ID.nl logo
Huawei Mate 10 Pro - Geniet met mate
© PXimport
Huis

Huawei Mate 10 Pro - Geniet met mate

De Huawei Mate 10 Pro is de nieuwste telg in de grote smartphone-serie van Huawei. Niet alleen is het 6 inch scherm groot te noemen, het toestel is ook met grootse onderdelen uitgerust.

Als je puur naar de specificaties en de prestaties van de Huawei Mate 10 kijkt, dan valt de smartphone positief op. En hoe! De accuduur, het scherm, de snelheid, de camera. Het is allemaal bijzonder indrukwekkend. Waarschijnlijk voel je het al aankomen, maar er zijn toch ook een paar flinke dipjes in mijn ervaring, die natuurlijk niet alleen gebaseerd zijn op benchmarks, maar ook persoonlijke ervaringen.

Positief

Ik begin graag positief, want laat je niet op het verkeerde been zetten: ik ben zeer enthousiast over de Mate 10 Pro. Het toestel ziet er fraai uit, de voorkant lijkt door zijn dunne schermranden bijna volledig uit display te bestaan. Het scherm heeft een iets ongewone verhouding van 2:1, waardoor het toestel ietsje langwerpiger uitvalt. Het netto-formaat van het toestel is 15,4 bij 7,5 bij 0,8 centimeter. Om dat in perspectief te zetten: de iPhone 8 Plus heeft een veel kleiner scherm (5,5 inch tegenover 6 inch), maar is qua zelfs een tikje groter met 15,8 bij 7,8 bij 0,8 centimeter.

In tegenstelling tot zijn voorganger, de Huawei Mate 9, is het toestel waterdicht en de achterkant ook van glas. Dat is overigens niet gedaan om draadloos opladen mogelijk te maken, want dat kan de Mate 10 Pro niet. Op deze glazen achterkant vindt je een dubbele camera, geflankeerd door een flitser en de autofocus. Dit is fraai afgewerkt in een soort band aan de achterkant, wat in het verlengde ligt van het ontwerp van de vorige Mate, de Nexus 6P en de Huawei Nova. Het straalt daarmee een passend Huawei-ontwerp uit, maar ook nog het elegante, iets zakelijke van de Mate-serie. Alleen dat glas en vingerafdrukken... Oei.

Onder deze band is een vlotte vingerafdrukscanner te vinden en in de metalen rand zelfs een infraroodpoort, die je kunt gebruiken om bijvoorbeeld je tv te bedienen. Dat zie je tegenwoordig niet vaak meer op een smartphone.

Wanneer je een Mate 10 Pro aanschaft vind je in het doosje een transparant hoesje terug. Mooi is deze allerminst. Noodzakelijk wel. De glazen achterkant maakt de smartphone namelijk ontzettend glad, waardoor hij makkelijk van egale oppervlakken glijdt. Na de derde keer dat ik midden in de nacht me een ongeluk schrok omdat de Mate langzaam van m’n plankje was gegleden en met veel lawaai op het laminaat kletterde ging ik ook overstag. De beslissing van Huawei om een hoesje toe te voegen was goed doordacht. Ook om vette vingerafdrukken te voorkomen.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Scherm

Het formaat van het beeldscherm en zijn alternatieve 2 bij 1-verhouding, terwijl de meeste smartphoneschermen een 16:9 beeldverhouding kennen, heb ik het al over gehad. De kwaliteit van het amoled-scherm ben ik erg over te spreken. Het scherm is helder en de kleurweergave uitmuntend. De resolutie is met 2160 bij 1080 (full HD dus) acceptabel, maar wat minder geschikt als je je telefoon bijvoorbeeld voor VR gebruikt. Een niet-overdreven resolutie komt echter wel de accuduur ten goede. Die accuduur zal ik zo op terugkomen.

De kwaliteit van het amoledscherm is verder erg goed. Vooral de kleurweergave en helderheid zijn om de vingers bij te likken.

