trekken.

Prettig videobellen

De Redmi Pad heeft een selfiecamera op de lange zijde, subtiel weggewerkt in de schermrand. Een slimme keuze als je videobelt en de tablet horizontaal vasthoudt of neerzet. Je bent dan horizontaal beter in beeld. En laten we wel wezen; veel mensen gebruiken een tablet horizontaal. De kwaliteit van de 8megapixel-selfiecamera is prima bij genoeg licht en het gezichtsveld van de camera is opvallend groot. Zo komt er een groter deel van je omgeving in beeld. Op onderstaande foto houd ik de tablet zo’n veertig centimeter van mijn gezicht af, maar het lijkt meer op een meter.

Review Xiaomi Redmi Pad - Een prima instaptablet -22505204

Een selfie gemaakt met de Redmi Pad

Met de 8megapixel-camera op de achterkant maak je redelijke plaatjes. Foto’s ogen wel snel overbelicht en wat uitgewassen, zelfs in een goed verlichte ruimte. Onderstaande foto van een bos rozen is zelfs wat bewogen, terwijl ik de tablet rustig vasthield. Van deze camera moet je dus niet teveel verwachten.

Review Xiaomi Redmi Pad - Een prima instaptablet -22505205

Een foto gemaakt met de hoofdcamera

Onhandige software

Dat Xiaomi minder ervaring heeft met het ontwikkelen van tablets dan Apple en Samsung, blijkt met name uit de software-ervaring. De Redmi Pad draait op Google’s Android 12 met hier overheen de MIUI 13-schil van Xiaomi. En die schil blinkt uit in onlogische keuzes. Een voorbeeld ter illustratie. Veeg je vanaf de bovenste schermrand naar beneden om het scherm met snelle instellingen te openen, dan wordt het hele scherm grijs met rechts wat instellingen. Sommige icoontjes lijken een instelling, maar doen niets. Het icoontje dat het accupercentage weergeeft, bijvoorbeeld. Klik je op het accu-icoontje dan sluit het snelle instellingen-scherm zich.

Review Xiaomi Redmi Pad - Een prima instaptablet -22505206

Het snelle instellingen-scherm voelt krap aan

Over het algemeen werkt de Android-software met MIUI-schil prima op het grotere scherm, zonder op te vallen met écht handige functies. Apple en Samsung doen dit beter. Ook biedt met name Samsung fijne instellingen om de tablet als ouder in te stellen voor het gebruik door een kind. Bijvoorbeeld om websites te blokkeren, een maximale gebruikstijd per dag in te stellen en profielen aan te maken. In Xiaomi’s MIUI ben ik dit soort functies niet tegengekomen. Dat lijkt mij iets om rekening mee te houden als je de tablet overweegt voor je kind.

Let er bij de installatie van de tablet ook waar je automatisch akkoord mee gaat. Xiaomi zet vinkjes bij allerlei instellingen die gegevens doorsturen en jou gepersonaliseerde reclames voorschotelen. Je kunt deze vinkjes gelukkig uitzetten.

Review Xiaomi Redmi Pad - Een prima instaptablet -22505208

Tip: zet de optionele vinkjes rondom advertenties en gegevensverzameling uit

Het updatebeleid van de Redmi Pad is gemiddeld.. De tablet draait nog op Android 12, terwijl Google 12L uitgebracht heeft speciaal voor tablets. Android 13 is ook al vrijgegeven, vooral bedoeld voor smartphones. Wanneer Xiaomi een versie-update uitbrengt voor de Redmi Pad, is niet duidelijk. Xiaomi belooft in ieder geval twee versie-updates.

Review Xiaomi Redmi Pad - Een prima instaptablet -22505207

Tijdens de testperiode kreeg de tablet een update

De fabrikant garandeert drie jaar beveiligingsupdates voor de tablet en gaat voortvarend van start. In de testperiode (september en oktober 2022) kreeg de Redmi Pad de beveiligingsupdate van oktober. Het is te hopen – maar nu niet te controleren – of Xiaomi in dit tempo updates blijft uitrollen. Beveiligingsupdates houden de tablet veilig.  

Een iPad krijgt vijf jaar versie- en beveiligingsupdates en is dus toekomstbestendiger, maar ook duurder.

Conclusie: Xiaomi Redmi Pad kopen?

Met de Xiaomi Redmi Pad haal je een betaalbare tablet in huis voor typisch tabletgebruik. Het kijken van een film, internetten en videobellen vanaf de bank zijn populaire voorbeelden hiervan. De Redmi Pad is prima geschikt voor deze taken en kan ook eenvoudige spelletjes spelen. Mede daarom is het gek dat de tablet geen 3,5mm-hoofdtelefoonpoort heeft.

Voor productief gebruik is deze tablet minder geschikt, maar daar focust Xiaomi zich ook niet op. Minder enthousiast ben ik over de software. Die is niet geoptimaliseerd voor het grote scherm en mist functies als ouderlijk toezicht. Het updatebeleid is met drie jaar aardig gezien de adviesprijs van 329 euro.

Als je in die prijsklasse een ‘gewoon goede’ tablet met een groter scherm zoekt, kun je de Xiaomi Redmi Pad zeker overwegen. Een interessant alternatief is de (niet door ons geteste) Realme Pad, die tientallen euro’s minder kost.

Op zoek naar een betaalbare tablet?

Vind hier het tablet-aanbod bij Bol.com

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten