OnePlus 5T - Wel het grote scherm, niet op grote voet

© PXimport

OnePlus 5T - Wel het grote scherm, niet op grote voet

Geplaatst: 23 november 2017 - 10:02

Aangepast: 24 november 2022 - 12:54

Joris Peterse

Met de OnePlus 5T schudt de Chinese smartphonemaker OnePlus voor de tweede keer dit jaar de markt op. Wie een geweldige smartphone zoekt hoeft geen 800 euro of meer te betalen. Met de 5T geldt dat nu ook voor wie op zoek is naar een smartphone met een groot scherm zonder randen.

Een half jaar na het verschijnen van de OnePlus 5 is het de beurt aan de OnePlus 5T. Grote verschillen tussen de twee toestellen zijn er niet. De toestellen zijn nagenoeg even groot. Deze nieuwe T-uitvoering beschikt echter over een veel groter scherm van 6 inch (15,3 cm) in plaats van 5,5 inch, waarover de 5 beschikte. De toestellen zijn echter even groot gebleven omdat de schermranden erg klein zijn gemaakt en de vingerafdrukscanner naar de achterkant is geplaatst.

Ook de verhouding van het scherm is iets aangepast. De OnePlus 5 beschikte over een beeldverhouding van 16 bij 9. Een standaard-breedbeeldverhouding die op veel andere schermen als tv’s, smartphones, laptops, tablets en monitoren gebruikt werd. Deze verhouding is wat langwerpiger gemaakt bij de OnePlus 5T: 2 bij 1, om zo relatief meer scherm in de behuizing te passen. OnePlus is daarmee niet de eerste, maar volgt juist fabrikanten die met aansprekende toestellen als de Samsung Galaxy S8, LG G6 en Huawei Mate 10 Pro kwamen. Toestellen die eveneens over topspecificaties beschikken, net als de 5T, maar flink duurder zijn.

5 versus 5T

Zoals ik al aangaf, verschillen met de OnePlus 5 zijn klein. Naast het scherm zijn er andere camerasensoren en is de software wat aangepast, zodat er onder andere gezichtsontgrendeling aanwezig is. De OnePlus 5T kom ook in twee uitvoeringen: 6GB werkgeheugen, 64GB opslaggeheugen voor 499 euro en 8GB werkgeheugen en twee keer zoveel opslaggeheugen voor 559 euro. Dezelfde prijzen die de OnePlus 5-uitvoeringen hadden. Hadden, inderdaad. Want de OnePlus 5 door de komst van de 5T niet meer verkrijgbaar.

De OnePlus 5 en de OnePlus 5T presteren nagenoeg gelijk.

-

Heb je echter onlangs een OnePlus 5 gekocht, dan kan de introductie van de OnePlus 5T als een teleurstelling voelen. Zit je in een klap met een verouderd, inferieur toestel? Laat ik dat vast de kop indrukken. Tijdens het testen heb ik beide toestellen naast elkaar gebruikt en gelukkig presteren beide smartphones nagenoeg gelijk. Dat is niet verwonderlijk ook, de specificaties zijn hetzelfde. Alleen als je zelf graag zo’n extra groot scherm verlangt, kan ik me enige teleurstelling wel voorstellen.

De OnePlus 5T is (ook) niet waterdicht, althans, tijdens de aankondiging van het toestel claimde het bedrijf dat het toestel wel waterdicht is, maar niet over de certificering beschikt om kosten te besparen. Ik durf het toestel niet onder te dompelen, en dat zou je zelf ook beter niet kunnen doen. Maar mocht je de OnePlus 5T in de plomp vallen, dan hoeft dat niet het einde van je toestel te betekenen. Verder beschikt de smartphone over een fraaie zwarte metalen behuizing. Andere kleuren zijn er niet. Een koptelefoonpoort is er wel. Zoals het hoort, de cijfers van OnePlus onderbouwen dat. Tijdens de presentatie vertelde de CEO dat 80% van z’n gebruikers de koptelefoonpoort ook daadwerkelijk gebruikt.

De OnePlus 5 (linksonder) en OnePlus 5T verschillen niet veel van elkaar.

© PXimport

Scherm

Het scherm van de OnePlus 5T is, zoals ik al aangaf behoorlijk groot. Dit is heel prettig bijvoorbeeld als je stukjes leest op sites en door apps heen scrollt. Minpunt is echter wel dat ik met mijn vingers haast niet in de linkerbovenhoek kan komen als ik het toestel met één hand vasthoud. Gelukkig hoef je daar in Android niet vaak te zijn.

Het scherm heeft een full-HD resolutie (2160 bij 1080). Dat is lager dan de meeste topsmartphones. Qua scherpte merk je daar echter weinig van. Het beeld is scherp zat, alleen voor VR is de OnePlus 5T niet echt geschikt. Verder merkte ik dat het beeld wat te dof is. Gelukkig kun je in de instellingen de kleurweergave wat verbeteren. Maar toch bleef alles wat grauw overkomen. Ondanks dat is de beeldkwaliteit van de 5T dik in orde.

