LG G6 – LG speelt op safe, en dat is jammer
LG brengt de laatste jaren trouw in de lente een nieuwe smartphone op de markt, en dat is dit voorjaar niet anders. Na de keurige G4 en de vooral commercieel falende G5 snakt het Koreaanse bedrijf naar een succesje, en de LG G6 biedt specificaties om dat juk op de schouders te nemen – al moet je daarvoor veel dieper in de buidel tasten dan nodig zou moeten zijn.
Van lef en gebrek aan innovatie kan LG de laatste jaren niet beticht worden. De Flex beschikte over een gebogen scherm, de G4 had een opvallend design en een lederen achterkant en de G5 van vorig jaar was gedeeltelijk modulair. In het nieuwe vlaggenschip is niets van dat alles terug te vinden: de LG G6 is, vooral qua specificaties, eigenlijk een bijzonder saaie telefoon.
Hardware
De LG G6 draait op de Snapdragon 821-chipset van Qualcomm, en dus niet op de nieuwe 835 waar de Galaxy S8 wel op zal draaien. Qua snelheid is daar nauwelijks iets van te merken: de G6 loopt als een zonnetje en hapert tijdens de reviewperiode geen moment. De 821 is niet de meest energiezuinige processor, maar met een accu van 3.300 mAh is dat geen enkel probleem.
©PXimport
Die zingt het namelijk met speels gemak een dag uit, zelfs bij bovengemiddeld gebruik. Pas als je echt de hele dag met het apparaat in de weer bent, moet je laat op de avond aan een oplaadbeurt denken. Ook dat is echter geen probleem, want dankzij het snellaadsysteem ben je na een uur of anderhalf weer helemaal vol.
Over de andere specificaties aan de binnenkant valt simpelweg weinig te zeggen. De G6 komt in een 32- en 64GB-variant, allebei met 4GB werkgeheugen. Dit zijn minimale eisen die in veel nieuwe smartphones te vinden zijn, en dat is ook ruim voldoende. De G6 draait uit de doos op Android 7 Nougat.
Looks
De G6 is de eerste smartphone uit de G-lijn van LG met een unibody behuizing. Dat komt het uiterlijk absoluut ten goede: de G6 is in een strak jasje gestoken, met een glimmende metalen achtergrond die in zwart, wit en zilver beschikbaar is. Dit houdt wel in dat de accu, in tegenstelling tot die van z’n voorgangers, niet meer verwisselbaar is. Daarmee volgt LG de trend die veel smartphonemakers de laatste jaren ook volgden.
©PXimport
©PXimport
Voorop boven het scherm is ruimte voor de camera en een speaker, de dubbele camera op de achterkant is mooi in de behuizing weggewerkt en ook de vingerafdrukscanner (die overigens loopt als een zonnetje) valt zeker niet uit te toon. De smartphone is wel wat dik, iets waar LG-telefoons wel vaker last van hebben.
Scherm
Als we dan toch iets nieuws moeten noemen, is het het scherm. Dat heeft namelijk een 18:9-formaat, wat inhoudt dat het precies tweemaal zo lang is als breed. Problemen met apps zijn we tijdens de testperiode niet tegengekomen, maar het blijft wat vervelend om bij praktisch elke video met zwarte balken opgescheept te zitten. Je kunt er overigens voor kiezen om je eigen foto’s en video’s wel in het meer gangbare 16:9-formaat te maken.
Het scherm is 5,7 inch groot, waarmee de G6 op papier bij de grotere smartphones hoort. LG heeft het echter voor elkaar gekregen de screen-to-body-ratio op te stuwen naar bijna 80%, waardoor de G6 er niet uitziet als een grote smartphone. Het scherm haalt het niet bij de Amoled-schermen van Samsung, maar voor een LCD-display is de kleurweergave goed. De always-on-optie is een leuke feature, die weinig invloed op de batterijduur lijkt te hebben.