Kirin 970

De Mate 10 Pro is uitgerust met de Kirin 970-chipset. Tijdens de IFA 2017 ging Huawei’s marketingteam vol op het orgel over deze processor. Het zou een NPU (neural processing unit) zijn, een neurale processor, zoals Apple die ook heeft ontwikkeld. Deze moet het toestel beter in staat stellen om artificiële intelligentie (machine learning) toe te laten passen. Dat zijn nogal gehypte woorden momenteel. Maar waar het in praktijk op neer komt is dat de processor erg goed in staat is veel hele kleine berekeningen in moordend tempo uit te voeren, door op slimme wijze om te springen met de processor, geheugen en grafische chips.

In praktijk merk je dat de Mate 10 Pro inderdaad over genoeg kracht beschikt om snel en energiezuinig te werken dankzij de Kirin 970-processor. Met een kloksnelheid van maximaal 2,4 GHz, een achttal processorkernen en 6 GB heb je daar ook wel meer dan genoeg rekenkracht voor tot je beschikking voor.

Dankzij de Kirin 970 hoef je minder te uploaden naar een cloud, waar vertrouwen en datagebruik weer een rol bij spelen.

-

NPU

Maar een NPU, een chip geschikt voor ‘AI-learning’. Wat biedt dat nou voor extra’s? Daar heb ik zelf ook nog wat huiswerk voor moeten doen, want het is een verhaal wat ze zelfs bij Huawei zelf lastig uitgelegd krijgen. Een praktisch voorbeeld legt het beter uit. Neem bijvoorbeeld de app Prisma. Deze maakt van een foto op je toestel een indrukwekkend kunstwerk in een gekozen kunst(enaars)stijl. Om de foto te analyseren en objecten van elkaar te onderscheiden en vervolgens om te zetten naar de kunststijl, is veel rekenkracht nodig. Daarom uploadt de app de foto naar de servers van Prisma, om daar het rekenwerk uit te voeren en de kunstzinnige foto terug te sturen. Deze Kirin 970-processor van de Mate 10 Pro zou beter in staat zijn dit complexe rekenwerk zelf uit te voeren, binnen afzienbare tijd. Dit is handig voor de ontwikkelaar, die complexe taken als het herkennen van objecten in de app zelf kan verwerken, zonder daar grote serverparken voor in te schakelen. Maar ook voor jou als gebruiker, het is sneller, efficiënter en je hoeft niks te uploaden naar een cloud, waar vertrouwen en datagebruik weer een rol bij spelen.

De mogelijkheden van deze zelflerende processor, zoals Huawei dat zelf graag benadrukt, zijn nog niet erg nadrukkelijk zichtbaar in de Mate 10 Pro. Deze mogelijkheden zijn ook pas sinds kort beschikbaar voor ontwikkelaars. Huawei heeft het zelf bijvoorbeeld wel slim toegepast in de camera-app. Wanneer je het toestel richt om een foto te maken, zie je in de app middels een icoontje in de linkeronderhoek het type object dat je fotografeert. Een huisdier, eten of tekst bijvoorbeeld. Door objecten zelfstandig te herkennen die door het oog van de camera(‘s) gezien worden, kan de camera-app automatisch de optimale afstelling configureren om de beste foto te maken. De mogelijkheden zijn dus erg interessant, maar vooralsnog nauwelijks merkbaar.

©CIDimport

©CIDimport

Camera

Zo heb ik ook meteen een handig bruggetje geslagen naar de camera van de Mate 10 Pro. Huawei had een inhaalslagje te maken op cameragebied. Toen ik eerder dit jaar de Huawei P10 in een vergelijkende smartphone-cameratest aan de tand voelde, liet de dubbele camera steken vallen. Vooral in omgevingen met weinig licht had ik alleen maar mislukte foto’s, waar weinig op zichtbaar was, behalve ruis en bewegingsonscherpte. Dat probleem heeft deze Mate 10 Pro veel minder. Dat klopt ook wel als je naar de specificaties kijkt, want in theorie zou de camera van de Mate 10 Pro meer licht moeten afvangen door het lage diafragma van f/1.6. Dat is vergelijkbaar met de beste camerasmartphones van Apple en Samsung.