Accuduur

De specificaties, waaronder de accu zijn hetzelfde gebleven. Terwijl er een groter scherm in de OnePlus 5T zit. De accuduur van de OnePlus 5 was op z’n zachtst gezegd middelmatig te noemen, ik haalde net aan een dag. Ik vreesde daarom dat het grotere scherm ook een mindere accuduur betekent. Gek genoeg blijkt het tegengestelde waar. De benchmarkscores waren hoger en in praktijk haalde ik anderhalve dag accutijd, terwijl ik smartphones niet anders ben gaan gebruiken. Waar het aan lag kon ik niet helemaal vaststellen. Betere software-afstelling? Een productiefoutje bij de geteste OnePlus 5? Hoe het ook zij, anderhalve dag accuduur, dat volstaat. Bovendien wordt het toestel geleverd met een snellader (Dash Charge) die het toestel buitengewoon snel oplaadt. Binnen een half uur had ik een lege accu halfvol geladen. Niet alleen laadt het toestel razendsnel, ook de accucapaciteit is met 3.300 mAh niet opvallend hoog. De Mate 10 Pro heeft bijvoorbeeld een capaciteit van 4.000 mAh, de Asus Zenfone Zoom S zelfs 5.000 mAh.

De vingerafdrukscanner zit aan de achterkant van de OnePlus 5T.

© PXimport

Specs

De OnePlus 5T komt in twee uitvoeringen, waarbij de duurste uitvoering (559 euro) 128 gigabyte opslag biedt. Dat is zat. De goedkopere uitvoering beschikt overigens over 64GB, wat voor de meesten ook moet volstaan. Dit opslaggeheugen valt echter niet uit te breiden. Dat is wel gek, want een tweede simkaart plaatsen is wel mogelijk. Veel toestellen bieden de optie aan om of een geheugenkaart of een simkaart te plaatsen. Waarom dat met de 5T niet mogelijk is, dat is gek. De mogelijkheid een tweede simkaart te plaatsen maakt de OnePlus 5T overigens erg geschikt om ook zakelijk te gebruiken.

De prestaties van het toestel zijn onveranderd hoog, door de combinatie van topspecificaties (een Snapdragon 835-processor en in ons geval 8GB ram) en een relatief schone Android.

Media has no description

© PXimport

Media has no description

© PXimport

Media has no description

© PXimport

Android Nougat

OnePlus heeft een actieve community, die ingezet wordt voor verbeteringen in Android. Aanpassingen zijn minimaal, zodat het besturingssysteem zo vlot mogelijk blijft werken. Dat heeft de telefoonmaker goed voor elkaar. De OnePlus 5T draait echter nog op Android 7, een Androidversie uit 2016. Dat is toch wat beschamend. Versie 8.0 (Oreo), verschijnt pas in het eerste kwartaal van 2018.

Android 8.0 (Oreo), verschijnt pas in het eerste kwartaal van 2018.

-

OnePlus heeft echter wel zaken toegevoegd aan z’n Android-skin Oxygen OS. Deze skin staat al bekend om het feit dat je alles tot in de kleinste details kunt aanpassen. Hiermee is Oxygen OS een voorbeeld hoe andere fabrikanten met Android om zouden moeten gaan. Toegevoegd zijn 'parallel-apps', wat het mogelijk maakt een app twee maal te installeren. Dat is best handig voor WhatsApp bijvoorbeeld, omdat het toestel ook over twee simkaartsloten beschikt. Ook is er een leesmodus toegevoegd, uitgebreide screenshotopties en een game-modus, waarbij je niet gestoord wordt door meldingen.

Ook nieuw is de mogelijkheid om met je gezicht het toestel te ontgrendelen, zoals Samsung en Apple dat ook hebben. Deze vorm van ontgrendeling is een hoop om te doen, want in praktijk blijkt het niet heel erg veilig omdat het relatief makkelijk om de tuin te leiden is - en vaak niet werkt als het te donker is. Hierdoor zet Apple zich bijvoorbeeld op gênante wijze te kijk, omdat hun marketeers Face ID onterecht als extreem veilig verkochten. OnePlus pakt dat slimmer aan. Ondanks dat de gezichtsontgrendeling snel werkt en het me niet is gelukt om met een foto van mezelf het toestel te ontgrendelen, geven ze zelf al aan dat er veiligere ontgrendelmethodes zijn, zoals een wachtwoord en pincode. De gezichtsherkenning kan ook niet gebruikt worden voor andere zaken dan ontgrendeling van het toestel. Voor bankzaken of het beveiligen van apps moet je uitwijken naar veiligere alternatieven. Realistisch, waar wat voor te zeggen valt.

