macOS Big Sur onthuld: dit is er nieuw

© PXimport

macOS Big Sur onthuld: dit is er nieuw

Smartphone & tablet

Geplaatst: 22 juni 2020 - 17:06

Aangepast: 25 november 2022 - 10:26

Rens Blom

Apple heeft macOS Big Sur onthuld, de nieuwste macOS-software. De update komt beschikbaar voor moderne laptops en computers en bevat veel verbeteringen. In dit artikel lees je wat er nieuw in macOS Big Sur is.

MacOS Big Sur is de officiële naam voor de nieuwste macOS-versie, die ook bekendstaat als macOS 10.16. Het uiterlijk van het besturingssysteem is flink op de schop gegaan. Apple heeft onder meer een aantal ontwerpkenmerken uit iOS en iPad OS overgenomen en standaard-apps veranderd.

Notificaties en snelle instellingen

Een grote verandering in macOS Big Sur is de introductie van een Controle Center. In dit kleine, zwevende scherm kun je met één druk op de knop belangrijke instellingen wijzigen. Denk aan het veranderen van de helderheid van het scherm, het aan- en uitzetten van de niet-storen-modus en het afspelen of pauzeren van je muziek.

Ook nieuw is het notificatiecentrum, dat als een venster gegroepeerde meldingen toont. Dit moet je meldingen overzichtelijker maken.

Standaard-apps op de schop

Apple heeft ook een aantal vooraf geïnstalleerde apps aangepast. Het gaat om populaire programma's als Photos, iWork, Notes en Mail. De apps moeten moderner ogen en gebruiksvriendelijker werken.

De Messages-app heeft bovendien een nieuwe zoekfunctie gebreken, inclusief een venster dat zich op foto's richt. De kaarten-app Maps heeft ook een upgrade gekregen en kan nu onder meer interactieve plattegronden van winkelcentra laten zien.

© CIDimport

Aangepast dock en meer

Andere verbeteringen waar Apple over rept zijn de previews van websites in Safari, de mogelijkheid om pagina's te vertalen en de mogelijkheid om gesprekken vast te zetten. Zo verlies je ze niet uit het oog.

macOS Big Sur installeren

MacOS Big Sur komt beschikbaar voor moderne MacBooks, iMacs en de Mac Pro. Denk aan de nieuwe MacBook Pro 16 inch, maar ook de nieuwste MacBook Air. De software-update komt gratis beschikbaar, vermoedelijk in de herfst.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000