ID.nl logo
Wat is er nieuw in Android Nougat?
© PXimport
Huis

Wat is er nieuw in Android Nougat?

Google heeft de eerste Nexus-toestellen geüpdatet naar een nieuwe versie van Android. Na onder andere KitKat, Lollipop en Marshmallow heeft het bedrijf nu Android Nougat klaar, de zevende versie van het mobiele besturingssysteem. Er zijn veel nieuwe functies te vinden, waarbij productiviteit en veelzijdigheid de toverwoorden zijn. Een greep uit de belangrijkste vernieuwingen.

Elke Android-versie komt met een hoop nieuwigheden. Soms zijn het vooral uiterlijke veranderingen, soms komen er juist veel nieuwe functionaliteiten bij. Wat brengt Android Nougat ons?

Multitasking

Normaal gesproken heb je één app per keer open op je Android-telefoon. Daar komt straks verandering in. In Android Nougat zijn twee apps letterlijk naast elkaar te draaien, alsof je twee vensters open hebt op een pc. Multitasking wordt daardoor aantrekkelijker. Je kunt bijvoorbeeld een mail-app naast een browser open hebben, of een muziekspeler naast een tekstverwerker. In het verlengde daarvan krijgen televisies die op Android TV draaien, vanaf de Android Nougat-update een picture-in-picture-optie. Zo kun je programma’s blijven bekijken terwijl je andere apps opstart.

©PXimport

Notificaties op de schop

Dagelijks komen er tientallen meldingen binnen op je smartphone. Google doet er dan ook goed aan het notificatiesysteem eens flink op de schop te nemen. Dat moet overzichtelijker en sneller kunnen. Zo tonen meldingen op het vergrendelscherm meer informatie, zodat je direct weet waar je aan toe bent. Denk bijvoorbeeld aan mailtjes, waar je gelijk een deel van de inhoud ziet.

Tevens kun je straks vanuit het notificatiemenu gelijk een berichtje terugsturen, een functie die je misschien al wel kent van WhatsApp. Heb je een nieuw chatberichtje ontvangen, dan kun je daar meteen op antwoorden zonder de bijbehorende app helemaal op te starten. Android Nougat toont simpelweg een pop-up-menu op je homescherm, waarin je direct een berichtje terug kunt typen.

©PXimport

Beter slapen door de Nachtmodus

We weten inmiddels dat het blauwe licht van monitoren slecht is voor je nachtrust. Hetzelfde geldt voor smartphoneschermen. Gebruik je je toestel vaak nog laat op de avond, dan val je minder snel in slaap. Google heeft daar iets op gevonden met de nachtmodus. De kleuren worden naarmate de dag vordert warmer en de helderheid wordt ook aangepast, wat een stuk rustiger is voor je ogen.

Klaar voor virtual reality

Dankzij Google Cardboard wisten we al dat Google in virtual reality een rijke toekomst zag. Nu zo veel concurrenten er ook mee bezig zijn, is het bedrijf klaar voor de volgende stap in de vorm van Daydream. Het besturingssysteem moet volledig in VR te gebruiken zijn, bijvoorbeeld dankzij een speciale hub voor virtual reality-apps. Daarnaast helpt Google partners bij het ontwikkelen van een nieuwe virtual reality-bril, inclusief speciale controller die je handbewegingen registreert.

Helaas kan niet zomaar iedere smartphone met Android Nougat hier gebruik van maken. Google wil het alleen beschikbaar hebben op toestellen met krachtige hardware en schermen die VR-content vloeiend kunnen weergeven. Daarvoor komen er speciale Daydream-ready-smartphones op de markt, onder andere van Samsung, HTC en LG.

©PXimport

©CIDimport

Mooiere games

Virtual reality leent zich uitstekend voor games, en die gaan er in Android Nougat dan ook een stuk mooier uit zien. Het mobiele OS krijgt ondersteuning voor Vulkan, een nieuwe grafische engine die veel meer details op het scherm kan toveren. Dit terwijl de processor van je smartphone juist minder belast wordt. Je hebt daardoor niet meer het allersnelste toestel nodig om de beste games te kunnen spelen.

Apps zonder installatie

Het komt vaak voor dat je een app eenmalig nodig hebt, bijvoorbeeld voor het inchecken bij een vliegreis of betalen met een parkeer-app. In Android Nougat is het mogelijk om via een linkje of NFC-tag een app te openen zonder dat deze installeert. Wanneer je klaar bent sluit je de app gewoon af en is hij weg.

