Asus Zenfone Zoom S - Oude tijden herleven
Natuurlijk kennen we Asus al als merk voor computeronderdelen, pc’s, tablets en laptops. Maar Asus maakt ook smartphones en laat zich daar steeds meer mee zien in Nederland. Zo ook met de Asus Zenfone Zoom S, een smartphone die opvalt door zijn dubbele camera en enorme batterij. Voor een aanvaardbare telefoonprijs van 469 euro.
De Asus Zenfone Zoom S is een bijzonder toestel. Dat is alleen al te zien aan het uiterlijk. Enerzijds een prachtige bouwkwaliteit van metaal, fraaie afwerking, dunne behuizing... En anderzijds ouderwetse touchpadknoppen aan de voorkant en plastic kapjes aan de boven en onderkant. Wat de Zenfone Zoom S zo bijzonder maakt is dat het vol met tegenstrijdigheden zit, waardoor ik sommige mogelijkheden na de testperiode zeker ga missen, maar soms als kiespijn.
Asus heeft naast de Zenfone Zoom S ook de goedkopere Zenfone 3 uitgebracht, dit toestel is qua specificaties grotendeels hetzelfde. De Zenfone Zoom S beschikt echter over een amoledscherm en een dualcam. Het bedrijf zet het toestel dan ook in de markt als hét toestel voor fotografie, met een dubbele camera en snelle autofocus. Maar hier zit toch een hoop marketing achter. Zo liet mijn smartphone-cameratest onlangs al zien dat een dubbele lens aan de achterkant niet garant staat voor de beste resultaten. Ook komt er nog een hoop werk bij kijken om de twee camera’s goed samen te laten werken.
©PXimport
©PXimport
©CIDimport
Dubbelziend
Het concept van de twee camera’s is bij de Zenfone Zoom S afgekeken van de iPhone 7 Plus en de LG G6. Een groothoeklens en een lens met een klein gezichtsveld bieden een soort optisch zoom-effect, er is zelfs een zoomknop in de camera-app aanwezig die in feite gewoon van lens wisselt. Maar de camera’s werken ook samen om bijvoorbeeld diepte te bepalen of te focussen. Natuurlijk kun je niet verwachten dat de lenzen op een toestel die de helft van de prijs als de iPhone 7 Plus of de Galaxy S8 (een enkele lens, maar wel de beste smartphonecamera) even goede plaatjes schiet. Maar de Zenfone Zoom S is in staat prima foto’s af te leveren. In zowel daglicht als in donkere omgevingen.
Maar twee camera’s laten samenwerken... Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Fabrikanten als Huawei, Apple en LG steken er ongelofelijk veel research in. Bij de Zenfone Zoom S merkte ik nu en dan dat de camera’s niet altijd even goed afgestemd zijn. Zo leverde een groepsfoto van vrienden een hilarisch eindresultaat op waarbij de onderkaak van iemand uit het gezelschap los leek te hangen van zijn hoofd. Grappig, maar niet helemaal de bedoeling en Asus zal toch nog softwarematig het één en ander moeten aanscherpen om echt indruk te maken met de camera’s. Hopelijk werken ze bij Asus dan ook meteen de frontcamera bij, die standaard een filter over je gezicht gooit waardoor je van plastic lijkt.
©CIDimport
Scherm
Wanneer je een toestel koopt om er vooral mooie foto’s mee te maken (waar deze Zenfone zeker toe in staat is) dan wil je natuurlijk ook een scherm waarop je plaatjes helemaal tot hun recht komen. Met een 5,5 inch amoled-schermpaneel en een full-HD resolutie, is dat op papier prima. In praktijk ligt dat totaal anders. Het contrast en de kleurweergave zijn uiterst beroerd. Kleuren zijn grauw en geel lijkt wel oranje. Je kunt in de instellingen gelukkig nog wat verbeteren aan de weergave, maar hoeveel ik ook aan de schuifjes zit, ik krijg geen 2017-waardig beeld op het scherm getoverd. De maximale helderheid (nodig als je het toestel in de zon gebruikt) en kijkhoek zijn overigens wel acceptabel, maar ook niet erg indrukwekkend.
Na een paar testweken merkte ik ook wat kleine krasjes op het scherm op. Wat ze veroorzaakt hebben en of het glas niet stevig is. Dat zou ik niet zo kunnen zeggen, maar omdat ik eigenlijk bij het testen van smartphones het scherm puntgaaf weet te houden valt het me helaas ook negatief op.
Geweldige accu
Tot nu toe een vrij negatief verhaal. Maar het toestel valt ook zeer positief op vanwege z’n accuduur. Je kunt er rustig een dag of drie mee doen. Zelfs als ik intensief bezig ben, met een constante batterijslurpende VPN-verbinding lukt het me om 48 uur uit een volle accu te halen. Heerlijk. Oude tijden herleven met de Zenfone Zoom S, en na de testperiode ga ik dit ook ontzettend missen.
De lange batterijduur is met name te danken aan de enorme accucapaciteit van 5.000 milliampère uur. Android 7.1 draait echter ook behoorlijk zuinig. Dat is opvallend, want Asus heeft het toestel vreselijk volgeladen met allerhande crapware, van games tot overbodige opschoners. Gelukkig kon ik alle onnodige rotzooi gewoon verwijderen, alleen voelde ik toch de noodzaak om Nova Launcher te installeren om Android net even wat overzichtelijker te maken.
Oude tijden herleven met de accuduur van de Zenfone Zoom S, na de testperiode ga ik dit ook ontzettend missen.
-
Conclusie
De Zenfone Zoom S ga ik missen om zijn accuduur, bouwkwaliteit en z’n prima camera’s in deze prijsklasse. Ondanks dat er aan het laatste nog wel een beetje gesleuteld mag worden. Ga je voor alleen de accuduur, dan is de Lenovo P2 overigens een wat goedkopere duurloper. Helaas is de schermkwaliteit ondermaats en kostte het me heel wat tijd voordat ik Android eindelijk een beetje schoon en werkbaar had. Ik ben benieuwd hoe de Zenfone Zoom S zich verhoudt met de OnePlus 5, een toestel in dezelfde prijsklasse met ook een dubbele camera, welke ik binnenkort eveneens op de pijnbank kan gaan leggen.
**Prijs** € 469,- **Kleuren** Zwart **OS** Android 7.1 **Scherm** 5,5 inch amoled (1920x1080) **Processor** 2 GHz octacore (Qualcomm Snapdragon 625) **RAM** 4GB **Opslag** 64 GB (uitbreidbaar met geheugenkaart) **Batterij** 5.000 mAh **Camera** 12 megapixel dualcam (achter), 13 megapixel (voor) **Connectiviteit** 4G (LTE), Bluetooth 4.1, wifi, gps **Formaat** 15,4 x 8 x 0,8 cm **Gewicht** 170 gram **Overig** Vingerafdrukscanner, usb-c, dualsim **Website** [www.asus.com/nl](https://www.asus.com/nl/Phone/ZenFone-Zoom-S-ZE553KL/)
- Bouwkwaliteit
- Accuduur
- Prima camera in prijsklasse
- Afstelling dualcam
- Touchpadknoppen ogen verouderd
- Overbodige apps
- Scherm