De resultaten zijn in ieder geval om over naar huis te schrijven. De kleuren ogen realistisch, het dynamisch bereik is keurig en de foto’s worden snel en scherp geleverd. Soms zijn foto’s wat overbelicht, wanneer je juist wél in een situatie zit waarbij je veel kunstlicht tot je beschikking hebt.

De ontwikkelingen (in samenwerking met Leica) zijn ook op andere manieren terug te zien. De portretmodus, waarbij je het onderwerp scherp houdt en de achtergrond vervaagt, levert prachtige resultaten op. Ook is er een optische zoomknop in de camera-app, waarbij tussen de lenzen geschakeld wordt om in te zoomen. Vergelijkbaar met andere smartphones met dubbele camera’s, zoals de iPhone 8 Plus, Galaxy Note 8, OnePlus 5 en LG G6.

Zoek je een goede camera, dan ben je bij de Mate 10 Pro aan het juiste adres. Is het de beste smartphone-camera? Nee. Daarvoor zijn mijn foto’s net even te vaak overbelicht en minder scherp dan de concurrenten.

©CIDimport

Dualsim

Met 128 gigabyte aan opslaggeheugen heb je in ieder geval meer dan genoeg opslagruimte voor al je foto’s, filmpjes, muziek en apps. Dit geheugen valt niet uit te breiden met een geheugenkaart. Nu zul je dit niet zo gauw missen, maar het is wel eigenaardig. Je kunt namelijk wel twee simkaarten plaatsen. De meeste smartphones bieden de mogelijkheid om in hetzelfde slot van de tweede simkaart een geheugenkaart te plaatsen.

De optie om twee simkaarten te plaatsen maakt de Mate 10 Pro, maakt het toestel wel behoorlijk uniek. Het is een van de weinig toptoestellen waar je twee simkaarten in kwijt kan. Wat een enorm voordeel is als je het toestel zakelijk gebruikt, of op een verre reis bent en betaalbaar wilt internetten en bellen met een lokaal simkaartje. Zo hoef je niet met twee telefoons te sleuren.

Oreo

De Mate 10 Pro draait op de recentste Androidversie, Android 8.0 (Oreo). Maar zoals gewoonlijk heeft Huawei het besturingssysteem ingrijpend onder handen genomen met z’n EmotionUI-skin. De recente Androidversie, efficiënte chipset en grote accu van 4.000 mAh (ter vergelijking, de iPhone 8 Plus heeft slechts een capaciteit van 2691 mAh), zorgen ervoor dat de accuduur fantastisch is. Aan het einde een werkdag heb ik vaak nog een procentje of 60 à 70 ter beschikking. Als ik een beetje zuinig aan doe, kan ik bijna drie dagen met een volle accu mee. En ik kan je vertellen. Dat is een luxe waar je graag (en snel) weer aan went. Hetzelfde geldt voor het snelle opladen via de usb-c-poort, dat overigens wel alleen kan met de bijgeleverde oplader.



©CIDimport

Maar nu we bij het software-gedeelte aan zijn gekomen, glijden we wel af naar de minpunten van de Mate 10 Pro. Huawei heeft altijd de ondoorgrondelijke drang gehad Android ingrijpend aan te passen en hoewel er kleine stapjes vooruit worden gemaakt en het qua overbodige voorgeïnstalleerde apps naar een acceptabel niveau kruipt, is het slordig. Qua visuele stijl, het standaard ontbreken van een applicatie-overzicht, knullige typefouten, indeling van het instellingenmenu en de extra’s. Ook is de onverwijderbare app-telefoonbeheer een vervelende app, om zo je toestel te vervuilen een volkomen overbodige Avast-virusscanner. Een app als Nova Launcher is aan te raden om Android weer wat op te frissen, helaas maakt Huawei het je nog onnodig lastig ook om de launcher te vervangen.

