ID.nl logo
De beste tips voor iPadOS en iOS 15
© PXimport
Huis

De beste tips voor iPadOS en iOS 15

iPadOS 15 en iOS 15 zijn gelanceerd en inmiddels is de eerste kleine (maar broodnodige) update naar versie 15.0.1 achter de rug. Tijd om eens te kijken wat het nieuwe OS écht te bieden heeft. We focussen ons hier op iPadOS, maar veel is ook toepasbaar op iOS.

De lancering van iPadOS 15 (in de rest van dit artikel noemen we iOS 15 niet apart meer, maar bedoelen het wel ook te noemen…) verliep niet bepaald vlekkeloos. De nieuwste versie werd geplaagd door diverse serieuze bugs, waarvan de meest ergerlijke verholpen zijn na de update naar 15.0.1. iPadOS 15 is trouwens veel meer een evolutie dan een revolutie, wat voor serieuze gebruikers erg prettig is. Een van de minder direct in het oog springende maar erg handige nieuwtjes is, dat je veel meer controle hebt over afdrukken. Eindelijk zijn kwaliteit en papierinstellingen beschikbaar, waarmee de iPad (en iPhone) voor serieuze afdruktaken ingezet kunnen worden.

©PXimport

Wel zien we dat dit onderdeel ook nog niet helemaal 100% werkt, bij ons springt de standaard papierinstelling A4 nog wel eens terug naar Enveloppe. Dat vereist enig opletwerk om niet geconfronteerd te worden met een hele berg voor een fractie gevulde pagina’s. Mooier zou geweest zijn als je als gebruiker simpelweg verschillende printprofielen aan kan maken en deze ook bewaard worden. Een ander gekkigheidje is dat de afdrukkwaliteit altijd op Normaal staat, terwijl Hoog ook beschikbaar is. Maar steeds opnieuw geselecteerd dient te worden wat met name bij laserprinters onzin is. Daar ga je gewoon altijd voor Hoog omdat het qua afdruksnelheid meestal niks uitmaakt. Hoe dan ook: de afdrukmogelijkheden zijn beslist een verbetering, maar verdienen nog wel wat polijstwerk.

Safari: even wennen

Safari is volledig op de schop gegaan. Ondanks waarschuwingen van vele beta-testers heeft Apple toch voor een scala aan soms tamelijk drastische vernieuwingen gekozen. Werken met tabbladen zal zonder meer wennen worden. Een andere feature die door Apple de hemel in geprezen werd is ‘pull to refresh’. Ofwel: trek een geopende pagina naar beneden en deze wordt ververst. Helaas blijkt dit tot een ramp te leiden in combinatie met een muis en een toetsenbord. Ben jij bijvoorbeeld in een online app (Google Docs of een CMS) een tekst aan het tikken en scroll je per ongeluk te ver naar boven, dan wordt de pagina ververst. Wat veelal leidt tot verlies van al het getikte materiaal (zeker als er nog niks was opgeslagen). Meest irritante is dat pull to refresh op geen enkele manier uitschakelbaar is en wat ons betreft dus als een bug beschouwd kan worden. Afwachten maar of dat ooit opgelost gaat worden. Voor serieus productiewerk bevelen we je voor nu een alternatieve browser als Brave aan. Daarin kan die optie wél uitgezet worden. Voor de uiteindelijke rendersnelheid van webpagina’s maakt het trouwens niks uit of je een alternatief gebruikt: alle surrogaatbrowsers voor iPadOS maken onder de motorkap namelijk gebruik van de systeembrowser-engine Webkit. Kortom: een overstap is een eitje zonder zorgen.

©PXimport

Snelle notitie

Alleraardigst werkt het nieuwe snelle mini-notitieblaadje. Schuif diagonaal vanuit de rechter onderhoek van je scherm naar linksboven en het kleinood opent. Ideaal om tijdens een telefoongesprek snel wat zaken te noteren. Tik je op Gereed, dan wordt de notitie bewaard en vind je Je snelle notitie terug in de ‘gewone’ app Notities. Het is een van die kleinigheden die ’t gebruik van je iPad of iPhone vereenvoudigen. Al werkt de schuifmethode op die iPad niet om de optie te activeren, daarvoor moet je de ‘snelle notitie’ toevoegen aan het Bedieningspaneel. Dat doe je door de app Instellingen te starten, gevolgd door een tik op Bedieningspaneel links. Tik dan rechts op de groene + voor de optie Snelle notitie. Het bedieningspaneel op je door van rechtsboven in beeld naar beneden te schuiven, alwaar je de net toegevoegde optie dan terugvindt.