Toegankelijker

Google wil terecht dat Android ook goed te gebruiken is voor mensen met een lichamelijke beperking en komt speciaal daarvoor met een hoop nieuwe functies. Zo kun je inzoomen door drie keer op het scherm te tikken en is de grootte van de lettertypes aan te passen. Daarbij is het slim bedacht dat je deze opties direct voorgeschoteld krijgt zodra je het besturingssysteem voor de eerste keer opstart. Toegankelijkheidsinstellingen bestaan al langer in Android, maar zaten altijd wat weggestopt.

Snellere updates

Android en updates, het blijft een heikel punt. De vraag blijft altijd of en wanneer jouw toestel de nieuwste updates krijgt – een proces waar je zelf totaal geen invloed op hebt. Juist daarom wil Google het leed wat verzachten. Updates voor Android Nougat komen sneller uit en worden soms zelfs automatisch geïnstalleerd. Daarbij hoef je na een herstart van je smartphone ook geen uur meer te wachten tot honderden apps geoptimaliseerd zijn. Pure tijdswinst, dus.

▼ Volgende artikel
Review Oppo Enco X3i – Leent niet alles van zijn OnePlus-broer
© Wesley Akkerman
Huis

Review Oppo Enco X3i – Leent niet alles van zijn OnePlus-broer

De Oppo Enco X3i is een setje oordoppen met een adviesprijs van 149 euro. Inmiddels zijn deze dopjes bij sommige shops al verkrijgbaar voor pakweg vijftig euro minder. Maar of dat ook meteen voor een betere deal zorgt, is een tweede...

Uitstekend
Conclusie

Als we de Oppo Enco X3i los zouden beoordelen met de adviesprijs in het achterhoofd, dan zouden we waarschijnlijk iets negatiever klinken. Want zodra je voorbij de 100 euro gaat, mag je hogere eisen stellen. Helemaal als je weet dat dit setje in feite een licht aangepaste en niet anders klinkende variant (voor zover wij hebben kunnen horen) van de OnePlus Buds 3 is, dopjes met een adviesprijs van 99 euro. Maar goed, omdat de Oppo Enco X3i zoals gezegd óndanks die adviesprijs al her en der voor onder de 100 euro wordt aangeboden, hebben we ze beoordeeld zoals we alle oordopjes in die prijsklasse beoordelen. En dan zijn we (net zoals we waren als over de OnePlus-buds) positief gestemd over het product an sich. Voor minder dan 100 euro kun je je er geen buil aan vallen. We willen benadrukken dat we er op zich ook geen problemen mee hebben dat Oppo en OnePlus op deze manier te werk gaan. Sterker nog: dit wordt waarschijnlijk aangestuurd vanuit moederbedrijf BBK. Audio is en blijft een persoonlijke ervaring en als jij wel verschil meent te horen vanwege merktrouwheid, dan heb je nu dus een alternatief voor het OnePlus-setje dat begin 2024 op de markt verscheen. Waarbij het jammer blijft dat Oppo én de prijs kunstmatig omhooggeschroefd heeft én de equalizer heeft weggelaten.

Plus- en minpunten
  • Dynamische, vloeiende bas
  • Volumeregeling via steeltjes
  • Prima accuduur
  • Fijne pasvorm
  • Overzichtelijke app
  • Ruisonderdrukking kan beter
  • Geen windreductie
  • Geen equalizer

Dat de merken Oppo en OnePlus hardware- en softwareafdelingen delen, weten we inmiddels. Hun smartphones vertonen veel overeenkomsten, maar proberen zich vaak toch op specifieke punten te onderscheiden. In de praktijk brengt Oppo vaak eerst een model uit in China, waarna OnePlus datzelfde model een Westerse twist geeft. Omdat beide merken zowel in China als Europa actief zijn, is er (wellicht ooit onbedoeld) veel sprake van herhaling. Dat zien we nu bij de Oppo Enco X3i gebeuren.

Begrijp ons niet verkeerd: de Oppo Enco X3i is een prima set oordoppen. Hij is wel wat prijzig (50 euro meer dan zijn OnePlus-tegenhanger bij de lancering), maar door recente prijsdalingen is dat geen groot bezwaar. Toch zijn de overeenkomsten met de in 2024 gelanceerde OnePlus Buds 3 opvallend. Het design, de audiokwaliteit en zelfs de app vertonen veel gelijkenissen. Zowel OnePlus als Oppo gebruiken HeyMelody, een applicatie die je nodig hebt als je geen toestel van een van deze merken gebruikt. De app is gratis te downloaden.

©Wesley Akkerman

Vrijwel identieke producten

Vanuit zakelijk oogpunt begrijpen we de keuze om soortgelijke oordoppen onder verschillende namen in verschillende markten te lanceren. Maar nu beide merken hun (betaalbare) modellen wereldwijd uitbrengen, ontstaat er een vreemde situatie. Het voelt apart om maanden later een vrijwel identiek product te recenseren dat ook nog eens ruim 30 procent duurder is. Zeker omdat de Oppo Enco X3i een functie mist die wij op de redactie belangrijk vinden.

