Livetekst in iOS 15 helpt teksten uit foto's om te zetten

© PXimport

Livetekst in iOS 15 helpt teksten uit foto's om te zetten

Geplaatst: 25 april 2022 - 07:09

Aangepast: 25 november 2022 - 11:35

Dirk Schoofs

Met een iPhone is het mogelijk om teksten in foto’s in te lezen. Als je dan een foto maakt van een telefoonnummer, een tekst of adresgegevens, dan zal de functie Livetekst die gemakkelijk herkennen als tekst. Die kun je vervolgens kopiëren en plakken in een mail, document of notitie.

De functie Livetekst maakt deel uit van het besturingssysteem iOS 15 en werkt op recente iPhones. We bedoelen dan een iPhone 11, 12, SE (tweede generatie), XS of XR. Heb je zo’n toestel, dan moet je Livetekst nog wel aanzetten, want standaard is deze functie niet actief.

Open de app Instellingen en tik op Algemeen. Daarna ga je naar Taal en regio en zet je de schakelaar Livetekst op groen. Daar lees je dat Livetekst beschikbaar is voor Chinees, Duits, Engels, Frans, Kantonees, Portugees en Spaans. Laat je hierdoor niet afschrikken, want het resultaat is ook in het Nederlands meer dan behoorlijk.

Tekst selecteren

Bij Livetekst begin je altijd met een foto. Je kunt bijvoorbeeld een afbeelding met tekst erop openen in je fotobibliotheek. Of je neemt rechtstreeks een foto van een boek of bord waar tekst op staat. Of je begint met een schermafbeelding.

Houd je je vinger op een tekstregel, dan verschijnen de grijppunten. Hiermee duid je het tekstfragment aan dat je wilt laten herkennen. De geselecteerde tekst wordt blauw. Houd de vinger op de blauwe tekst totdat het menu Kopieer verschijnt. Tik op Kopieer.

© CIDimport

Plakken of opzoeken

Nadat je de tekst hebt gekopieerd, kun je deze in een andere app plakken of met iemand delen via mail of WhatsApp. Als het zou gaan om een tekst die in een van de ondersteunde talen is geschreven, dan kun je die via het menu ook rechtstreeks laten vertalen naar een andere ondersteunde taal. 

In plaats van de opdracht Kopieer kun je bijvoorbeeld ook de opdracht Zoek op selecteren. Voor Nederlandse woorden gebruikt iOS het online verklarende Prisma-woordenboek. Ook voor andere talen spreekt iOS online woordenboeken aan. Bovendien toont iOS websitesuggesties, nieuwsitems en films die passen bij dit zoekwoord.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000