©PXimport

Muis en toetsenbord

Zoals te verwachten werkt de iPad ook onder iOS 15 prima met muis en toetsenbord. Minpuntje is echter, dat zodra je gaat tikken er een forse zwevende knoppenbalk onderin beeld verschijnt die niet verwijderbaar is. Wel kun je ‘m kleiner maken door naar links of rechts onder in beeld te slepen; het wordt dan een ding ter grootte van een fors uitgevallen knop. Heel veel apps houden geen rekening met die balk, en websites natuurlijk al helemaal niet. Dat zorgt er soms voor dat de balk over essentiële bedieningselementen ligt wat tot regelmatig heen en weer schuiven leidt. Hopelijk komt ook daar in een komende update een oplossing voor. De balk zou ten minste – net als in voorgaande versies van iPadOS – weg te vegen moeten zijn. An sich tref je er wat aardige maar zeker niet onmisbare opmaakknoppen en een dicteerknopje in aan. Maar die tref je elders in apps en onderdelen ook aan. Mag wat ons betreft allemaal weg, want zit nu vooral in de weg. Wat ook best eens aangepast mag worden is het qua nauwkeurigheid best wat ‘fuzzy’ grijze balletje als muiscursor, dat mag gewoon een bruikbaar pijltje worden.

©PXimport

Widgets

Ook nieuw in iPadOS 15 is dat je voortaan overal widgets kunt plaatsen. Kwestie van een willekeurige app wat langer ingedrukt houden en in het geopende contextmenu voor Wijzig beginscherm kiezen. Tik dan op de + linksboven en voeg widgets toe. Ook nieuw in iPadOS 15 is de appbibliotheek. Die kenden we al van de iPhone en het betreft hier automatisch door iPadOS thematisch geordende apps. Ideaal voor de chaoten die nooit de moeite hebben genomen om zelf apps in thematische mappen te organiseren! Minder noodzakelijk voor een ieder die dat wel gedaan heeft. Je bereikt het paneel met de appbibliotheek door naar het allerlaatste startscherm te vegen (het zit helemaal rechts). Of tik op de nieuwe knop in het dock. Gebruik je de appbibliotheek niet, dan is het alleen maar zonde van de ruimte dat die knop daar zit. Om ‘m te verwijderen start je de app Instellingen. Tik in de kolom links op Beginscherm en dock, om vervolgens rechts de schakelaar Toon appbibliotheek in dock uit te zetten. Nu heb je weer wat extra ruimte in dat dock!

Tekst in afbeeldingen selecteren

Een van de meest genoemde handigheidjes is de mogelijkheid om tekst te selecteren en kopiëren vanuit foto’s en andere afbeeldingen als bijvoorbeeld screenshots. Alleen: die optie staat standaard niet aan! Om dat alsnog voor elkaar te krijgen is het allereerst zaak om als extra taal Engels toe te voegen. Officieel werkt de functie alleen voor bepaalde talen en Nederlands zit daar nog niet bij. Geen nood, want het betekent alleen dat je niet van bijvoorbeeld Japans naar Nederlands kunt vertalen. Maar wel naar Engels of Duits wat in onze contreien veelal geen probleem is. De kopieerfunctie werkt ook gewoon in het Nederlands, mits geactiveerd. Heb je in de app Instellingen de tweede (of derde, vierde etc) taal Engels toegevoegd via Algemeen, Taal en Regio en Voeg taal toe (waarbij je de eerste taal vanzelfsprekend op Nederlands laat staan), dan is het tijd om de verschenen schakelaar Livetekst aan te zetten. Vanaf nu kun je tekst in foto’s selecteren, waarbij de herkenningsgraad verbazingwekkend hoog is. Vaak 100% bij zelfs beroerde resoluties merken we. Ontbreekt de schakelaar, dan ondersteunt jouw (oudere) toestel het trucje helaas niet.

©PXimport

Geheugengebruik

Waar vooral iPad (Pro)-gebruikers gelukkig van gaan worden is het efficiëntere geheugenbeheer in iPadOS 15. Waarbij geldt dat apps veel meer RAM mogen gebruiken dan voorheen. Wat zware foto- en videobewerkingsapps alsmede multitasking een duidelijk merkbare boost geeft en zorgt voor meer stabiliteit.

▼ Volgende artikel
SwitchBot introduceert nieuwe slimme deurslot met gezichtsherkenning en Hub 3
Zekerheid & gemak

SwitchBot introduceert nieuwe slimme deurslot met gezichtsherkenning en Hub 3

SwitchBot - bekend van onder meer automatische gordijnsystemen - heeft twee nieuwe producten aangekondigd die het smart home-aanbod van het bedrijf verder uitbreiden. Het gaat om het SwitchBot Lock Ultra Vision Combo en de SwitchBot Hub 3.

Het SwitchBot Lock Ultra Vision Combo is volgens het bedrijf het eerste slimme deurslot dat achteraf geïnstalleerd kan worden en beschikt over 3D-gezichtsherkenning. Het systeem gebruikt meer dan 30.000 infraroodpunten om een gedetailleerde gezichtskaart te maken voor identificatie. De herkenning gebeurt binnen één seconde en is zeer veilig met een foutpercentage van minder dan 0,0001%. De gezichtskaarten worden lokaal opgeslagen met AES-128 encryptie.

Het deurslot biedt in totaal 18 verschillende manieren om de deur te openen, waaronder gezichtsherkenning, automatische ontgrendeling, NFC-kaarten, vingerafdrukherkenning, app-bediening en spraakcommando's. Het is ontworpen voor vrijwel universele compatibiliteit en past op 99,9% van de bestaande deursloten zonder dat er geboord of verbouwd hoeft te worden.