In tegenstelling tot de OnePlus Buds 3 heeft de Oppo Enco X3i namelijk geen zelf in te stellen equalizer. Je kunt dus niet zelf aan de slag met je eigen geluidsvoorkeuren en moet het doen met de presets. Nu zijn die niet verkeerd (wij prefereren bijvoorbeeld Basversterking boven het originele geluid), maar aangezien de oordoppen zo op elkaar lijken is het gek dat er nu een functie mist. Andere verschillen die we in de app aantreffen zijn voornamelijk naamswijzigingen. 3D Audio van OnePlus heet bij Oppo Alive Audio. Gouden geluid is hetzelfde gebleven.

©Wesley Akkerman

Wat heb je gemist?

Maar goed – stel je hebt de OnePlus Buds 3 destijds overgeslagen (om wat voor reden dan ook), wat heb je dan gemist? In de basis zijn de Oppo Enco X3i-oordoppen nog steeds heel degelijk. Ze zijn weliswaar gemaakt van plastic, maar hebben toch een IP55-certificaat en een comfortabele pasvorm. De steeltjes bieden mediabediening en volumeregeling, en reageren snel en nauwkeurig op je aanraking. Let er wel op dat als je met je hand door lang haar gaat, de oordoppen zomaar uit je oren kunnen schieten.

Ook qua specs komen de doppen overeen. De Oppo Enco X3i beschikt over bluetooth 5.3 en audiocodecs aac, sbc (de standaardopties) en LDHC 5.0 (voor audio in hoge resolutie). Die codec concurreert met Sony's LDAC en Qualcomms aptX HD en Adaptive. Dankzij de hoge bitrate ben je verzekerd van een goed geluid, zeker als je dit setje weet te scoren voor minder dan 100 euro. Verder kun je verbinding maken met twee apparaten tegelijkertijd, waardoor je niet steeds handmatig hoeft te wisselen tussen producten (dankzij bluetooth multipoint).

©Wesley Akkerman

Ruisonderdrukking is waardevol

De Oppo Enco X3i is uitgerust met een 10,4 millimeter woofer en een 6 millimeter tweeter. De batterij gaat tot zes uur mee met actieve ruisonderdrukking ingeschakeld (iets langer zonder). Die ruisonderdrukking doet goed zijn werk door constante achtergrondgeluiden weg te filteren. Tijdens het testen waren tuinbouwers in de straat druk bezig met vrachtwagens en zwaar materieel, maar daar merkten we gelukkig weinig van. Hogere geluiden, zoals gesprekken of het tikken op een toetsenbord, dringen nog wel door.

Positief is dat de ruisonderdrukking de geluidskwaliteit niet negatief beïnvloedt. Net als eerdere modellen legt de Enco X3i de nadruk op een warme, aangename bas. Deze zorgt voor een prettige flow in de muziek en geeft het geluid extra kracht. In de overzichtelijke HeyMelody-app kun je het geluid afstemmen op je eigen voorkeur, inclusief het aanpassen van het basniveau. Dit biedt enige personalisatie, maar het ontbreken van een volledige equalizer blijft wat ons betreft een gemis.

Oppo Enco X3i kopen?

Als we de Oppo Enco X3i los zouden beoordelen met de adviesprijs in het achterhoofd, dan zouden we waarschijnlijk iets negatiever klinken. Want zodra je voorbij de 100 euro gaat, mag je hogere eisen stellen. Helemaal als je weet dat dit setje in feite een licht aangepaste en niet anders klinkende variant (voor zover wij hebben kunnen horen) van de OnePlus Buds 3 is, dopjes met een adviesprijs van 99 euro. Maar goed, omdat de Oppo Enco X3i zoals gezegd óndanks die adviesprijs al her en der voor onder de 100 euro wordt aangeboden, hebben we ze beoordeeld zoals we alle oordopjes in die prijsklasse beoordelen. En dan zijn we (net zoals we waren als over de OnePlus-buds) positief gestemd over het product an sich. Voor minder dan 100 euro kun je je er geen buil aan vallen.

We willen benadrukken dat we er op zich ook geen problemen mee hebben dat Oppo en OnePlus op deze manier te werk gaan. Sterker nog: dit wordt waarschijnlijk aangestuurd vanuit moederbedrijf BBK. Audio is en blijft een persoonlijke ervaring en als jij wel verschil meent te horen vanwege merktrouwheid, dan heb je nu dus een alternatief voor het OnePlus-setje dat begin 2024 op de markt verscheen. Waarbij het jammer blijft dat Oppo én de prijs kunstmatig omhooggeschroefd heeft én de equalizer heeft weggelaten.