Muziekluisteraars in de kou

Een vreemde tegenstrijdigheid is dat Huawei hoge kwaliteit audio ondersteunt, tot 32bit maarliefst. In theorie best leuk. Alleen de koptelefoonpoort ontbreekt, en dat is een beslissing die geen enkel voordeel voor de gebruiker biedt. Bovendien lever je met draadloze bluetoothkoptelefoons altijd in op geluidskwaliteit, dus moet je een koptelefoon hebben die qua prijs al in de buurt van de Mate 10 Pro zelf komt om de hoge audiokwaliteit echt te horen. Andere muziekliefhebbers worden opgezadeld met een usb-c adapter met een koptelefooningang. Als dat al niet erg genoeg is, werkt deze adapter ook nog eens niet op alle andere usb-c-smartphones. Het zal een kwestie van usb-standaarden zijn. Maar het is tekenend voor de volkomen onnodige nadelen die het weghalen van de poort meebrengen. Navraag bij Huawei leverde echter nog altijd geen enkel fatsoenlijk argument op voor de keuze om de poort weg te halen.

©CIDimport

Een ander minpunt waar ik tegenaanliep was de prijs. Huawei heeft besloten het toestel 100 euro duurder te maken van de Mate 9: 800 euro. Geen enkel moment heb ik echter het gevoel gehad dat dit toestel deze prijs waard is. Huawei staat bij mij meer bekend om een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit. Met dit prijskaartje is die verhouding uit balans getrokken. Voor minder geld heb je bijvoorbeeld de Galaxy S8 Plus, een toestel die ik toch iets hoger heb zitten. Ook lijkt OnePlus binnenkort met een 6 inch grote OnePlus 5T te komen, voor een prijs onder de 600 euro.

Conclusie

Zou ik de Huawei Mate 10 Pro zelf kopen? Nee. 800 euro is teveel geld en bovendien kan ik voor die vraagprijs geen vrede hebben met minpunten als de software en het ontbreken van de koptefoonpoort. Kun je leven met de prijs, of heb je een goede deal gevonden? Dan is de Mate 10 Pro wel een geweldige smartphone, waarbij de snelheid, accuduur en camera indrukwekkend zijn. Ook het (waterdichte) design spreekt me aan, maar ook dat is iets persoonlijks.

Uitstekend
Conclusie

**Prijs** € 799,- **Kleuren** Zwart, bruin, blauw, grijs **OS** Android 8.0 **Scherm** 6 inch amoled (2160x1080) **Processor** 2,5 GHz octacore (Kirin 970) **RAM** 6GB **Opslag** 128GB **Batterij** 4.000 mAh **Camera** 20 en 12 megapixel dualcam (achter), 8 megapixel (voor) **Connectiviteit** 4G (LTE), Bluetooth 4.2, wifi, gps **Formaat** 15,4 x 7,5 x 0,8 cm **Gewicht** 178 gram **Overig** USB-C, infrarood, usb-c-naar-3,5mm-adapter, hoesje **Website** [http://consumer.huawei.com](http://consumer.huawei.com/nl/phones/mate10-pro/)

Plus- en minpunten
  • Accuduur
  • Bouwkwaliteit en ontwerp
  • Specificaties
  • Prijs
  • EmotionUI
  • Geen koptelefoonpoort
▼ Volgende artikel
Review Dreame L10s Ultra (2nd gen) – Goedkoper en beter dan voorganger
© Wesley Akkerman
Huis

Review Dreame L10s Ultra (2nd gen) – Goedkoper en beter dan voorganger

Tot onze verbazing zien we dat de Dreame L10s Ultra (2nd gen) een van de grootste nadelen van zijn voorganger zomaar wegneemt: deze nieuwe robotstofzuiger is namelijk honderden euro's goedkoper dan zijn voorganger ooit geweest was. Sterker nog: ook nu nog is eerste L10s Ultra duurder dan zijn opvolger. Tijd om te bekijken hoe de Gen 2 in de praktijk presteert.