Camera
Wat de camera betreft, volgt LG de lijn die het eigenlijk met de gehele smartphone volgt: prima, maar niet meer dan dat. LG heeft gekozen voor de dual camera-setup die ook in de G5 te vinden is. Met de tweede camera kunnen wide angle-shots gemaakt worden, een leuke feature die ik persoonlijk bij de LG G4 (die ik in het dagelijks leven gebruik) op sommige momenten toch wel mis. Afbuigingen aan de zijkanten van wide angle-foto’s en een zoom die misschien net iets te ver doordraaft zorgen er echter voor dat ook deze functie net onder perfect blijft.
©PXimport
©PXimport
Wat LG wel goed doet, is gebruikmaken van het 18:9- (met andere woorden: 2:1)-scherm. De foto-app heeft namelijk een instelling waarmee je perfect vierkante foto’s kunt maken, die je meteen op de andere helft van het scherm in een preview te zien krijgt. Voor fervente Instagrammers is dat een leuke gimmick.
Wat de kwaliteit betreft, vallen de foto’s met de G6 gemaakt in het hogere segment. De camera maakt in ‘makkelijke’ omstandigheden foto’s die vergelijkbaar zijn met echte toppers als de Galaxy S7. In lastigere omstandigheden, zoals tegen de zon in en met lichtinval uit verschillende hoeken, is te zien dat Samsung op dat vlak nog steeds niet is ingehaald. Over het algemeen presteert de G6 hier echter ook prima. Hoe dat zich verhoudt tot de concurrentie zal blijken uit de smartphonecameratest die binnenkort op Computer!Totaal zal verschijnen.
Verschillende markten, verschillende versies
Vreemd is wel dat LG in verschillende delen van de wereld verschillende versies op de markt brengt. Er zijn significante verschillen tussen de G6 die in Zuid-Korea uitkomt, de Amerikaanse versie en de versie waar we het in Europa mee moeten doen.
Zo krijgt de Koreaanse G6 als enige de beschikking over quad-DAC, een techniek die ervoor zorgt dat geluid veel helderder overkomt – en dat is te merken, want de speakers van de G6 springen er nou niet echt uit. Het andere is zo mogelijk nog vervelender: de Amerikaanse versie van de G6 ondersteunt draadloos opladen. Blijkbaar vinden Europeanen dat volgens LG niet zo belangrijk, want de functie is hier simpelweg weggelaten.
De G6 is een prima smartphone met high-end specs. Liever hadden we daar nog wat meer over gezegd, maar dat is het eigenlijk wel.
-
Conclusie
LG zet met de G6 een prima smartphone met high-end specs op de markt. Liever hadden we daar nog wat meer over gezegd, maar dat is het eigenlijk wel. De telefoon voelt, oogt en reageert als een smartphone die honderd tot honderdvijftig euro goedkoper is. Met 750 euro betaal je namelijk de volle mep, en dat is de G6 gewoonweg niet waard.
Als je op zoek bent naar een smartphone in het net-niet-hoogste segment en je bent bereid daarvoor je portemonnee op z’n kop te houden, heb je aan de LG G6 wel een goede smartphone met specs die de komende jaren het hoofd wel boven water gaan houden. Een echte aanval op de Galaxy’s en iPhones van deze wereld is de G6 echter niet, en voor 150 euro minder bestaan er smartphones met nagenoeg dezelfde specificaties.
**Prijs:** € 749,- **Kleuren:** Zwart, zilver, wit **OS:** Android 7.0 **Scherm:** 5,7 inch LCD (2880x1440) **Processor:** Qualcomm Snapdragon 821 **RAM:** 4GB **Opslag:** 64 GB (uitbreidbaar met geheugenkaart) **Batterij:** 3.300 mAh **Camera:** 13 MP dual-cam achter, 5 MP voor **Connectiviteit:** 4G (LTE), Bluetooth 4.2, gps, wifi,**Formaat:** 14,9 x 7,2 x 0,8 cm **Gewicht:** 163 gram **Overig:** Vingerafdrukscanner, usb-c **Officiële website:** [lg.com](http://www.lg.com/us/mobile-phones/g6)
- Unibody, metalen behuizing
- Goede screen-to-body-ratio
- Wide-angle camera
- Prijs
- Geen uitschieter in de specs