▼ Volgende artikel
🧀 Ze smelten de kazen! Waarom raclette dé topper is voor de feestdagen
© stockcreations
Huis

🧀 Ze smelten de kazen! Waarom raclette dé topper is voor de feestdagen

Tijdens de feestdagen draait het om gezellig samen zijn en genieten van lekker eten. Raclette past daar heel goed bij: een tafel vol heerlijke hapjes, gesmolten kaas (wie houdt daar nu niet van?) en een ontspannen sfeer. Of je nu kiest voor traditionele Zwitserse combinaties of je favoriete smaken toevoegt: met raclette zit je altijd goed!

Dit artikel in het kort: 🧀 Raclette: wat is het en hoe werkt het? 🧀 Welk raclette-apparaat past bij jou? 🧀 Waar let je op bij het kopen van een raclette-apparaat? 🧀 Aan de slag met raclette: tips voor een geslaagde avond

Lees ook alvast: Alles weer schoon na je raclette-feestje

Raclette: wat is het en hoe werkt het?

Het woord 'raclette' komt van het Franse werkwoord racler, wat 'schrapen' betekent. Bij raclette draait alles om genieten van gesmolten kaas die je over allerlei hapjes giet. Traditioneel wordt een groot stuk kaas verwarmd met een hitte-element, waarna de gesmolten kaas eraf wordt geschraapt en over gekookte aardappels, brood of andere lekkernijen wordt gegoten. Denk aan kaasfondue, maar dan nét even anders.

Houd je van kaas, dan is raclette echt iets bijzonders om samen thuis of met familie en vrienden te doen. Zeker als je op zoekt bent naar even iets anders voor de feestdagen of een koude winteravond. En alles begint natuurlijk met de kaas en een raclette-apparaat.

Lekker aan de raclette?

Zoek hier het apparaat dat elke kaas de baas is!

Welk raclette-apparaat past bij jou?

Er zijn twee soorten raclette-apparaten. Het traditionele model werkt met een groot stuk kaas dat onder een hitte-element smelt. Dit apparaat is puur bedoeld voor raclette en biedt geen extra functies. Wil je meer variatie? Kies dan voor een gourmet-raclette-apparaat. Dit type apparaat heeft twee lagen: bovenop een grillplaat voor vlees, groenten of aardappels, en daaronder pannetjes waarin je kaas en andere ingrediënten smelt. Het hitte-element verwarmt beide delen tegelijk, zodat je gemakkelijk verschillende gerechten bereidt.

©Roland

Waar let je op bij het kopen van een raclette-apparaat?

Gourmet-raclette-apparaten zijn verkrijgbaar in allerlei formaten en merken. Let op het vermogen: dit bepaalt hoe snel het apparaat de kaas smelt. Ook de hoeveelheid pannetjes is belangrijk. Voor een gezin van vier is een apparaat met acht pannetjes vaak handig, zodat iedereen tegelijk kan eten.

Kijk ook naar de kwaliteit van de antiaanbaklaag van de pannetjes. Hoewel kaas niet snel aanbakt, kunnen korstjes lastig te verwijderen zijn als je het te lang laat smelten. Een goede antiaanbaklaag voorkomt dat je na afloop veel tijd kwijt bent aan schoonmaken..

Aan de slag met raclette: tips voor een geslaagde avond

Een raclette-apparaat en raclettekaas zijn onmisbaar. In de meeste supermarkten vind je raclettekaas in plakjes, klaar voor gebruik. Wil je variëren? Vraag advies bij de kaasboer. Halfharde kazen met een eetbare korst, zoals Gruyère of Comté, werken ook prima.

Plaats het apparaat op een stevige ondergrond, bijvoorbeeld met een oud tafellaken of kranten eronder om knoeien op te vangen. Zet het apparaat op tijd aan; een goede voorverwarming zorgt ervoor dat de kaas gelijkmatig smelt.

©M.studio

Daarnaast zijn lekkere bijgerechten een must. Traditioneel serveer je aardappelschijfjes, augurken en zilveruitjes. De frisse smaak helpt om de vettige kaas beter te verteren. Experimenteer ook met roosjes bloemkool, gegrilde groenten zoals courgette, of kleine vleesgerechten zoals hamburgertjes of worstjes. Je kunt dus echt alle kanten uit met je raclette-apparaat.

🧀 Brie-lliante verwentip Koop een goede brie en laat deze in je raclettepannetje half smelten. Verdeel er wat honing en pijnboompitjes over en eet het op toast, als een stijlvol voorafje of hartig dessert.