Uitstekend
Conclusie

Dreame heeft met de Dreame L10s Ultra (2nd Gen) een fijne balans gevonden tussen een uitgebreide en functionele robotstofzuiger en een redelijke prijs. De maximaal 700 euro die je betaalt, is geen immens hoog bedrag voor de prestaties die je in huis haalt. Je krijgt bovendien toegang tot allerlei premium functies, zoals uitschuifbare dweilpads en de borstel. Je moet er wel rekening mee houden dat je soms de dweil zelf even moet schoonmaken om de prestaties op hoog niveau te houden, maar verder vinden we deze robotstofzuiger top.

Plus- en minpunten
  • Flinke zuigkracht
  • Dweilen gaat veel beter
  • Uitschuifbare onderdelen
  • Aanpassingsmogelijkheden
  • Overzichtelijke app
  • Navigatie gaat beter
  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • Objectherkenning niet altijd accuraat
  • Vereist wat handmatig onderhoud
  • Geen warm water
  • Dweil schoonmaken duurt lang
  • Hardnekkige viezigheid kan achterblijven

De Dreame L10s Ultra (2nd Gen) heeft een adviesprijs van 699 euro, maar is nu al online verkrijgbaar voor minder. Als je de introductieprijs van de voorganger in het achterhoofd neemt (meer dan duizend euro) dan begrijp je dat we daar enigszins verrast over zijn. Dat model uit begin 2023 beviel, maar stelde ook teleur op een aantal vlakken. Zo botste het nog wel eens ergens tegenaan, had je nog wat handmatig onderhoud, werd het tapijt niet goed schoongemaakt, was de app onoverzichtelijk en zat je als het ware vast aan de schoonmaakmiddelen van Dreame.

Zijn opvolger doet een hoop dingen anders, terwijl de ervaring toch grotendeels hetzelfde blijft. Daarmee bedoelen we dat fabrikant Dreame een aantal negatieve aspecten aangepakt heeft, en de positieve eigenschappen heeft behouden. En dat zonder de prijs te verhogen. Ergens kon dat ook niet anders, gezien het bestaan van bijvoorbeeld de Dreame X40 Ultra en de aankomende X50 Ultra. Die nemen het stokje over van de meest dure Dreame-robots van dit moment, waardoor de vernieuwde L10s Ultra een lager prijskaartje hanteert.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Navigeren gaat goed, maar…

De robot en de basis hebben eenzelfde, stijlvol en praktisch ontwerp als andere Dreame-robotstofzuigers en zijn daardoor inmiddels heel herkenbaar. Voor- en bovenop tref je de middelen aan voor objectherkenning, zoals een camera en een laser (LiDAR). Hoewel dit model wel over objectherkenning beschikt, zit er geen AI-camera aan boord (zoals op de duurdere stofzuigers). Over het algemeen navigeert de robot goed door het huis en vermijdt hij verschillende soorten spullen die op de grond liggen en staan.

Waar deze stofzuiger een beetje moeite mee heeft, zijn smalle openingen. Het lijkt net alsof het apparaat een bepaalde route niet 'durft' te nemen uit angst om ergens vast te komen zitten. Daardoor kan het gebeuren dat specifieke plekjes niet meegenomen worden. De objectherkenning laat ook nog wel een iets te wensen over. Het kan zijn dat de robot over kabels heenrijdt en daardoor zichzelf vastrijdt (als het dikke kabels zijn) of iets opzuigt (als het dunne kabels zijn). Bij ons lieten de dweilpads daardoor ook een keer los; die bleven hangen achter een dikke stekkerkabel.

©Wesley Akkerman

Apart bakje voor reinigingsmiddel

Net als de voorganger kan ook de Dreame L10s Ultra (2nd Gen) zijn twee roterende dweilpads niet achterlaten op het basisstation. Daardoor kunnen dat soort dingen zoals in de alinea hierboven beschreven nog wel eens fout gaan. Als zoiets gebeurt, dan stopt de robot met werken totdat je hem geholpen hebt. Als je dan op dat moment niet thuis bent, dan heb je pech. Gezien de prijs hebben we daar minder moeite mee dan voorheen, maar het kan het gebruik van een robotstofzuiger wel in de weg zitten. Helemaal als het apparaat ergens onder het bed stilstaat, en je er dus moeilijk bij kunt

Gelukkig heeft het basisstation wel een waardevolle upgrade gekregen in de vorm van een apart zeepbakje. Naast een bak voor schoon en een bak voor vies water, heb je nu een aparte bak waar je vloerreiniger in kunt stoppen. Dreame raadt uiteraard zijn eigen schoonmaakmiddelen aan, maar niets staat je in de weg zelf een middel uit te kiezen.