Camera

Oneplus’ marketingteam slaat hard op de trommel wat betreft de camera. De dubbele camera op de achterkant verschilt welliswaar qua megapixel (20 en 16), maar de sensorgrootte en diafragma is gelijk. Hierdoor wordt de camera-opstelling niet gebruikt voor een optische zoom, zoals andere smartphones met een dubbele camera dat vaak wel doen, waaronder de OnePlus 5, maar ook iPhone 7- en 8 Plus en LG’s G6. De camera’s moeten beter samenwerken om tot de mooiste plaatjes te komen.

Aan de panoramafunctie moet nog gesleuteld worden.

© PXimport

In zekere zin lukt dat ook wel. Foto’s in donkere omgevingen vertonen minder ruis dan de OnePlus 5. Maar vooral portretfotografie kan de OnePlus 5T heel erg goed. Deze vorm van fotografie hoef je niet alleen te gebruiken voor personen. Maar ook als je een enkel object fotografeert. Het object wordt scherp weergegeven en de achtergrond vervaagt subtiel.

Een minpunt is er echter ook. De panorama-functie van de OnePlus 5T is bedroevend, omdat de foto’s niet lekker aan elkaar geplakt worden. Hierdoor zie je bijvoorbeeld in de horizon rare hoeken.

Over de gehele lijn is de camera van de OnePlus 5T erg goed. Voor deze prijs kun je geen betere smartphonecamera vinden. Verschillen ten opzichte van de 5 zijn echter niet heel groot, foto’s lijken wat scherper en minder ruis te bevatten. Omdat OnePlus zijn toestellen steevast ‘flagship killers’ noemt, ben je geneigd het toestel met de duurste toptoestellen te vergelijken die vaak bijna twee keer zo duur zijn. Qua snelheid, bouwkwaliteit en specificaties komt de OnePlus 5T prima mee. Alleen op cameragebied zal het nog zijn meerdere moeten erkennen. Vooral in donkere omgevingen weten andere ‘vlaggenschepen’ foto’s met meer kleur en detail af te leveren.

De portretfunctie werkt ook erg goed bij objecten.

© PXimport

Versus flagships

Over de slag met andere vlaggenschepen gesproken. De OnePlus 5T kan wederom prima meekomen met de allerduurste toestellen, en dat is een indrukwekkende positieve marktverstoring. Toestellen als de Galaxy S8+ (ca. 700 euro) en Huawei Mate 10 Pro (800 euro) zijn vergelijkbaar, met grote schermen en winnen het net aan op het gebied van camera en snelheid. Maar kunnen gewoonweg niet dezelfde prijs-kwaliteitsverhouding bieden, en hebben bovendien Android negatief overhoop gegooid met hun skins. Dezelfde vlieger gaat naar verwachting op voor de LG V30, die binnenkort voor zo’n 900 euro in de winkel ligt.

Smartphones in dezelfde prijsklasse, zoals de Asus Zenfone 4 en Nokia 8 kunnen simpelweg niet tippen aan wat de OnePlus 5T biedt. Het is positief dat OnePlus vasthoudt aan de prijzen van 499 en 559 euro. Omdat veel concurrenten in korte tijd hun prijzen nog hoger opgevoerd hebben, springt het Chinese merk er (als vanouds) weer behoorlijk uit met wat er voor het prijskaartje geboden wordt.

Conclusie

De OnePlus 5T is in feite een OnePlus 5 met een groter scherm. Andere veranderingen zijn minimaal. Voor z’n prijs kun je geen betere smartphone krijgen en de OnePlus 5T laat je je afvragen waarom je eigenlijk zoveel moet betalen voor andere topsmartphones. Ook met OxygenOS laat OnePlus andere fabrikanten zien hoe het moet. Jammer is wel dat het nog om een oudere Androidversie gaat.

9,0

Ons oordeel

OnePlus 5T

Pluspunten

Prijs/kwaliteitsverhouding

Vlot

Oxygen OS

Bouwkwaliteit

Minpunten

Geen Android 8

Geen geheugenkaartslot

Conclusie

**Prijs** € 499,- / € 559,- **Kleur** Zwart **OS** Android 7.1 **Scherm** 6 inch amoled (2160 x1080) **Processor** 2,45 GHz octacore (Qualcomm Snapdragon 835) **RAM** 6GB / 8GB **Opslag** 64 GB / 128 GB **Batterij** 3.300 mAh **Camera** 16 en 20 megapixel (achter), 16 megapixel (voor) **Connectiviteit** 4G (LTE), Bluetooth 4.1, wifi, gps **Formaat** 15,6 x 7,5 x 0,7 cm **Gewicht** 162 gram **Overig** Vingerafdrukscanner, usb-c, dualsim , snellader, koptelefoonpoort **Website** [http://oneplus.net](https://oneplus.net/nl/5t)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000