Met het FastUnlock-systeem zorgt het slot voor een snelle ontgrendeling door een permanente Bluetooth-verbinding met het Keypad Vision te onderhouden. De motor is 122,2% sneller en heeft 10,5% meer kracht dan de vorige versie, terwijl het geluidsniveau laag blijft met slechts 20 dB. Er zijn verschillende modi beschikbaar, waaronder een speciale Nachtmodus die zorgt voor een stillere werking tijdens de nachtelijke uren.

Het slot is voorzien van een driefasig batterijsysteem met een grote oplaadbare hoofdbatterij die tot 9 maanden meegaat, een back-up CR123A-batterij en een elektrolytisch noodontgrendelingssysteem voor situaties waarin de hoofdbatterij leeg is.

Naast het Lock Ultra Vision Combo heeft SwitchBot ook de Hub 3 gepresenteerd. Deze hub dient als centraal besturingspunt voor het slimme huis en ondersteunt Matter. De Hub 3 kan meer dan 100.000 infrarood-apparaten, streamingdiensten en andere SwitchBot-producten integreren. Het apparaat kan tot 30 programmeerbare commando's versturen om automatiseringsscenario's te activeren met Matter-compatibele producten van andere merken die al zijn geïntegreerd in Apple Home.

De Hub 3 heeft een Dial Master draaiknop voor de bediening van volume van verbonden apparaten zoals televisie en hifi, temperatuur en andere functies. Ook biedt het apparaat aanpasbare scèneknoppen en real-time monitoring van binnen- en buitenomgevingsgegevens. Het kan daarnaast aangepaste automatiseringsroutines maken die energiebesparend gedrag ondersteunen.

SwitchBot kondigt aan dat er binnenkort meer nieuwe producten onthuld zullen worden via hun YouTube-kanaal, waaronder de SwitchBot AI Hub, Smart Video Doorbell, K20+ Pro, Garage Door Opener, Plug Mini (EU), Safety Alarm, Smart Radiator Thermostat en een nieuwe lichtserie.

Beschikbaarheid en prijzen

Het SwitchBot Lock Ultra Vision Combo is verkrijgbaar via de officiële website van SwitchBot en Amazon voor een adviesprijs van 299,99 euro. Er is ook een Lock Ultra Touch Combo beschikbaar voor een adviesprijs van 249,99 euro. De SwitchBot Hub 3 is vanaf nu verkrijgbaar voor een adviesprijs van 129,99 euro.


Bekijk andere SwitchBot-producten op Kieskeurig.nl:

▼ Volgende artikel
Nederlanders spenderen bijna 30 euro per maand aan streamingdiensten
© Alexander Kirch | AA+W - stock.adobe.com
Huis

Nederlanders spenderen bijna 30 euro per maand aan streamingdiensten

Streamingdiensten zijn niet meer weg te denken uit Nederlandse huishoudens. Volgens onderzoek van Slimster.nl onder 1066 volwassenen heeft ruim driekwart van de Nederlanders van 18 jaar en ouder minstens één abonnement op een streamingsdienst. Meestal blijft het daar niet bij: veel mensen combineren meerdere platforms. Netflix en Videoland zijn het populairst. Gemiddeld gaat er per persoon 29,56 euro per maand naar deze abonnementen.

Dat bedrag valt op, zeker in een tijd waarin de kosten voor levensonderhoud blijven stijgen. Slimster rekent het voor: wie op zijn twintigste begint met streamen en dat volhoudt tot zijn zeventigste, tikt in totaal zo'n 18.000 euro af. Voor bijna één op de tien Nederlanders loopt het maandbedrag zelfs op tot boven de 50 euro.

Bron: Slimster

Meerdere abonnementen, dus dat tikt aan

Twee derde van de gebruikers heeft meer dan één streamingdienst in huis. Vaak gaat het om twee of drie abonnementen, maar er is ook een kleine groep van zes procent die zich op vijf of meer platforms heeft geabonneerd. Als het op bezuinigen aankomt, moet Viaplay het als eerste ontgelden. Bijna de helft van de mensen met meerdere abonnementen noemt Viaplay als eerste die zij zouden opzeggen bij financiële druk. SkyShowtime en HBO Max volgen met respectievelijk 38 en 35 procent. Opvallend: ook Netflix is, met 29,3% absoluut een kandidaat voor een financiële bezuinigingsronde.

Geen afscheid voor altijd

Volgens Slimster betekent opzeggen lang niet altijd dat gebruikers definitief afhaken. Veel mensen schakelen tussen platforms, afhankelijk van wat er op dat moment te zien is. Wie nu naar HBO Max gaat voor 'The Last of Us', stapt later misschien weer over op Disney+ als daar een nieuwe Marvel-serie verschijnt. Omdat je de meeste abonnementen maandelijks kunt opzeggen, is flexibel gebruik heel normaal geworden.

Wij schreven al eerder dit artikel: Zo bespaar je op je abonnement voor streamingdiensten