Helaas biedt dit model ook geen droogfunctie aan voor de gebruikte dweilpads. Ze worden wel schoongemaakt op het station, maar het duurt even voordat ze helemaal schoon en droog zijn voor de volgende ronde.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Maakt veel beter schoon

In vergelijking met de vorige versie maakt de Dreame L10s Ultra (2nd Gen) veel beter schoon langs randen. Dan bedoelen we langs de muren en plinten, maar ook de rand van een vloerkleed. Het gevaarte op wielen maakt dan kleine, schuine bewegingen heen en weer en rijdt kort van voren naar achteren om precies tot aan de rand schoon te kunnen maken. Het slaat in dat proces weinig tot geen stukken vloer over. Wel kan deze robotstofzuiger in een enkel geval nog wel eens met de natte dweil op het vloerkleed komen. Maar dat is niets om je zorgen om te maken.

Qua zuigkracht is het systeem er eveneens flink op vooruitgegaan, van 5300 Pa naar 10.000 Pa. Daardoor blijft er vrijwel geen stof achter op de plekken waar de Dreame L10s Ultra (2nd Gen) komt. Het kan zijn dat hij nog wel eens wat achterlaat op een hoogpolig kleed. Ook de hoekjes in huis worden niet superschoon, ondanks de uitschuifbare borstel. Maar eerlijk is eerlijk: de robot doet het veel beter dan de Dreame L10s Ultra. De borstel, gemaakt van kunststof, snijdt eventuele haren (van bijvoorbeeld huisdieren of jezelf, als je lang haar hebt) niet voor je kapot; dus je hebt zelf nog wat onderhoud aan het af en toe haarvrij maken van de borstel.

Overzichtelijke app

Dweilen gaat het systeem nog even goed af. Vooral voor het dagelijkse of wekelijkse onderhoud is de Dreame L10s Ultra (2nd Gen) uitermate geschikt, aangezien hij genadeloos afrekent met oppervlakkige vlekken. Als je wat meer hardnekkige viezigheid aan de vloer laat plakken, weet de robot daar ook nog wel raad mee. Vettigheid en opgedroogde troep kunnen echter een uitdaging vormen – waarschijnlijk omdat de stofzuiger geen gebruik maakt van warm water. De dweilpads zijn overigens eveneens uitschuifbaar, wat het schoonmaken ten goede komt.

Via de overzichtelijke app kun je heel snel bepalen hoeveel water en zeep de Dreame L10s Ultra (2nd Gen) moet gebruiken. Wellicht helpt het om die hoeveelheid aan te passen, waardoor hardnekkige viezigheid ook zou kunnen verdwijnen – maar meer water en zeep is geen garantie voor succes. Verder bepaal je in de app de zuigkracht, in welke mate de stofzuiger zijn rondes doet (met ruime of minder ruime bochten) en zie je hoe het gesteld is met de verschillende onderdelen. Met die laatste functionaliteit kun je goed zien wanneer iets aan vervanging toe is of wanneer je ergens een lapje over moet halen.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Dreame L10s Ultra (2nd Gen) kopen?

Tot slot is het goed om te zien dat de accu ruim drie uur meegaat. Dat is deels afhankelijk van de instellingen die je zelf prefereert, maar dan nog is het een zeer nette score. Dit voorkomt dat de robot lange omwegen moet maken om tussentijds op te laden, waardoor het werk sneller gedaan kan worden. Verder moet je qua onderhoud dus rekening houden met vastgelopen haren, de oprit (die snel vies wordt) en zowel de water- als zeepbakken. Niet heel veel meer dus dan bij duurdere modellen; maar vooral dat vastgelopen haar kan irritant worden.

Onderaan de streep vinden we dat Dreame met de Dreame L10s Ultra (2nd Gen) een fijne balans heeft gevonden tussen een uitgebreide en functionele robotstofzuiger en een redelijke prijs. De maximaal 700 euro die je betaalt, is geen immens hoog bedrag voor de prestaties die je in huis haalt. Je krijgt bovendien toegang tot allerlei premium functies, zoals uitschuifbare dweilpads en de borstel. Je moet er wel rekening mee houden dat je soms de dweil zelf even moet schoonmaken om de prestaties op hoog niveau te houden, maar verder vinden we deze robotstofzuiger top.

▼ Volgende artikel
Maakt je blender lawaai? Zo los je het op
© InsideCreativeHouse
Huis

Maakt je blender lawaai? Zo los je het op

Een blender of een keukenmachine maakt geluid, dat is nu eenmaal zo. Er zitten bewegende onderdelen in, en er komt flink wat kracht bij kijken. Maar wat als je blender meer lawaai maakt dan zou moeten? Gelukkig kun je dat vaak zelf oplossen. Hier lees je hoe.

**In dit artikel lees je: ** • Waarom je blender zo'n herrie maakt • Dat dat eigenlijk best logisch is • Dat je er (misschien) toch iets aan kunt doen

Lees ook: 9 dingen die je óók met je blender kunt maken

Waarom maakt mijn blender lawaai? 

De messen van een blender draaien doorgaans in de rondte met zo'n 20.000 toeren per minuut – bijna tien keer zo veel als de wielen van je auto als je lekker aan het cruisen bent. Geen wonder dus dat daar wat geluid bij komt kijken. 

Oudere blenders maken vaak meer lawaai dan nieuwe, en hoe langer je je blender hebt, des te meer geluid hij gaat maken, omdat de onderdelen verouderd raken. Daar is verder weinig aan te doen, behalve een nieuwe blender kopen. 

Stille blenders

Er zijn steeds meer stille blenders op de markt, al blijven ze natuurlijk altijd geluid maken. Doorgaans geldt dat hoe krachtiger het model, des te hoger de geluidsproductie. Denk dus goed na of je wel de krachtigste blender nodig hebt, of dat je het met een simpeler – en stiller! – model af kan. 

Fabrikanten doen er ook steeds meer aan om het geluid tegen te houden, bijvoorbeeld door een geluidsreductiesysteem en een slimme vorm van de messen en de glazen kan. Nieuwer is niet altijd beter, maar in dit geval vaak wel. 

©HP

Resonantie

Een van de hoofdredenen van een luide blender is de resonantie in de rest van je keuken. Probeer je blender maar eens op te tillen tijdens het blenden: dan hoor je meteen een stuk minder. Dat komt doordat het geluid doordreunt in het keukenblad, of zelfs in de muren waar de blender bij in de buurt staat. 

Zorg er dus voor dat de blender zo vrij mogelijk staat, niet tegen de muur en er ook niet vlakbij. Je kunt ook tijdelijk een handdoek of theedoek onder de blender leggen om het doordreunen te voorkomen, al moet je er wel voor zorgen dat het apparaat waterpas blijft staan. 

Veel blenders en keukenmachines hebben zuignappen, zodat ze wel op hun plek blijven staan, maar niet direct met het aanrechtblad in aanraking komen. Dat scheelt ook weer een slok op een smoothie! 

Conclusie

Je blender maakt nu eenmaal geluid, daar is weinig aan te doen. Je kunt het wel binnen de perken houden door te zorgen dat de blender goed waterpas staat en dat alle onderdelen goed schoon zijn. Zet hem niet tegen of in de buurt van de muur, en zet hem eventueel op een handdoek of theedoek om de ergste trillingen te voorkomen. En anders kun je natuurlijk altijd op zoek gaan naar een nieuwe, stille blender.